Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Кой период смятате за по добър за плаж в Кипър, юни или септември?

Може ли да препоръчате конкретни места с хубави плажове където да се отседне? Лети се до/от Ларнака.

Връзка към коментар

Здравейте! Имам 4 часа между полетите на летището в Атина. Там съм била (в Атина), а е и далечко за толкова малко време. Дали има начин с градски транспорт да стигна до Неаполи или Артеми за едно бързо узо? Или някъде другаде, близо до летището?

Връзка към коментар

До Артеми има автобус. Виж сайта Ktrl Attiki или нещо такова🙂 ще ти покаже резултат. Автобусът е за Рафина и според трип адвайзър спира на две места в Артемида. Не съм пробвала, но разучавах за лятото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
Катя мравката

За първи път ще съм в Атина и то неорганизирано. Аз съм свикнала да се ориентирам по гугъл мапс, както и обичайно да се губя въпреки картата. Притеснява ме, че улиците реално ще са надписани с гръцки букви, докато картата ще е най удобно да е на някакъв по-човешки език, за да може да се видят къде са забележителностите.  Дали с оглед туризма в централните части на Атина улиците са дублирани и с латински букви? Вие как се оправяте в подобни случаи? Знам че може с таксита, но обичам да се размотавам пеша. Благодаря предварително. 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Катя мравката каза:

За първи път ще съм в Атина и то неорганизирано. Аз съм свикнала да се ориентирам по гугъл мапс, както и обичайно да се губя въпреки картата. Притеснява ме, че улиците реално ще са надписани с гръцки букви, докато картата ще е най удобно да е на някакъв по-човешки език, за да може да се видят къде са забележителностите.  Дали с оглед туризма в централните части на Атина улиците са дублирани и с латински букви? Вие как се оправяте в подобни случаи? Знам че може с таксита, но обичам да се размотавам пеша. Благодаря предварително. 

Имената на улиците са на гръцки и на латиница.

Ако си учила математика, не би трябвало да имаш проблеми с гръцката азбука.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Привет! В края на август планувам пътуване до Атина и остров Милос и тъй като гледам, че цените на билетите за някои дати по-ниски надали ще станат, изниква въпросът колко дни да отделя на Атина - един ден + една сутрин или два дни + една сутрин. Има ли какво да се види толкова? Още повече, че ще е август месец и предполагам, че ще е голяма жега. Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Седмицата с 15 август ще е почти безлюдна, с повечето магазини затворени и високи температури. Следващата седмица ще се върнат някои от ваканция и голямото завръщане ще е около 24/8-25/8. От тези дати ще е голямата лудница. Понякога има август бури, а може и 42 градуса на сянка. По островите няма такива високи температури.

Редактирано от harta
Поправка
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 21.12.2018 г. в 18:06, Mimka каза:

Ние ползвахме кола под наем, доста евтин е самият наем. Ползвахме фирма, която позволява преминаване в Северен Кипър. Места за паркиране има достатъчно. Ако ще ходите до Северен Кипър там автобуси няма. Пътува се на стоп. Това ни казаха българи, с които се запознахме там.

Може ли да споделите,коя е тази фирма за коли под наем,която дава да се преминава и в турската част?Два пъти сме били в Кипър и двата пъти изрично беше забранено,а много ни се иска да се разходим и в турската половина на острова.

Връзка към коментар

Здравейте,

Предстои пътуане към Халкидики и за съжаление имам щета по колата 😞 Някой запознат ли е,  мога ли да карам в Гърция автомобил с ударена задна врата? Няма разкъсани ламарини, но хлътването е сериозно и няма как да не бъде забелязано? Има ли въобще някакъв проблем с това или се притеснявам прекалено?

Редактирано от КолЮ
Връзка към коментар
Преди 1 час, КолЮ каза:

Здравейте,

Предстои пътуане към Халкидики и за съжаление имам щета по колата 😞 Някой запознат ли е,  мога ли да карам в Гърция автомобил с ударена задна врата? Няма разкъсани ламарини, но хлътването е сериозно и няма как да не бъде забелязано? Има ли въобще някакъв проблем с това или се притеснявам прекалено?

Ако въобще някъде има проблем да караш с ударена кола, това е може би Германия🤨.

Но ти отиваш в Гърция. Балкански нрави. Виждал ли си им старите пикапи. Почти като в Близкия Изток са😀

Може да караш както си искаш. Преди няколко години още на ГКПП-то ми сгънаха двете врати. Обикалях почти две седмици от Волос и Метеора до Парга и обратно. 👍

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 31.03.2019 г. в 9:42, bratvlad каза:

Може ли да споделите,коя е тази фирма за коли под наем,която дава да се преминава и в турската част?Два пъти сме били в Кипър и двата пъти изрично беше забранено,а много ни се иска да се разходим и в турската половина на острова.

Копирам си мнението от другата тема:

Септември месец бяхме наели от http://autovillagecyprus.com.

Бяха препоръчани в ТрипАдвайзор. Изключително коректни. Отговарят бързо на имейл на всякакви въпроси. Спряхме се на тях, защото позволяват преминаване в турската част без допълнителни такси или глоби. Също така, депозита на място ни го задържаха от дебитна карта и ни го освободиха на секундата след като предадохме колата и я огледаха за щети. Офисът им не е на летището, но си имат трансфер до там. Единственият минус е, че имат такса за наемане и връщане извън работно време, която се плаща там на място при вземане на автомобила. 
Таксата беше 15 евро за връщане в 6 сутринта, а депозитът беше 800 евро без никакви застраховки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте, магеланци!

След няколко дни пътувам за Кипър.

1. Имам спешен въпрос. В събота трябва да се придвижим от Ларнака до Пафос. Според сайта на Интерсити автобусите, нищо не се движи в събота и неделя. Преди явно е имало до 17 часа (поне така разбрах от 4-5 теми, които изчетох тук, във форума). Намирам някакъв (единствен) вариант с градски транспорт от Ларнака до летище Ларнака, от там шатъл до летище Пафос и от там друг градски автобус от летище Пафос до града. 

2. Тъй като ще бъдем няколко дни в Ларнака и оттам ще правим турове, моля да споделите до къде в Айя Напа и Протарас да отидем на плаж. Прочетох за автобус 711. Иска ми се да посетим непременно Капо Греко и 2-3 плажа за един ден. Възможно ли е?

3 Моля потвърдете да носим ли международни паспорти. Нашите са с месец или два валидност само. Поне с лична карта ще влезем в турската част на Никозия, нали?

4. Без кола (не шофираме) възможно ли е с обществен транспорт да се види нещо около градовете в турската част - т.е Белапаис, Саламина, Свети Варнава, квартал Вароша...Изобщо не смея да питам за Свети Иларион.

5. Каньонът Авакас от последната спирка на обществения автобус в Айос Георгиос Пегейас може ли да се атакува пеша. Ходим много за сведение. Може ли да се съчетае с баните на Афродита в Лачи за един ден с автобусите на район Пафос?

6. Нещо за планината Троодос - някакви бюджетни варианти за посещение, понеже не шофираме.

Благодаря за отговорите ви предварително!

Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 15 минути , Balkanka каза:

Имам спешен въпрос. В събота трябва да се придвижим от Ларнака до Пафос. Според сайта на Интерсити автобусите, нищо не се движи в събота и неделя. Преди явно е имало до 17 часа (поне така разбрах от 4-5 теми, които изчетох тук, във форума). Намирам някакъв (единствен) вариант с градски транспорт от Ларнака до летище Ларнака, от там шатъл до летище Пафос и от там друг градски автобус от летище Пафос до града.

Може и да пътувате от Ларнака до Никозия и от Никозия до Пафос, има доста автобуси събота и неделя.

преди 16 минути , Balkanka каза:

Моля потвърдете да носим ли международни паспорти. Нашите са с месец или два валидност само. Поне с лична карта ще влезем в турската част на Никозия, нали?

Минава се и с лична карта в турската част, не е нужно паспорти.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , ZORI каза:

Искам да попитам в турската част на трябва ли да носим турски лири за пазаруване.

със сигурност ще ви вземат и еврото, но в повечето случаи закръгляват нагоре, има къде да се обменят лири след като се мине границата, по-добре го направете

преди 26 минути , Balkanka каза:

2. Тъй като ще бъдем няколко дни в Ларнака и оттам ще правим турове, моля да споделите до къде в Айя Напа и Протарас да отидем на плаж. Прочетох за автобус 711. Иска ми се да посетим непременно Капо Греко и 2-3 плажа за един ден. Възможно ли е?

Капо Греко е на 3-4 километра от автобуса, ако слезете на Конос бей, принципно може да отидете, но бая се върви, и ако напече е свръхнеприятно

иначе може да отидете до Протарас / Fig tree bay, после Конос Бийч, после Ниси Бийч и Макронисос в Ая Напа, ако тръгнете рано от Ларнака, ще успеете

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 38 минути , Balkanka каза:

1. Имам спешен въпрос. В събота трябва да се придвижим от Ларнака до Пафос. Според сайта на Интерсити автобусите, нищо не се движи в събота и неделя. Преди явно е имало до 17 часа (поне така разбрах от 4-5 теми, които изчетох тук, във форума). Намирам някакъв (единствен) вариант с градски транспорт от Ларнака до летище Ларнака, от там шатъл до летище Пафос и от там друг градски автобус от летище Пафос до града.  

Може да пътувате от Ларнака до Лимасол и там сменяте автобус за Пафос.

Връзка към коментар

@zhivko7 , благодаря Ви! Бихте ли ми дали линк? Кои са тези автобуси - интерсити ли? Бих искала да напасна времето, за да не седим с багажа в Лимасол като прани гащи. 🙂 

@bad kid , благодаря Ви! Може ли да ми кажете номер на автобус? От Ларнака може ли директно да взема автобус до Конос бей или трябва някъде (нямам идея къде) да се прекачваме?

П.П. Няма да напече много - заминавам утре.

Редактирано от Balkanka
забравено
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.