Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Трябва бързо да взема решение дали да отскочим за 4 дена до Акаба  с полетите сряда- неделя в началото на ноември . Може ли някой да ми каже мога ли да направя Петра 1-2 дена и спане във Вади рум и шнорхелинг в Червено море без да наемам кола? Ще бъдем 2-ма човека и не мисля, че ще е оправдано да взимаме кола, поправете ме, ако греша. Може ли накратко някой да ме ориентира за транспорта и цената по отсечките :

Летище Акаба - Акаба хотел ( още не съм избрал) 

Акаба - Петра  -

Петра до кампа във Вади рум 

Вади рум - Акаба за нощувка 

Общо взето май се очертава следния план:

сряда- нощувка Акаба

четв. - нощувка Петра

петък - нощувка в кампа

събота - нощувка в Акаба.

Мислите ли, че може да се оптимизира някак? 

Публикувано:
преди 3 минути , Jorro каза:

Трябва бързо да взема решение дали да отскочим за 4 дена до Акаба  с полетите сряда- неделя в началото на ноември . Може ли някой да ми каже мога ли да направя Петра 1-2 дена и спане във Вади рум и шнорхелинг в Червено море без да наемам кола? Ще бъдем 2-ма човека и не мисля, че ще е оправдано да взимаме кола, поправете ме, ако греша. Може ли накратко някой да ме ориентира за транспорта и цената по отсечките :

Летище Акаба - Акаба хотел ( още не съм избрал) 

Акаба - Петра  -

Петра до кампа във Вади рум 

Вади рум - Акаба за нощувка 

Общо взето май се очертава следния план:

сряда- нощувка Акаба

четв. - нощувка Петра

петък - нощувка в кампа

събота - нощувка в Акаба.

Мислите ли, че може да се оптимизира някак? 

Ми ще се оправиш. Не го мисли. Рент а кара е евтин с др. транспорт ще ти е по-скъпо. Ако питаш мен не бих спал два пъти в Акба. Направи две нощувки в Петра, а след нощувката в кампа ще имаш цял ден за Акба и вечерта на самолета.

• Харесвам 1
Публикувано:
2 minutes ago, Щастливеца said:

Ми ще се оправиш. Не го мисли. Рент а кара е евтин с др. транспорт ще ти е по-скъпо. Ако питаш мен не бих спал два пъти в Акба. Направи две нощувки в Петра, а след нощувката в кампа ще имаш цял ден за Акба и вечерта на самолета.

Ама как ще се придвижа толкова късно до Петра?  С рента кар ще излезе към 200 евро може би и малко повече. С обществен транспорт толкова ли скъпо ще бъде?

Публикувано:

Първата вечер в Акба. После.две Петра и една в Кампа. Рен а кара трябва да ти излезе около 250 лева.

Публикувано:
2 minutes ago, Щастливеца said:

Първата вечер в Акба. После.две Петра и една в Кампа. Рен а кара трябва да ти излезе около 250 лева.

Най-евтиното, което намерих е 125 евро рент + 30 евро застраховка. Не знам как са цените на горивото там, но грубо го слагам още 50 евро та около 200 евро не ми мърдат. Ако останем 2 нощувки в Петра ще има ли какво да правим. Толкова ли е зле Акаба? На мен ми е все тая къде ще спим, но ми се иска да направиш шнорхелинг в Акаба и затова си мисля, че най-добре е да имам 1 нощувка там заради него.

Публикувано:

Ако спиш и последната вечер в Акба, ще имаш деня след постинята там, и деня на полета. Което не мисля, ме е много ок. Целия последен ден ще е достатъчен за шнорхелинг и Акба. 

Къде търсиш рент а кар?

• Харесвам 1
Публикувано:

Грубо, това са цените на таксита и официални трансфери:

-летище - Акаба града - 20 динара

-Акаба - Петра - 60-70 динара

-Петра - Вади Рум - 60 динара

-Вади Рум- Акаба града - 25 динара

За хотелите, удобни за шнорхелинг цените за такси са по високи, отколкото до града. 

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)
25 minutes ago, Щастливеца said:

Ако спиш и последната вечер в Акба, ще имаш деня след постинята там, и деня на полета. Което не мисля, ме е много ок. Целия последен ден ще е достатъчен за шнорхелинг и Акба. 

Къде търсиш рент а кар?

в rentalcars и в travelsupermarket , за хотела си прав, но не знам след шнорхелинга и преди полета къде ще се изкъпя? 😄

15 minutes ago, mililia said:

За хотелите, удобни за шнорхелинг цените за такси са по високи, отколкото до града. 

Това цени на човек ли са или на кола?  Изглежда ще трябва рента карт. Проблема е , в момента нямам кредитна карта и вероятно нито една компания няма да приеме депозит кеш?

Редактирано от Jorro
Публикувано:
преди 15 минути , Jorro каза:

в rentalcars и в travelsupermarket , за хотела си прав, но не знам след шнорхелинга и преди полета къде ще се изкъпя? 😄

Това цени на човек ли са или на кола?  Изглежда ще трябва рента карт. Проблема е , в момента нямам кредитна карта и вероятно нито една компания няма да приеме депозит кеш?

Цените са на кола. Исках оферти от хотели, тур агенти, взех информация и от цените, които Rum Stars Camp е посочил на сайта си. 

При умело пазарене на място може и да се докарат по ниски цени, но за това ще трябва време. Отделно например за трансфери между Петра и Акаба, който и да прави трансфера ще иска да му се платят и двете посоки, та трудно ще се докарат значително по добри цени.  Дали с таксита, дали с рентакар ще ви излезе същото. Аз не бих се ангажирала с кола, ако цената не би била значително по-ниска. 

Публикувано:
29 minutes ago, mililia said:

Цените са на кола. Исках оферти от хотели, тур агенти, взех информация и от цените, които Rum Stars Camp е посочил на сайта си. 

При умело пазарене на място може и да се докарат по ниски цени, но за това ще трябва време. Отделно например за трансфери между Петра и Акаба, който и да прави трансфера ще иска да му се платят и двете посоки, та трудно ще се докарат значително по добри цени.  Дали с таксита, дали с рентакар ще ви излезе същото. Аз не бих се ангажирала с кола, ако цената не би била значително по-ниска. 

Благодаря. Ти предварително ли уреди тези трансфери и от една и съща компания ли? Чудя се дали да рискувам на място да се пазаря за тези трансфери ?

Публикувано:
преди 21 минути , Jorro каза:

Благодаря. Ти предварително ли уреди тези трансфери и от една и съща компания ли? Чудя се дали да рискувам на място да се пазаря за тези трансфери ?

Ами, аз уредих транспорта за група от 7 човека - миниван. Писах на фирма, споменавана в сайта Beuty Jordan tour. Моята програма е за 7 дни и доста трансфери. Огледах нещата и на парче, но видях, че не мога да уредя от тук нищо по добро от офертата на фирмата. Ако, действах разпокъсано щях да изхабя повече нерви и да загубя време. Но ти може и да се пробваш на място. Смятам обаче, че не си заслужава разправиите с рентакар, при условие, че цената няма да е по-ниска. Таксита все ще намериш.

33 minutes ago, mililia said:

Ами, аз уредих транспорта за група от 7 човека - миниван. Писах на фирма, споменавана в сайта Beuty Jordan tour. Моята програма е за 7 дни и доста трансфери. Огледах нещата и на парче, но видях, че не мога да уредя от тук нищо по добро от офертата на фирмата. Ако, действах разпокъсано щях да изхабя повече нерви и да загубя време. Но ти може и да се пробваш на място. Смятам обаче, че не си заслужава разправиите с рентакар, при условие, че цената няма да е по-ниска. Таксита все ще намериш.

Благодаря ти. Май натам клоня и аз. Ще им пиша и аз на тях да видим каква цена ще ни дадат. Писах и на Рум старс . В краен случай ще се пазаря и на място. Сега ми остана избора на хотел. За Петра харесах 2-3 хотела, които са на добри цени. Моля да споделите мнение, ако сте спали в тях - Sunset hotel, Candles hotel,Petra palace hotel ? За Акаба не съм сигурен дали да взема хотел в града или при плажовете от гледна точка на това, че ще искам да имам повече опции за хранен и за пазарене за транспорт до Петра на следващия ден. Мернах на бързо няколко хотели с добър рейтинг - Cedar hotel , Al Zaitouna Hotel,Yafko , Golden rose ... Някой има ли, който да е спал в някой от тях? 

Редактирано от Jorro
преди 11 часа, Jorro каза:

преди 11 часа, Jorro каза:

Ама как ще се придвижа толкова късно до Петра?  С рента кар ще излезе към 200 евро може би и малко повече. С обществен транспорт толкова ли скъпо ще бъде?

преди 8 часа, Jorro каза:

. Сега ми остана избора на хотел. За Петра харесах 2-3 хотела, които са на добри цени. Моля да споделите мнение, ако сте спали в тях - Sunset hotel, Candles hotel,Petra palace hotel ? 

Аз запазих нощувка в Уади Муса в Sharah Mountains Hotel, чух се и с човека по WhatsApp че ме интересуваше чек-ина в полунощ. Предлагат всякакви трансфери че и трипове.

Що не го прослушаш?

00962779421440, info@sharahmountains.com 

Редактирано от baiKolio
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, mililia каза:

При тези цени не виждам как би било по-евтино с трансфер. Rentalcars.com имат цена в момента за 3 дни 149 лева .

За Акаба първата вечер съм резервирала Cedar hotel. Има добър рейтинг, уж имали трансфер от летището (писаха ми, че нямат, а да хвана такси за 11 JOD), освен това пише на сайта им, че дават коли под наем. Та идеята ми беше вечерта да се придвижим до хотела, пък сутринта да мислим колата под наем. Но ние сме чак март, така че вие ще пишете как е.

За Петра My home Petra. Там пък трябва да ги преслушам кога мога да напусна, защото явно ще трябва да бързаме за Wadi Rum, т.е. 7-7.30 да сме тръгнали (препоръчително пили кафе, ако не закусили), а за тях пише напускане 10-12ч.

Редактирано от jul
Публикувано:
1 hour ago, baiKolio said:

Аз запазих нощувка в Уади Муса в Sharah Mountains Hotel, чух се и с човека по WhatsApp че ме интересуваше чек-ина в полунощ. Предлагат всякакви трансфери че и трипове.

Що не го прослушаш?

00962779421440, info@sharahmountains.com 

Писах им, сега чакам да видим каква цена ще дадат. Вчера писах на Rum stars за трансферите и ми дадоха следните цени:

Aqaba airport- Petra hotel- I do not have suggestion for this, however your accommodation in Petra would know best how to reach them from Aqaba Airport.
Petra hotel - your camp for tour- This would be a local mini-bus and it is 7 to 10 JD per person (it varies by number of passengers) and we will gladly reserve your seats to bring you to Wadi Rum for or your accommodation in Petra will do that for you also. The accommodations in Petra are usually able to collect the fares and have the bus pick you up right there or get you to where the bus leaves. 
your camp to Aqaba. This would be taxi (there is not a bus from the village to Aqaba,  the cost is 25 JD to city center or 25 JD for Eilat Border or Airport.
46 minutes ago, Щастливеца said:

При тези цени не виждам как би било по-евтино с трансфер. Rentalcars.com имат цена в момента за 3 дни 149 лева .

Да, но на мен ми трябва от 7-11.11 , което са 4 дена и цената е 125 евро без застраховката, която е още 30 евро ,ако е от icarinsurance. Проблема с рент а кар-а е повече от това, че трябва да се притеснявам за колата през цялото време, а и нямам кредитна карта в момента. Чакам да видя колко ще е трансфера от Акаба до Петра за да сметна тотала и да видя каква ще е разликата, но кредитната карта ми е проблем, но явно ще трябва да си извадя.

Публикувано:

По въпроса за чуденето  кола/трансфер - да напомня, че всякакви щети са евентуално признати от рент-а-кар фирмата само при наличие на полицейски протокол за произшествие, дори да е драскотини/удар на паркинг, поне при нашата фирма беше така. Затова си направихме и външна застраховка. Нямахме абсолютно никакви проблеми с колата и накрая пак намериха някакви драскотини, под бронята, но не ги описаха като щета.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз сглобих най-накрая една примерна програма (с кола под наем):
Първи ден - кацане в Акаба и нощувка в курорта
Втори ден - Уади Рум целодневен тур и после стигане до Петра - нощувка
Трети ден - посещение на Петра 
Четвърти ден - денят е свободен до 5 следобед и после полет към София. Нямам план какво да правим. Мислех да идем до Мъртво море, но се очакват температури около 18-20 градуса и най-много да се разболеем 😄 Същото важи и за шнорхелинг в Червено море. Джераш ми се струва прекалено далеч. Идеи?

Публикувано:
преди 13 минути , ACM каза:

Четвърти ден - денят е свободен до 5 следобед и после полет към София. Нямам план какво да правим. Мислех да идем до Мъртво море, но се очакват температури около 18-20 градуса и най-много да се разболеем 😄 Същото важи и за шнорхелинг в Червено море. Джераш ми се струва прекалено далеч. Идеи?

От къде мога да видя температурите на водата на двете морета ? 

Аз взех билети за ноември , но досега нямах никакво време да прочета подробно темата. Чудя се, дали другия месец ще става за плаж и дали да предвидя време и за това.

Публикувано:

Задължително изгледайте този филм преди да посетите Йордания. Няма да съжалявате!

Queen of the Desert с Никол Кидман.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 27 минути , ACM каза:

Аз сглобих най-накрая една примерна програма (с кола под наем):
Първи ден - кацане в Акаба и нощувка в курорта
Втори ден - Уади Рум целодневен тур и после стигане до Петра - нощувка
Трети ден - посещение на Петра 

Шнорхелинг, другото е много далеч.

преди 10 минути , Ради каза:

От къде мога да видя температурите на водата на двете морета ? 

Аз взех билети за ноември , но досега нямах никакво време да прочета подробно темата. Чудя се, дали другия месец ще става за плаж и дали да предвидя време и за това.

https://www.seatemperature.org/middle-east/jordan/aqaba-november.htm

http://w-weather.com/Jordan/Dead_Sea/november/

Зависи кога е това другия месец, началото на ноември ще става все още...

Ние предният път бяхме там началото на април, водата беше 21-23С... Зависи колко е голям мерака 😉

Ноември по-принцип го дават с по-висока температура на водата.

Редактирано от baiKolio
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , Щастливеца каза:

Шнорхелинг, другото е много далеч.

Червено море го дават да е около 22 градуса по това време. Абсурд да направим добро потапяне на подобна температура. По-скоро може да се иде до Мъртво море, но и там нещо не ми вдъхва доверие. В различни сайтове се твърди, че както може да е 27 градуса, така и 16, което не ми върши особена работа. За началото на декември говоря.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.