Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

преди 4 часа, funny каза:

Днес докато си пиех кафето рано рано ми стана едно италианско 🙂 , та .. букнах билети за другия дълъг уикенд до Катания ( четвърък вечер-неделя вечер с Уиз).

Не сме били в Сицилия та разчитам на съвети .

С рента кар ще сме , това е ясно, там въпроси нямам. Но за локацията съм в сериозна чуденка. 

Къде ще препоръчате да се позиционираме ( не обичаме всеки ден да се местим, особено като сме за три нощувки) -  Катания, Сиракуза, друго ?

Кое от местата най ви се вписва в лежерно размотаване, храна, вино и хубави гледки и атмосфера ( като се има в предвид че ако лежерното италианстване ни победи може и да не мръднем много много ) и все пак да има какво да се види .

Приемам и предложения за места за настаняване.

С две думи ако трябва да изберете едно градче - кое ще бъде ?

( Аз май клоня към Сиракуза, но все пак друга гледна точка никога не е излишна) 

+1 за Сиракуза.

Ако не беше за първи път - категорично Marzamemi

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, antea каза:

@Adventurer чудно ми е какво трябва да (не) си виждал преди това (в Италия), за да сметнеш, че Ортиджа не е нито автентична, нито впечатляваща, а Катаня я превъзхожда? разбира се, че имаш право на мнение, но Италия е една от най-посещаваните дестинации и доста хора са я изръшкали из основи - тоест са видели доста от най-типичните места, така че малко подценяващо прозвуча този ти коментар 🙂

Е ако съм успял да засегна някой и с това какви места харесвам, предполагам, че съм надминал себе си и се усъвършенствам непрекъснато. 😎

Не знам как точно ти е прозвучало, но коментарът беше по-скоро в смисъл, че хората посещават различни места по различни причини, както и съответно различни неща ги впечатляват, съжалявам ако по някакъв начин съм засегнал нечие магеланското самочувствие въобще не е била това целта. 

Ортиджа за мен е едно доста малко, скучно и напоследък все по-туристическо и комерсиализирано място, където местен дух почти не е останал и просто няма с какво да ме впечатли, не знам дали бих и отделил повече от половин ден, ако я посещавах за пръв път. А ако си търся тесни улички със сигурност има доста по-интересни места, където бих се лутал из тях докато ми се завие свят, но това просто не е едно от тях, то и няма как да стане де, а марковите магазини правят усещането още по-автентично, затова е ми е малко странно, когато хората описват това място, като нещо толкова специално и необикновено, като чели там времето е спряло.

Катания от друга страна е град, чиято непринудена атмосфера и дух много ми допадат и дори съм успял да завържа доста приятелства там с "месното население", където освен това има и достатъчно история и култура и много вкусна храна, или за всеки по нещо така да се каже. Сега знам, че на някои хора им било олюскано, пък някой ги стреснал на улицата през нощта, някъде имало боклуци, и публични домове някои може да е видял и не знам какво си още, но това е град чиято цел не е само и единствено да се харесва на туристите и да е специално напудрен за тази цел, за да не се изцапа някой нещо случайно.  

Сега ми е интересно, а и ще е полезно за хората, които четат темата предполагам, тебе лично с какво толкова те впечатли Ортиджа или пък не ти хареса Катания или кое е това, което в Ортиджа го има, а в Катания го няма или напиши каквото решиш, че е интересно. 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

писала съм назад в темата какво и как ме е впечатлило в Сицилия, просто се кликва на лупата долу под мнението на някой и проследяваш всичките му постове в дадена тема, вероятно ще се изненадаш, че и Катаня ми е харесала по нейния си начин 🙂 не си ме засегнал, най-малкото нямам особено самочувствие по пътешественически въпроси, просто е добре като кажеш А, да сложиш и Б, иначе дословно коментарът ти се разбираше като "на Сиракуза й въздишат само хора, които не са видели нищо друго автентично италианско"... което точно в този форум не е много на мястото си, съгласи се 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Съгласявам се веднага, но понеже не съм точно майстор на краткия разказ и имам склонност да се увличам с писането и детайлите, затова и въобще не ми се започваше с Б-то... , а и бях сигурен че вече е писано повече от достатъчно, както за повечето популярни дестинации в този форум, затова и реших да не рискувам да отегча някой, а не от някакво високомерие.  

Прочетох ти коментарите, интересни ми бяха и мисля, че това изречение "Сицилия има много лица, дори и да си приличат отделните градове носят различна атмосфера, а и всеки ги вижда различно" много точно описва нещата.

Редактирано от Adventurer
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Сицилия е прекрасна, на където и да хванете, ще ви очарова . Аз бих посъветвал , освен към Сиракуза , да обмислите  и друг вариант към Ачиреале, Ачи Кастело и Таормина. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А мнението на самите сицилианци относно Сиракуза и Катания е, че единия от градовете е град с нощен живот, докато в другия имало живот само през деня. Това се виждало и от цветовете, в които са построени - Катания е в тъмен цвят т.е. град с нощен живот, докато Сиракуза е град с живот само през деня -построена в светъл цвят.

Горното мнение е на едно момче от Сиракуза, изключително добър програмист, който ми отговори по този начин, когато го попитах защо е напуснал Сиракуза и е отишъл да живее в Катания. Просто е искал след цял ден работа да може да излезе и да има къде да пие по едно питие. Аз да си призная повече време отделих на Катания, защото фаворитът ми там се оказа Ното, а не Сиракуза. А иначе все ме тегли към многоликия Палермо.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, funny каза:

С две думи ако трябва да изберете едно градче - кое ще бъде ?

Рагуза Ибла е моят фаворит. След него се подреждат Ното, Модика, Шикли☺. Сиракуза и Таормина не намират място в моята класация.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

@funny, с уговорката, че изобщо не се считам за експерт за Сицилия - 7 дни е смешно малко, за да има човек каквито и да е претенции.

Та, От Катания надолу за тези седем дни - Сиракуза, Ното, Ragisa, Modica, Scicli, Marzamemi, Agrigento, Trapani, Erice, Palermo, Monreale, Cefalù  и доста плажове около изброените градчета … всичко е прекрасно, но района под Catania ме очарова най-много. А там Сиракуза се откроява.

Но, сега, като споменах Cefalù, хм-м, огледай и тази възможност, въпреки, че разстоянието е двойно и малко т.е. с около 100 км в повече.

Леле-е, като се сетя, какъв плаж, каква атмосфера има това градче (Cefalù)

Ама и ти, айде, взимай си решението и спирай да ни причиняваш такива "болезнени" спомени. :wink::biggrin:

Редактирано от ven62
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , ven62 каза:

@funny, с уговорката, че изобщо не се считам за експерт за Сицилия - 7 дни е смешно малко, за да има човек каквито и да е претенции.

Та, От Катания надолу за тези седем дни - Сиракуза, Ното, Ragisa, Modica, Scicli, Marzamemi, Agrigento, Trapani, Erice, Palermo, Monreale, Cefalù  и доста плажове около изброените градчета … всичко е прекрасно, но района под Catania ме очарова най-много. А там Сиракуза се откроява.

Но, сега, като споменах Cefalù, хм-м, огледай и тази възможност, въпреки, че разстоянието е двойно и малко т.е. с около 100 км в повече.

Леле-е, като се сетя, какъв плаж, каква атмосфера има това градче (Cefalù)

Ама и ти, айде, взимай си решението и спирай да ни причиняваш такива "болезнени" спомени. :wink::biggrin:

Добър подстрекател си да знаеш. Аз казвам че имам 3 дни а ти ми викаш - "за Сицилия - 7 дни е смешно малко". Та сега се чудя дали не искаш да ми кажеш че най-добре да презаверя връщането та да си реша частично проблема :grin:

• Смея се 1
Връзка към коментар
В момента, funny каза:

Добър подстрекател си да знаеш. Аз казвам че имам 3 дни а ти ми викаш - "за Сицилия - 7 дни е смешно малко". Та сега се чудя дали не искаш да ми кажеш че най-добре да презаверя връщането та да си реша частично проблема :grin:

Ако имаш тази възможност - не се колебай!

И малко да се изфукам - хвърли един поглед на октомври или ноември 2019 (не си спомням точно)  - стенния календар. :wink:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , ven62 каза:

Ако имаш тази възможност - не се колебай!

И малко да се изфукам - хвърли един поглед на октомври или ноември 2019 (не си спомням точно)  - стенния календар. :wink:

Снкимката ти не ми помогна :angry2: Само ме хвана яд, завист и всичко което се сетиш...

Ама имам само тези 3 дни ... за сега. Уффф.

Но като се пенсионирам някой ден ... я почвам тази Сицилия

( Мой познат срещна негов познат в щатите, не се бяха виждали от много години ... На въпроса на моя познат " Абе Пешо ( да кажем) .. какво става с теб, ожени ли се..., гаджета ....? Онзи отговори : " Не бе, нямам никакво време, но само да се пенсионирам и... ги почвам ")

Редактирано от funny
  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Adventurer каза:

За Сицилия специално, колкото повече, толкова повече! Помогнах ли? :grin:

PS: Вулканът не те ли влече? 🌋

Мечо Пух ми е любимец, но да го видя колко повече може пък да види и той само за 3 дни :unsure:

Иначе вулкана... някак не ме привлича на точно това ми лежерно ходене :grin:

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Някой използвал ли е автобус, за да стигне от Катания до Палермо и обратно? Всички сайтове на автобусните фирми в Сицилия са на италиански. Интересува ме дали билетите могат да се купят няколко дни преди пътуването или може само на място непосредствено преди пътуването. Разгледах и за влакове, но те са по-бавни и по-нарядко.

Връзка към коментар

Благодаря. Иначе в момента планът се избистря и стигам до следния маршрут. Неделя кацане в Катания, спане до летището. Сутринта взимаме rentacar от летището и отиваме към Модика/Рагуза, където ще бъдем понеделник следобяд и целият вторник. Сряда сутринта тръгваме към Сиракуза и минаваме през Ното за половин ден. Сряда следобед и четвъртък целият ден сме в Сиракуза. Петък сутринта пътуваме към Катания да оставим колата на летището (наемът за уикенда е адски скъп заради католическия Великден). Отиваме на гарата и си хващаме автобус до Палермо. Прекарваме там остатъкът от петък и цялата събота. Хващаме си (надявам се!) последният автобус за Катания в 20ч, където ще прекараме неделя (Великден). За съжаление, очаквам доста места там да не работят заради празника, но като цяло това ми се струва най-добрият вариант. Малко се чудя дали да ходим до Палермо или да го оставим за някой друг път заедно с Марсала, Трапани и другите места из региона, но пък май е много хубаво.. просто не знам за ден и половина има ли смисъл.

Редактирано от bronc
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За ден и половина около Великден, аз не бих ходила от Катания до Палермо. Предчувствам, че разписанията може и да не се спазват и да увиснете. Освен това за Палермо се иска малко време, за да го усетите. Така най-много да се разочаровате от него. Я си изкарайте лежерно някъде в района на Катания, за да сте доволни от почивката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , mililia каза:

За ден и половина около Великден, аз не бих ходила от Катания до Палермо. Предчувствам, че разписанията може и да не се спазват и да увиснете. Освен това за Палермо се иска малко време, за да го усетите. Така най-много да се разочаровате от него. Я си изкарайте лежерно някъде в района на Катания, за да сте доволни от почивката.

И аз съм на същото мнение. Пропуснах да му кажа за чуденето му за Палермо. Няма смисъл по време на Великден. Самата Сицилия е лежерна, всякакво друго темпо не е вярното темпо.

Връзка към коментар
преди 11 часа, bronc каза:

Благодаря. Иначе в момента планът се избистря и стигам до следния маршрут. Неделя кацане в Катания, спане до летището. Сутринта взимаме rentacar от летището и отиваме към Модика/Рагуза, където ще бъдем понеделник следобяд и целият вторник. Сряда сутринта тръгваме към Сиракуза и минаваме през Ното за половин ден. Сряда следобед и четвъртък целият ден сме в Сиракуза. Петък сутринта пътуваме към Катания да оставим колата на летището (наемът за уикенда е адски скъп заради католическия Великден). Отиваме на гарата и си хващаме автобус до Палермо. Прекарваме там остатъкът от петък и цялата събота. Хващаме си (надявам се!) последният автобус за Катания в 20ч, където ще прекараме неделя (Великден). За съжаление, очаквам доста места там да не работят заради празника, но като цяло това ми се струва най-добрият вариант. Малко се чудя дали да ходим до Палермо или да го оставим за някой друг път заедно с Марсала, Трапани и другите места из региона, но пък май е много хубаво.. просто не знам за ден и половина има ли смисъл.

Аз не бих се отказал от колата за следващите два дни. Сега погледнах rentalcars и goldcar  - не забелязах разлика в цените от 21-26 и 21-28 април. Възможно е да не съм догледал/объркал нещо. Провери си пак.

Отделно от това, не бих ходил специално до Палермо.

Виж 2-рото ми мнение на тази страница. 7-те дни в Сицилия не ни стигнаха за Taormina и изобщо, района над Катания, който по снимки също е много красив. Т.е. ако си си решил да не обикаляш острова (какъвто е съвета ми), може да останеш само в източната му част или дори само в югоизточната, евентуално с един ден до Agrigento - Долината на Храмовете.

Колкото до плажовете. Хвърли едно око тук:

-------

Редактирам се.

Сега като прочетох - май не става ясно какво точно ти предлагам. Да обиколиш острова или не.

Ако аз съм на твое място бих го обиколил. Не се притеснявай за темпото. Ние не сме се напрягали, темпото ни е било подходящото по-скоро за почивка, отколкото за екскурзия, което си личи и от немалкото плажове, на които бяхме.

Приятно изкарване в Сицилия  

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами май се спряхме на решение вместо Палермо да видим точно частта над Катания - Таормина и региона. Западна Сицилия ще остане за следващото посещение. Иначе за колата под наем датите ни са различни 🙂 Ще сме там 14.04-21.04 - католическия Великден, не източноправославния. Europcar за периода 15.04-19.04 е 390лв, за 15.04-21.04 е 850лв; Goldcar за по-късия период е 330лв, а за по-дългия период е 585лв.

Редактирано от bronc
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , bronc каза:

Europcar за периода 15.04-19.04 е 390лв, за 15.04-21.04 е 850лв; Goldcar за по-късия период е 330лв, а за по-дългия период е 585лв.

Направи си акаунт в Голд Кар и букни само колата на най-ниската цена. Както много пъти @AlexandraKo е казвала - с наближаване на датата за наем цената пада. 

За моето пътуване 4-7 април бях букнала само колата без екстри за 14 евро. С пълни екстри беше 250 приблизително. Днес ми пуснаха оферта да я надграждам само за 89 евро и вече с всички екстри е малко над 100 евро

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 27.03.2019 г. в 22:11, funny каза:

Снкимката ти не ми помогна :angry2: Само ме хвана яд, завист и всичко което се сетиш...

Ама имам само тези 3 дни ... за сега. Уффф.

Но като се пенсионирам някой ден ... я почвам тази Сицилия

( Мой познат срещна негов познат в щатите, не се бяха виждали от много години ... На въпроса на моя познат " Абе Пешо ( да кажем) .. какво става с теб, ожени ли се..., гаджета ....? Онзи отговори : " Не бе, нямам никакво време, но само да се пенсионирам и... ги почвам ")

@funny, направи си ги трите нощувки, в хубав хотел, както си знаеш,в Катания. Да има паркинг за колата, че иначе е проблем.

И в Катания си има за гледане и разходки, предостатъчно. Па и хубави кръчми - бол. Ако  ви омръзне, ще скокнете за един обяд в Ното, един тегел по главната улица е достатъчен, за да му видите всичката красота. 

Няма да си останете с това ходене в Сицилия, така че, няма нужда да търчите.:))))):

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.