Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Перу и Боливия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли входна такса за Мачу Пикчу и колко е?

- Има ли задължителни ваксини в Боливия?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Тежко ли беше изкачването на Мачу Пикчу?

- Заслужават ли ли полетите над Наска?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :) 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

няма нужда да се психираш нито за жълта треска, нито за хепатит. Енджой

ако много държиш, потърси какво е писано за хепатита във форума от master_of_germs, ама накратко - не е по-зле от България

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Narya каза:

Здравейте! Подготвяме пътуване до Перу, което всъщност вече е доста близо - летим на 17 март, и аз чак сега се сетих да се информирам относно ваксините. Всъщност преди време четох, че няма задължителни и с това приключих, но сега през последните дни се зачетох малко повече за препоръчителните ваксини и доста се психирах (а и обърках).

Доколкото разбрах от всичко прочетено, за моя маршрут Лима - Хуакачина - Наска - Арекипа - Куско - Мачу Пикчу ваксина срещу жълта треска не е необходима. На път за и от Мачу Пикчу ще минем през Агуас Калиентес, който е единственото място под въпрос дали е необходима ваксина, но не планираме да спим там. Не можах да разбера от всичко прочетено рисково ли е или не. 

А какво ще кажете за ваксините против Хепатит А и коремен тиф, които също виждам, че са препоръчителни. Дали е добре да ги направим при нашия маршрут? Друг е въпроса дали има и смисъл въобще, при положение, че летим след 18 дена, дали ще има време да се създаде имунитет. Малко късно съм се сетила, но... 

ще съм благодарна да чуя вашите мнения. 

(между другото съм единствената от групата ни, която се е загрижила по тая тема, всички други се вълнуват от доста по-приятни неща, направо им завиждам 🙂 )

Мачу Пикчу отвориха ли го за туристи ?

Връзка към коментар
преди 5 минути , funny каза:

Мачу Пикчу отвориха ли го за туристи ?

Отворен е, да, още преди 10тина дена някъде го отвориха. 

Благодаря за мненията. Леко хипохондрик си падам, признавам си, и вероятно излишно се притеснявам. Като цяло засега съм на мнението, че трябва да наблегнем на превенцията и да минем без ваксини. 

Иначе, да, чета написаното за Перу, много ми е полезно, и сигурно ще имам и други въпроси в следващите дни. Доскоро не беше ясно дали ще пътуваме и сега трябва да се организира всичко в кратко време, но мисля, че ще се справим. 

Връзка към коментар
преди 12 минути , Narya каза:

Отворен е, да, още преди 10тина дена някъде го отвориха. 

Благодаря за мненията. Леко хипохондрик си падам, признавам си, и вероятно излишно се притеснявам. Като цяло засега съм на мнението, че трябва да наблегнем на превенцията и да минем без ваксини. 

Иначе, да, чета написаното за Перу, много ми е полезно, и сигурно ще имам и други въпроси в следващите дни. Доскоро не беше ясно дали ще пътуваме и сега трябва да се организира всичко в кратко време, но мисля, че ще се справим. 

Не знам колко време имате (сте си оставили) за Куско. Там оптимизацията е най-проблемна , тъй като има доста неща, които си струват да се видят в и около Куско. И побързайте с билетите за влаковете от/до подстъпа до Мачу Пикчу както и за самото Мачу Пикчу и евентуално някоя от планините.

Виж и пътеписа ми за Перу. Да, не е от най-кратките - Само 3 части.:wink: 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

За Куско сме заделили 5 дни. За Мачу Пикчу още не сме взели билети, тъй като някои от нас още нямат паспорти 😅, но до края на тази седмица ще ги купим, както и за влака. Засега има наличности за нашите дати, следя ги.

И друг въпрос ми изникна. Имаме идея да летим от Арекипа до Куско, но и в скайсканър и в каяк ми излизат полети с прекачване в Лима и има само един вечерен директен полет на Латам, но не знам още как ще си пасне вечерен полет с плановете ни. Проверих и star peru, които видях да се препоръчват в други теми, но те пък въобще не летят до Куско и Арекипа. Някой може ли да предложи някоя друга опция, някоя друга авиокомпания с вътрешни полети (освен Латам, Авианка, Jet smart и Star Peru)? 

Връзка към коментар

Моля за мнение за едно скорострелно разглеждане на Мачу Пикчу. 

Ден 1 - кацане в Лима в 16:60. Излитане за Куско в 20:20 и казане там в 21:45. Нощувка в Куско

Ден 2 - климатизация и разглеждане на Куско. Нощувка в Куско

Ден 3 -  5 сутринта - тур Мачу Пикчу - цял ден.

Ден 4 - Полет Куско Лима ( следобяд). Нощувка в Лима

Ден 5 - излитане от Лима.

Ок ли ще е климатизацията и има ли смисъл да се опитваме да вмъкнем още нещо в програмата и да отложим излитането от Лима за следващия ден ? ( максимум още един ден може да се вмъкне в програмата)

Връзка към коментар

Куско е на по-голяма надморска височина от Мачу Пикчу.Може и още първия ден да вземете тур до Мачу Пикчу, втория да оставите в и около Куско. Ако можете прибавете и още 1 ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Още в ден 2 можете да тръгнете към Оятайтямбо през Свещената долина и да спите там. Ден 3 - Мачу Пикчу. Ден 4 Куско и, ако има късен полет към Лима. Ден 5 оставете за Лима . Още един ден ще е е добре.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте! Сетих се и аз кога да проверя, но сега ми хрумна да видя какви са изискванията за влизане в Перу, относно Ковид. Във всички официални сайтове, които намерих, пише че трябва да се представи доказателство за ваксинация с 3 дози (предполагам се има предвид първоначалната + бустерна доза, каквато аз имам) или негативен PCR тест и предварително онлайн да се попълни electronic health sworn statement - обаче като кликна на линка, дава грешка и нищо не се отваря. Някой знае ли дали това изискване е отпаднало? (макар че го щом го има по официалните сайтове, би трябвало да не е). Или как да намеря работещ линк. Впрочем същата ситуация и за Колумбия (ние ще влизаме в страната за 1 ден) - искат някакъв онлайн стейтмънт, а линка не работи. 🤨

Връзка към коментар
преди 47 минути , Narya каза:

Здравейте! Сетих се и аз кога да проверя, но сега ми хрумна да видя какви са изискванията за влизане в Перу, относно Ковид. Във всички официални сайтове, които намерих, пише че трябва да се представи доказателство за ваксинация с 3 дози (предполагам се има предвид първоначалната + бустерна доза, каквато аз имам) или негативен PCR тест и предварително онлайн да се попълни electronic health sworn statement - обаче като кликна на линка, дава грешка и нищо не се отваря. Някой знае ли дали това изискване е отпаднало? (макар че го щом го има по официалните сайтове, би трябвало да не е). Или как да намеря работещ линк. Впрочем същата ситуация и за Колумбия (ние ще влизаме в страната за 1 ден) - искат някакъв онлайн стейтмънт, а линка не работи. 🤨

Peru
Published 31.10.2022
COVID-19 entry regulations lifted.

Преди месец на влизане в Колубия проверяваха само сертификатите за КОВИД-ваксинация или тестове.
И при мен в момента връзката за регистрация за Колумбия не работи.

Връзка към коментар
преди 6 часа, mitkobiker каза:

Peru
Published 31.10.2022
COVID-19 entry regulations lifted.

Преди месец на влизане в Колубия проверяваха само сертификатите за КОВИД-ваксинация или тестове.
И при мен в момента връзката за регистрация за Колумбия не работи.

Благодаря, и аз успях да намеря информация, че за Перу вече не се изискват. За Колумбия обаче явно все още се изискват, след много ровене намерих някакъв блог, където човекът даваше подробна информация как да се попълни формата. В коментарите една българка беше писала, че линка не работи от България и нейна приятелка в Германия ще й го попълни. Така че аз проверих през VPN и линка ми се отваря. Не виждам защо ще има проблем с отварянето от България, но... факт.

Аз пък тръгнах да купувам билети от Cruz del Sur и на мейла си получих информация, че се изисква да се представи доказателство за ваксинация или негативен тест. Не знам защо, при положение, че всички мерки са отпаднали, надявам се да са забравили да махнат тоя текст и да не се изисква. Писах на Cruz del Sur да ги питам, но дали ще ми отговорят, ще видим. Някой скоро да е пътувал с тях?

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте,

Имате ли някакви наблюдения относно турове в Iquitos / Manu / Puerto Maldonado, и по-конкретно къде е по-богата фауната? Някой ходил ли е на повече от едно място, и какви са шансовете да се види ягуар?

Ако имате препоръки също за конкретни турове са добре дошли.

Доколкото разбирам ваксината за жълта треска за там е силно препоръчителна? Това така ли е, и кои други са релевантни? Малария?

Благодаря!

Връзка към коментар
На 1.02.2022 г. в 12:24, feel_the_rush каза:

до Sun Gate

До Портата на Слънцето, Inti Punku, като крайна точка на Inca Trail, отидохме специално, след като буквално отворихме Мачу Пикчу преди изгрев слънце. 

Отне до 2 часа със заплесването по гледките наоколо и напоителното снимане и определено си струваше. :smile:

P1180635.JPG

Връзка към коментар
На 22.07.2023 г. в 17:33, Biser Hong каза:

Здравейте,

Имате ли някакви наблюдения относно турове в Iquitos / Manu / Puerto Maldonado, и по-конкретно къде е по-богата фауната? Някой ходил ли е на повече от едно място, и какви са шансовете да се види ягуар?

Ако имате препоръки също за конкретни турове са добре дошли.

Доколкото разбирам ваксината за жълта треска за там е силно препоръчителна? Това така ли е, и кои други са релевантни? Малария?

Благодаря!

Iquitos е много по-диво, защото до там реално няма път. Стига се или със самолет, или с лодка. Също така остава в страни от основната група туристи, които от Куско отиват директно към Пуерто Малдонадо. За сметка на това, в Пуерто Малдонадо има повече места за настаняване и прочутите места, където се събират папагалите, или т.нар clay lick.

Относно ягуарите, най-голям шанс имате в Ману. Икитос и Пуерто Малдонадо са на 99%, че няма да видите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 24.07.2023 г. в 16:18, feel_the_rush каза:

Iquitos е много по-диво, защото до там реално няма път. Стига се или със самолет, или с лодка. Също така остава в страни от основната група туристи, които от Куско отиват директно към Пуерто Малдонадо. За сметка на това, в Пуерто Малдонадо има повече места за настаняване и прочутите места, където се събират папагалите, или т.нар clay lick.

Относно ягуарите, най-голям шанс имате в Ману. Икитос и Пуерто Малдонадо са на 99%, че няма да видите.

Благодаря за отговора.

Запазих 6 дневен тур за Ману, който би трябвало да влезе навътре в резервата.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мисля че го прочетох на няколко места вече, но исках да потвърдя пак че може не е проблем да се купуват самолетните билети с по-ниски цени от перуанската версия на сайт? В случая е LATAM.

Връзка към коментар
Здравко Ангел
На 25.07.2023 г. в 21:30, Biser Hong каза:

Благодаря за отговора.

Запазих 6 дневен тур за Ману, който би трябвало да влезе навътре в резервата.

Здравейте, ние бяхме в Ману 5 дни, ама ягуар не видяхме, но пък имаше много интересни находки като тапир, ленивци, агути и много видове птици, включително скални петли. Обаче ягуари изобщо не сме и очаквали да видим, та ще ни е много интересно да споделите след това. 

FB_IMG_1690663468739.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, Здравко Ангел каза:

Здравейте, ние бяхме в Ману 5 дни, ама ягуар не видяхме, но пък имаше много интересни находки като тапир, ленивци, агути и много видове птици, включително скални петли. Обаче ягуари изобщо не сме и очаквали да видим, та ще ни е много интересно да споделите след това. 

FB_IMG_1690663468739.jpg

Да, ще пиша как е минало.

Доколкото разбрах 5-дневните турове стигат само до нещо което се нарича cultural zone докато 6 и нагоре дни влизат в reserve zone, и това беше причината да отделим още един ден. Имаше ли тази разлика при теб?

Връзка към коментар

Също има ли някой наблюдения за LATAM / SKY и други авиолинии като цяло? Мога ли да разчитам на часовете за които запазвам полетите? Прочетох някои малко притеснителни неща за закъснения, отмяна на полет или overbook-ване (чел съм подобни неща и за други авиолинии и нещата са били ок, но все пак).

Връзка към коментар
преди 7 минути , Biser Hong каза:

Също има ли някой наблюдения за LATAM / SKY и други авиолинии като цяло? Мога ли да разчитам на часовете за които запазвам полетите? Прочетох някои малко притеснителни неща за закъснения, отмяна на полет или overbook-ване (чел съм подобни неща и за други авиолинии и нещата са били ок, но все пак).

Моят опит с тях (MEX-LAP-MEX) и с дете е по-отдавнашен. Тогава всичко протече гладко.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Знам само, че маршрутите от/до Куско са капризни заради атмосферните условия и е по-добре да избираш ранни сутрешни полети. Късните полети, доколкото въобще има понякога ги отказват. Иначе нямам особени впечатления за Перу.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Друг въпрос: някой има ли опит с наемането на кола в Лима? На някои места се споменава че е малко хаотично по пътищата?

Идеята ми е да я вземем за да се придвижим до Паракас вечерта на същия ден и да обиколим парка/пустинята там на следващия ден, като след това вечерта да се закараме до летището за полет към Куско. Тъй като графикът ще е малко тесен по този начин няма да можем да разчитаме на публичен транспорт, а цените които ми дават агенциите за трансфер към Лима от Паракас са доста високи (350 долара).

преди 4 минути , neuromancer каза:

Знам само, че маршрутите от/до Куско са капризни заради атмосферните условия и е по-добре да избираш ранни сутрешни полети. Късните полети, доколкото въобще има понякога ги отказват. Иначе нямам особени впечатления за Перу.

Благодаря, това не го знаех, и двата полета които планирам от и до Куско са късни вечерни.

Имаш ли идея колко често се отменят такива полети?

Връзка към коментар

Нямам, аз отдавна ходих. Доколкото разбрах, ако полета е сутрин има време да се чака и да се изпълни по-късно, ако времето е лошо, а вечерните направо ги оставят за утре.

ПП това са по-скоро спомени откогато си проучвах за мен, не съм ги опреснявал сега.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.