Прескочи до съдържание

Летище Истанбул (Новото летище) - Istanbul Airport (Istanbul Havalimanı)

Mary

Препоръчани мнения

преди 4 минути , Щастливеца каза:

Аз днес купих билети от Истанбул до Невсехир за месец май и е посочено летище Ататюрк. Не , че не е възможно да го променят , но ми се струва, че няма да е март местенето все пак. 

Официално го обявиха с всички разрешения за преместване и т.н.

Естествено, възможно е пак да стане нещо непредвидено, но този път срокът не е даден само в турските източници.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 часа, Roje каза:

Отврат, че затварят Ататюрк на 3 март. Имаме двупосочни полети с Тюркиш от София до Истанбул и от Истанбул до Невшехир за края на май, като полетите са от и до Ататюрк. Още няма промяна в резервациите ни, стои си Ататюрк като летище, надявам се да ни уведомят ако ще се лети от и до новото летище...

26536638_.jpg.cd57b1b8fdafc31a3b6e784d9c33bf26.jpg

Ха, говори ми, аз съм горе долу в същата ситуация, но...с друг полет, от Ататюрк.    Каквото ,такова...  Не ми е драма, на което и летище да е. По-удобно ми е от Ататюрк, но пък ми е любопитно да видя новото. 

Значи.. моли се полетът от София да ти е до новото... и после пак оттам да ти е до Невшехир. А не да има прехвърляне от едно летище на друго

image.png.69f9a01a4e7e4bff03a586e20988e49b.png

Всъщност сега се разрових за въпросното прехвърляне на 3 март, във всички сайтове новината е от 27 декември 2019. Но изобщо не съм търсил и не съм обръщал внимание. Все си живея с мисълта, че всяко решение е предпоследно 😄

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/istanbul-havalimanina-yeni-tasinma-tarihi-3-mart-2019-olarak-belirlendi-41065888

https://www.bbc.com/turkce/46697429

https://www.haberturk.com/istanbul-havalimani-na-tasinma-3-mart-2019-da-2274739

Редактирано от montepinar
Връзка към коментар
преди 12 минути , montepinar каза:

А не да има прехвърляне от едно летище на друго

Никога не е ставало въпрос, че е възможна такава ситуация! Все пак, можем да допуснем, че такава ситуация  на практика може да се случи между 1ви и 3март. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , epetkov каза:

Никога не е ставало въпрос, че е възможна такава ситуация! Все пак, можем да допуснем, че такава ситуация  на практика може да се случи между 1ви и 3март. 

е да, но това едва сега стана ясно. Според променливите им разписания , от различни дати се прехвърляха полети към различни градове, едни през март, други през април, други през май... даже помня, че за София и Варна датата беше 4 април. И след като човекът си е купил не комбиниран билет с двата полета на една резервация, а два отделни билета, абсолютно си имаше риск единият полет София-Истанбул да е до едното летище, а Истанбул-Невшехир да е друго. То бяха едни таблици ,в уикипедия, па всеки добавя, променя, хаха. Щом вече се уточни, че всичко спира едновременно на Ататюрк, значи... вече има яснота.  Аз отсечката СФ-ИСТ няма да я взимам със самолет и имах планове от автогарата Байрампаша за 15 мин. да ида с метрото до Ататюрк, но... ще пътувам повече, хах.. Каквото, такова.  Поне да видя прословутото летище, докато все още се води "bıggest in the world" 😄

Връзка към коментар

Накарахте ме да се замисля... Преди два дни купихме билети до Атина през Истанбул и обратно за 7.03-10.03.2019. Пише Ататюрк на тях - двете отсечки на един билет. Не ми се вярва да кацнем на Ататюрк, а пък да излетим за Атина от новото, нали?! Че ще бъде голям цирк...

Редактирано от DaBo
Връзка към коментар
преди 15 минути , DaBo каза:

Накарахте ме да се замисля... Преди два дни купихме билети до Атина през Истанбул и обратно за 7.03-10.03.2019. Пише Ататюрк на тях - двете отсечки на един билет. Не ми се вярва да кацнем на Ататюрк, а пък да излетим за Атина от новото, нали?! Че ще бъде голям цирк...

щом са двете отсечки на един билет DERT YOK 🙂 Направете си селфи или релфи от голямото летище 😉

• Смея се 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Поредното отлагане май вече е факт...

От няколко дни вече чета статии, че откриването се отлага за началото на април: между 2-ри и 7-ми април.

Разбира се, дотогава има още доста време, та ще следя информацията.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
преди 48 минути , chandni каза:

Te както са го подкарали, може и наистина да преместят полетите на 30-ти октомври... 2019 (или пък 2020 :laugh1:)

яваш, яваш ... :grin:

На 23.01.2019 г. в 23:32, montepinar каза:

Направете си селфи или релфи от голямото летище 😉

ъъъъ-ъ-ъ-ъ, какво е "релфи"? :rolleyes:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Фичо каза:

яваш, яваш ... :grin:

ъъъъ-ъ-ъ-ъ, какво е "релфи"? :rolleyes:

релфи е микс между relationship и selfie ;  https://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=18074

А дето казваш yavaş-yavaş ... Изобщо не е нужно да се подиграваме на хората. Работата е денонощна. И един такъв мегаломански проект в България ще се прави сигурно поне 10 години. Понеже съм изкарал немалко време в Турция, знам как се работи денонощно, там няма забрана за шума от 22 до 06ч и се строи и през нощта. През лятото НЯМА спане от строежите (на отворен прозорец). Тука на Граф Игнатиев ги гледам как подпират лопатите по цял ден, а след 18ч изобщо ги няма работниците. С едната ръка в джоба, с другата държи горелка да топи снега...  В Турция се работи яко, не "яваш-яваш". Само вижте колко десетилетия отне да се направи първия лъч на метрото в София. А в Истанбул през 2006 имаше само една метролиния и то наполовина, само от автогарата до Аксарай, не стигаше до летище Ататюрк. 12 години по-късно вече има 10 линии на метрото, Мармарай, подземен тунел Аврасия под Босфора и изградено метро в още 4 града. Като у нас, нали? 

Така че... да не иронизираме поредното забавяне, свързано с най-голямото летище в света, първо да видим себе си и собствената си кочинка и начинът на работа, качеството на строителството и отбиването на номера във всяко отношение. Важното е да се гепят евро-средства

• Харесвам 12
  • Браво 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , montepinar каза:

релфи е микс между relationship и selfie ;  https://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=18074

А дето казваш yavaş-yavaş ... Изобщо не е нужно да се подиграваме на хората. Работата е денонощна. И един такъв мегаломански проект в България ще се прави сигурно поне 10 години. Понеже съм изкарал немалко време в Турция, знам как се работи денонощно, там няма забрана за шума от 22 до 06ч и се строи и през нощта. През лятото НЯМА спане от строежите (на отворен прозорец). Тука на Граф Игнатиев ги гледам как подпират лопатите по цял ден, а след 18ч изобщо ги няма работниците. С едната ръка в джоба, с другата държи горелка да топи снега...  В Турция се работи яко, не "яваш-яваш". Само вижте колко десетилетия отне да се направи първия лъч на метрото в София. А в Истанбул през 2006 имаше само една метролиния и то наполовина, само от автогарата до Аксарай, не стигаше до летище Ататюрк. 12 години по-късно вече има 10 линии на метрото, Мармарай, подземен тунел Аврасия под Босфора и изградено метро в още 4 града. Като у нас, нали? 

Така че... да не иронизираме поредното забавяне, свързано с най-голямото летище в света, първо да видим себе си и собствената си кочинка и начинът на работа, качеството на строителството и отбиването на номера във всяко отношение. Важното е да се гепят евро-средства

Въпросът не е в темповете на строителство, ами за смисъла на мегаломанията в строителството.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Zaro каза:

Въпросът не е в темповете на строителство, ами за смисъла на мегаломанията в строителството.

Е, какво му е лошото, да си най - отпред за нещо?

Па и ние ще ползваме повече тази благинка, че ни е близо.:dance2:

Връзка към коментар
13 minutes ago, Zaro said:

Не съм сигурен дали мегаломанията не е само в маркетинга/говоренето. Защото Ататюрк е тясно за полетите и плановете за растеж на Търкиш. Новото летище го строят на части - явно когато има нужда и когато Търкиш стигнат определен майлстон.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
5 hours ago, Polina said:

РВД пък щяло да обслужва летището

https://www.economic.bg/bg/news/11/rvd-shte-obsluzhva-novoto-letishte-v-istanbul.html

Аз го видях в статията като "да си представим" и някак си не мога да си го представя 🙂 . Англичаните започват тестове на ИИ , макар и да не са в споменатите "водещи", където някой се самоцитират че сме и ние... 

Връзка към коментар
преди 1 час, montepinar каза:

А дето казваш yavaş-yavaş ... Изобщо не е нужно да се подиграваме на хората.

E, не се подигравам, шегувам се добронамерено.  Те германците - нация техническа - оплескаха берлинското летище, така че на всеки може да се случи забавяне. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Е, какво му е лошото, да си най - отпред за нещо?

Па и ние ще ползваме повече тази благинка, че ни е близо.:dance2:

Въпросът е дали си най-отпред, щото има нужда, или си най-отпред, за да се биеш в гърдите, че си най-отпред.

Та и Попов така, изобретил радиото, първи, кой друг, и веднага хванал, казват ББС, но и интервю с Маркони става.

И Калашников изобретил шмайзера, веднага след като го видял от германците.

:grin:

• Браво 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
20 minutes ago, Zaro said:

Въпросът е дали си най-отпред, щото има нужда, или си най-отпред, за да се биеш в гърдите, че си най-отпред.

Та и Попов така, изобретил радиото, първи, кой друг, и веднага хванал, казват ББС, но и интервю с Маркони става.

И Калашников изобретил шмайзера, веднага след като го видял от германците.

:grin:

Тук си много прав, само да допълня, че в България голяма полемика стана с "мнението" за Венецуела, а никой не обръща поглед на юг, никой не коментира робската 24 часова експлоатация на работниците, за да се завърши този проект - за какви благинки става въпрос, когато човек  знае как е изградено с камшик и кръв ...

Връзка към коментар
преди 4 часа, montepinar каза:

Работата е денонощна.

преди 4 часа, montepinar каза:

Понеже съм изкарал немалко време в Турция, знам как се работи денонощно,

Мммм, не знам доколко е денонощна... Istanbul’s new airport delayed as contractors and officials abandon project

• Браво 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, montepinar каза:

Изобщо не е нужно да се подиграваме на хората. Работата е денонощна. И един такъв мегаломански проект в България ще се прави сигурно поне 10 години.

Фактът, че е мегаломански си е напълно достатъчен факт за подигравките. Както и фактът, че "откриването" е било на очевидно не готов обект само и само да се падне на определена дата. За загиналите по време на строежа пък са съвсем друга тема 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, chandni каза:

Мммм, не знам доколко е денонощна... Istanbul’s new airport delayed as contractors and officials abandon project

Сега, не е нужно да ме затапваш с линкове, очевидно е, че нямах предвид конкретно летището, когато казах, че в Турция се строи денонощно. Не взимай от контекста, а прочети цялото ми изречение, явно е че говоря за преди този строеж. И съм виждал с очите си, че се строи денонощно къде ли не. За новото летище нямам лични наблюдения.  Но вместо веднага да иронизираме и да се подиграваме на хората, които работят там, да погледнем нашите си "работници" колко и какъв труд вършат. Качеството го виждаме после.   Първи сме на критики, без да видим себе си. Типична черта на българина.

А междувременно от новото летище вече се изпълняват полети на Türk hava yolları до Франкфурт, Мюнхен, Кувейт, Москва-Внуково, Париж-Ш.де Гол и т.н., общо 18 дестинации.  Като скоро се очаква да кацат самолети на индийската IndiGo, Ethiopian Airways, Qatar Airways, British Airways

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 23 часа, Mary каза:

Поредното отлагане май вече е факт...

От няколко дни вече чета статии, че откриването се отлага за началото на април: между 2-ри и 7-ми април.

Разбира се, дотогава има още доста време, та ще следя информацията.

По мое скромно мнение международните ще гледат да ги прехвърлят от/до новото,както и по натоварените вътрешни.

Ататюрк сигурно ще обслужва още година вътрешни полети с готовност да бъде резервно при ситуации,като с наводнението! 

Въвежданетов експлоатация на подобно огромно летище едва ли става толкова лесно,каквито са плановете.

А дати,салтанати,ленти и транспаранти са по скоро за пред медиите и обществото!Че началото е дадено...

След години Ататюрк най вероятно ще стане парк! С част - авиационен музей на "Тюркиш" 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Botko каза:

Въвежданетов експлоатация на подобно огромно летище едва ли става толкова лесно,каквито са плановете.

😉

Сещам се за един филм, който гледах преди години по Дискъвъри, за построяването на новото (тогава, края на 1990-те) летище в Хонконг. 
Самата операцията по прехвърлянето на полетите от старото на новото летище се осъществява за няколко часа през една нощ! При това има и преместване на много машини, оборудване и персонал от старото на новото летище. Е, не всичко минава гладко - в един момент блокира информационната система, после пък системата за обработка на карго отказва и се налага товарите да се сортират ръчно..., но все пак се справят и новото летище заработва. 

P.S. А, ето, намерих и филма: 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.