Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

Катя мравката

Има автобус вместо влак от Рагуза, който минава и спира покрай Шикли, по главната улица на Модика, през Ното и отива до Сиракуза. Аз също бих предпочела плажа, Сиракуза и Катания пред тях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, luba_rizova каза:

Къде ще ви е базата за Ното, Рагуза и Модика ? Мисля,че с обществен транспорт за ден и трите не става. Иначе, ние ходихме до Рагуза от Катания с рейс. Мисля, че между Рагуза и Модика има и влак, а също и от Сиракуза до Ното Има рейс. На Рагуза отделихме около 5 -6 часа, може и с по- малко, но би било препускане. Аз бих избрала две от трите макс за ден, защото много си приличат. Ното и Модика може би е логично, или само Ното,да. За друго предложение- в поста на @Velmar се говори за Ачитата, също са ви вариант.

Базата е Катания ! Мисля , че цял ден за Ното е много! А колко се пътува с автобус от Катания до Рагуза? Явно ще е само едното градче!? Рагуза или Ното? "Ачитата" !? За Ачиреале ли става въпрос? Извинявам се много ,че питам като глупак ,но ще бъда благодарен ако споделите време за пътуване ,цена на билет до Рагуза. Блаодаря ви предварително!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние в крайна сметка в обществен транспорт и база Катания успяхме да посетим за един ден Таормина,един за Сиракуза,останалото си беше за Катания и в последния ден отскочихме до Ачи Кастело и Ачи Треза.Модика и Рагуза ги оставям за следващото ходене ,когато базата ще е друга.Сложно ми се видя напасването и притеснението за транспорта и времето.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Velmar каза:

Ние в крайна сметка в обществен транспорт и база Катания успяхме да посетим за един ден Таормина,един за Сиракуза,останалото си беше за Катания и в последния ден отскочихме до Ачи Кастело и Ачи Треза.Модика и Рагуза ги оставям за следващото ходене ,когато базата ще е друга.Сложно ми се видя напасването и притеснението за транспорта и времето.

Благодаря ти много ! Може би ще оставя и аз южните райони! А до тези двата с градски транспорт ли се ходи? Ако има номера на автобуси би ли споделил? И времето за пътуване ако помниш? Значи за 1 ден не е проблем  да се видят и двете? И за 1 обяд разбира се!

Връзка към коментар

Те са супер близо.Няма и 20 км.Ходи се с градския транспорт 534. Движи се по крайбрежието.Билетче за 1 Е Валидира се в автобуса и важи 90 минути.Имаше много спирки и се движеше бавно .Попаднахме в задръстване в неделния ден и не посмяхме да идем до Ачи Реале.Абе много предпазливи бяхме и се презастраховах в това пътуване.Имаше обявление за стачка ,която не се състоя и вероятно това ми повлия.Двете градчета са много малки.Отодохме до Ачи треза да видим  циклопските скали.Оттам пешеходно се стига с приятна разходка за Няма и 20 минути до другото градче .Там е замъка .

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Velmar каза:

Те са супер близо.Няма и 20 км.Ходи се с градския транспорт 534. Движи се по крайбрежието.Билетче за 1 Е Валидира се в автобуса и важи 90 минути.Имаше много спирки и се движеше бавно .Попаднахме в задръстване в неделния ден и не посмяхме да идем до Ачи Реале.Абе много предпазливи бяхме и се презастраховах в това пътуване.Имаше обявление за стачка ,която не се състоя и вероятно това ми повлия.Двете градчета са много малки.Отодохме до Ачи треза да видим  циклопските скали.Оттам пешеходно се стига с приятна разходка за Няма и 20 минути до другото градче .Там е замъка .

Много ти благодаря! Ще отпадне Ното и ще посетя тези двете! Имам цял ден на разположение! Ще хапнем някъде там за обяд! Само още 1 въпрос - билети предварително или в автобуса се купуват?

Връзка към коментар

Несравними са Ното и Ачи-тата.Врорите са си селца.А Нито е барок.Въпрос на търсения.След Сиракуза ми се напълни окото и избрахме природата.А и беше денят на прибиране и не искахме да се отдалечаваме от Катания.Билети може и от шофьора и предварително купени да си имате.Ние хванахме от спирка Борселино ,която си е като гара и там от павилиона си купихме.

Сетих се още нещо.Като ходите до Таормина може да се качите по стълбите до скалната църква Мадона де ла рока.Има и крепост над нея,но не работи в момента .Гледката над целия град е вълшебна.А още по-нагоре е селцето Кастелмола,до което не стигнахме и малко ме е яд.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , Velmar каза:

Несравними са Ното и Ачи-тата.Врорите са си селца.А Нито е барок.Въпрос на търсения.След Сиракуза ми се напълни окото и избрахме природата.А и беше денят на прибиране и не искахме да се отдалечаваме от Катания.Билети може и от шофьора и предварително купени да си имате.Ние хванахме от спирка Борселино ,която си е като гара и там от павилиона си купихме.

Сетих се още нещо.Като ходите до Таормина може да се качите по стълбите до скалната църква Мадона де ла рока.Има и крепост над нея,но не работи в момента .Гледката над целия град е вълшебна.А още по-нагоре е селцето Кастелмола,до което не стигнахме и малко ме е яд.

Много , много благодаря! Това селце също го загледах - има един ....по-особен бар и е с уникална гледка. Според мен е на около 1.5-2 км. от Таормина и мисля и до него да стигна пеша! Дано да ми се получи!

Връзка към коментар

Денивелацията е страхотна.И аз мислех за пеш, но  се отказах.ХОдихме по стълбите до скалната църква за която писах  над града и това изчерпа силите и  времето ни.Това селце е още п о-нагоре.Разгледай  през гугъл.По шосето не е опция според мен, а и в жегата....ще  загубите много време . iма автобус на Interbus от Taormina Via Luigi Pirandello 1 до Кастелмола, 1,90 евро струва .Има и опция за комбинирани билети за хоп он-хоп оф бус CityBySee, с които може  да се отиде до Кастелмола, Летояни, Джардини Наксос ... Пиша опциите, пък вие си преценете.Може да идете до селцето , да прекарате час горе и да се пробвате да слезете пеш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ното + Рагуза Ибла за ден с обществен транспорт става, но трябва стегнато. Няма как и Модика. Минимум 2 + 3 часа, макс 3 + 4-5 в градовете. Ното качваш 2 църкви с покрив, влизаш в дуомото и палацо Николаци и кметството. Рагуза Ибла е влизане в църкви, дуомо, влизане в палацо арецо ако е отворено + катедралата в новата част + снимки от баира на новата част към старата част. Има 2 страшни заведения, които ще ти отнемат към 90 минути ако се седне. Таормина и Кастелмола става за ден - ако обаче ще качвате и скалната църква, ще слизате до изола бела и т.н. без да ползвате транспорт трябва да сте в добра физическа форма (имайте предвид и жегата и денивелацията). Ачитата са ако обичаш морски селца - няма барок в мащаб. 

П.С. Масово се подценява Шикли. Ето снимки от него:

46E2416F-7EED-42C0-AC01-A22780DBBBC5.jpeg.a5cdb5c4f898931452f419c1932a2e45.jpeg   AE482442-405F-4FB1-90DF-636E10768FD3.jpeg245CB91D-9DEB-4836-9CEF-C0C1EFE8FFC9.jpeg.53c1a00db41a42aa0ac4823b82f612d9.jpeg59068556-D155-4D48-9E47-7055C49001AE.jpeg.999bb3292f8f0156b7a3b37156fe2552.jpeg

• Харесвам 9
Връзка към коментар
На 14.05.2024 г. в 19:25, Velmar каза:

Денивелацията е страхотна.И аз мислех за пеш, но  се отказах.ХОдихме по стълбите до скалната църква за която писах  над града и това изчерпа силите и  времето ни.Това селце е още п о-нагоре.Разгледай  през гугъл.По шосето не е опция според мен, а и в жегата....ще  загубите много време . iма автобус на Interbus от Taormina Via Luigi Pirandello 1 до Кастелмола, 1,90 евро струва .Има и опция за комбинирани билети за хоп он-хоп оф бус CityBySee, с които може  да се отиде до Кастелмола, Летояни, Джардини Наксос ... Пиша опциите, пък вие си преценете.Може да идете до селцето , да прекарате час горе и да се пробвате да слезете пеш.

Много благодаря за отговора. Това с автобуса ще бъде! А пък може да се пробваме след храна да слезем до Таормина пеш - ако не е голяма жегата!

На 14.05.2024 г. в 22:36, Oldkozel каза:

Ното + Рагуза Ибла за ден с обществен транспорт става, но трябва стегнато. Няма как и Модика. Минимум 2 + 3 часа, макс 3 + 4-5 в градовете. Ното качваш 2 църкви с покрив, влизаш в дуомото и палацо Николаци и кметството. Рагуза Ибла е влизане в църкви, дуомо, влизане в палацо арецо ако е отворено + катедралата в новата част + снимки от баира на новата част към старата част. Има 2 страшни заведения, които ще ти отнемат към 90 минути ако се седне. Таормина и Кастелмола става за ден - ако обаче ще качвате и скалната църква, ще слизате до изола бела и т.н. без да ползвате транспорт трябва да сте в добра физическа форма (имайте предвид и жегата и денивелацията). Ачитата са ако обичаш морски селца - няма барок в мащаб. 

П.С. Масово се подценява Шикли. Ето снимки от него:46E2416F-7EED-42C0-AC01-A22780DBBBC5.jpeg.a5cdb5c4f898931452f419c1932a2e45.jpegAE482442-405F-4FB1-90DF-636E10768FD3.jpeg.7592edb0c6c39fc5db0e1a95794d2acf.jpeg245CB91D-9DEB-4836-9CEF-C0C1EFE8FFC9.jpeg.53c1a00db41a42aa0ac4823b82f612d9.jpeg59068556-D155-4D48-9E47-7055C49001AE.jpeg.999bb3292f8f0156b7a3b37156fe2552.jpeg

Благодаря ти много!

Ами за Таормина със сигурност ще се ползва транспорт . Няма как любител на кулинарията да е в добра форма. Да попитам за Ачитата - има ли плаж в някое от тях и дали е с чадъри и шезлонги?

Връзка към коментар

Аз и пясък не видях скали са.Изхраждаха платформа тип скара когато ходихме през април.Иначе на скалите имаше плажуващи .

IMG_20240518_074318.jpg

IMG_20240518_074307.jpg

И друго се сетих.За да не се минава по шосето а покрай брега между двете градчета,има един участък в  който се прекъсва алеята и трябва да се минава по камъните .Алтернатива официална е един плажен комплекс.Отбелязани са местата за прехода.

Тук съм снимала работното време ,когато са отворени вратите към пътеката.

IMG_20240518_074139.jpg

IMG_20240518_074206.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, Velmar каза:

Аз и пясък не видях скали са.Изхраждаха платформа тип скара когато ходихме през април.Иначе на скалите имаше плажуващи .

IMG_20240518_074318.jpg

IMG_20240518_074307.jpg

И друго се сетих.За да не се минава по шосето а покрай брега между двете градчета,има един участък в  който се прекъсва алеята и трябва да се минава по камъните .Алтернатива официална е един плажен комплекс.Отбелязани са местата за прехода.

Тук съм снимала работното време ,когато са отворени вратите към пътеката.

IMG_20240518_074139.jpg

IMG_20240518_074206.jpg

Благодаря ти много! До 1 седмица ще публикувам програмата както я мисля и ще разчитам пак на помощ! Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Направих следният план и ще помоля който нещо знае да допълни или уточни!

Ден 1: Пристигане ,разходка в Катания ,настаняване  /Ако знаете някой ресторантчета с типична сицилианска храна може да напишете/

Ден 2: До Таормина с автобус.После с автобус до Кастелмола! Може би там обяд ! Връщане и не знам дали ще успея да слезем с лифта до плажа. /Колко е цената на лифта и къде се намира той?

Ден 3: Плаж до обяд в Катания / Има ли автобус с който се стига до плажа ,ако да кой номер и има ли плажът чадъри ,шезлонги и евентуална цена?/

Ден 4 : Сиракуза и о-в Ортиджа  /Тук с автобус или влак е по-добре ? До о-ва с лодки се ходи предполагам /цената знае ли се и някое ресторантче за хапване?/

Ден 5: Ачи Трез и Ачи Кастело ,малко плаж и хапване / ресторанче ако се сетите в селцата/

Ден 6 : Пазар в Аутлета - прочетох че има автобус за 10 евро /това в двете посоки ли е? От къде тръгва? /

И заминаване за летището! 

Със сигурност поне на половината въпроси има отговори в темата ,но приемете моите извинения ако съм досадил на някой!

Благодаря Ви предварително!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Катя мравката
На 27.05.2024 г. в 11:55, nasich каза:

Направих следният план и 

Ден 1: Пристигане ,разходка в Катания ,н

Ден 2: До Таормина с автобус.После с автобус до Кастелмола! Може би там обяд ! Връщане и не знам дали ще успея да слезем с лифта до плажа. /Колко е цената на лифта и къде се намира той?

Ден 4 : Сиракуза и о-в Ортиджа  /Тук с автобус или влак е по-добре ? До о-ва с лодки се ходи предполагам 

Здравейте, мога да отговоря само на тези въпроси 

За Ден2 лифтът до плажа в Таормина е близо до последната спирка на автобусите на Интербус, с които идвате от Катания. 

За Ден 4 до Ортиджа се отива по 3 големи моста и си е част от Сиракуза 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Лифтът е 6 евро, а ако се вземе двупосочен -10 евро. Спирката е между тази на автобусите от Катаня и Порта Месина ( през нея се влиза в Таормина, който е без автомобили). 

В Сиракуза автобусът от Катания спира на около 10-15 минути пеша от Ортиджа. Това е последната спирка в Сиракуза и от там тръгват и обратно. За ден Ортиджа може да се разгледа без проблем и в късния следобед да се приберете в Катания.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Elisan каза:

В Сиракуза автобусът от Катания спира на около 10-15 минути пеша от Ортиджа. Това е последната спирка в Сиракуза и от там тръгват и обратно. За ден Ортиджа може да се разгледа без проблем и в късния следобед да се приберете в Катания.

Много Благодаря на теб и на другите двама магеланци за отговорите! 

Окуражи ме много - за цял ден Сиракуза и о-в Ортиджа  са постижими!? Аз поне така разбрах!

п.п. Ранобудни сме!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние разгледахме само Ортиджа и не сме ходили в новата част на Сиракуза, а също не ходихме и в археологическия парк. За Ортиджа няма да имате никакъв проблем дори и без да бързате много. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 27.05.2024 г. в 11:55, nasich каза:

Направих следният план и ще помоля който нещо знае да допълни или уточни!

Ден 1: Пристигане ,разходка в Катания ,настаняване  /Ако знаете някой ресторантчета с типична сицилианска храна може да напишете/

Ден 3: Плаж до обяд в Катания / Има ли автобус с който се стига до плажа ,ако да кой номер и има ли плажът чадъри ,шезлонги и евентуална цена?/

Ден 4 : Сиракуза и о-в Ортиджа  /Тук с автобус или влак е по-добре ? До о-ва с лодки се ходи предполагам /цената знае ли се и някое ресторантче за хапване?/

Ден 5: Ачи Трез и Ачи Кастело ,малко плаж и хапване / ресторанче ако се сетите в селцата/

Ден 6 : Пазар в Аутлета - прочетох че има автобус за 10 евро /това в двете посоки ли е? От къде тръгва? /

И заминаване за летището! 

Със сигурност поне на половината въпроси има отговори в темата ,но приемете моите извинения ако съм досадил на някой!

Благодаря Ви предварително!

Включвам се по част от въпросите

Прекарахме цял ден в Ортиджа.Насладете се.Прекрасно е.Може да седнете на коктейлче крей брега и да се насладите на гледката.Планирам връщане отново там .Така че- не бързайте.За автобусите - те са до жп гарата.( Ако искап мога да ти изпратя снимка и локация).Моят съвет е да сте там  по-рано, защото тръгнаха преди часа.Ние си бяхме купили двупосочни билети от Катания.

Ачитата както казах са малки.Хапнахме в Ачи треза  на обяд  срещу циклопските скали.Има ресторанти покрай пристанището и на площадчето.За плажа мисля че споменах това че са черни вулканични скали и евентуално  платформи ( погледни актуални снимки от там  да се ориентираш в обстановката)

За плажа в Катания- ние не ходихме.Но това , което бях събрала като информация беше за плажа , който е до летището- дълга плажна ивица.До там ходи градския транспорт лесно.По път за Ачи-тата видях също симпатична плажна ивица, но трябва да разровя снимките , които правих от автобуса и да изровя локацията.Та- искам да кажа че с градски транспорт нямаш проблеми.

До аутлета не съм ходила и не мога да помогна

Лифта до изола бела е съвсем близо до мястото на което ще ви  спре автобуса като ви остави в Таормина. По спомени цената  на която попаднах беше мисля 3-4 евро

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Velmar каза:

Включвам се по част от въпросите

Прекарахме цял ден в Ортиджа.Насладете се.Прекрасно е.Може да седнете на коктейлче крей брега и да се насладите на гледката.Планирам връщане отново там .Така че- не бързайте.За автобусите - те са до жп гарата.( Ако искап мога да ти изпратя снимка и локация).Моят съвет е да сте там  по-рано, защото тръгнаха преди часа.Ние си бяхме купили двупосочни билети от Катания.

Ачитата както казах са малки.Хапнахме в Ачи треза  на обяд  срещу циклопските скали.Има ресторанти покрай пристанището и на площадчето.За плажа мисля че споменах това че са черни вулканични скали и евентуално  платформи ( погледни актуални снимки от там  да се ориентираш в обстановката)

За плажа в Катания- ние не ходихме.Но това , което бях събрала като информация беше за плажа , който е до летището- дълга плажна ивица.До там ходи градския транспорт лесно.По път за Ачи-тата видях също симпатична плажна ивица, но трябва да разровя снимките , които правих от автобуса и да изровя локацията.Та- искам да кажа че с градски транспорт нямаш проблеми.

До аутлета не съм ходила и не мога да помогна

Лифта до изола бела е съвсем близо до мястото на което ще ви  спре автобуса като ви остави в Таормина. По спомени цената  на която попаднах беше мисля 3-4 евро

Много ти благодаря за инфото!  Ако ти е удобно прати снимка и локация! Мисля , че ще бъде полезна за всеки един който мисли да посети Сицилия!

Връзка към коментар

194 Corso Umberto I
https://maps.app.goo.gl/2snyyDFgzYVn1HV68?g_st=ac

Това е локацията на спирката.Не откривам снимката.Явно е в телефона на мъжа ми .Но от приложените снимки и видео в Гугъл може да се види.Тя е малка невзрачна уличка.На метри от там е жп гарата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 2.06.2024 г. в 7:38, Velmar каза:

194 Corso Umberto I
https://maps.app.goo.gl/2snyyDFgzYVn1HV68?g_st=ac

Това е локацията на спирката.Не откривам снимката.Явно е в телефона на мъжа ми .Но от приложените снимки и видео в Гугъл може да се види.Тя е малка невзрачна уличка.На метри от там е жп гарата.

Благодаря ти много! Има я и снимката в линка който си дала! 

Ами ........ след седмица политам!

БЛАГОДАРЯ  НА ВСИЧКИ!

п.п. Надявам се Velmar да не ми се разсърди ,че използвам нейният коментар за благодарност към всички!

Благодаря Ви още веднъж!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.