zon Публикувано: 28 февруари Публикувано: 28 февруари Допълвам каква информация намерих на страницата на Белгийското външно министерство и каква е ситуацията в момента относно намиращите се белгийски граждани в Израел и тяхната бъдеща евакуация. Laatste update in Israël | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Извънредно положение На 28 февруари в Израел беше обявено извънредно положение след военен удар срещу Иран. Ситуацията остава несигурна. Белгийците, пребиваващи в Израел и Палестинската територия, се съветват да останат бдителни и да: Избягват ненужни пътувания, Следват инструкциите на Командването на вътрешния фронт, Бъдете информирани чрез съвети за пътуване, Избягват близост до военни съоръжения и големи събирания. Въздушното пространство в момента е затворено. Ако имате въпроси относно вашия(ите) полет(и), моля, свържете се с вашата авиокомпания. Попитах и AI какво е положението с евакуацията на белгийски граждани от Израел и ми даде следния резултат Спойлер В момента (28 февруари 2026 г.) ситуацията в Израел е изключително критична поради мащабните военни конфронтации между Израел и Иран. В Израел е обявено извънредно положение. FPS Foreign Affairs FPS Foreign Affairs. Текущо състояние на евакуацията Няма активна евакуация: Белгийското министерство на външните работи съобщава, че активна евакуация на белгийци в момента не е опция. Въздушно пространство затворено: Израелското въздушно пространство в момента е напълно затворено за граждански полети. Авиокомпании като KLM и Brussels Airlines са отменили полетите си. Консултация с партньори: Белгийското правителство проучва възможността за евакуация в тясно сътрудничество с международни партньори. Кипър вече е активирал план за извънредни ситуации, за да помогне за евакуацията на граждани на ЕС през неговата територия веднага щом ситуацията го позволи. Какво трябва да направите сега, ако сте в Израел: Потърсете подслон: Стриктно следвайте инструкциите на Командването на вътрешния фронт. Незабавно потърсете подслон в случай на сирена за въздушна тревога. Регистрация: Ако все още не сте го направили, регистрирайте се директно чрез Travellers Online, за да получавате официални актуализации. Контакт: За спешна помощ можете да се свържете с белгийското посолство в Тел Авив на телефонния номер за спешни повиквания: +972 544 679 536. FPS Foreign Affairs 2 1
Lyubina Публикувано: 28 февруари Публикувано: 28 февруари Нашето Външно министерство, в лицето на г-жа Нейнски казва, че ако няма връзка с консулската служба, може до се регистрират на сайта "Пътувам за....". В момента не мога са копирам линк, но си представям че ако има нет, това е още една възможност. 6 1
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 1 март Популярно мнение Публикувано: 1 март Добро утро и честита Баба Марта! Ъпдейт от мен след силно неспокойна нощ. Последният алерт и тичане към бункера беше в 1:32 сутринта. Последва много масивен обстрел, като този път изглежда имаше попадения и по цивилни сгради. Успях да щракна една ракета по време на удара и секунди преди да се скрия. Щитът явно не я беше прихванал. Моментът на взрива: Гледах снимки в социалните мрежи - в Тел Авив има големи поражения в центъра на града и дори ранени / загинали хора. След това нещата се поуспокоиха и поспахме 3-4 часа. Сега ще закуся, ще си удължа настаняването с 1 ден и ще опитам да дремна още малко. Не знам защо, но оставам с впечатление за бърза деескалация на ситуацията. Надявам се да съм прав и тази лудост да приключи до ден-два максимум. Хубава неделя на всички! 😊 44 14 3
Lindt Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март @Георги Матеев, ако можеш, заради слабото ми сърце, моля да спреш да снимаш ракетите и да си седиш в бункера! Надявам се всичко да мине бързо и съвсем скоро да се придвижиш към следващото приключение! 7 1
Mary Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март Жоре, прегръдки от мен и стискам палци бързо да разказваш от друга точка на света. 8 1
lesy Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март Честита Баба Марта, Жоро! По-малко адреналин и бързо прибиране! Евала за хладнокръвието. 1 1
Цвете Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март @Георги Матеев, айде да се прибираш до два дни! 🙏 Честита Баба Марта! 5 1
travelss Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март 3 hours ago, Георги Матеев said: Добро утро и честита Баба Марта! Ъпдейт от мен след силно неспокойна нощ. Последният алерт и тичане към бункера беше в 1:32 сутринта. Последва много масивен обстрел, като този път изглежда имаше попадения и по цивилни сгради. Успях да щракна една ракета по време на удара и секунди преди да се скрия. Щитът явно не я беше прихванал. Моментът на взрива: Гледах снимки в социалните мрежи - в Тел Авив има големи поражения в центъра на града и дори ранени / загинали хора. След това нещата се поуспокоиха и поспахме 3-4 часа. Сега ще закуся, ще си удължа настаняването с 1 ден и ще опитам да дремна още малко. Не знам защо, но оставам с впечатление за бърза деескалация на ситуацията. Надявам се да съм прав и тази лудост да приключи до ден-два максимум. Хубава неделя на всички! 😊 Тия 2те снимки в колаж и са 100% в календара за Март 2027. Иначе късмет и пази главата 🙂 5 1
Дани Магелани Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март Жоре, пази се! Стискам палци за бързо завръщане на родна земя или поне в някоя спокойна страна! Ти си много смел, но сега не е момент за проява на смелост! Всички те мислим! 10 1
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 1 март Популярно мнение Публикувано: 1 март Вече имам концепция за измъкване от Израел! Ако всичко протече по план още във вторник ще съм в ЕС. Финализирам детайли в момента и когато съм готов ще споделя. Стискайте палци 🙂 68 8
zon Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март преди 2 часа, Георги Матеев каза: Вече имам концепция за измъкване от Израел! Ако всичко протече по план още във вторник ще съм в ЕС. Финализирам детайли в момента и когато съм готов ще споделя. Стискайте палци 🙂 @Георги Матеев сега се сетих, че Аржентина имат бази в Кипър, като сини каски, а ти в момента си с Аржентински паспорт. Сигурно си се свързал с Аржеинтинското посолство. Стискам палци да се разреши всичко скоро. Спойлер Argentina has maintained a significant, long-term military presence in Cyprus since 1993, contributing troops and air assets to the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP). Based in Sector One, Argentinian forces patrol the UN buffer zone, with the Air Force (ARGAIR) providing aerial reconnaissance, medical evacuations, and logistics. UN News +3 Key Details of Argentina-Cyprus Military Cooperation: Mission Role: Over 12,000 Argentine peacekeepers have served in UNFICYP since 1993, with about 200–250 typically deployed, contributing to the UN's mission to prevent conflict between Greek and Turkish Cypriots. Sector One Responsibilities: The Argentine contingent (including personnel from Chile, Paraguay, and Brazil) manages Sector One, a 90-kilometer stretch of the buffer zone from Kokkina to Mammari. Argentina Air Force (ARGAIR): Since 1994, the Argentine Air Force has operated three helicopters (Hughes 500 and Bell 212) for the mission, providing crucial air support and medical evacuation capabilities. Bases: The main command is at San Martin Camp, with a support company at Roca Camp near Xeros. Ongoing Commitment: Argentina remains a key contributor, with rotations of personnel continuing as part of the UN mission's efforts to keep the buffer zone calm. Diálogo Americas +6 This cooperation is primarily a peacekeeping mission under the United Nations umbrella, focusing on stability and humanitarian monitoring. Diálogo Americas +3 6 1
Madonna Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март преди 8 часа, Георги Матеев каза: Вече имам концепция за измъкване от Израел! Ако всичко протече по план още във вторник ще съм в ЕС. Финализирам детайли в момента и когато съм готов ще споделя. Стискайте палци 🙂 Спокойна нощ и скоро да си на сигурно място! 4 1
Иван Попов Публикувано: 1 март Публикувано: 1 март Честита Баба Марта и от мен на всички! Бъдете живи, здрави и много щастливи! @Георги Матеев Пази се много и безпроблемно пътуване! Стискам ти палци за по-бързо завръщане на родна земя! 6 1
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 2 март Популярно мнение Публикувано: 2 март Добро утро от автогара HaMifrats в Хайфа. С новите ми приятели от Германия и Австрия вчера сглобихме самоевакуационен план. След като научихме, че от Таба (Египет) се оперират няколко извънредни спасителни полета до Атина и си взехме билети, тази сутрин тръгнахме към Ейлат. Автобусите оперират нормално, но все пак ни чака 5:30 часа (420 км) пътуване през целия Израел и се надявам всичко да е ок. Живот и здраве довечера ще спим в Таба, а утре летим към Атина. Забавен факт: полетите се организират и продават от израелската авиокомпания Arkia, но се оперират от българската Electra 🙂 Хиляди благодарности на @Йосиф Милчов, който онзи ден не можа да открие в каква посока е излетял Electra самолета от Тел Авив и ме мотивира да поровя малко и така случайно да открия полетите от Таба - понякога дори наглед най-незначителното парче информация е безценно. Та може България като държава да не направи много на този етап, но в крайна сметка нашите момчета и момичета ще ме измъкнат от тук. П.С. Знам колко нелепо звучи в момента, но съм в екстаз за излитането от Таба (TCP). Това летище е много трудно и ми убягва от години, там не оперират никакви стандартни полети, само по някой епизодичен чартър, та сега най-сетне и то ще бъде добавено в колекцията 🙂 48 2 33
Lyubina Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март Спокойно пътуване и безинцидентно пристигане до въпросното летище! 1 1
Madonna Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март @Георги Матеев леко и безаварийно пътуване до мечтаното летище 🙂На мен ми изглеждаш като повече да се забавляваш отколкото притесняваш 🙂 И тук ми идват 2 мисли - едната е какво правим когато живота ни поднесе лимон... ...а другата колко бързо в момента се реализират мисли... В очакване сме на още усмихнати снимки 🙂 3 1
Дани Магелани Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март Да пътувате спокойно и да пристигнете лесно в Европа! 1 1
Роми Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март @Георги Матеев надявам се вече да си в Атина! И вече само безаварийни пътувания! 1 1
ivailo_radev Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март преди 11 минути , Роми каза: @Георги Матеев надявам се вече да си в Атина! И вече само безаварийни пътувания! Най-вероятно още не е в Ейлат дори. 5
Bellaero Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март Лек и безавариен път на Георги и спътниците му! Вчера имаше прихванати дронове и в Кипър, тази нощ дори е паднал в базата в Акротири. Вероятно ще спрат полетите и от/до там. 1 1
liliya Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март преди 2 часа, Георги Матеев каза: Добро утро от автогара HaMifrats в Хайфа. С новите ми приятели от Германия и Австрия вчера сглобихме самоевакуационен план. След като научихме, че от Таба (Египет) се оперират няколко извънредни спасителни полета до Атина и си взехме билети, тази сутрин тръгнахме към Ейлат. Автобусите оперират нормално, но все пак ни чака 5:30 часа (420 км) пътуване през целия Израел и се надявам всичко да е ок. Живот и здраве довечера ще спим в Таба, а утре летим към Атина. Забавен факт: полетите се организират и продават от израелската авиокомпания Arkia, но се оперират от българската Electra 🙂 Хиляди благодарности на @Йосиф Милчов, който онзи ден не можа да открие в каква посока е излетял Electra самолета от Тел Авив и ме мотивира да поровя малко и така случайно да открия полетите от Таба - понякога дори наглед най-незначителното парче информация е безценно. Та може България като държава да не направи много на този етап, но в крайна сметка нашите момчета и момичета ще ме измъкнат от тук. П.С. Знам колко нелепо звучи в момента, но съм в екстаз за излитането от Таба (TCP). Това летище е много трудно и ми убягва от години, там не оперират никакви стандартни полети, само по някой епизодичен чартър, та сега най-сетне и то ще бъде добавено в колекцията 🙂 Безаварийно, успешно и скорошно прибиране на @Георги Матеев и компания! 1 1
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 2 март Популярно мнение Публикувано: 2 март Вече съм далеч от най-проблемните региони Тел Авив, Йерусалим и Хайфа, остават 190 км. до Ейлат. Автобусът се движи нормално и няма никакви изненади по пътя. @Madonna отстрани може и да изглежда като забавление, аз съвсем умишлено не показвам най-неприятната част (имам някои доста грозни снимки), но това по-скоро е анти-реакция на неимоверния стрес, а и в крайна сметка тръшкането и реването няма да помогне. Грубата реалност е, че за последните 36 часа в Хайфа имаше около 30 въздушни атаки, 30 пъти сирени и 30 пъти тичане до подземния бункер. Спал съм общо 5 часа за 2 дни. Тази сутрин на изпроводяк ливанците изстреляха и клъстерни бомби за разнообразие. Да кажа, че бях в тотален филм, няма да покрие и 5% от всичко, което почувствах. Това преживяване със сигурност ще остане разтърсващ спомен доживот и определено промени гледната ми точка по някои теми. Малко снимки от бомбоубежището. С някои хора даже се сприятелихме - нали се виждахме почти всеки час. Все пак успях да хвърля око и на бахайските градини 🙂 60 19 1
Hakkâri Spor Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март По БТВ Новините преди малко казаxa, че Израел са ударили и Ливан, паднал е и дрон в британска база в Кипър, това е първата зона от ЕС, която е пряко засегната от конфликта и вече има остри изказвания на европейски лидери. Успешно прибиране на Жоро. Това пътуване ще се помни до края на живота... 3 1
deian Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март Гледайки колко човека следим в момента темата, вярвам, че ще се прибереш жив и здрав! 11 1
Аzia Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март Те да се доберат до Египет, от там има доста опции за полет към Европа.♥️ Като се замисля, и моето най-запомнящо се пътуване е било до Израел. Изкарахме 24 часа на летището и ни натовариха наобратно. Броя си я за посетена държава, макар и за десетминутен престой под конвой за да изпълним по една цигара.😅 4 1 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега