Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 1 час, digitalpr каза:

За Кипър ми трябва кола с която да мога:

- да вляза в Северен Кипър (вярно ли е че по големите компании като Herz, Alamo и т.н. не позволяват това?)

- да предоставят детско столче

- задължително ли ще има депозит?

- задължително ли ще има самоучастие при щета?

Можете ли да препоръчате компания от която да рентна? Погледнах темата с ревютата на коли, но или няма много за Кипър, или аз нещо не се оправям там.

Наскоро хора ходиха в Северен Кипър с коли от Южен. Тук повече инфо:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, digitalpr каза:

За Кипър ми трябва кола с която да мога:

- да вляза в Северен Кипър (вярно ли е че по големите компании като Herz, Alamo и т.н. не позволяват това?)

- да предоставят детско столче

- задължително ли ще има депозит?

- задължително ли ще има самоучастие при щета?

Можете ли да препоръчате компания от която да рентна? Погледнах темата с ревютата на коли, но или няма много за Кипър, или аз нещо не се оправям там.

Миналия уикенд бяхме в Кипър. Кола наехме от www.cyprus-car.com по препоръка от тук. Бях резервирала малка кола, но ни дадоха Форд фокус, та бяхме на по-широчко.

- Няма проблем за влизането в Северен Кипър, като на границата се плаща допълнителна застраховка от 20 евро за 3 дни.

- Не знам дали имат детски столчета, но може да ги попиташ - отговарят бързо

- Депозитът беше 300 евро и засега не е освободен

- В сайта на компанията може да видиш условията за самоучастие

Ако имаш допълнителни въпроси, насреща съм.

Връзка към коментар
преди 7 минути , Essy каза:

Миналия уикенд бяхме в Кипър. Кола наехме от www.cyprus-car.com по препоръка от тук. Бях резервирала малка кола, но ни дадоха Форд фокус, та бяхме на по-широчко.

- Няма проблем за влизането в Северен Кипър, като на границата се плаща допълнителна застраховка от 20 евро за 3 дни.

Звънни на телефона да го отблокират, предполагам Българин ви е посрещнал и си е оставил телефона. Аз му звъннах 2-3 дни след прибирането и до 2 минути отблокираха депозита,

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Essy каза:

Тези изглеждат най-смислени като че ли. Детското столче е free, цената също е ниска спрямо другите компании. Благодаря!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, планираме пътуване до Атина по време на майските празници. Идеята е да пътуваме с кола (наехме апартамент с паркомясто) и да се предвижваме с градски транспорт. Вече от няколко места чувам, че все още продължават стачките на градския транспорт в Атина и понякога, за съжаление, са целодневни. Коя е най-добрата алтернатива за предвижване в града в такъв случай? Предполагам такси, но не съм запозната какво е нормално като цена и има ли опасност да попаднем на някакво нелицинзирано? Има ли приложение, от което се вика кола или няма проблем да се използват стоянките(предполагам има такива)? 

И следващият логичен въпрос е има ли сайт или друго място, където предварително се обявяват тези стачки?

Връзка към коментар
преди 3 часа, Capitan Morgan каза:

Има ли проблем за влизане в Гърция на дете с паспорт валиден по-малко от 6 месеца от датата на влизане в страната?

Няма проблем. Днес влязох в Гърция, паспорта на дъщеря ми изтича след 3 месеца.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Имам едно питане, дали някой от Вас е бил на Нова година в Атина?

Струва ли си да се пътува по това време за столицата на Гърция. 🙄

Благодаря предварително! 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Не мога да си спомня къде трябваше да проверявам за всички фериботи в Гърция и откъде да купувам. Сега се вълнувам конкретно от отсечката Родос-Халки. 

Виждам сайта на едната компания, но там няма нищо за тръгване от града Родос, а ми се иска да помисля над този вариант: https://alkoferries.gr/en/homepage/

Връзка към коментар
преди 7 минути , Lindt каза:

Не мога да си спомня къде трябваше да проверявам за всички фериботи в Гърция и откъде да купувам. Сега се вълнувам конкретно от отсечката Родос-Халки. 

Виждам сайта на едната компания, но там няма нищо за тръгване от града Родос, а ми се иска да помисля над този вариант: https://alkoferries.gr/en/homepage/

Ферито за Халки тръгва от Kamiros Skala, а до там може с кола или автобус от града Родос. Евентуално на стоп 😉 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
В момента, violeta каза:

Ферито за Халки тръгва от Kamiros Skala, а до там може с кола или автобус от града Родос. Евентуално на стоп 😉 

@ДиянаВ беше споменала, че има и от град Родос, рано сутрин. Тях търся, но засега безуспешно. 

Иначе намерих препоръките за търсене на фериботи в Гърция: 

gtp.gr или ferryhopper.co

Връзка към коментар

Има ферита от Родос таун до Халки на Blue star ferries и Dodecanisos seaways. И още едни има, които не се продават онлайн. Но не пътуват всеки ден. Зависи за кой период и кой ден от седмицата търсите. Май през летния период от петък до неделя няма. От Родос таун феритата до Халки са доста по-скъпи отколкото от Камирос Скала.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Lindt каза:

@ДиянаВ беше споменала, че има и от град Родос, рано сутрин. Тях търся, но засега безуспешно. 

От Родос таун са  Додеканисос, те пътуват вторник и сряда  от 8 или 8,30. Едната компания, която предлага дей трип от Родос, предлагат и автобуси, но автобусите още ги няма в разписанието. Автобуса до Камирос май беше само веднъж на ден от около 13 ч., а с такси е 50 евро от Родос. Миналото лято пътуваше Превелис, но го спряха. Очаква се Sea jet да си пуснат графика, преди и те ходеха  от Родос таун до Халки.

В момента, dechy каза:

Има ферита от Родос таун до Халки на Blue star ferries и Dodecanisos seaways. И още едни има, които не се продават онлайн. Но не пътуват всеки ден. Зависи за кой период и кой ден от седмицата търсите. Май през летния период от петък до неделя няма. От Родос таун феритата до Халки са доста по-скъпи отколкото от Камирос Скала.

На Блу стар беше Превелис, но го спряха преди две седмици.Той беше много евтин и ходеше и до Крит. Замести го друг, който ходи до Халки вторник и четвъртък  - Блу стар Хиос.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 25 минути , Lindt каза:

В кой ден от седмицата искаш да пътуваш от Родос таун  до Халки? Засега има изнесени варианти за вторник, сряда и четвъртък. Ние трябва да пътуваме в неделя, защото си запазвахме хотела спрямо разписанието на Превелис, но го спряха и сега, ако нямаме нова опция, ще използваме дневните трипове на Арко фери или Нисос. 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , Lindt каза:

Alko ferries според мен не са заредили още продажбата на автобусни билети от Родос град до Камирос Скала. Най-вероятно поддържат линия само в сезона. Гледам, че на 15.07. има предвидено фери за Халки от 17.30 часа. Ето един имейл, от който са ми отговаряли по повод на мои въпроси. Може да ги питаш ще има ли през сезона автобус, могат ли да ви вземат от района на летището. Ние като пътувахме попътно от други населени места се качваха хора, но предполагам трябва предварителна уговорка, за да ви вземат не от началната спирка, он лайн покупката беше само от Родос град.

info@alkoferries.gr

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Намерих през ferryhopper.com компания, която уж не позволява резервации, но всъщност ако им отвориш сайта, може да си купиш билет за 8,2 евро. Но имат само в понеделник сутрин 7:30 Родос-Халки и в 10 Халки-Родос

https://www.saos.gr/wp-content/uploads/2023/05/TIMETABLE-STAVROS-15.05.23-31.10.23-1.pdf

Иначе ние кацаме в събота в 14:40  (не знам как можем от летището да стигнем до за ферито в 17 до Скала Камирос, ако няма и автобуси). Та оглеждам от града дали има алтернатива или фери в неделя сутрин. 

image.png.f1df7966cec03050ae9b57e90aa45151.png

и излитаме във вторник в 16:40. Рисков ми се струва фериботът на blue star ferry, та търся алтернатива. Ако не става във вторник, да е понеделник вечер. Въобще засега само седя и се ядосвам на гърците.

image.png.51d5f1b792174612643c3528464b349c.png

преди 3 минути , Asya Assenova каза:

В кой ден от седмицата искаш да пътуваш от Родос таун  до Халки? Засега има изнесени варианти за вторник, сряда и четвъртък. Ние трябва да пътуваме в неделя, защото си запазвахме хотела спрямо разписанието на Превелис, но го спряха и сега, ако нямаме нова опция, ще използваме дневните трипове на Арко фери или Нисос. 

преди 2 минути , ДиянаВ каза:

Alko ferries според мен не са заредили още продажбата на автобусни билети от Родос град до Камирос Скала. Най-вероятно поддържат линия само в сезона. Гледам, че на 15.07. има предвидено фери за Халки от 17.30 часа. Ето един имейл, от който са ми отговаряли по повод на мои въпроси. Може да ги питаш ще има ли през сезона автобус, могат ли да ви вземат от района на летището. Ние като пътувахме попътно от други населени места се качваха хора, но предполагам трябва предварителна уговорка, за да ви вземат не от началната спирка, он лайн покупката беше само от Родос град.

info@alkoferries.gr

Ще им пиша, да, благодаря! Винаги трябва да е най-сложният начин 😄

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

Намерих през ferryhopper.com компания, която уж не позволява резервации, но всъщност ако им отвориш сайта, може да си купиш билет за 8,2 евро. Но имат само в понеделник сутрин 7:30 Родос-Халки и в 10 Халки-Родос

https://www.saos.gr/wp-content/uploads/2023/05/TIMETABLE-STAVROS-15.05.23-31.10.23-1.pdf

Иначе ние кацаме в събота в 14:40  (не знам как можем от летището да стигнем до за ферито в 17 до Скала Камирос, ако няма и автобуси). Та оглеждам от града дали има алтернатива или фери в неделя сутрин. 

image.png.f1df7966cec03050ae9b57e90aa45151.png

и излитаме във вторник в 16:40. Рисков ми се струва фериботът на blue star ferry, та търся алтернатива. Ако не става във вторник, да е понеделник вечер. Въобще засега само седя и се ядосвам на гърците.

image.png.51d5f1b792174612643c3528464b349c.png

Блу стар фери много закъснява, можете да си изпуснете самолета. Иначе от Родос летището до Камирос само с такси по това време според мен. Ние пристигаме в Родос в петък от Атина  и ще имаме две нощувки там,  ще имаме възможност  да си изберем вариант как да стигнем до Халки. Досега сме ползвали Додеканисос и Блу стар фери. 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , Asya Assenova каза:

Блу стар фери много закъснява, можете да си изпуснете самолета. Иначе от Родос летището до Камирос само с такси по това време според мен. Ние пристигаме в Родос в петък от Атина  и ще имаме две нощувки там,  ще имаме възможност  да си изберем вариант как да стигнем до Халки. Досега сме ползвали Додеканисос и Блу стар фери. 

Хич не ме окуражаваш. Но ти благодаря за блу стар, и аз така се чувствах, ама друго си е и някой фен на Гърция да го напише 😄

Връзка към коментар
преди 14 минути , Lindt каза:

Хич не ме окуражаваш. Но ти благодаря за блу стар, и аз така се чувствах, ама друго си е и някой фен на Гърция да го напише 😄

Можеш да се върнеш от Халки до Родос с някое от дей трип корабчетата, те са няколко пъти на ден и тръгват от сутринта. Непрекъснато някое корабче идва или си отива. При феритата винаги има риск при силно вълнение корабчето да не пътува. През 2021 г. юли месец Додеканисос си отмениха пътуването, точно когато трябваше да се приберем в Родос, уж заради очаквано силно вълнение. Добре, че този ден имаше още два ферибота -Sea jet и Blue star ferry. В този ден изобщо нямаше вълнение,но… Не се отчайвай, Дияна ти даде адрес, на който да пишеш, може и да има вариант да ви вземат от летището. Аз лично се надявам Sea jet да пуснат разписание, което да ни устройва. Така е по островите. Ние миналото лято от Халки поехме към Крит с Blue star ferry. Пътуването трябваше да е дневно, но корабът закъсня страшно много и пристигнахме в Ираклион около 4 през нощта. Добре, че бяхме поръчали трансфер и ни чакаха. В Ретимно пристигнахме на разсъмване.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Има ли някоя горе-долу близка част на Гърция, в която водата да става за плуване около 1ви юни? С кола от София мислим да пътуваме за 4-5 дни. Друг вариант е да се печем на плажа пък да букнем някой хотел с външен басейн до плажа примерно. Дайте идеи, моля.

Връзка към коментар
преди 57 минути , oli_mali каза:

Има ли някоя горе-долу близка част на Гърция, в която водата да става за плуване около 1ви юни? С кола от София мислим да пътуваме за 4-5 дни. Друг вариант е да се печем на плажа пък да букнем някой хотел с външен басейн до плажа примерно. Дайте идеи, моля.

С температурите тази година, едва ли. Но зависи от прага на търпимост.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 13 часа, oli_mali каза:

Външните басейни в хотелите на плажа в Гърция не ги затоплят, разчитат на слънцето:), а както е написала @Asya Assenovaв момента и в Гърция температурите са под 20 градуса.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 15 часа, Asya Assenova каза:

Можеш да се върнеш от Халки до Родос с някое от дей трип корабчетата, те са няколко пъти на ден и тръгват от сутринта. Непрекъснато някое корабче идва или си отива. При феритата винаги има риск при силно вълнение корабчето да не пътува. През 2021 г. юли месец Додеканисос си отмениха пътуването, точно когато трябваше да се приберем в Родос, уж заради очаквано силно вълнение. Добре, че този ден имаше още два ферибота -Sea jet и Blue star ferry. В този ден изобщо нямаше вълнение,но… Не се отчайвай, Дияна ти даде адрес, на който да пишеш, може и да има вариант да ви вземат от летището. Аз лично се надявам Sea jet да пуснат разписание, което да ни устройва. Така е по островите. Ние миналото лято от Халки поехме към Крит с Blue star ferry. Пътуването трябваше да е дневно, но корабът закъсня страшно много и пристигнахме в Ираклион около 4 през нощта. Добре, че бяхме поръчали трансфер и ни чакаха. В Ретимно пристигнахме на разсъмване.

A ако Sea Jet пуснат разписание, как ще се придвижите до Камирос Скала? Аз се чудя дали да им пиша на Alko, защото гледам в темата в трипадвайзер, че не изглежда да продължат тази си услуга: 

Цитат

the alko ferries connecting bus service to/from rhodes and kamiros does NOT seem to be running again for Summer 2023 - if this changes then I will let you know

the 2 boats now for the kamiros - halki route this summer 2023 are only the nissos halki and the fedon. (fedon tickets can be bought on the alko ferries website)

the fedon continues to tilos on 3 days a week

The alko sebecco ll now runs on their symi route

https://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g189443-i16722-k13997156-o30-Alko_ferry_Rhodes_to_Halki_help_please-Halki_Dodecanese_South_Aegean.html

Иначе мен горе-долу ме устройват https://nissoshalki.com/ , само че не виждам как ще ги използвам при липса на автобуси до пристанището. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.