Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 25 минути , deian каза:

Имаме идея евентуално да отскочим за 1 ден до Гърция по време на почивка в Сандански. Дайте предложения за еднодневен трип, без нощувка - нещо близко и красиво. Има ли някое красиво градче наблизо?

Северна Гърция ми е доста непозната, защото като цяло ни е далеч за с кола, а сме летели само до южни острови.

Солун

Връзка към коментар

При посещение в Кипър много искам  да идем на полудневен круиз с корабче за няколко часа.. Ще отседнем в Ларнака,но гледам в Агия Напа са повече опциите .  Къде да търся  такъв круиз и кой да е? Препоръка? Предварителна резервация необходима ли е? Чета че някои имат спирки за плуване .Приемам съвети по темата.

Връзка към коментар
преди 50 минути , Velmar каза:

При посещение в Кипър много искам  да идем на полудневен круиз с корабче за няколко часа.. Ще отседнем в Ларнака,но гледам в Агия Напа са повече опциите .  Къде да търся  такъв круиз и кой да е? Препоръка? Предварителна резервация необходима ли е? Чета че някои имат спирки за плуване .Приемам съвети по темата.

Може да погледнеш опцията Blue Lagoon Latchi, близо до Полис.Преди 3 години ходих и останах с много добри впечатления.

IMG_20181014_144512.jpg

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Ние сме много доволни от Капитан Маркос. 

Но сме били преди 6-7 години.

Беше нещо от типа на 5 часа разходка от Айя Напа около Каво Греко, почти до демаркационната линия и обратно. Имаше спирки за плуване и за разглеждане на интересни скали.

Иначе много спокойно, с приятна музика, без да дънят басовете, като на други лодки. На горната палуба си има дюшеци за всички, без да е претъпкано.

Е, капитанът е много разпален патриот и много мрази турците, което е разбираемо. Покрай тях и британците отнасят ругатни, че са допуснали разделението на острова. 

Ама, ако му влезете в добрия списък и покажете интерес към историята на острова, черпи безплатни коктейли 😉

Прилича иначе на Чанкете от "Синьо лято" 😉

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g262055-d2300054-Reviews-Captain_Marko_Cruises_Ayia_Napa-Ayia_Napa_Famagusta_District.html

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Чанкете ме спечели 🙂 Благодаря. Предварително ли да запазя места? Може ли малко повече инфо за маршрута .Освен скалите и спирките за плуване костенурки виждат ли се с този тур или са другаде? 

Връзка към коментар

Когато бяхме ноември миналата година оттук не открих нищо, но на място в Ларнака се предлагаха. Имаше табела на крайбрежната улица в близост до кея. Ние не успяхме да направим разходка, защото времето беше лошо точно тогава и не предлагаха за конкретните дни.

Връзка към коментар

Не сме гледали костенурки, но и не знам, кога им е времето. Ние сме били в началото на октомври, съсвем в края на сезона, така че места си имаше, тогава даже и обядът ни беше безплатен, без добавка към цената. Беше абсолютно last minute пътуване без предварителна подготовка. Бях чел хубави отзиви в нета за тая лодка, но нищо не резервирахме предварително, понеже малко да закъснееше самолет или автобус, щяхме да я изпуснем. Дори не се настанихме в хотела, а директно отидохме на пристанището и към лодката.

Това им е сайтът; може да разгледате.

https://captainmarkocruises.com/

И профилът на капитана:

https://www.facebook.com/cptmarko.ayianapa

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Супер.Мерси за ценното инфо. Ще видя разписанието на транспорта до Агия Напа и ще гледам да стигнем навреме.Нямам намерение да наемам кола за този кратък престой.

Да задам и друг въпрос за след корабчето.Тъй като ми се иска поне да зърна прословутия плаж Ниси, ( или подобен от рекламните снимки на района), дали е осъществимо след  разходката с корабчето да отскочим до някой? Наблизо ли са?Пешеходно  ок ли е? Или да оставим за нещо интересно  в самото градче?Какво бихте посъветвали за няколко часа

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Velmar каза:

Супер.Мерси за ценното инфо. Ще видя разписанието на транспорта до Агия Напа и ще гледам да стигнем навреме.Нямам намерение да наемам кола за този кратък престой.

Да задам и друг въпрос за след корабчето.Тъй като ми се иска поне да зърна прословутия плаж Ниси, ( или подобен от рекламните снимки на района), дали е осъществимо след  разходката с корабчето да отскочим до някой? Наблизо ли са?Пешеходно  ок ли е? Или да оставим за нещо интересно  в самото градче?Какво бихте посъветвали за няколко часа

Пешеходно става, но имаше и автобуси. Ние всъщност на другия ден трябваше да се прибираме, та се разходихме до Ниси и се прибрахме към Айя Напа с автобус. Хапнахме на обяд и си взехме автобуса за Ларнака. Иначе разходка пеш, с колело, с автобус, до Каво Греко също е приятна в другата посока от Айя Напа. Това е скалистият нос, който се заобикаля с корабчето. Скалите са над 100 метра високи. Има и други интересни скали по-близо, забравих им името, но корабчето ни спря при тях, така че няма смисъл да се повтарят и пеш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние сме позициониране с нощувки в Ларнака и ходенето до  Агия Напа ще е само за ден- отиване и връщане, с включено и корабчето в този ден. Ако хванем ранен автобус до Агия Напа   ще успеем за корабчето.Круизът е от 10-14.30.После акостираме на пристанището обратно и  трябва да решим накъде да поемем и как да се придвижим 🙂 Ще имаме часовете до към 18.30 някъде, когато  трябва да се ориентираме за хващане на автобуса към Ларнака. Не мога да го измисля , колкото и да оглеждам картата на града и се опитвам да се ориентирам  

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 8 минути , Velmar каза:

Ако не ме лъже паметта, с 425 от летището се стига до плажната алея ня Ларнака. От същата спирка се взема автобус за Агия Напа. Билет от шофьора, може отиване и връщане. Близо до спирката е и порта, от който тръгват корабчетата. Има каси на входа. 

На Ниси не ходихме. Видя ми се доста близко до Слънчев бряг, може и да греша.

Слязохме до един голям археологически парк и пеш отидохме да видим от брега прочут морски, скален, пещерен пейзаж от снимките. Там спираха корабчета и плуваха пътниците. Хапнахме в ресторанта до спирката, не обръщам внимание на имена, и се върнахме в Ларнака, че си беше жега.

Разстоянията в Агия Напа не са за пеш.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 9.05.2024 г. в 12:00, Velmar каза:

Ние сме позициониране с нощувки в Ларнака и ходенето до  Агия Напа ще е само за ден- отиване и връщане, с включено и корабчето в този ден. Ако хванем ранен автобус до Агия Напа   ще успеем за корабчето.Круизът е от 10-14.30.После акостираме на пристанището обратно и  трябва да решим накъде да поемем и как да се придвижим 🙂 Ще имаме часовете до към 18.30 някъде, когато  трябва да се ориентираме за хващане на автобуса към Ларнака. Не мога да го измисля , колкото и да оглеждам картата на града и се опитвам да се ориентирам  

Автобусите Intercity (зелени са) за Агия Напа се хващат от спирка Finikoudes в Ларнака и са през 30 минути. Пътят отнема около 30-40 минути.

https://intercity-buses.com/en/routes/larnaca-ayia-napa-paralimni-paralimni-ayia-napa-larnaca/

Не виждам автобусът да спира точно на пристанището в Агия Напа, спирка Monastery изглежда най-близо. Mоже да се наложи да хванете автобус 102 в допълнение или да повървите пеша 15-тина минути.

В Агия Напа от пристанището е добре да хванете/стопирате автобус 102 към Ниси Бийч (1.50€). Минават на около 10 минути. Тук се виждат подробно спирките:

https://motionbuscard.org.cy/routes

Имай предвид, че автобусите се стопират и за качване, и за слизане, може би ще ти е полезно да следиш маршрута, има приложение:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gmv.cyprusbus2&hl=en&gl=US

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Има ли сайт, който да показва по кои линии има нощни фериботи между гръцките острови или Гърция/Кипър? Интересуват ме само нощните, заради каютките и за да зарадвам детето. 😉 Имам опит с няколко, но искам да видя всички на едно място с разписанията, за да избера подходящото за нуждите на семейството.

Също - преди е имало ферибот Кипър / Тунис, но вече няма трайно или е бил спрян заради Ковид и пак го има - някой с прясно инфо и линк?

Връзка към коментар

Такъв сайт не знам, но примерно, вторник и петък след средата на юни от Кавала тръгва нощно фери през северноегейските острови до Самос или Икария. Може да се избере някой от по-предходните острови, макар Самос да е чудно място. Но 17 часа на кораб. :smile:

841516371_Screenshot(1).png.509fb257fb54fa4069afc1e19bc8a9bc.png

https://www.ferryhopper.com/en/#/results?itinerary=KAV,SMS&dates=20240628

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И аз не знам такъв сайт,  но като отправна точка може би да се разгледат по дълги маршрути -напр от Пирея към Крит, Родос, Карпатос, Кос, други Додеканези, Санторини, евентуално и други Циклади - тези със сигурност имат нощни маршрути и с каюти, но не е изчерпателен списъка и ще трябва да се гледат един по един. Аз все пак бих си избрала и дестинации, които сами по себе си ми харесват и после какви опции за ферибот има.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , Бръмбар каза:

И аз не знам такъв сайт,  но като отправна точка може би да се разгледат по дълги маршрути -напр от Пирея към Крит, Родос, Карпатос, Кос, други Додеканези, Санторини, евентуално и други Циклади - тези със сигурност имат нощни маршрути и с каюти, но не е изчерпателен списъка и ще трябва да се гледат един по един. Аз все пак бих си избрала и дестинации, които сами по себе си ми харесват и после какви опции за ферибот има.

Пирея - Крит имаше нощен, беше към 7 часа и пристига рано сутринта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Пирея-Крит  даже лично съм го пътувала с каюта преди двадесетина година, когато нямаше други опции (и нощен спален вагон София -Атина). По същата схема и до Санторини преди едно 15г. Миналата година като ходихме до Халки за около седмица и трябваше да използваме Родос за логистиката, след спокойствието на Халки, тълпите в Родос ми идваха малко в повече и гледах дали не мога със спална каюта евентуално някой път, в бъдеще, от Пирея направо до Халки, да не се налага да летим до Родос - но като видях цените с каюта и реших че самолет с фери даже и с преспиване в Родос ми е по-удобно и изгодно (като се има в предвид ,че сравнявах даже с  Егейските, с които летяхме до Родос, а не с на Райън 😀)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , Nayden Bondzhev каза:

Пирея - Крит имаше нощен, беше към 7 часа и пристига рано сутринта.

преди 19 минути , Бръмбар каза:

преди 35 минути , Argentique каза:

Такъв сайт не знам, но примерно, вторник и петък след средата на юни от Кавала тръгва нощно фери през северноегейските острови до Самос или Икария. Може да се избере някой от по-предходните острови, макар Самос да е чудно място. Но 17 часа на кораб. :smile:

841516371_Screenshot(1).png.509fb257fb54fa4069afc1e19bc8a9bc.png

https://www.ferryhopper.com/en/#/results?itinerary=KAV,SMS&dates=20240628

Да, от Пирея има доста към Санторини и Крит. Ползвала съм го преди време и беше супер 🙂 Както и Родос Ираклион в определени дни. Не ми се цъкаше едно по едно и се чудех дали нямаше един сайт, който да ги показва всички, вероятно съм го сънувала щом никой друг освен мен не се сеща...  Толкова стартъпи и услуги за фериботи се навъдиха, как пък един не дава избор по такъв критерий😎

преди 3 минути , Бръмбар каза:

На Пирея-Крит  даже лично съм го пътувала с каюта преди двадесетина година, когато нямаше други опции (и нощен спален вагон София -Атина). По същата схема и до Санторини преди едно 15г. Миналата година като ходихме до Халки за около седмица и трябваше да използваме Родос за логистиката, след спокойствието на Халки, тълпите в Родос ми идваха малко в повече и гледах дали не мога със спална каюта евентуално някой път, в бъдеще, от Пирея направо до Халки, да не се налага да летим до Родос - но като видях цените с каюта и реших че самолет с фери даже и с преспиване в Родос ми е по-удобно и изгодно(като се има в предвид че сравнявах даже с  Егейските, с които летяхме до Родос, не на Райън 😀)

Със самолет определено е по-изгодно и бързо определено подкрепям! Обаче сега ни е друга мисията с детето 🙂 

А Кипър защо така го игнорират сайтовете за фериботните линии? Не е Шенген, но все пак...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Coo каза:

А Кипър защо така го игнорират сайтовете за фериботните линии? Не е Шенген, но все пак...

Преди месеци или година обявиха, че лятото има линия от Пирея до Лимасол, 30 часа+. :biggrin:

https://scandroholding.com/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.