Прескочи до съдържание

Най-добрите условия за кредитна карта за често пътуващи хора (само български банки)

Препоръчани мнения

преди 2 минути , antea каза:

и както се вижда от просто сравнение със средните нива на таксите, както и от просто отваряне на други банкови сайтове, въпросната месечна такса е точно на същото ниво като банката, която ти предпочиташ и която не е шит

аз пък държа да кажа, че специално взех отношение, защото точно ти го каза това - не просто някой, а доста уважаван член на обществото тук; дори и само заради авторитета и полезността ти по много други въпроси, половината от четящите, особено тези, които нямат сметки там, за да се осведомят набързо, няма да направят въпросното елементарно сравнение и ще им остане в главите само "шит, шит и шит";  не смятам това за редно - разбира се, че имаш право на лично мнение и отношение, но има и един такъв израз  - Noblesse oblige, та и с теб е така, няма как да не си даваш сметка, че по някакъв начин инфлуенсваш, да го кажем по народному :grin:, затова е добре при крайни изявления, да са напълно обективни :smile:

Тук се съгласих - права си. Просто всеки път се изнервям максимално някой като вдига или въвежда такси просто ей така, защото може.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Много често се цитира колко е евтино банкирането в чужбина и ми е интересно някой който живее в Европа да каже.. Мой приятел който работи известно време във Франция ми каза, че е плащал към 15 евро месечно за 2 карти - дебитна и някаква кредитна, на не от популярните и с много нисък лимит, като в таксите се включват таксите за плащания и тегления....не знам дали е имало значение че е временно пребиваващ в страната, но ми се струва много, това са 180 евро годишно

Връзка към коментар

Зависи от държавата, във Великобритания няма такси за поддръжка на сметка, нито за карти, сума кредитни карти са без годишна такса (дори дават кешбек или мили), но пък има 3% такса за превалутиране (освен 2-3 банки).

Италия и Бразилия са горе-долу като България в това отношение.

За Франция не знам. Специално за Италия преди 15тина години условията за чужденци и италианци бяха коренно различни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , bad kid каза:

Много често се цитира колко е евтино банкирането в чужбина и ми е интересно някой който живее в Европа да каже.. Мой приятел който работи известно време във Франция ми каза, че е плащал към 15 евро месечно за 2 карти - дебитна и някаква кредитна, на не от популярните и с много нисък лимит, като в таксите се включват таксите за плащания и тегления....не знам дали е имало значение че е временно пребиваващ в страната, но ми се струва много, това са 180 евро годишно

Аз не живея в чужбина, но имам сметки в две чужди банки - в Испания и в Малта (въпреки че малтийската е основана от българи). И двете съм ги коментирал многократно - няма такса за обслужване, ТУРБО трансфери до ЕС (турбо = 10 секунди) се осъществяват срещу 0,50 евроцента, ако не е турбо - трансфера е безплатен. И говорим за трансфери от няколко хиляди евро (а при нас е минимум Х лева + процент от сумата - абсолютно безумие).

Разбира се говоря за трансфери до "нормални" банки в ЕС (Германия, Франция, Холандия, Англия и т.н.). В България те дерат за входящ трансфер, все едно ще им изгорят процесорите на компютрите, които се скъсват от работа за да обработят входящия транфер.

Аз като ми вдигнат кръвното в някоя българска банка и директно им казвам - Револют ще ви затвори и вашия клон! И ме гледат тъпо.

Редактирано от cybersimo
  • Харесвам 8
  • Браво 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар

По-добре да не наместваме чужбинските банки, че освен офтопик и знам, че само допълнителен негативизъм ще се събере.

Ама ме сърбят ръцете да си кажа колко би платил редови потребител на ИНГ Белгия за 5 години под формата на такси за поддръжка на разплащателна сметка, дебитна карта, теглене на банкомат в еврозоната и изходящи преводи до 10 000 евра на ден към БГ банки в евро. Точно 0.00 евро.

Кредитнара Виза с 2000 евра лимит такса 18 евра а златната Мастеркард с 5000 евра е 45 евра.

За протокола: Нямам такива кредитни карти и нищо не препоръчвам 😉

P.S. И въпросните ING се похвалиха на скоро, че са първите, които въвеждат безплатни светкавични или турбо (както и да се казват) трансфери за всички техни изходящи преводи.

• Харесвам 6
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 42 минути , Ardent каза:

Ама ме сърбят ръцете да си кажа колко би платил редови потребител на ИНГ Белгия за 5 години под формата на такси за поддръжка на разплащателна сметка, дебитна карта, теглене на банкомат в еврозоната и изходящи преводи до 10 000 евра на ден към БГ банки в евро. Точно 0.00 евро.

Ми то с тоя нисък стандарт в Белгия - как да имат каквито и да е такси, горките... Ще се въздържа от допълнителен коментар, че ще трябва да ми цензурират поста.

преди 26 минути , Ilian359 каза:

Ама точно тези ИНГ преди десетина години се изнесоха от България като пръдня... 

Съвсем нормално. Явно не можаха / не поискаха да се нагодят към българския банков модел "одирам всичко живо и го цоцам докрай".

Редактирано от Георги Матеев
  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

А ти знаеш ли колко лежерно се живее, когато и банките гледат в твоята паничка? :smile:

Не ме интересува кой колко печели и от какво (в общия случай)…  Животът не е справедлив!

Интересува ме дали печелят от мен, колко и срещу какво.  Ако ме устройва - ОК. Ако не - довиждане.

В тази връзка не влизам в няколко банки, както и в почти всички застрахователни компании, не контактувам с брокери на недвижими имоти и не пазарувам от десетки магазини.

Надявам се сега да съм бил по-ясен.

:smile:

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , Георги Матеев каза:

Ми то с тоя нисък стандарт в Белгия - как да имат каквито и да е такси, горките... Ще се въздържа от допълнителен коментар, че ще трябва да ми цензурират поста.

Съвсем нормално. Явно не можаха / не поискаха да се нагодят към българския банков модел "одирам всичко живо и го цоцам докрай".

Е, то преди 10 години моделът беше 10 %  лихва по депозитите (на ПИБ си спомням, че 3 годишният беше 18 % годишно) и колкото си искаш дебитни карти без такси, кредитните ги стискаха, де..

Връзка към коментар
преди 6 часа, chandni каза:

Да се има предвид, че ако погасяваш Diners с дебитната си карта от ДСК, последните ще те натоварят с грозни такси...

За кредитна мислиш може би. Тъй като с кредитна трябваше да има кешбек, обезсмислен от грозните такси. При дебитните наличности няма грижа с погасяването, в нашето семейство точно това правим.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, bad kid каза:

Е, то преди 10 години моделът беше 10 %  лихва по депозитите (на ПИБ си спомням, че 3 годишният беше 18 % годишно) и колкото си искаш дебитни карти без такси, кредитните ги стискаха, де..

Имал съм точно такъв - 3 годишен депозит, и точно там - в ПИБ. Не беше 18% годишно, а само за последния (или последните 2-3 месеца), от 36 месечния общ период, защото лихвения процент беше различен за всеки месец от тези 3 години. Осреднено идваше по около 9-11% на годишна база. Предполагам всеки може да си обясни каква им е била логиката за това. Но е вярно, че сметките на дебитните карти тогава бяха почти без пари, по спомен по 0.25 лв на месец. Сега 2 лв на месец, а лихви по депозити под 1% 
Какво да се прави - прогрес, откъдето и да погледнеш :biggrin:

П.П. относно годишните такси на кр.к., колкото и вече да не ги обичам, няма как да не посоча, че ПИБ си останаха с най-ниска ставка (която си стои непроменена от онези години още) - 39 лв. Поне толкова беше докато имах кр.к. при тях преди 2-3 г. Без да включвам промоционални, преференциални, и други временни и нестандартни условия, които различните банки пускат от време на време.
И сега очаквам вече и нея да повишат, в случай че не са го направили все още, в духа на последните им промени (не съм проверявал последните им актуализации).

Редактирано от wilks
Връзка към коментар
преди 10 минути , Sju каза:

За кредитна мислиш може би. Тъй като с кредитна трябваше да има кешбек, обезсмислен от грозните такси. При дебитните наличности няма грижа с погасяването, в нашето семейство точно това правим.

Това от кога е, аз не помня кога за последно, може би началото на миналата година, с дебитна на ДСК няколко дни по-късно, след плащането, се появава "такса платежни инструменти", която е просто ужасяваща.

Връзка към коментар
преди 10 минути , Sju каза:

Възможно е. Аз съм клиент на ПИБ и погасявам с КК VIsa и няма такса (естествено и кешбек няма - нормално). Просто предупредих да се внимава с каква карта се плаща Diners-a, за да няма неприятни изненади.

Връзка към коментар
преди 7 минути , kali каза:

Това от кога е, аз не помня кога за последно, може би началото на миналата година, с дебитна на ДСК няколко дни по-късно, след плащането, се появава "такса платежни инструменти", която е просто ужасяваща.

Възможно е да има други договорени условия (напр. работодател или други преференциални фактори). Понеже и ние като Фичо проиграхме варианта с кредитната карта (неуспешно).

Редактирано от Sju
Връзка към коментар

Ще помоля дискусията по темата да върви повече с фактология - цени, такси, скрити неща, обслужване в офисите и по телефона. Вярвам че всички може да оценят обективно тези показатели. Намесване на политически нотки не е добре дошло тук. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, wilks каза:

П.П. относно годишните такси на к.к., колкото и вече да не ги обичам, няма как да не посоча, че ПИБ си останаха с най-ниска ставка (която си стои непроменена от онези години още) - 39 лв.

Към момента най-ниската "ставка" на "пазара" е на БАКБ и тяхната револвираща VISA, до 5.000,00 лв. лимит, с 0,5% money-back (заприходяване на всяко тримесечие) и без такси за плащане - 30 лв./год.

Т.нар. клиентско "обслужване" обаче е ТОТАЛНА КАТАСТРОФА!!!

Техният продукт е най-изгоден за оборот до 500,00 лв./мес. 😉

Връзка към коментар
преди 6 часа, bad kid каза:

Аз съм писал преди, но сега не го открих.

В Sabadell-Испания при едно единствено условие, да превъртам по 700 евро на месец, може да ги вкарват ръчно или с трансфери-Револют  и същия ден или час да ги извадя ми дават следното (важи за резиденти):

Безлатна кредитна и дебитна карта, безплатна поддръжка на двете карти, безплатни трансфери в рамките на ЕС до 50000 евро на година и накрая ми връщат 1% от сметките, които се плащат през сметката - ток, вода, телефон и пр, като максимума е  20 евро на месец, сега ми връщат само стотинки, понеже имам само телефон, но педи взмах 3-4 евро на месец.

Общо взето не давам нито една стотинка, само като изпълнявам единственото им условие, дори взимам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, wilks каза:

колкото и вече да не ги обичам, няма как да не посоча, че ПИБ си останаха с най-ниска ставка (която си стои непроменена от онези години още) - 39 лв.

Тези няколко лева каква част се явяват от разходите на човек на година?:dry:

Освен ДСК Уиз, имам и една кредитна на ОББ от година (До миналата година удържах фронта без кк, ама едно пътуване го наложи), с която ползвам 2% намаление при зареждане във верига бензиностанции и разни други проценти при разни други магазини. Та с отстъпката за бензина, при положение че не карам много, елиминирам годишната такса,  че и отгоре. По отношение на пътуванията, тази възможност е налична само за пътуване в и около България.

Връзка към коментар
преди 10 часа, bad kid каза:

И на Маестрото става 2 лв

Преди 1 час, Alexander каза:

От кога влизат тези цени?

Пак казвам - Maestro и Visa са без месечна такса за обслужване, Mastercard Paypass e с 1 лв обслужване, а 2-та лв са за обслужване на разплащателната сметка - справка - мнението ми по-долу (виж оригинала, тъй като в цитата не излизат картинките):

преди 7 часа, chandni каза:

Точно както е писала @antea - таксата от 2 лв на месец е за поддръжка на сметката към която има N на брой карти!

Bank_account.png.dce6ac32a3b10c6d81373a8bedff3da4.png

Bank_account.png.dce6ac32a3b10c6d81373a8bedff3da4.png

Такса за поддръжка има само за дебитни карти MasterCard Paypass , а Маестро са без таксаDebit_Card_M.png.20ea6df1e10a661c9d4aa0845b4fad96.png

Също така без такса са и дебитни карти Visa Electron/V PAY

Debit_Card_Visa.png.1ff7acb466e8f83a6a2852a98aaa7f0f.png

И друг път съм водила спора за таксите с Георги Матеев и съм сигурна, че ако неговата сметка в ДСК е без такса за обслужване, понеже използва ДСК Частни клиенти, то масово сметките в ДСК имат такса за обслужване, която едва ли е много по-различна от ПИБ.

Освен това и друг път съм писала, че чрез минаването на пакетна услуга "Моят избор онлайн", срещу такса от 3 лв месечно, вместо 2 лв, отпадат таксите за плащане в чужбина (0,25%), получавам безплатно теглене от банкоматите на всички банки в България и два включени междубанкови превода, така че наистина и аз не виждам причина от това настръхване и толкова резки изказвания за ПИБ. 

Редактирано от chandni
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Май съм споделял и моя опит, но в контекста на предстоящите промени при Дайнърс, може да е полезно за някой.

За основна КК ползвам VISA Gold (плюс допълнителна за жената)  на Пощенска банка.

Предимства:

- общ кредитен лимит, съответно общо натрупване на бонус точки

- степенувана бонус система (кешбек), като максимума е за 33 300 точки - 500лв. кешбек, което при тяхната система 1лв.=1 т. е 33300 лв. оборот за 500 лв. кешбек което е  цели 1.5%. За разни бензиностанции и др. обекти дават и по-голямо съотношение за бонус точки. На година това ми избива, не само таксите за двете карти (1ХХ лв.) но и остатъка е повече от 1% от оборота.

- важно, особено за в бъдеще - безплатен достъп до салоните на летище София. Аз основно пътувам до Варна и досега предимно ползвам визата, от лоялност към Дайнърс, дано го оценят 🙂 

- безплатен мейл за всяка транзакция, не съм се интересувал от смс-и

Недостатъци:

- такса превалутиране - 2%, затова я ползвам приоритетно т.е. само в България, иначе се обезмисля кешбека

Иначе съм гледал и някакви предложения на частното банкиране на ДСК, което не ми хвана окото, заради постоянна месечна такса, но след като масово се вдигат таксите трябва пак да го разгледам може би, това е единственото което ми някак ми хваща интереса в момента, при другите още на пръв поглед изскачат фрапиращи недосмислици 😉

Връзка към коментар

Оня ден вадихме кредитна карта Visa. В ДСК,  където влизам едва ли не единствено насила поискаха към 1001 документа,  с отношение към клиента,  което щеше да е на прилично ниво някъде в 1987 -ма година.Ако случайно ти се наложи да свършиш някаква работа в банката в дните за пенсии може да станеш свидетел на батални сцени,  в случай че изобщо се вредиш да влезеш без да отнесеш куп люти клетви.

В ПИБ всичко стана за десетина минути с минимални изисквания (нов клиент който никога не е имал вземане-даване с банката) .  Не на последно място и служителките им са  традиционно хубави. SMS-ите по 10 стотинки,  таксата 0.25% за плащане в чужбина,  1% за рефънд по карта и малкия 0.5% кешбек се преживяват. 

П.П. Още е в сила промоцията първите 25 месеца без такса,  после 39 лв. на година. 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.