Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 29.05.2018 г. в 18:32, Alexander каза:

Не ми се вярваше, че нямаме такава тема за нашата съседка.

Та въпроса ми е, има ли отворени хранителни магазини в неделя в Гърция, по-точно в Солун и кои са те?

Не броя разни малки тип гаражни.

ЛИДЛ - точно до автогара Македония в неделя минава се моста и бе отворено.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Имам(е) една вечер/нощ транзит на летището в Атина, при следващ полет в 05:55 на следващата сутрин. 

Това упражнение почти съм го правила, но с ферибот. Тогава от нищо не съм се интересувала. Карахме на бири пред летището. 

Чудя се дали не може да ми предложите някаква опция? Самолетът ми от Лондон пристига в 20.15 часа, а на моята спътничка - в 24 часа. Лаунджове няма. Очертават се тегави 8-9 часа.

Ще съм благодарна на идеи! 

Връзка към коментар
преди 42 минути , Rainy каза:

Имам(е) една вечер/нощ транзит на летището в Атина, при следващ полет в 05:55 на следващата сутрин. 

Това упражнение почти съм го правила, но с ферибот. Тогава от нищо не съм се интересувала. Карахме на бири пред летището. 

Чудя се дали не може да ми предложите някаква опция? Самолетът ми от Лондон пристига в 20.15 часа, а на моята спътничка - в 24 часа. Лаунджове няма. Очертават се тегави 8-9 часа.

Ще съм благодарна на идеи! 

Доста куца ситуация ще е това. Според мен най-приятна би била една разходка до Пирея. Има директен автобус X96, който се движи денонощно и не е толкова скъп. Там има по-читава част и най-различни кафета, барчета и околната среда е приятна за убиване на няколко часа. Но дефазирането със спътничката и евентуалните багажи може да обезсмислят всякакво излизане от летището.

Ето и разписанието:

http://www.athensairportbus.com/en/timetable/x96airporttopiraeusport.html

Редактирано от koliob
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , koliob каза:

Доста куца ситуация ще е това.

Вярно, че е куца... Аз винаги мога да взема книга, както и ще имам Интернет, ама ще ме заболи дупето :grin:

Благодаря ти за идеята! И друго ако ти хрумне, ще се радвам.

Особено ако ми намериш нощувка в хотела на летището Софител вместо 250 евро за 25 😄 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Има ли сайт, където да са публикувани разписания или поне фирми, изпълняващи с малки, бързи или каквито има лодки между Цикладските острови? Не става дума за фериботи. Интересуват ме преди всичко Миконос, Сирос, Тинос, Андрос. Благодаря!

Връзка към коментар
преди 24 минути , Ilian359 каза:

В смисъл? Нямаш карта за достъп ли? Защото в Атина един до друг са 3 лаунджа, кой от кой по-добър.

Полетът на Easyjet каца в 20,30 ч, тоест съм на arrivals в 21 часа. 

Следващият ми полет е в 5,55 - вътрешни линии, на Olympic air, към Paros.  

Карта имам, но не успях да открия подходящ салон. 

Моля те, препоръчай ми салон в тези часови зони, съобразено с вътрешния ми полет.  

Ще съм благодарна!

Връзка към коментар

Като гледам, този е до 1:00 през нощта:

http://www.dinersclublounges.com/lounges/swissport-executive-lounge/

До него има два други, не помня кои. В съседни помещения са и спокойно може да ги прегледаш всичките преди да си избереш в кой да влезеш. Дано поне един е денонощен. 

Връзка към коментар
преди 8 минути , Ilian359 каза:

Като гледам, този е до 1:00 през нощта:

http://www.dinersclublounges.com/lounges/swissport-executive-lounge/

До него има два други, не помня кои. В съседни помещения са и спокойно може да ги прегледаш всичките преди да си избереш в кой да влезеш. Дано поне един е денонощен. 

Благодаря! Видях го този,аз, но е в Non-Schengen Area, а вътрешния полет е чист Шенген.

Денонощен няма да има, но поне някакъв дано. Обаче лично аз не открих такъв на вътрешни линии, освен един - май - до 22 часа, но не съм сигурна... 

Връзка към коментар

Купи си билет Атина - София и влез с него в нон-шенгенския салон. Ако извадиш късмет, може да ти струва десетина евра.

На излизане от салона леко наплюнчи бордната карта за София и бодро подвиквайки geia so re palikari я залепи на челото на портиера.

Редактирано от Goal & Boss
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

Купи си билет Атина - София и влез с него в нон-шенгенския салон. Ако извадиш късмет, може да ти струва десетина евра.

На излизане от салона леко наплюнчи бордната карта за София и бодро подвиквайки geia so re palikari я залепи на челото на портиера.

Oчаквам деня, в който няма да се юркаш с въпросите ми - май само с мен се юркаш, и ще ми бъдеш от истинска помощ :grin:

Връзка към коментар

А аз очаквам деня (или нощта), когато ще започнеш да виждаш рационалното в отговорите ми. Казано иначе, първият ред от отговора ми си е съвсем редовен. Самият аз съм правил подобни трикове, но с малко по-друга цел (в Тайланд не издаваха VOA, ако нямаш билет за напускащ полет, а аз възнамерявах да се изнеса с влак. Така че си купих най-евтиното билетче от Тайланд за... някъде си и всичко се нареди.)

Редактирано от Goal & Boss
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Rainy каза:

Благодаря! Видях го този,аз, но е в Non-Schengen Area, а вътрешния полет е чист Шенген.

Това може и да не се окаже такъв проблем. Мини паспортния контрол и влез в Гърция, след това се занеси към гейтовете на Терминал А. Там (въпреки, че полета ти е от Терминал В) им обясни, че искаш да ползваш бизнес салон на Терминал А (ако случайно ти кажат, че има такъв на Терминал В им кажи истината, че затварят в 22:00 и не можеш да го ползваш). 

Вчера го отиграх този вариант само, че в обратен ред на Терминалите. Отидох в бизнес салон на Терминал В, въпреки че имах бордна карта за Терминал А. Не се опитвай с бординг картата да минеш през сканиращите машинки, защото естествено няма да те пусне (тъй като си за друг терминал), а иди направо при каката/чичото и обясни ситуацията. Единствения проблем при теб евентуално би бил, че ще трябва да минеш  паспортен контрол за нон-Шенген зоната, където са бизнес салоните. Аз вчера го нямах този проблем, защото Терминал А е Шенген зона, но спокойно ме пуснаха в другия терминал (различен от бордната ми карта). На излизане минах обратно през секюрити като излизах от обратната страна на скенера и цялата опашка, което ме учуди, че ме пуснаха по този начин да изляза от терминала 🙂

Но се оказаха харабии след като им обясних какво правя.

При теб не знам как ще е излизането от Терминал А, най-много да те карат да излезеш по стандартния начин през паспортен контрол. Но питай ги служителите всичките тези неща.

С две думи имаш голям шанс - просто отиди и обясни в началото на терминала при първата първата проверка на бординг картите, че искаш да отидеш в бизнес салона на другия терминал. При мен бяха много благосклонни и въобще не ги изненадах с този нестандартен ход. Така че, пробвай се, нищо няма да загубиш! Схемата работи.

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , Goal & Boss каза:

А аз очаквам деня (или нощта), когато ще започнеш да виждаш рационалното в отговорите ми. Казано иначе, първият ред от отговора ми си е съвсем редовен. Самият аз съм правил подобни трикове, но с малко по-друга цел (в Тайланд не издаваха VOA, ако нямаш билет за напускащ полет, а аз възнамерявах да се изнеса с влак. Така че си купих най-евтиното билетче от Тайланд за... някъде си и всичко се нареди.)

Да кажем, че нямам тези способности, а се стремя към съвсем нормална помощ, като всеки тук - не зная поради що имам честта да се шегуваш с всяка моя молба, но ще съм благодарна да не го правиш 🙂 The way of saying can ruin the saying. Приеми, че не съм толкова умна. 

преди 20 минути , Двуцветко каза:

С две думи имаш голям шанс - просто отиди и обясни...

Ще опитам! Благодаря! 🙂

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
преди 33 минути , Zara каза:

Къде да оставим багажа си на съхранение в Атина, когато няма такава възможност в мястото на пребиваване? 

Не знам дали са ви удобни местата 

https://bagbnb.com/luggage-storage/athens?s=Athens, Greece&lat=37.9838096&lng=23.727538800000048

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 12 часа, Zara каза:

Къде да оставим багажа си на съхранение в Атина, когато няма такава възможност в мястото на пребиваване? 

Бих препоръчала тези, използвахме ги преди месец и сме много доволни, на около две минути от площада и можете безплатно да си принтирате бордните карти за полета. А и са най-евтините от 3 евро за ръчен багаж на ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Няма как да вземеш билети с намаление, но пък ако вземеш билета за 30 евро, може да влезнеш в няколко обекта. Само за Акропола входа е 20 евро.

Иначе, има и няколко дни със свободен вход за Акропола: 6 март, 18 април, 18 май, последният уикенд на септември, 28 октомври. А през зимните месеци (ноември - март) всяка първа неделя на месеца. Билети се купуват от този сайт: https://etickets.tap.gr

При нашето посещение през октомври 2017г, бяхме на касите 5-10 минути след отварянето. Нямаше опашка и много хора, но 1 час след това вече имаше доста народ, а и доста хора докараха с автобусите от круизните кораби. Така че, отидете сутринта, хем ще избегнете хората, хем и жегата, защото към обяд си беше доста топло.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Ще бъдем за 1 ден  в Атина. Бих искала да отидем до морето за няколко часа преди вечерния полет. Може ли да ми препоръчате място?

При последното ни ходене забелязах една много приятна алея за разходки по маршрута на автобус X98. Мисля, че на спирката пишеше Edem. 

Връзка към коментар

Stryper, преди няколко дни се върнахме от Атина. Горещо препоръчвам това: 

http://www.kab-sofia.bg/component/content/article/46-polezno/5361-kulturen-tzentar-sas-zelen-pokriv-zamestva-olimpiiskite-saorazheniya-v-atina

Има не само гледка към морето, но и пряка панорамна алея, премостваща успоредната на бреговата ивица транспортна артерия.

Може да се хапне на място.

2—3 часа с лекота ще заминат.

На 3—4 спирки с трамвая от Едем в посока Пирея.

IMG_20181002_150217.jpg

IMG_20181002_145838.jpg

IMG_20181002_130327.jpg

IMG_20181002_133225.jpg

IMG_20181002_145430.jpg

IMG_20181002_132657.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.