Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Перу и Боливия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли входна такса за Мачу Пикчу и колко е?

- Има ли задължителни ваксини в Боливия?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Тежко ли беше изкачването на Мачу Пикчу?

- Заслужават ли ли полетите над Наска?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :) 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, обръщам се с молба за съдействие и информация относно планирането на пътуване до Перу следващата година май-юни. Още съм в самото начало на организацията и по-точно следя самолетните билети. Попадна ми вариант Амстердам-Торонто-Лима и същия маршрут на обратно на цена от 518 евро с чекиран багаж на Air Canada. Въпросите са ми:

- Добра ли е тази цена, като основа върху която да прибавя полет от София до Амстердам и крайната сума да е сравнително нормална?

- Мога ли да очаквам промо на БГ еър до Амстердам.

- Някой правил ли е трансфер от Айндховен ( полет на Уиз еър ) до Амстердам?

Благодаря ви предварително!

Публикувано:

Според мен цената е висока.

Излизат промоции/сбъркани цени и може да се надяваш на цена от 350-400 евро от Мадрид/Париж/Амстердам.

Надявам се и други (доста по-компетентни от мен) да ти отговорят.

За София-Амстердам - Погледни transavia.com  Цените започват от 29 евро в посока на човек.

Прегледай и тази тема, та цената да я смъкнеш на около 20 евро.

https://magelanci.com/forums/topic/4120-rumboedreamsbudgetair-23-123-eur-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8/page/261/?tab=comments#comment-379937

Четеш 10-на страници отзад напред.

Не разбрах какво точно питаш за Айндховен-Амстердам

Има влакове и автобуси - билета е все около 20-25 евро

Публикувано:

Имам един въпрос:

Някой купувал ли е online билети от Cruz Del Sur (cruzdelsur.com.pe)

По средата на процеса иска националност (задължително поле) - перуано, боливиано, бразилиано, … Булгарано - няма.

Ако посоча нещо друго - напр. Белгия или Гърция ще имам ли проблем. Много не ми се иска така да заобикалям проблема.

Публикувано:

Аз съм си купувала, но на билета виждам само номер на паспорт и имена. Избери опция "Extranjero" = чужденец, няма "Búlgaro" = българин като опция наистина.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 25 минути , Carrie каза:

Аз съм си купувала, но на билета виждам само номер на паспорт и имена. Избери опция "Extranjero" = чужденец, няма "Búlgaro" = българин като опция наистина.

Още една молба за помощ:

Тези полегналите седалки. Те май бяха на първия етаж. Схемата показва, че има две една до друга, после пътека, после единичната такава.

Струват ми се по-удобни тези единичните. Дали е така?

Отдясно са т.е. не гледат през пътя, а и като сме двама - всеки е до прозореца.

Не е кой знае какво, но като имам избор...

Публикувано:

Плюсът на единичните според мен е, че като ги направите като легла няма да се прескачате един друг, ако един спи, а другия иска да стане, иначе няма кой знае каква разлика сякаш. И един съвет, по възможност по-далеч от тоалетните, ако е дълъг преходът.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 минути , ven62 каза:

Още една молба за помощ:

Тези полегналите седалки. Те май бяха на първия етаж. Схемата показва, че има две една до друга, после пътека, после единичната такава.

Ние и двата пъти взехме единични. По - спокойно е, според мен.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз купувах онлайн, напиши "extranjero", както са те посъветвали по-горе, но и друго да напишеш, няма промяна в цената. Двойните цени за едни и друго отпаднаха отдавна.

Относно седалките - мой личен съвет е да пътувате на втория етаж. Защо? Първо, на първия етаж дружа страшно много. От Арекипа до Наска, нощния прехоз, имах чувството, че автобусът върви нон стоп по чакъл. Освен това вратата е херметическа - тоест, затварят ви вътре и ако някой си събуе обувките и му миришат краката е страшно просто. И всякакви други миризми също. За сметка на това, седалките на втория етаж са много малко по-тесни, но също със същия наклон и най-важното - има въздух и не друса толкова. Аз лично бих избрала втория етаж винаги.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , feel_the_rush каза:

Аз купувах онлайн, напиши "extranjero", както са те посъветвали по-горе, но и друго да напишеш, няма промяна в цената. Двойните цени за едни и друго отпаднаха отдавна.

Относно седалките - мой личен съвет е да пътувате на втория етаж. Защо? Първо, на първия етаж дружа страшно много. От Арекипа до Наска, нощния прехоз, имах чувството, че автобусът върви нон стоп по чакъл. Освен това вратата е херметическа - тоест, затварят ви вътре и ако някой си събуе обувките и му миришат краката е страшно просто. И всякакви други миризми също. За сметка на това, седалките на втория етаж са много малко по-тесни, но също със същия наклон и най-важното - има въздух и не друса толкова. Аз лично бих избрала втория етаж винаги.

Ами някъде пишеше, че едните полегват на 140, а другите на 160 градуса.

Хмм, айде-е-е … нов размисъл.

Мерси!

Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Ами някъде пишеше, че едните полегват на 140, а другите на 160 градуса.

Хмм, айде-е-е … нов размисъл.

Мерси!

Пътувала съм и във ВИП седалките и на втория етаж, но по различни трасета. Въобще не са подобни. ВИП седалките са супер удобни, направо стават на легло. Щом легнеш заспива и се будиш чак на слизане. Някъде вратите са херметически, но не винаги. Не съм имала случай да мирише ужасно. Ние ползвахме самостоятелните седалки, последните две от вътре навън и беше тихо и спокойно. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, ven62 каза:

Още една молба за помощ:

Има една темичка  с 860 ревюта https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g294316-d7930651-Reviews-Transportes_Cruz_del_Sur-Lima_Lima_Region.html#REVIEWS 

Имай предвид, че автобусите им са четири вида - Crusero Plus, Evolution, Tour и Suites с най-луксозните седалки ,  Куско - Пуно автобуса  (май) е от първият вид.

https://www.theonlyperuguide.com/cruz-del-sur-bus/

• Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Поредния бърз въпрос (макар, че предполагам  неприятния отговор)

За обектите в/около Куско има няколко вида билети - един пълен и 3 частични. Частичните обхващат различни обекти около Куско.

Мен ме интересува билетът да включва Pisac, Ollantaytambo, Chinchero, Moray и Maras.

Марас не се включва в нито един от билетите.
Останалите се покриват от пълния билет и единия вид от частичните:

Пълния:

- Integral Tourist Ticket - 130 soles валиден е 10 дни, включващ:

• 1 – Sacsayhuaman.
  • 2 – Qenqo.
  • 3 – Puca Pucara.
  • 4 – Tambomachay.
  • 5 – Museum of Contemporary Art.
  • 6 – Regional Historical Museum.
  • 7 – Popular Art Museum.
  • 8 – Qoricancha Site Museum.
  • 9 – Qosqo Native Art Center.
  • 10 – Monument to the Inca Pachacuteq.
  • 11 – Pikillaqta.
  • 12 – Tipón.
  • 13 – Pisac.
  • 14 – Ollantaytambo.
  • 15 – Chinchero.
  • 16 – Moray.

и частичния - 70 soles валиден е 2 дни

- Circuit III, включващ

• 1 – Pisac
  • 2 – Ollantaytambo
  • 3 – Chinchero
  • 4 – Moray

Въпросът ми е:

Как се броят тези два дни?

Два последователни календарни дни или

48 часа след първото валидиране на билета.

Подозирам, за съжаление, че верния отговор е първия - два календарни дни.

Питам, тъй като сме планирали:

Ден 1 - кацане в Куско, посещение на Pisac и спане в Ollantaytambo

Ден 2 - Macho Piccho и пак спане в Ollantaytambo

Ден 3 - Ollantaytambo, Moray, Maras, Chinchero и спане в Куско

Ден 4 - Rainbow (Palccoyo) mountain и вечерта за Пуно.

Май ще трябва да си взема пълния билет - Integral Tourist Ticket - 130 soles

Публикувано:

Аз бях отдавна и може да са променили нещата, но бяха календарни. То е хартиен билет с числа и с перфоратор маркират датата, часа го няма.

Имаше и самостоятелни билети за всяко нещо, примерно може да вземеш за Писак само и другите в общия билет. Цената не помня, пък и беше отдавна.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , neuromancer каза:

Аз бях отдавна и може да са променили нещата, но бяха календарни. То е хартиен билет с числа и с перфоратор маркират датата, часа го няма.

Имаше и самостоятелни билети за всяко нещо, примерно може да вземеш за Писак само и другите в общия билет. Цената не помня, пък и беше отдавна.

Не, нямало или по-точно вече няма самостоятелен билет за Pisac. :sad:

https://www.bestofperutravel.com/place/pisac-ruins/

По-конкретно:

•Entrance to the Pisac ruins is included in the ‘Boleto Turistico‘ or partial tourist ticket that you can buy at the entrance to the ruins themselves. This partial ticket for S/.70 (Approx. US$25) includes the Pisac, Chinchero, Moray and Ollantaytambo ruins. Be warned It is NOT possible to buy a ticket just for the Pisac ruins you have to buy the partial Boleto Turistico into several sites.

-----------

Да му ти се не види...:angry2:

Публикувано:

Ако мога да те успокоя, от дистанцията на 10 години почти нищо не помня от Писак, за разлика от Оянтайтамбо... Ако видиш Саксайуаман и другите можеш да пропуснеш Писак или да погледнеш само отдалече

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 минути , neuromancer каза:

Ако мога да те успокоя, от дистанцията на 10 години почти нищо не помня от Писак, за разлика от Оянтайтамбо... Ако видиш Саксайуаман и другите можеш да пропуснеш Писак или да погледнеш само отдалече

Да бе! :biggrin:

По-добре и аз като теб да го забравя, отколкото после цял живот да помня как за едни спестени  40 лв. съм го пропуснал. :dash1:

:smile:

• Смея се 1
Публикувано:
преди 38 минути , ven62 каза:

Да бе! :biggrin:

По-добре и аз като теб да го забравя, отколкото после цял живот да помня как за едни спестени  50 лв. съм го пропуснал. :dash1:

:smile:

Аз се връщам в спомените си от около 5 години назад и крепостта в Писак беше едно от силно впечатляващите за мен места. Ако разликата е 50 лева, Вен въобще не бих се замислила. Ние първо видяхме всички крепости над Куско, Чинчеро, Марай и Морас и чак след това видяхме долината на Урубамба с Писак - крепостта и пазара. Пазара през седмицата е туристически капан, въпреки че си купих разни неща от него. Крепостта обаче беше внушителна и е огромен комплекс, мисля че като площ е много по голяма от тази в Олайтентамбо. Имаше и тераси за земеделство, охранителна част. Доста се катерихме напред назад и там загубихме повече време отколкото в Олайтентамбо. За мен тя се доближава повече до комплекса Мачу Пикчу.  В Олайтентамбо е по -запомняща, защото се вижда едно нещо, което се помни, докато в Писак е на огромна площ и доста се обикаля.

Ето това са снимки от Писак:12141021_10203615556464464_2993130225606666742_o.jpg.05f7e8caafd84ccda1bf8968aff05fbd.jpg12140894_10203615548544266_8114605726717659566_o.jpg.f7dc5ea5e871e30c4a8128cf88afa66b.jpg11700846_10203615544024153_6809292490013518328_o.jpg.ffb5447883f86918211212cb49b1c558.jpg

12113371_10203615541304085_517146693544036412_o.jpg.44c0cf0c00540f47da89d1b8ba92aa42.jpg

А това от Олайтентамбо:

12030405_10203615596145456_6293194562766522592_o.jpg.6c287be93f287b725768364def82ced5.jpg12138332_10203615599985552_1796135522669384346_o.jpg.bf6d0345a5f564533c524abb33871681.jpg

И двете места си заслужават да бъдат видяни, а крепостта в Писак поне преди 5 години беше по-слабо посещавана, докато тази в Олайтентамбо си е много туристическо място, т.е. всички минават от там.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

То е разликата е 50лв , но трябва да умножим по две 😃. Умно са го измислили перуанците и ще трябва  пълният билет за десет дни.

Може да е от помощ, та ще ти кажа аз какво съм си записал за Писак , а именно :

09.11 - с такси до високата част на руините, после разходка до Tambomachay (около час), после продължаваме до Sacsayhuaman (2 часа), и после спускане до San Blas , общо 4-5 часа, но гледките били уау-уау-уау и е само “нанадоле”, което улеснява насладата и възхитата 😉.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, mililia каза:

Аз се връщам в спомените си от около 5 години назад и крепостта в Писак беше едно от силно впечатляващите за мен места. Ако разликата е 50 лева, Вен въобще не бих се замислила...

Мерси @mililia, не съм си и помислял да спестя Писак. Имах надежда (малка) да съм недоразбрал нещо и да успея да спестя единия частичен билет. А и не ми се вижда логично да няма единични билети...

Но, като не става - не става. Взимам си пълния билет и това е. Няма как да отида на другия край на света и да пропусна нещо само  заради "тънежи" от 50-100 лв.

преди 4 часа, stanislavpp каза:

То е разликата е 50лв , но трябва да умножим по две 😃. Умно са го измислили перуанците и ще трябва  пълният билет за десет дни.

Може да е от помощ, та ще ти кажа аз какво съм си записал за Писак , а именно :

09.11 - с такси до високата част на руините, после разходка до Tambomachay (около час), после продължаваме до Sacsayhuaman (2 часа), и после спускане до San Blas , общо 4-5 часа, но гледките били уау-уау-уау и е само “нанадоле”, което улеснява насладата и възхитата 😉.

Надявам се Писак - Tambomachay да не го вземете пеша. Все пак, искам да те видя в Куско.:wink:

• 2 години по-късно ...
Публикувано:

Един бърз въпрос и от мен - опитвам да си купя вътрешен полет Куско-Лима с Latam Peru, като на техният сайт ми излиза цена от $36, ако правя резервацията през перуанската версия, и над 100€, ако използвам Latam Bulgaria. В интернет изрових смесени мнения дали е възможно да се вземе билет с по-ниската тарифа и опитах, но - донякъде очаквано - не прие плащането:)

Въпросът ми е - може ли наистина да се купи такъв билет извън Перу, дали да търся вариант със смяна на IP адреса си, или да го купя през търсачка от сорта на kiwi? 

Ако някой има опит ще съм благодарен - разликата в цената е няколко пъти:)

Публикувано:

ами то като че ли отдавна няма проблем да се взима местната версия, но все пак много време не съм се сещал за това, дали не беше само за някои държави...

доколкото помня трябва картата да ти е от тази държава, която си избрал, но винаги може да платиш с Пейпал, без значение откъде ти е акаунта. Поне преди можеше.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Янко Велков каза:

Въпросът ми е - може ли наистина да се купи такъв билет извън Перу, дали да търся вариант със смяна на IP адреса си, или да го купя през търсачка от сорта на kiwi? 

Правил съм го неколкратно и съм го споменал из темите , не трябва смяна на айпито . При теб не е минало плащането , защото си опитал да платиш с Виза , с МастърКард няма да имаш проблем .

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Янко Велков каза:

Един бърз въпрос и от мен - опитвам да си купя вътрешен полет Куско-Лима с Latam Peru, като на техният сайт ми излиза цена от $36, ако правя резервацията през перуанската версия, и над 100€, ако използвам Latam Bulgaria. В интернет изрових смесени мнения дали е възможно да се вземе билет с по-ниската тарифа и опитах, но - донякъде очаквано - не прие плащането:)

Ако някой има опит ще съм благодарен - разликата в цената е няколко пъти

Преместих в тази тема, че е специфична за Перу, пък и въпроса е дискутиран вече на предната страница

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Янко Велков каза:

Купувай смело. Аз също съм купувал от перуанските версии на авиокомпаниите (Лима - Икитос и Икитос - Куско) и не съм имал никакви проблеми с полетите. По спомени едната беше Латам.

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Имам някаква начална идея за Перу около Великденските празници, но не мога да преценя наистина ли строго се носят маски на открито и кое се класифицира като обществено място: 

https://www.peru.travel/en/covid

На туристите биха ли правили забележки, ако са примерно някъде си из Свещената долина? 

• Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.