Прескочи до съдържание

Летище Истанбул (Новото летище) - Istanbul Airport (Istanbul Havalimanı)


Mary

Препоръчани мнения

На 11.03.2019 г. в 15:32, Mary каза:

 Ако си на един билет от Х до София с престой през нощта в Истанбул, ще ти дадат хотел, ама ще е за няколко часа само, а си е разправия и чакане.

ще му дадат, ако това "Х" е извън Турция.. Тоест от чужбина за чужбина. Но ако градът "Х" е в рамките на Турция, няма да стане. На мен това ми го обясниха надълго и нашироко (в офиса им на Цар Освободител), когато имах полет от Карс до София с едно денонощие престой в Истанбул... Промениха се часовете на прекачванията в движение и трябваше да сменя билетите. Иначе преди съм летял Баку-София на една резервация, тогава няма проблем, защото нито едно от летищата на излитане/кацане не е в Турция

Връзка към мнение
На 11.03.2019 г. в 16:04, epetkov каза:

Не можех да приема, че човек пътуващ от/до Казахстан през Истанбул  би заложил единственно на удобството на нощния влак Истанбул-София.

А, то и едно "удобство", няма спане със сигурост. На всеки час като ми чукат на вратата за Н-тата проверка... просто не си е работа. 

На 12.03.2019 г. в 10:25, Vassil77 каза:

 

1.Според сайта на автобусния транспорт:
Линия IST-3 (shuttle) от Новото летище до Автогарата пътува (ще пътува) 90 мин.
🙂

Коя "автогара", не уточнявате...    Самандъра ли (в азиатската част), 15 юли ли (бившата "Есенлер" в Байрампаша) или тази в Юскюдар?

Връзка към мнение
На 11.03.2019 г. в 14:59, Vassil77 каза:


На връщане самолета ми каца в Истанбул 21,05 часа. Ако кацне на Ататюрк, Хващам такси за Ж.П. гара Halkali и хващам влака в 22,40 за София. 

това е много рисковано... да си купите билет час и половина след кацането на самолет  и то на друго място, независимо на кое летище... Ами да ви кажа, че ВСИЧКО СЕ СЛУЧВА и полетите постоянно закъсняват...  Ако беше на летище Ататюрк мислите ли, че ще кацнете точно в 21.05 ч?  Аз колко пъти съм закъснявал там, кръжане ... после съм чакал багаж... почти час и половина чаках багаж на лентата от полета Диарбакър-Ататюрк. Изпуснах си и автобуса за София тогава, и всичко... Никога не може да разчитате, че полетът ще е навреме и после няма да си чакате багажа. Защото влакът ще тръгне навреме, но самолетът едва ли ще кацне навреме, независимо на кое летище.  Моето ходене до Казахстан беше през летище Сабиха Гьокчен , но имах доста часове за придвижване ... на отиване с влак до Халкалъ, на връщане с автобус на Метро от азиатската автогара (Самандъра)...   

Мисля, че последният Ви автобус за София е в 23.00 от автогарата в Байрампаша  (ако не са променили часовете нещо... и ако пътувате за София/Пловдив/Хасково де) 😄

Редактирано от montepinar
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 33 минути , montepinar каза:

Моето ходене до Казахстан беше през летище Сабиха Гьокчен , но имах доста часове за придвижване ... на отиване с влак до Халкалъ, на връщане с автобус на Метро от азиатската автогара (Самандъра)...   

Ха сега сподели как пътува от летище "Сабиха"  до автогара Самандъра, че от години този въпрос ми е енигма.

Връзка към мнение
преди 1 час, epetkov каза:

Ха сега сподели как пътува от летище "Сабиха"  до автогара Самандъра, че от години този въпрос ми е енигма.

аз  имах доста време и бях половин ден в Кадъкьой и Мода... (дотам с Е11 от С.Гьокчен), а в 18.00ч пред офиса на Метро в Кадъкьой има сервиз до Самандъра и към 19.30 за София.

Иначе с автобус от летището до автогарата трябва прекачване при моста Картал.    От летището се взима Е10 и ако не се лъжа 16S до Kartal köprüsü , после или долмуш или автобус, не помня кой номер, мога да погледна, ако те интересува.  Като пуснат скоро метрото до летището, ще има други прекачвания, по-удобни, надявам се.

 

Редактирано от Mary
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Мобилно приложение за Летище Истанбул:

IOS

Android

 

На мен ми беше интересно да разгледам приложението.

Видях, че има поне 5-6 салона, но дали и с кой ще работят Дайнърс не знам.

Също има разписанията на шатълите за/от летището до различни точки.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
На 15.03.2019 г. в 19:04, mamaivy каза:

от новото летище до Сабиха Гьокчен?

 

Едва ли някой магеланец  вече е правил такова пътуване, но сякаш най-удобно ще бъде  с автобус на Havaist  до площад Таксим и оттам до "Сабиха"  с шатъла на  Havabus

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Карта на летището в pdf - 636891832392261056WE.pdf

 

И няколко клипа за ориентация:

Международни полети:

 

 

Трансфер от международни към вътрешни:

 

 

Трансфер между два международни полета:

 

 

Източник

 

Вчера попитах във Фейсбук @Diners Club Bulgaria за салоните - отговориха ми, че все още не знаят и ме насочиха към салоните на Ататюрк и Сабиха.  :smile:

Редактирано от Mary
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

А за шатълите от Esenler до летището плащането пак ли ще е с Istanbul Card или може да се плати в брой...?

Връзка към мнение
преди 16 минути , chandni каза:

А за шатълите от Esenler до летището плащането пак ли ще е с Istanbul Card или може да се плати в брой...?

Само с Истанбулкарт.

 

Цитат

Only public transportation cards “ISTANBULKART” can be used to pay for travel on Havaist buses.

 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Истанбул прехвърля международните полети към новото летище

 

Операциите на международното летище "Ататюрк" в Истанбул ще бъдат прехвърлени към новото "Истанбул" за 45 часа с поредица от действия, които започнаха в 3 часа в нощта срещу четвъртък. Всичко би трябвало да приключи минута преди полунощ в петък срещу събота.

 

Заради прехвърлянето на оборудване ще бъдат затворени основни пътища в града. Някои от магистралите няма да работят 26 часа, а други булеварди ще са недостъпни за трафик между 9 и 12 часа.

 

За 12 часа Истанбул ще остане без никакви полети от "Ататюрк" и "Истанбул". Последният полет от "Ататюрк" ще е в 2 часа през нощта на 6 април. От този момент районът спира да функционира като летище и ще се превърне в масто за изложения, обществен парк и тренировъчен център.

"Ататюрк" приемаше всеки ден по около 1300 самолета и обслужваше 68 милиона пътници годишно. Но летището е изчерпало капацитета си и не успява да се справи с растящия трафик. "Истанбул", което бе открито на 29 октомври 2018 г., ще се разширява до 2023 г., като започва с капацитет от 90 млн. и трябва да состигне около 200 милиона пътници в годината.

 

Засега тук са преминали над 3200 полета и са обслужени повече от 400 хиляди пътници.

ЦЪК

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 3 часа, Roje каза:

Голямото преместване започна!!!

Всичко се забравя. Емоциите са за цял живот! Ето как служители на Turkish Airlines напускат Ататюрк и отлитат за Летище Истанбул:

[media]

 

 

 

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Преместиха се! Честито на комшиите за новото летище и дано пуснат още компании до България от там, слотове вече би следвало да има 🙂

https://loyaltylobby.com/2019/04/07/photo-report-take-a-look-at-istanbul-new-airport/?omhide=true

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Да напиша отзив и за моето преминаване през летище Истанбул.

 

Както беше споменато увеличиха доста линиите с шатъли, които тръгват от различни места.

По този повод и аз реших да се възползвам от шатъла тръгващ от Султанахмет.

Предвидливо тръгнах доста по-рано от хотела, че като за пръв ден с тръгване от това място очаквах изненади.

Първата изненада беше, че нямаше никакви указателни табели за този шатъл. Започна едно питане и разпитване на полицаи, жандармерия, общински служители … всички те нямаха никаква представа! Момчетата, които приканват за бусовете Сити-тур бяха видели къде са спирали автобусите през нощта и ми посочиха това място(където е човекът на първата снимка), което се намира срещу техните автобуси и точно пред банкоматите и тоалетната:

 

IMG_0331.JPG

 

IMG_0333.JPG

 

Автобусите от там са през половин час на … ,10 и … ,40. Почаках повече от час, но автобус не дойде. Събраха се доста хора, но … няма и няма автобус. За мен вече започна да става доста притеснително и реших да отида на друга спирка, от която автобусите вървят още с пускането на летището. Докато си общувахме при чакането на недошлите шатъли с две рускини се уговорихме да вървим заедно. Тръгнахме към Йеникапъ, но в края на площада един човек тъкмо слизаше от такси(iTaksi) и решихме да попитаме колко ще ни струва такси до летището - човека беше много любезен и ни каза, че плащането е по таксиметъра, а ориентировъчно ще е около 100-110 лири, като максимум 120. Понеже бяхме три и решихме, че цената ни устройва и се качихме. Пътувахме дълго - над 50км. е разстоянието и накрая брояча отсече 117 лири.

Та с шатълите няма да бъда от полза, но поне за ориентация таксито е около 120 лири, макар явно да зависи от вида на таксито, защото на летището срещнах други две от чакащите заедно с нас шатъл, та те бяха платили 160 лири.

Две снимки от движение с таксито: Вижда се, че строителството все още продължава, а джамията е почти пред входа.

 

IMG_0339.JPG

 

IMG_0344.JPG

 

Очаквах и на летището да е някаква неразбория, но там всичко си беше наред.

Летището е наистина красиво, просторно и светло.

 

IMG_0352.JPG

 

IMG_0355.JPG

 

IMG_0357.JPG

 

Първата проверка на багажа беше доста по-бърза и с по-малка опашка за разлика от Ататюрк:

 

IMG_0362.JPG

 

Не снимах гишетата за паспорт-контрол, но и там нямаше големи опашки, а знаем какво стълпотворение беше точно на тях.

 

В центъра е поставен голям надпис Istanbul, където всеки иска да се снима.

 

IMG_0381.JPG

 

Веднага след него се виждат Международни заминаващи и вече същинската проверка на багажа. Тук си имаше образувани опашки, но все пак не работеха всички гишета:

 

IMG_0392.JPG

 

IMG_0403.JPG

 

След секюрити има указателна табела само за салона на Turkish, а нямах време да търся други салони. На сайта на Diners вчера нямаше информация за салони, с които работят на това летище.

 

IMG_0400.JPG

 

Хареса ми главното табло - буквите и цифрите са достатъчно големи! :laugh:

 

IMG_0405.JPG

 

Хората, които можете да попитате и за ви упътят са буквално навсякъде:

 

IMG_0439.JPG

 

Има обособени разни кътчета с места за сядане:

 

IMG_0401.JPG

 

IMG_0431.JPG

 

IMG_0408.JPG

 

Много места за пазаруване има, което е нормално за такова голямо летище:

 

IMG_0434.JPG

 

Намигване към Капалъ Чаршъ, като вчера яко черпеха с локум:

 

IMG_0410.JPG

 

Хареса ми и представянето на традиционната им напитка - ракъ:

 

IMG_0409.JPG

 

За къде сме без дърво на желанията?!

 

IMG_0429.JPG

 

Нямах възможност да обиколя всичко, но частта от местата за хранене, която видях беше изцяло турска и всякакви разновидности на турската кухня:

 

img_0415.jpg

 

IMG_0433.JPG

 

Моят полет беше на долното ниво и там беше доста празно - няма магазини и нямаше много хора:

 

IMG_0449.JPG

 

IMG_0458.JPG

 

Вече от самолета видях красивата кула на летището - другия път ще гледам да я вида от по-добро място:

 

IMG_0468.JPG

 

След като толкова време следих проектите, обсъждането, строителството и дългото пускане на летището съм доволна от видяното.

Всички проблеми, за които съм чела не са видими или поне не се виждат от нас - пътниците.

 

Пожелавам на всички пътуващи от там да имат незабравими пътешествия и да споделят с нас видяното!

 

  • Харесвам 31
  • Благодаря 3
  • Браво 6
Връзка към мнение

Мари, както винаги си за големииии прегръдки! 🙂

Или най-малкото голямоооо благодаря за подробната и ТОЧНА информация!

Защото ако се доверя на сайта на Новото летище и къде се намира спирката на шатъла на Султанахмет, щяхме да си отседим до  Йеребетан/цистерната на базиликата/, защото в сайта там е посочена спирката.

Притеснително е липсата на шатъл повече от час, но да се надяваме, че до месец всичко ще се нормализира, иначе ще трябва и ние да ходим до Йеникапъ. Хубаво е, че хотелът ни е точно до Йеребетан и от предишния ден ще можем да проверим има или не автобуси..

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.