Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)
преди 53 минути , Светославов каза:

Уфф, вярваш или не, но най-сериозното лекарство, което съм вземал е Упсарин и то чат-пат, зимата.

За Тинидазола, погледнах рецептата, толкова пише. Може би няма да е проблем да взема още някоя опаковка.

Много благодаря за препоръките за другите неща. 

Какво е ДМ?

Според теб да се притеснявам ли за гела - 100мл и за ампулите саргенор в ръчния багаж? 

Че хем си доктор, хем често тропосваш насам-натам с хвърчилата🙂

А защо не ги замениш с таблетки? Че с тия ампули да не си създадеш проблем на някое летище.

Има  разтворими шумящи таблетки.

E3BE09C3-58AF-4617-9AED-883409CAE7E7.jpeg.2fb2996cb09298df5423593d841a5e45.jpeg

100 мл гел няма проблем, има едни, дето опаковката си има закачалка за раницата отвън.

Ако питаш за гела за миене -антисептичния.

Другият,  за мазане, също трябва да не е проблем.

Тинидазол - взема се по 2 грама на еднократен прием -4 таблетких500 мг, ама с веднъж не минава. Трябва поне още 5дни по 1 грам дневно -2х500 мг. Трябват ти 14.

Вземи си повече.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Публикувано:

Обмислял ли си варианта да си набавиш част от лекарствата на място в Катманду? Все пак тези хапове и мазила не са някакви невиждани чудеса. А в Катманду има достатъчно аптеки.

Публикувано: (редактирано)

О, разбира се, че съм обмислял и този вариант. Било за допълване на аптечката, било ако си харесат нещо по разните чекини 🙂 Ама нали съм гола вода по илачите, гледам хем да осигуря основното от тук, хем и да допълвам в КТМ. Хич си нямам представа дали някое от посочените е дефицитно или повечето/всички са широко разпространени. Малко ми е в дефицит времето в началото. Кацам по обяд и до вечерта трябва да взема пермитите и вся остальная сволоч от екипировка и оборудване, че на сутринта рано-рано към

...горьI, на которьiх еще не бьiвал... - да ме прости Бардът за скалъпените символи.

АлександраКо, благодаря за снимката на опаковката с таблетките. 

Абе тоя аспартам не беше ли нещо отричан? Прости мен неукия. 

Редактирано от Светославов
допълнение
  • Харесвам 1
Публикувано:

Аспартама е подсладител, онова е нещо друго. 

Абе в рамките на майтапа, ама на един здрав човек не би трябвало да му трябват толкова лекарства, че да не влизат в лимита за ръчен багаж.  А ако му трябват, значи не е за трекинг в Хималаите

Публикувано:
Преди 1 час, Светославов каза:

Абе тоя аспартам не беше ли нещо отричан? Прости мен неукия. 

Не, няма нищо общо, това е друго. Това е аргинин аспартаТ. Аспатат е карбоксилен анион на аспаргиновата киселина, а тя е едната от 20-те незаменими аминокиселини, необходими за изграждането на белтъците.

И е много хубаво да се взема, при умора.Още по -добре е, ако  се комбинира с магнезий и витамин Б.

И НЕ ти препоръчвам да търсиш лекарства там. Трябва да знаеш основната съставка, има десетки генерични наименования, аз трудно се ориентирам, камо ли, човек, дето не му е работа да ги знае.

Това, че имало аптеки, нищо не значи. Те могат да имат и нещо по -добро, но сега не е моментът да правиш експерименти.

Давам пример със себе си:

Нося лещи и винаги имам поне 2 опаковки капки . Веднъж в Бразилия, една жена от групата си нарани окото, аз и дадох моите капки, не знам, защо не търсиха доктор.Тя се оправи.

Пред последния ден, ми се възпалиха и двете очи в Рио. Отидох в аптеката, показах си картата и поисках да ми покажат всички видове капки. 

Трябваше ми да има кортизон и антибиотик. Оказа се, че там кортизонът бил забранен за очна употреба,

с антибиотик нямаше, имаше само със сулфонамид.

Като няма друго, взех. Леле, стана страшо, направих алергия, хем се изринах, хем очите ми почти се затвориха.

Добре че, летяхме на другия ден обратно, в самолета стюардесата имаше физиологичен серум, та оживях.

Оттогава, всичко си нося оттук. Цената също не е без значение.

Давам друг пример - валериан-глог-мента на таблетки.

У нас е без пари, из Европата е от 10 евро в Гърция, до 22 евро в Кап Фера, Франция.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Абе в рамките на майтапа, ама на един здрав човек не би трябвало да му трябват толкова лекарства, че да не влизат в лимита за ръчен багаж.  А ако му трябват, значи не е за трекинг в Хималаите

А, нося на майтап 🙂 Благодаря Му, че нищо хронично до сега, което да изисква лекарства. Горепосочените са против умора и ако не дай си Боже нещо по-леко, че по високото и малките камъчета обръщат колцата. 

АлександраКо, покорно благодаря за изчерпателния и много полезен за мен пост!!!

• Харесвам 2
Публикувано:

Преди 1 час, Светославов каза:

А, нося на майтап 🙂 Благодаря Му, че нищо хронично до сега, което да изисква лекарства. Горепосочените са против умора и ако не дай си Боже нещо по-леко, че по високото и малките камъчета обръщат колцата. 

АлександраКо, покорно благодаря за изчерпателния и много полезен за мен пост!!!

Ааа, с удоволствие, питай спокойно, с каквото мога, ще помагам.:))))

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, след 10 дена пътуваме за Тайланд (само с ранички). Та ме тръшна някъв нашенски вирус и съм на антибиотик + пробиотик (Ентерол). Лекаря каза, че въпросния пробиотик трябва да го пия 25 дена. Та въпроса ми  е, може ли да го нося с мен в раницата  при пътуването или да търся там някакъв заместител? Благодаря предварително.

Публикувано:

Ще можеш, защо не. Ако е течен виж да е шише под 100мл, или си вземи рецепта (на английски, ако ще се прекачваш извън София, то не че има директни полети де)

Публикувано:

Технически погледнато, пробиотиците са живи бактерии. На много места те са изрично забранени за пренос. Рецептата е задължителна, но не е сигурно дали ще е достатъчна.

Личният ми опит показва, че на софийското летище няма да имаш проблем. Но това не е никаква гаранция.

• Харесвам 1
  • 4 месеца по-късно ...
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Налагало ли ви се е да представяте медицинско предписание от лекар за пренасян медицински уред? Отправих запитване към авиокомпанията за пренасяне на инхалатор в ръчния багаж и ми отговориха , че е необходимо предписание от лекар. Ако някой се е сблъсквал с проблема, моля за повече информация.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 17.04.2019 г. в 13:13, Rozetta каза:

Налагало ли ви се е да представяте медицинско предписание от лекар за пренасян медицински уред? Отправих запитване към авиокомпанията за пренасяне на инхалатор в ръчния багаж и ми отговориха , че е необходимо предписание от лекар. Ако някой се е сблъсквал с проблема, моля за повече информация.

Авиокомпанията ти отговаря по инерция, ако има ограничение, то е от граничните служби. Авиокомпанията и за аспирин да ги питаш ще ти кажат, че трябва рецепта. В случая е по-добре да потърсиш информация в съответните гранични контроли или да се свържеш с летищата през които ще прекачваш. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 17.04.2019 г. в 13:13, Rozetta каза:

А ти за какъв инхалатор говориш - за  електрически уред или за флакон?

image.png.3f2ed6629fe9f8e8bc996f1dc4b60765.png

image.png.a01f729ee40ec2592d459054749001f5.png

Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

А ти за какъв инхалатор говориш - за  електрически уред или за флакон?

image.png.3f2ed6629fe9f8e8bc996f1dc4b60765.png

image.png.a01f729ee40ec2592d459054749001f5.png

И двата вида, които сте показали на снимката, електрически и флакон. За електрическия незная какви са изискванията, а за флакона знам, че няма проблем, пътували сме с рецепти и лекарствата в отделно пликче за проверка.  

Публикувано:

ами като гледам какви са забранените за пренос неща - огнестрелно оръжие, остриета, експлозиви, газ под налягане, течности над 100мл и т.н. това не спада в никои от тях, така че не виждам какъв е проблема. Аз принтер съм носил в ръчен багаж...

• Харесвам 3
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, мога ли да взема със себе си в ръчния багаж bluetooth слушалки? Във сайта Esky.bg пише, че не са позволени. Ще пътувам с Райън за Англия. Извинявам се ако вече е дискутирано в темата

Публикувано:
преди 2 минути , Ижандер каза:

Здравейте, мога ли да взема със себе си в ръчния багаж bluetooth слушалки? Във сайта Esky.bg пише, че не са позволени. Ще пътувам с Райън за Англия. Извинявам се ако вече е дискутирано в темата

да

Публикувано:
В момента, Ижандер каза:

Здравей. Не зная за Раян, но съвсем наскоро пътувах с Бритиш Милано - Лондон и до мен един пътник спокойно си ползваше bluetooth слушалки, докато гледаше филм на лаптопа си. 

Публикувано:
42 minutes ago, Ижандер said:

Преди ден летях с Райън, Лондон - София. Нямаше никакъв проблем с bluetooth слушалки.

• 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.