Stefan Публикувано: 10 август, 2017 Сподели Публикувано: 10 август, 2017 Преди 2-3 седмици палестинец уби двама израелски войници, след което израелците отвърнаха и резултатът беше общо седем души минус. Последва ограничаване на достъпа на палестинците до джамията в стария град, поставяне на детектор рамки, протести от тяхна страна и доста ранени. В крайна сметка израелците смекчиха тона и махнаха огражденията и детектор рамките. Сега не знам как е. Ще ходим в края на октомври, но отсега ми е притеснено. Все пак и детето ще е с нас. Като краен вариант, ако пак стане напечено, си мисля да нощуваме само в Тел Авив, а не както сме планирали по две нощувки в Йерусалим и Тел Авив, като до светите места да ходим само чрез организирани турове. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 10 август, 2017 Сподели Публикувано: 10 август, 2017 преди 7 минути , Stefan каза: Преди 2-3 седмици палестинец уби двама израелски войници, след което израелците отвърнаха и резултатът беше общо седем души минус. Последва ограничаване на достъпа на палестинците до джамията в стария град, поставяне на детектор рамки, протести от тяхна страна и доста ранени. В крайна сметка израелците смекчиха тона и махнаха огражденията и детектор рамките. Сега не знам как е. Ще ходим в края на октомври, но отсега ми е притеснено. Все пак и детето ще е с нас. Като краен вариант, ако пак стане напечено, си мисля да нощуваме само в Тел Авив, а не както сме планирали по две нощувки в Йерусалим и Тел Авив, като до светите места да ходим само чрез организирани турове. Такива случки при тях са ежедневие, за съжаление... Ще ти кажа каква е обстановката, но до октомври много време има. Ако ти е притеснено, защо взимате детето? Това си е ваше решение, разбира се - но ако сте стресирани, удоволствието ще е силно намалено... Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 10 август, 2017 Сподели Публикувано: 10 август, 2017 преди 44 минути , Stefan каза: Преди 2-3 седмици палестинец уби двама израелски войници, след което израелците отвърнаха и резултатът беше общо седем души минус. Последва ограничаване на достъпа на палестинците до джамията в стария град, поставяне на детектор рамки, протести от тяхна страна и доста ранени. В крайна сметка израелците смекчиха тона и махнаха огражденията и детектор рамките. Сега не знам как е. Ще ходим в края на октомври, но отсега ми е притеснено. Все пак и детето ще е с нас. Като краен вариант, ако пак стане напечено, си мисля да нощуваме само в Тел Авив, а не както сме планирали по две нощувки в Йерусалим и Тел Авив, като до светите места да ходим само чрез организирани турове. Ограждението и детектора ги имаше още 2012 година когато ние ходихме. Нещо в новините пак не са разбрали какво е точно. Рейни е права, това там е постоянно, и по наше време го имаше. Аз не бих казала, че съм усетила нещо обезпокоително, освен, че навсякъде се разхождаха военни с автомати, цивилно облечени имаха занятие и бягаха една група също с автомати, по автобусите и на автогарите беше също пълно и спираха автобусите за проверки. Ако това ви стресне, ние не се впечатлихме, но и знаехме, че е така. Аз не бих се притеснявала, Израел е прекрасна страна, Йерусалим е много интересно място, с история и сблъсък на 4 култури, отпуснете се и се насладете на пътуването. Ако имате време посетете Хайфа, Бахайските градини са прекрасни, а града е много по спокоен. 4 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 10 август, 2017 Сподели Публикувано: 10 август, 2017 преди 19 часа, Stefan каза: е удачно едно самостоятелно (неорганизирано) посещение на Стария град или е по-добре да си търся еднодневна/полудневна екскурзия от местна туристическа фирма? Ако вече си пристигнал в Иерусалим като независим турист какъв е смисълът да търсиш агенция само за стария град? То е като да си в Пловдив и да търсиш агенция да те заведе в стария Пловдив. Разбира се, ако искаш да научиш нещо повече, винаги можеш да си вземеш водач да ти разкаже на предпочитан от тебе език. Но от гледна точка на сигурността присъствието на местен водач край тебе не е от никакво значение. Има достатъчно униформени и цивилни охранители наоколо, чиято отговорност е тя. преди 3 часа, slujitel каза: Ограждението и детектора ги имаше още 2012 година когато ние ходихме. При моето посещение декторите при подстъпите към Храма бяха само за израелци и чужденци. Палестинците се качваха от другата страна без детектори. Даже и лични карти не показваха. Как се познаваше само по външния вид дали си палестинец е някакво тайнство, което не мога да си обясня, но работеше. 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 10 август, 2017 Сподели Публикувано: 10 август, 2017 Не само палестинци, всички мюсюлмани могат да влезнат и от другата страна. Как познават - ами питат те - кажи тази молитва, кажи онази, кажи калмата, това, онова... Аз се справих с теста, ама молдовката с мене издъни работата, та трябваше и аз да чакам на голямата опашка... Вярването е, че израелтяни ще построят своя Втори храм там - което значи, че Ал Акса ще бъде унищожена. Освен това е имало случай на напрежение между мюсюлмани и юдеи като един на друг са си хвърляли камъни - евреите отдолу, мюсюлманите отгоре, та затова са тези заграждения и толкова много охрана. Това няма връзка с моментите, в които едни-други се нападат, дори в мирно време си има такива заграждения. 1 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 10 август, 2017 Сподели Публикувано: 10 август, 2017 А сега са поставили детектори и за мюсюлманите ли? Аз малко не разбрах. Връзка към коментар
Salsam Публикувано: 17 август, 2017 Сподели Публикувано: 17 август, 2017 Ходете и въобще не го мислете. Витлеем е черешката на тортата. Ние отидохме там с градски транспорт и първия таксиметров шофьор, който предложи да ни разходи в района се оказа мега пич. Цял ден ни разхожда до р. Йордан, Мъртво море, манастира Св. Сава, Йерихон и в самия Витлеем. Сега като се замисля, ако го бяхме пропуснали щеше да е провал. Израел е едно от най-хубавите и интересни места, на които съм бил 4 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 17 август, 2017 Сподели Публикувано: 17 август, 2017 преди 11 минути , Salsam каза: градски транспорт и първия таксиметров шофьор, който предложи да ни разходи в района се оказа мега пич. Точно това се опитвам да кажа,на всеки, с притеснения относно сигурността в Палестина. Връзка към коментар
Juliaaa Публикувано: 17 август, 2017 Сподели Публикувано: 17 август, 2017 Преди 1 час, Salsam каза: Ходете и въобще не го мислете. Витлеем е черешката на тортата. Ние отидохме там с градски транспорт и първия таксиметров шофьор, който предложи да ни разходи в района се оказа мега пич. Цял ден ни разхожда до р. Йордан, Мъртво море, манастира Св. Сава, Йерихон и в самия Витлеем. Сега като се замисля, ако го бяхме пропуснали щеше да е провал. Израел е едно от най-хубавите и интересни места, на които съм бил Същата схема приложихме и ние. Страхотно си изкарахме и в рамките на един ден видяхме доста неща. Връзка към коментар
Stefan Публикувано: 22 август, 2017 Сподели Публикувано: 22 август, 2017 На 17.8.2017 г. в 8:52, Salsam каза: Ходете и въобще не го мислете. Витлеем е черешката на тортата. Ние отидохме там с градски транспорт и първия таксиметров шофьор, който предложи да ни разходи в района се оказа мега пич. Цял ден ни разхожда до р. Йордан, Мъртво море, манастира Св. Сава, Йерихон и в самия Витлеем. Сега като се замисля, ако го бяхме пропуснали щеше да е провал. Израел е едно от най-хубавите и интересни места, на които съм бил Дайте, ако обичате, малко повече информация. Какъв градски транспорт ползвахте и до къде? Откъде си взехте таксито и колко ви струва? 2 Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 30 август, 2017 Сподели Публикувано: 30 август, 2017 Здравейте! Имам намерение да пътувам самостоятелно до Израел тази есен. Като индивидуален турист от какви документи се нуждая? Връзка към коментар
ACM Публикувано: 30 август, 2017 Сподели Публикувано: 30 август, 2017 (редактирано) В известна степен никакви :D Валиден паспорт е задължително, оттам нататък нищо не ти трябва. Редактирано 30 август, 2017 от ACM 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 30 август, 2017 Сподели Публикувано: 30 август, 2017 На 22.08.2017 г. в 21:17, Stefan каза: Дайте, ако обичате, малко повече информация. Какъв градски транспорт ползвахте и до къде? Откъде си взехте таксито и колко ви струва? Виж този пътепис.Може да ти е полезен. преди 35 минути , muchachote каза: Здравейте! Имам намерение да пътувам самостоятелно до Израел тази есен. Като индивидуален турист от какви документи се нуждая? Давай смело и не се притеснявай за визата.Виждам,че не си странствал из страните от Близкия изток,Иран,Афганистан,Пакистан,така че няма причина да ти откажат виза. 1 Връзка към коментар
Georgie Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 На 8/22/2017 в 21:17, Stefan каза: Дайте, ако обичате, малко повече информация. Какъв градски транспорт ползвахте и до къде? Откъде си взехте таксито и колко ви струва? И аз искам да знам колко ви е струвало таксито.Предполагам сте се договорили свободно? Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 6 септември, 2017 Сподели Публикувано: 6 септември, 2017 Tаксито на Salsam не знам колко е струвало, но на Krasen е било 500 шекела, пише го в пътеписа. 1 Връзка към коментар
Georgie Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 (редактирано) Решил съм да осъществя идеята си да отида до Израел през ноември за три дни.Цената на билета не е висока за дестинацията.Опитах да намеря инфо за трансфера Бен Гурион-Тел Авив.Попаднах на FLOShuttle.Това ли е най-подходящият транспорт от/до летището като цена/качество?Другата питанка е свързана с техния Шабат.Самолетът на Wizz каца на Бен Гурион в събота.Това означава ли ,че мога да очаквам израелците да не осъществяват превоз в неработния за тях ден?В сайта не видях подобна информация,но е важно да съм сигурен.Ако има друг вид транспорт на поносима цена (изключвам такси),моля дайте кажете.Благодаря предварително!П.П.Преди малко метох отзиви за FLOShuttle в Tripadvisor,все отрицателни ( с много малки изключения),което започва да ме разубеждава в идеята да ги ползвам за сметка на някакъв влак+автобус. Редактирано 7 октомври, 2017 от Georgie Връзка към коментар
вани Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 Преди 1 час, Georgie каза: Решил съм да осъществя идеята си да отида до Израел през ноември за три дни.Цената на билета не е висока за дестинацията.Опитах да намеря инфо за трансфера Бен Гурион-Тел Авив.Попаднах на FLOShuttle.Това ли е най-подходящият транспорт от/до летището като цена/качество?Другата питанка е свързана с техния Шабат.Самолетът на Wizz каца на Бен Гурион в събота.Това означава ли ,че мога да очаквам израелците да не осъществяват превоз в неработния за тях ден?В сайта не видях подобна информация,но е важно да съм сигурен.Ако има друг вид транспорт на поносима цена (изключвам такси),моля дайте кажете.Благодаря предварително!П.П.Преди малко метох отзиви за FLOShuttle в Tripadvisor,все отрицателни ( с много малки изключения),което започва да ме разубеждава в идеята да ги ползвам за сметка на някакъв влак+автобус. Аз също ще пътувам през ноември и от всичко прочетено обществения транспорт не работи до късния следобяд в събота 1 Връзка към коментар
Georgie Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 (редактирано) преди 22 минути , вани каза: Аз също ще пътувам през ноември и от всичко прочетено обществения транспорт не работи до късния следобяд в събота Не се учудвам ,че на Шабат всякаква работа/или почти / спира, но притеснението ми как да се придвижа от летището нараства. Какъв е изхода, се питам. П.П.Допуснал съм грешка-полетът е в петък,а не в събота.Извинявам се!Така или иначе въпросът за транспорта в съботен ден остава,защото ще се наложи да ползвам обществен градски или междуградски на Шабат,а това повдига въпроса дали ще има такъв.От написаното разбирам,че до следобяд няма да има.Някъде по-напред четох,че в някой град,не помня кой,транспорта функционира.Извинявам се за правописните грешки в първия ми коментар,сега ги видях.:) Редактирано 7 октомври, 2017 от Georgie Връзка към коментар
ACM Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 Моят опит в Израел показва, че на обществен транспорт там не може да се разчита. Два пъти ми вдигнаха кръвното много сериозно и в двата случая бях много прецакан, така че аз не бих се осланял много на разписания, интернет информация и т.н. Това не е Германия и нещата с транспорта не са особено розови. Колкото и да се правят на развити и богати, това си е Близкия Изток, а там времето тече по друг начин, докато обещанията са малко като на нашите политици. Фактът, че някой ти е казал, че ще има/няма транспорт няма почти никаква стойност и аз лично не бих разчитал. Това всичко, разбира се, е лично мое наблюдение. Някои хора не са имали никакъв проблем с транспорта в Израел, докато аз си скъсих живота с нерви там, така че мнението ми е субективно. 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 @Georgie Не разбрах,до къде точно искаш да стигнеш? ДоТел Авив или има вариант и до друг град например Йерусалим. Относно общественият транспорт, забрави го за периода от петък 14:00 до събота късен следобед 16:00-18:00.Ще трябва да търсиш други варианти за предвижване.Моят съвет е във времето на Шабат да разгледаш нещо достъпно на пешеходно разстояние. 2 Връзка към коментар
Georgie Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 преди 17 минути , krasen_denev каза: @Georgie Не разбрах,до къде точно искаш да стигнеш? ДоТел Авив или има вариант и до друг град например Йерусалим. Относно общественият транспорт, забрави го за периода от петък 14:00 до събота късен следобед 16:00-18:00.Ще трябва да търсиш други варианти за предвижване.Моят съвет е във времето на Шабат да разгледаш нещо достъпно на пешеходно разстояние. До Тел Авив.Самолетът каца в петък преди 14.00 ч.,но си остава проблема с транспорта в събота от Тел Авив до друг град. Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 Микробусите/шерут/ работят 24/7 и работят на Шабат.Има микробуси по следните линии: -Летище Бен Гурион-Тел Авив; -Летище Бен Гурион-Йерусалим; -Тел Авив-Йерусалим; -Тел Авив -Хайфа; Цената до Тел Авив е 17$ или 68 NIS/шекела/ и микробуса ще ви закара до хотела или поне близко до него.Ако се качите на влака след това ще трябва да си намерите транспорт/ако хотела ви е далече от гарата/ за да стигнете до хотела си. 1 Връзка към коментар
Georgie Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 преди 2 минути , krasen_denev каза: Микробусите/шерут/ работят 24/7 и работят на Шабат.Има микробуси по следните линии: -Летище Бен Гурион-Тел Авив; -Летище Бен Гурион-Йерусалим; -Тел Авив-Йерусалим; -Тел Авив -Хайфа; Цената до Тел Авив е 17$ или 68 NIS/шекела/ и микробуса ще ви закара до хотела или поне близко до него.Ако се качите на влака след това ще трябва да си намерите транспорт/ако хотела ви е далече от гарата/ за да стигнете до хотела си. Благодаря за информацията. Връзка към коментар
вани Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 Града в който работи транспорта е хайфа 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 7 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 7 октомври, 2017 преди 10 минути , вани каза: Града в който работи транспорта е хайфа Да така е,но докато стигне до Хайфа при положение,че първата нощувка ще е в Тел Авив ,транспорта в цялата страна ще тръгне ,защото Шабат ще е минал. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега