MayaS Публикувано: 19 септември, 2025 Публикувано: 19 септември, 2025 При мен не се е случвало да прегрява телефон. Ама и аз и Иво не ползваме "Ай Ай". Работили сме с по горните 2 и с S3+ и HTC M9+ 3
Иван Попов Публикувано: 19 септември, 2025 Публикувано: 19 септември, 2025 преди 4 часа, MayaS каза: леле , ама не така ачик ачик де преди 5 часа, Иван Попов каза: "дрога" Грешка е станало, дрона е разбира се - станало от бързината! 😉 преди 4 часа, MayaS каза: Има особености. Чети закона и ще разбереш. Заради камерата - GDPR. Ясно, ще ги погледна тези неща, защото са важни. преди 3 часа, Брани каза: Да, да, но когато телефонът е прегрял, зареждането спира докато не се охлади, поне при моя е така. И при мен е така, примерно когато е прегрял самият телефон картите на google става в черно Питах ChatGPT и той ми казва следното..... Дай това е възможно не знам..... Освен да се обадя и да питам какво ще ми кажат от https://store.dji.bg/bg Дали това е възможно принципно.
MayaS Публикувано: 19 септември, 2025 Публикувано: 19 септември, 2025 преди 7 минути , Иван Попов каза: Питах ChatGPT и той ми казва следното Ами прав е. Ако купиш сега контролер без дисплей, после можеш да си купиш и това с дисплея, но обратното ще е по трудно. Всъщност трябва да се провери дали контролера без дисплей се продава отделно. 1
neuromancer Публикувано: 19 септември, 2025 Публикувано: 19 септември, 2025 Няма ли контролер със самия дрон? Или като Епъл, купиш монитор и после $1000 за стойка 😀 1 1
MayaS Публикувано: 19 септември, 2025 Публикувано: 19 септември, 2025 преди 6 минути , neuromancer каза: Няма ли контролер със самия дрон? Или като Епъл, купиш монитор и после $1000 за стойка 😀 Има, дискутираме дали да купи варианта с или без екран. 1
ven62 Публикувано: 19 септември, 2025 Публикувано: 19 септември, 2025 преди 6 часа, Иван Попов каза: "дрога" Грешка е станало, дрона е разбира се - станало от бързината! 😉 Ясно, ще ги погледна тези неща, защото са важни. И при мен е така, примерно когато е прегрял самият телефон картите на google става в черно Питах ChatGPT и той ми казва следното..... Дай това е възможно не знам..... Освен да се обадя и да питам какво ще ми кажат от https://store.dji.bg/bg Дали това е възможно принципно. Е, той (AI) няма да има нищо против да си купиш и два комплекта. Така ще имаш избор и кой точно от двата дрона да си вдигнеш. 1 1
Иван Попов Публикувано: 20 септември, 2025 Публикувано: 20 септември, 2025 Преди малко говорих с момче от фирмата и той ми потвърди следното: Ако взема дрона без контролер с дисплей, по-късно мога да си купя отделно такъв. Само че двата не могат да се използват едновременно – избираш или телефона, или контролера с вграден екран. Ето и вариантите ми RC 2 и RC-N3 са отделни контролери, които са съвместими с един и същ дрон. Дронът не е „заключен“ към конкретен контролер — може да работи с всеки поддържан от DJI. Аз лично мисля първо да взема дрона без дисплей, а след време да добавя контролера с дисплей. Казаха ми, че не е нужно да се регистрира към ГВА, но ако пътувам в чужбина, трябва да проверя какви са правилата в съответната държава (особено на летището или при използване на място). В комплекта има 3 батерии, а зареждането трябва да става със зарядно до 30 W. 1
MayaS Публикувано: 20 септември, 2025 Публикувано: 20 септември, 2025 Преди 1 час, Иван Попов каза: Преди малко говорих с момче от фирмата и той ми потвърди следното: Ако взема дрона без контролер с дисплей, по-късно мога да си купя отделно такъв. Само че двата не могат да се използват едновременно – избираш или телефона, или контролера с вграден екран. Ето и вариантите ми RC 2 и RC-N3 са отделни контролери, които са съвместими с един и същ дрон. Дронът не е „заключен“ към конкретен контролер — може да работи с всеки поддържан от DJI. Аз лично мисля първо да взема дрона без дисплей, а след време да добавя контролера с дисплей. Казаха ми, че не е нужно да се регистрира към ГВА, но ако пътувам в чужбина, трябва да проверя какви са правилата в съответната държава (особено на летището или при използване на място). В комплекта има 3 батерии, а зареждането трябва да става със зарядно до 30 W. А разбра ли дали зареждачката е наистина за 3 батерии едновремено. 1
Иван Попов Публикувано: 20 септември, 2025 Публикувано: 20 септември, 2025 преди 4 минути , MayaS каза: А разбра ли дали зареждачката е наистина за 3 батерии едновремено. Това не ги питах вече, просто не се сетих. Момчето ми каза, че с батериите ще имам около 01:40 мин. полет 😊
MayaS Публикувано: 20 септември, 2025 Публикувано: 20 септември, 2025 То летателното време зависи от много неща. Пробвай и ако се окаже недостатъчно ще си купиш още две.
Иван Попов Публикувано: 20 септември, 2025 Публикувано: 20 септември, 2025 Добре, аз ще го поръчам днес или утре ама той ще дойде сряда или четвъртък. Що го взема ще пиша кое и как 😊 1
Veselin Petkov Публикувано: 20 септември, 2025 Публикувано: 20 септември, 2025 (редактирано) преди 5 часа, Иван Попов каза: Преди малко говорих с момче от фирмата и той ми потвърди следното: Ако взема дрона без контролер с дисплей, по-късно мога да си купя отделно такъв. Само че двата не могат да се използват едновременно – избираш или телефона, или контролера с вграден екран. Ето и вариантите ми RC 2 и RC-N3 са отделни контролери, които са съвместими с един и същ дрон. Дронът не е „заключен“ към конкретен контролер — може да работи с всеки поддържан от DJI. Аз лично мисля първо да взема дрона без дисплей, а след време да добавя контролера с дисплей. Казаха ми, че не е нужно да се регистрира към ГВА, но ако пътувам в чужбина, трябва да проверя какви са правилата в съответната държава (особено на летището или при използване на място). В комплекта има 3 батерии, а зареждането трябва да става със зарядно до 30 W. Привет Ванка, Ако мога да вмъкна само, че има изискване за регистрация като Оператор на БЛА, защото дрона има камера. Регистрацията е онлайн и накрая завършва с един QR код, който се принтира и се залепва върху тялото на дрона. Аз си го бях залепил хубаво с тиксо и не съм имал проблеми с устойчивостта/баланса. Идеята е ако недай си Боже някакъв инцидент да може да бъде установена собствеността му. В общия случай за дрон под 250 грама няма да ти е необходима сертификация като Пилот(различно от Оператор) на БЛА. Ако обаче дрона ще се използва за летене над маса/група хора, например за заснемане на събития е добре да имаш сертификация за А2. Аз лично имам сертификация за А1/А3 категория. Препоръчвам ако имате време да го изкарате онлайн обучението, защото има полезни неща за какво да се внимава при летенето. Накрая има онлайн тест, но не е труден. Категория А1 – Полети над хора (но не над струпване на хора) Къде може да се лети: Над хора, но не над струпване на хора (например концерт, митинг, спортно събитие). В градска среда, паркове, населени места. А2 категория е най-специфична и там има изпит на място в ГД ГВА. Ето цитат от сайта на ГД ГВА за Оператора: Трябва ли да регистрирам своя дрон? Отговор: Освен ако не са сертифицирани, безпилотните летателни системи (БЛС), или още известни като дронове, не трябва да бъдат регистрирани. Но Вие като оператор/собственик на БЛС трябва да се регистрирате. Регистрацията се извършва в държавата членка на ЕС, в която пребивавате, като за България това се прави на https://drones.caa.bg. Регистрацията е еднократна, независимо от това с колко дронове ще оперирате в неограничена или специфична категория. Не е необходимо да се регистрирате, ако Вашата БЛС: 1. тежи по-малко от 250 g и няма камера или друг сензор, способен да улавя лични данни; или 2. е детска играчка (това означава, че нейната документация показва, че отговаря на Директива 2009/48/EC за детските играчки), независимо че е с камера или друг сензор и тежи по-малко от 250 g. Дронът е сертифициран когато има удостоверение за летателна годност, издадено от ГД ГВА. В този случай се изисква регистрация. Сертифициран дрон е необходим само когато рискът от операцията го изисква. Сертифициране на БЛС не е необходимо за експлоатация в неограничена категория Редактирано 20 септември, 2025 от Veselin Petkov Добавка 1 1 1
MayaS Публикувано: 21 септември, 2025 Публикувано: 21 септември, 2025 преди 13 часа, Veselin Petkov каза: егистрация като Оператор на БЛА, защото дрона има камера. Благодаря, че намери време да го разпишеш тук подробно. На мен просто не ми остана такова. 2 1
ven62 Публикувано: 21 септември, 2025 Публикувано: 21 септември, 2025 преди 16 часа, Veselin Petkov каза: Привет Ванка, Ако мога да вмъкна само, че има изискване за регистрация като Оператор на БЛА, защото дрона има камера. Регистрацията е онлайн и накрая завършва с един QR код, който се принтира и се залепва върху тялото на дрона. Аз си го бях залепил хубаво с тиксо и не съм имал проблеми с устойчивостта/баланса. Идеята е ако недай си Боже някакъв инцидент да може да бъде установена собствеността му. В общия случай за дрон под 250 грама няма да ти е необходима сертификация като Пилот(различно от Оператор) на БЛА. Ако обаче дрона ще се използва за летене над маса/група хора, например за заснемане на събития е добре да имаш сертификация за А2. Аз лично имам сертификация за А1/А3 категория. Препоръчвам ако имате време да го изкарате онлайн обучението, защото има полезни неща за какво да се внимава при летенето. Накрая има онлайн тест, но не е труден. Категория А1 – Полети над хора (но не над струпване на хора) Къде може да се лети: Над хора, но не над струпване на хора (например концерт, митинг, спортно събитие). В градска среда, паркове, населени места. А2 категория е най-специфична и там има изпит на място в ГД ГВА. Ето цитат от сайта на ГД ГВА за Оператора: Трябва ли да регистрирам своя дрон? Отговор: Освен ако не са сертифицирани, безпилотните летателни системи (БЛС), или още известни като дронове, не трябва да бъдат регистрирани. Но Вие като оператор/собственик на БЛС трябва да се регистрирате. Регистрацията се извършва в държавата членка на ЕС, в която пребивавате, като за България това се прави на https://drones.caa.bg. Регистрацията е еднократна, независимо от това с колко дронове ще оперирате в неограничена или специфична категория. Не е необходимо да се регистрирате, ако Вашата БЛС: 1. тежи по-малко от 250 g и няма камера или друг сензор, способен да улавя лични данни; или 2. е детска играчка (това означава, че нейната документация показва, че отговаря на Директива 2009/48/EC за детските играчки), независимо че е с камера или друг сензор и тежи по-малко от 250 g. Дронът е сертифициран когато има удостоверение за летателна годност, издадено от ГД ГВА. В този случай се изисква регистрация. Сертифициран дрон е необходим само когато рискът от операцията го изисква. Сертифициране на БЛС не е необходимо за експлоатация в неограничена категория И аз благодаря. Спести ми 15-на минути. Тъкмо мислех да напиша почти същото. Аз също имам тази регистрация още от предишния ми дрон. Само да допълня, че има и един номер (зад QR кода се крие този номер) Може и него да си лепне човек на дрона. 1
Иван Попов Публикувано: 21 септември, 2025 Публикувано: 21 септември, 2025 преди 18 часа, Veselin Petkov каза: Привет Ванка, Ако мога да вмъкна само, че има изискване за регистрация като Оператор на БЛА, защото дрона има камера. Регистрацията е онлайн и накрая завършва с един QR код, който се принтира и се залепва върху тялото на дрона. Аз си го бях залепил хубаво с тиксо и не съм имал проблеми с устойчивостта/баланса. Идеята е ако недай си Боже някакъв инцидент да може да бъде установена собствеността му. В общия случай за дрон под 250 грама няма да ти е необходима сертификация като Пилот(различно от Оператор) на БЛА. Ако обаче дрона ще се използва за летене над маса/група хора, например за заснемане на събития е добре да имаш сертификация за А2. Аз лично имам сертификация за А1/А3 категория. Препоръчвам ако имате време да го изкарате онлайн обучението, защото има полезни неща за какво да се внимава при летенето. Накрая има онлайн тест, но не е труден. Категория А1 – Полети над хора (но не над струпване на хора) Къде може да се лети: Над хора, но не над струпване на хора (например концерт, митинг, спортно събитие). В градска среда, паркове, населени места. А2 категория е най-специфична и там има изпит на място в ГД ГВА. Ето цитат от сайта на ГД ГВА за Оператора: Трябва ли да регистрирам своя дрон? Отговор: Освен ако не са сертифицирани, безпилотните летателни системи (БЛС), или още известни като дронове, не трябва да бъдат регистрирани. Но Вие като оператор/собственик на БЛС трябва да се регистрирате. Регистрацията се извършва в държавата членка на ЕС, в която пребивавате, като за България това се прави на https://drones.caa.bg. Регистрацията е еднократна, независимо от това с колко дронове ще оперирате в неограничена или специфична категория. Не е необходимо да се регистрирате, ако Вашата БЛС: 1. тежи по-малко от 250 g и няма камера или друг сензор, способен да улавя лични данни; или 2. е детска играчка (това означава, че нейната документация показва, че отговаря на Директива 2009/48/EC за детските играчки), независимо че е с камера или друг сензор и тежи по-малко от 250 g. Дронът е сертифициран когато има удостоверение за летателна годност, издадено от ГД ГВА. В този случай се изисква регистрация. Сертифициран дрон е необходим само когато рискът от операцията го изисква. Сертифициране на БЛС не е необходимо за експлоатация в неограничена категория Привет, @Veselin Petkov Благодаря ти много за информацията! Аз също мисля да направя регистрацията на дрона, за да съм спокоен и всичко да е наред. Най-лесно е после да се принтира QR кодът на самозалепващ лист и да се залепи директно върху корпуса – така няма да мърда и няма да създава проблем. Засега не мисля да изкарвам по-висока сертификация, но ще се запозная с обучението и съвсем скоро ще изкарам сертификат, защото, както казваш, е полезно за нас самите. Ако по-нататък реша да снимам над повече хора, определено ще погледна и към А2 категория. За момента просто трябва да намеря повече свободно време. Още веднъж благодаря на всички, които се включиха. ✈️ Ще се похваля, когато го получа 😉 2
Георги Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 Относно последното Мини, мернах ей това: https://www.dcrainmaker.com/2025/09/dji-mini5-pro-series-over-weight.html Изглежда, че минито е над лимита от 250гр, в документацията цитират някакъв диапазон от 249.9+-5 гр., но правилата в ЕС като цяло са безкомприсни и като цяло дронът не е легален. Блогъра е един от малкото интернет персони, на които имам доверие, когато става въпрос за ревю на техника, абсолютно директен е в похвали и критики и не е типичния пълнеж за безплатни играчки каквито са 90% от тех инфлуенсърите. 3
MayaS Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 преди 2 часа, Георги каза: Относно последното Мини, мернах ей това: https://www.dcrainmaker.com/2025/09/dji-mini5-pro-series-over-weight.html Изглежда, че минито е над лимита от 250гр, в документацията цитират някакъв диапазон от 249.9+-5 гр., но правилата в ЕС като цяло са безкомприсни и като цяло дронът не е легален. Блогъра е един от малкото интернет персони, на които имам доверие, когато става въпрос за ревю на техника, абсолютно директен е в похвали и критики и не е типичния пълнеж за безплатни играчки каквито са 90% от тех инфлуенсърите. В документацията да, но е с валиден европейски сертификат С0 и на тази база няма как да те бутнат. Ако някой реши много да се заяде все ще намери нещо, но си мисля, че по-скоро няма. 1
Иван Попов Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 Аз днес ще го получа и ще го измеря 😉 Дано е под 250 g. 1
Гост Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 преди 2 часа, Иван Попов каза: Малко над 250 грама е Аз затова на моя не съм му лепил стикери с QR-кодове. Че а-ха да стане 255 г! 🙂 Иначе, сериозно, несериозно е такова недоглеждане от страна на DJI, при все че наистина са много пред конкуренцията технически.
Иван Попов Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 преди 51 минути , Брани каза: Аз затова на моя не съм му лепил стикери с QR-кодове. Че а-ха да стане 255 г! 🙂 Иначе, сериозно, несериозно е такова недоглеждане от страна на DJI, при все че наистина са много пред конкуренцията технически. Хаха, абсолютно! 🙂 И аз съм на мнение, че ако ще правят дрон под 250 г, трябва да оставят поне няколко грама „буфер“ за стикери, протектори или каквото и да е. Иначе е супер машина (все още е в кашона само), но малко недомислено. DJI са напред с техниката, ама явно някой инженер е мерил грамовете чак до последното винтче. 😅 1
MayaS Публикувано: 25 септември, 2025 Публикувано: 25 септември, 2025 А Иво предложи номерата да се гравират. Хем си изпълнил условието хем си отнел от теглото. 🤣😂🤣😂 4
neuromancer Публикувано: 26 септември, 2025 Публикувано: 26 септември, 2025 Това не е ли предимно бюрокрация? Никой няма да ти мери дрона с везни на полето, гледа се в документацията какво пише 3
ven62 Публикувано: 26 септември, 2025 Публикувано: 26 септември, 2025 преди 12 часа, Иван Попов каза: Малко над 250 грама е Малко е тъмна снимката, но ми се струва, че го мериш заедно със защитното капаче на камерата? 1
MayaS Публикувано: 26 септември, 2025 Публикувано: 26 септември, 2025 преди 5 часа, neuromancer каза: Това не е ли предимно бюрокрация? Никой няма да ти мери дрона с везни на полето, гледа се в документацията какво пише Абсолютно е така. Европейския им сертификат С0 е изписан и на самия дрон. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега