Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Румъния и Молдова

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Румъния и Молдова. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва ферибота на Оряхово?

- Как се влиза в парламента в Букурещ?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си да се посети Кишинев?

- Колко дни са нужни за Трансилвания?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

Публикувано:

Пътуваме към Брашов и децата са мнооого гладни,  та влизам да попитам дали знаете за приятно място на път или с малко отклонение. Малко преди Букурещ сме. 

Публикувано:

Не мога да редактирам , но добавям , че има Luca  bakery  на 100 им преди Брашов на Е60. Някой тук ни ги препоръча преди 5 г и от тогава не пропускаме да им се насладим.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте,

Бързи въпроси за Молдова:

1. Само с лична карта възможно ли е  да се пътува към Молдова?

2. До колко са се развили картовите плащания ? Можем ли спокойно да плащаме на повечето места или трябва повечето пари да са в кеш?

Публикувано:

Някой скоро да е ходил към Преднестровието да сподели как е като цяло положението? Понеже аз не съм се отказала съвсем от ходене въпреки отказа на половинката ми да се занимаваме с екзотики и тоталната липса на интерес от страна на детето към места без басейни... 😁 

Публикувано:
На 22.09.2025 г. в 20:18, КолЮ каза:

Здравейте,

Бързи въпроси за Молдова:

1. Само с лична карта възможно ли е  да се пътува към Молдова?

2. До колко са се развили картовите плащания ? Можем ли спокойно да плащаме на повечето места или трябва повечето пари да са в кеш?

И в Молдова и в Приднестровието може да се влиза само с лична карта.

В Кишинев навсякъде плащах с карта, но предлолагам малко кеш за пазарите, например, няма да е излишен.

преди 16 минути , Coo каза:

Някой скоро да е ходил към Преднестровието да сподели как е като цяло положението? Понеже аз не съм се отказала съвсем от ходене въпреки отказа на половинката ми да се занимаваме с екзотики и тоталната липса на интерес от страна на детето към места без басейни... 😁 

Всичко изглежда спокойно в Приднестровието, никакви проблеми или усложнения, изкарахме много приятно с 1 нощувка. Заслужава си разходката и поне на мен там ми беше в пъти по-интересно от Кишинев. Ако планираш пренощуване не резервирай хотел предварително, на място е доста по-евтино.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

някой, който е ползвал скоро Револют в Молдова би ли споделил банки, от чиито банкомати може да се теглят леи без такса? За Приднестровието как стои въпросът с картови плащания или е по-добре да се носят дребни евро/долари?

Благодаря предварително!

Публикувано:

Здравейте, предстои ми пътуване до Молдова и имам следните въпроси по направления:

Приднестровие:

В Тираспол и Бендер само приднестровска рубла ли приемат в магазините или може да се плаща в молдовска лея или евро? С карта на Револют може ли да се плаща (най-вече за магазини и транспорт)?

Чета, че от Кишинев до Тираспол няма директен автобус, а само до Бендер и оттам трябва да се хваща такси. Това вярно ли е и каква цена на такси да очаквам за един човек? Има ли пазарене и „копърки“, или пък вероятност да няма чакащи таксита? Откъде в Тираспол мога да хвана за Бендер)? Бих предпочел да не си качвам Яндекс. Каква е горе-долу честотата на автобусите от/до Кишинев и най-вече докога най-късно през деня тръгват в посока Кишинев?

Роуминга на А1 хваща ли в Тираспол и към молдовски оператор ли закача? Ако не, то какви са опциите за мобилен интернет там?

При граничния контрол има ли проблеми? Чел съм, че преди време често е имало изнудвания за подкупи.

Сорока (Soroca)

Можете ли да ми препоръчате транспорт различен от рентакар дотам и обратно от Кишинев (и отново, кога би бил последния в посока Кишинев)? Бих искал да го посетя без преспиване. В момента има ли по-специален режим там предвид, че е точно до Украйна и Приднестровието? Безопасно ли е човек да се разхожда самостоятелно в частта с циганските палати?

Възможно ли е да се посети Камянец-Подилската или Хотинската крепост в Украйна без преспиване и без кола и как? Би ли било проблем за влизане в Украйна, ако в паспорта имам печат от Приднестровиято или обратното?

Благодаря предварително и съжалявам за многото питания, но или не намирам надждна информация или е отпреди доста време.🙂

Публикувано:

За последното няма как да имаш печат в паспорта  от държава, която не е призната. Така че за това няма проблем. Иначе това, което четох за транспорта до Тираспол, е че има маршрутки до там. Има си автогара, от която се хващат. Така че отиваш на място и взимаш. Има и варианти с таксита, но май за сам човек е много по-добре маршрутка. Някои неща и аз на място ще ги научавам. Летя на 20 ноември. Ако след това имаш нужда от още отговори мога да кажа, каквото съм видял.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Трябва ли предварително заявяване за винарните и къде да го направя. Може ли само резервация и входа да се плаща на място. 

Публикувано:

За Крикова запазихме и платихме онлайн през сайта. За Милещи Мичи не успяхме да платим предварително през сайта им, затова запазихме тур на и-мейл и платихме на място. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ок, следващ въпрос. Знам, че може но никъде не го пише официално, та за Приднестровието става ли само с лична карта?

Публикувано:
На 29.10.2025 г. в 7:44, SPQR89 каза:

Мерси, аз летя на 06.11., така че ще е преди твоите дати🙂

Прибрахте ли се вече? Имам малко въпроси. Може ли да споделите до коя изба ходите и трябва ли задължително да имам резервация. На място може ли да се плаща и кои вариант е по изгоден...400 MDL за човек без диагистация, беше на сайта им. До Тираспол ходихтели и с какво? Може ли да се ползват маршрутите. Там има ли вход  и с каква валута плащахте? 

Публикувано:
преди 25 минути , ZORI каза:

Прибрахте ли се вече? Имам малко въпроси. Може ли да споделите до коя изба ходите и трябва ли задължително да имам резервация. На място може ли да се плаща и кои вариант е по изгоден...400 MDL за човек без диагистация, беше на сайта им. До Тираспол ходихтели и с какво? Може ли да се ползват маршрутите. Там има ли вход  и с каква валута плащахте? 

Ще се радвам да помогна, на които въпроси мога🙂

Изби не съм посещавал.

До Тираспол и обратно ходих с маршрутка - хваща се от Централната им автогара, като тези за Тираспол са на първата стоянка откъм улица Tighina. Цената на билета, който купих от касата, която е на 3 метра от тези стоянки беше 59 леи (6 лева), а навръщане ги плащах директно на шофьора, като опциите бяха 75 леи или 65 приднестровски рубли.

Взех карта за интернет на Orange за 10лв от летището и първите няколко часа в Тираспол имах обхват - даже проведох два разговора по Вайбър. После изчезна и се появи, като излезнах от Приднестровието.

Молдовски леи не намерих никъде в София, дори в Никар бяха свършили. За рейса от летището препоръчвам да се сменят минимално количество на летището, защото е мнооого дървен курса, а останалото в центъра на града. Аз смених от евро в клон на банка ОТР, защото ми се стори оптимален курса. В доста change бюра сменят и левове, но на много неизгоден курс.

• Харесвам 3
Публикувано:

Бърз въпрос и спешен. Проблем ли ще е, ако картата ми изтича след пет месеца и 20 дни. Дали могат да ме спрат на летището? Че утре заминавам за Кишинев. 

Публикувано:

Споделям сайта за Крикова

https://wine.md/en/tourism/cricova, Тук запазих  билети за 2x250 MDl, значи общо 500 за двама, за сутрешно представяне от 10ч. Като своевременно сме поканени на две места в Кишинев за дегустация е  магазин, другото дегустациона зала, естествено ще  купим вино, както се очаква. Жалкото е че ще сме с ръчен багаж и ще купи само колкото ще пием там. 

работно време от понеделник до неделя, 9:00–21:00,
Кишинев, ул. „Пушкин“ 15,
или дегустационната зала Wine.MD в Кишинев, ул. „Щусев“ 62 (линк),
където можете да се насладите на дегустации на вина с най-широк асортимент.

• Харесвам 3
  • 4 седмици по-късно ...
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Утре пътуваме за Молдова, като планираме Приднестровие с децата. Плана е с местния транспорт но прогнозата за времето се оказва лоша и сякаш ми се иска да взема кола под наем. С коя фирма, която мога да взема на летището е препоръчително да пътувам до там, издаваща необходимите документи?

Публикувано:
преди 3 часа, Shlosera каза:

Утре пътуваме за Молдова, като планираме Приднестровие с децата. Плана е с местния транспорт но прогнозата за времето се оказва лоша и сякаш ми се иска да взема кола под наем. С коя фирма, която мога да взема на летището е препоръчително да пътувам до там, издаваща необходимите документи?

Отговарям си сам. 
Звъннах в Hertz Молдова, казаха ми че всички формалности са допълнителни 20€.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Линк

Български турист бе нападнат от мечка на планински път в Румъния, след като ѝ хвърлил храна

Румънската частна телевизия Антена 1 излъчи клип, на който се вижда как мечка напада български турист на едно от живописните планински шосета в Румъния. Водачът на автомобил с българска регистрация хвърля храна на животното, което е със своето малко, през прозореца на колата. Мечката похапва, но след това изпада в паника и напада водача. Друг шофьор започва да вдига шум и успява да изплаши мечката, която вероятно опитва да защити малкото си, информира Антена 1.

Инцидентът е станал в района на язовир Видрару в Южните Карпати на живописния планински път Трансфъгърашан.

Водачът на автомобила е пострадал. Антена 1 информира, че мъжът се е обърнал към местната жандармерия, която е повикала линейка.

„След прегледа бе констатирано, че има рани от ухапване по лявата ръка. Лицето е в съзнание, сътрудничи“, заявиха представители на Инспектората за извънредни ситуации в окръг Арджеш.

Румънската телевизия напомня, че храненето на мечки се санкционира с глоби в размер между 10 000 и 30 000 леи (1909 евро – 5727 евро).

708558331_1693066819492252_2422799609350822530_n.jpg

• Шок 2
  • 2 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.