Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 минути , ACM каза:

Червено море го дават да е около 22 градуса по това време. Абсурд да направим добро потапяне на подобна температура. По-скоро може да се иде до Мъртво море, но и там нещо не ми вдъхва доверие. В различни сайтове се твърди, че както може да е 27 градуса, така и 16, което не ми върши особена работа. За началото на декември говоря.

Много път ще се събере в последния ден , ако ходите до Мъртво море. Един неупрен вземете с шнорхела и готово. Аз доста добри отзиви чувам за флората и фауната на някои места около Акба.

Връзка към коментар
преди 31 минути , baiKolio каза:

https://www.seatemperature.org/middle-east/jordan/aqaba-november.htm

http://w-weather.com/Jordan/Dead_Sea/november/

Зависи кога е това другия месец, началото на ноември ще става все още...

Ние предният път бяхме там началото на април, водата беше 21-23С... Зависи колко е голям мерака 😉

Ноември по-принцип го дават с по-висока температура на водата.

Ще сме там от 18.11 - 25.11 . Всъщност май мерака ми е повече за Мъртво море. По графиките за последните 3 години , точно около 23.11 падат температурите . Мисля си , че на 21С ще ми студено. 

Връзка към коментар
преди 23 часа, baiKolio каза:

Ние предният път бяхме там началото на април, водата беше 21-23С..

А времето как беше? Гледам,че тези месеци го дават валежно-април,май. Аз мисля за великден да ходя края на април и с идеята да се поизкъпя ама при тази температура на водата?!

Връзка към коментар
преди 31 минути , Ivko каза:

А времето как беше? Гледам,че тези месеци го дават валежно-април,май. Аз мисля за великден да ходя края на април и с идеята да се поизкъпя ама при тази температура на водата?!

През цялата седмица докато бяхме там капка не капна, само последния ден вечерта в Аман имаше мини буря, с бая вятър и доволно проливна, но всичко трая около 30 минути.

Температурите на въздуха денем бяха къде 30, нощем доста падаха. Водата както писах вече - малко над 22, ама търпи се. Меракът е важен колко е 😉

В началото е малко хард, ама после се свиква и като се заблееш и минал почти час във водата. Излизаш да се стоплиш и да ти мине лилавото, и пак 😉

Аз определено предпочитам по-топла водица, ама не е като да не съм се къпал в Черно море за 3-ти март ( без неопрен, щото то със 7-цата всеки го може 😉 )... А и на Азорите не беше по-топъл океанът, хем юли. Абе, зорът е да се престрашиш да влезеш, после е лесно.

Редактирано от baiKolio
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Имам питане, ако направя програмата в следната последователност:

Кацане в сряда вечерта - директен трансфер до хотел в Петра нощувка -разглеждане 1 ден- нощувка- разглеждане 2-ри ден нощувка- ранен трансфер до кампа за обиколка на пустинята с нощувка и неделя сутринта с такси до Акаба - разглеждане и евентуален шнорхелинг и вечерта полет обратно към София. При този вариант обаче ме притеснява, че няма къде да си оставим багажа преди полета за да пообиколим? Втория вариант ми е да намалим времето в Петра с 1 ден и последната нощувка да бъде в Акаба, но се чудя дали е добра идея, защото много хора тук споделиха, че няма какво да се прави и по-добре да се остане във Wadi Musa вместо там. Има я и опцията да завъртя програмата наобратно. Пристигане -нощувка в Акаба, на следващия ден през деня придвижване до Вади Муса, нощувка -Петра цял ден нощувка- на следващия ден сутринта към кампа пустинята и нощувка там - транспорт към Акаба и вечерта полет , но май така времето ни не е разпределено рационално. Какво мислите?

Връзка към коментар

Здравейте, ще пътуваме трима души до Акаба в началото на януари и започвам да сглобявам програмата. Засега планът е - първата вечер преспиване в Акаба, втория ден тръгване рано сутринта за Петра, целодневен тур там, вечерта трансфер до Вади Рум, нощувка в някой от камповете. На следващия ден - 4-часов тур с джип из пустинята и връщане в хотела в Акаба . Още умуваме дали да се придвижваме с кола под наем или с организиран трансфер, писах на Jordan Beauty Tours какво могат да предложат и на каква цена съответно. 🙂 Иска ми се да вмъкнем и Мъртво море през последния ден, но предвид ограниченото време и скандалните цени на туровете, мисля, че няма да успеем, пък и част от групата очаква пътуването да е "лежерно". 😆 

Включвам се в очакване на разказите на ноемврийските заминаващи. 🙂

Връзка към коментар
4 hours ago, Pure_Morning said:

Здравейте, ще пътуваме трима души до Акаба в началото на януари и започвам да сглобявам програмата. Засега планът е - първата вечер преспиване в Акаба, втория ден тръгване рано сутринта за Петра, целодневен тур там, вечерта трансфер до Вади Рум, нощувка в някой от камповете. На следващия ден - 4-часов тур с джип из пустинята и връщане в хотела в Акаба . Още умуваме дали да се придвижваме с кола под наем или с организиран трансфер, писах на Jordan Beauty Tours какво могат да предложат и на каква цена съответно. 🙂 Иска ми се да вмъкнем и Мъртво море през последния ден, но предвид ограниченото време и скандалните цени на туровете, мисля, че няма да успеем, пък и част от групата очаква пътуването да е "лежерно". 😆 

Включвам се в очакване на разказите на ноемврийските заминаващи. 🙂

Програмата изглежда супер. Бих ви препоръчал кола под наем - евтини са, кара се лесно, безопасно е и имаш свободата да си с кола. Ние взехме от EuropCar в Акаба и нямахме никакви проблеми.

Редактирано от Ou7law
Връзка към коментар

Малко късно се включвам в темата, така че направо започвам с въпросите.😀

Ноември месец. Имаме 5 дни, но той първият е избегал, защото се каца в 20:30 часа в Акаба. Идеята ни е да вземем rentalcar и ги почваме по следния ред:

1. Петра.

2. Карак.

3. Мъртво море.

4. Аман - Решил съм задължитело да отидем, ако ще да е за 2 часа на центъра. Има ли нещо специално там, което може да ни глътне много време?

5. Джераш.

6. Уади Рум - слагам го като шеста точка, защото в тази програма, просто не знам къде да го вместя. Трябва да е някъде в началото или в края. Няма да спим. Колко време според вас е нормално да му отделим при разходка с джипка? Предполагам, че има различни маршрути.

По колко време долу-горе отнема всяко едно от тези места?  Има ли нещо друго, което да си заслужава в Йордания?

Въпросите станаха малко повечко, но си мисля, че за хора, които са ходили не би трябвал ода представляват трудност. 😀

П.П. Да попитам и за rentalcara. Някои съветват застраховката да не се прави през сайта, а на място, когато вземаш колата. Това по-добрият вариант ли е според вас?

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@RadnevЗа тези дни може да си купиш  Jordan pass за да имаш на едно място виза и входове за забележителностите. Само с Петра и Аман ще избиеш цената.  За 4 дни ще е трудно да добавиш още неща, по-скоро да размениш. Погледни в  Jordan pass  какви неща са включени и прецени какво те вълнува най-много. За мен лично трябва да сте много компактни и събрани за да изпълниш това, което си набелязал.

Редактирано от Щастливеца
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Най-накрая и аз се сдобих с билети за дати 21-25.11 и остава да финализирам програмата. Някой знае ли има ли минибусове или автобуси м/у Акаба и Петра ( Вади Муса)? Може би ще го оставя на място да търся, но предпочитам да имам информация предварително.

Връзка към коментар

от толкова дълго следя Jordan и го искам това пътуване.....понеже не бях на ясно къде точно ще бъда и дали ще съм в БГ по това време,  си останах само с гледането . Сега съм решила ще пътувам.....конкретно за 4-7, 7-11 ноември, може и за  други дати за ноември ...за сега съм сама. Има ли някой , който да иска попълнения за туровете, знам, че при повече хора цените са по добри. Интерисува ме Петра и  пустинята Wady Rum, така, че едната нощувка ми се иска в camp сред звездите 

Редактирано от ZORI
Връзка към коментар

Има виза, но е безплатна. Не пише минимален престой и е за максимум 1 месец.

Пише също така нещо, което не бях прочела  до сега - може да влезеш от друга граница и да декларираш, че отиваш в Акаба. Там си задължен в срок от 48 часа да искаш ASEZA, иначе си плащаш визата + 1,5 JD ден. 

"People arriving at any entry point other than Aqaba, who declare to the authorities that they are going to Aqaba can claim a free visa, but must register with the ASEZA visa office in Aqaba within 48 hours of their arrival in Jordan. Failure to so brings liability to pay for the visa plus a fine of 1.5 JD/day for each unregistered day."

Понеже в България явно никой не отговаря на въпроси, копирам котактите, дадени за въпроси във връзка с визите - 

For more information, please contact us at: Aqaba Special Economic Zone Authority (ASEZA) Marketing & Tourism Directorate PO BOX 2565 Aqaba 77110, Jordan Tel: +962 3 209 1000 Ext: 2473 E-mail: info@Aqaba.jo

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , DLodarski каза:

@Щастливеца Има ли виза ако се влезе в Йордания през Акаба и съответно се излезе от страната от същото място, с престой 4 нощувки?

Благодаря!

http://www.mota.gov.jo/contents/visa_information.aspx

За 4 нощувки със сигурност няма да е необходимо да плащаш за ВИЗА.

Може би е интересно, за тези, които ще отседнат по малко от 3 дали ще е необходимо да плащат, защото  @Ивайла беше написала, че ако са по-малко на излизане ще те накарат да си платиш визата.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

След като визата е безплатна, за тези който влизат и излизат от Акаба, дали тази такса от 8 JOD на човек трябва да се заплати?

А ако си с jordanpass, пак ли трябва да се заплати?

Защото входа за петра е 55 + тези 8 JOD такса за виза + още някой вход я WADI RUM, я Керак и то станали 70 JOD, колкото струва jordanpass-а.

Редактирано от luoni
Връзка към коментар

Здравейте, Магеланци.

Предстои ми пътуване до Йордания в периода между 21 и 25 ноевмри. Планът ми е следния - 

Пристигане 19:30 в Акаба на 21ви ноевмри и веднага отпътуване към Petra, там правим нощувката и на другият ден (22.11) след като разгледаме тръгваме привечер на север към Амам и Джераш по главният път, не по крайбрежния ( Мъртво море ). 

На 23.11 обмисляме да разгледаме Амам и Джераш, и вечерта да отпътуваме към Мъртво море ( нямам никаква информация за дестинация, така че ще ми е от полза ако ме насочите.). 

След това на 24ти ще направим един плаж сутринта, ако времето е благоприятно и потегляме по крайбрежния път до WADI рум. Предполагам ще пристигнем привечер за да се настаним, може и по рано. На 25ти вече правим разходка с джип в пустинята и след това се ориентираме отново към акаба за да може да си хванем вечерния полет, който е в 20.55. 

Въпросите са доста за това ще изброя най-важните които ме интересуват.

1. Според сайта на Ryanair кацаме в 19:30, но rent-a-car офисът на thrifty работи до 20:00 и нямам никаква представа дали ще успея да взема колата след като трябва да се изчаква за виза и митичнеска проверка. Бихте ли споделили колко време отнема минаването през митническите проверки и дали мислите че ще мога да си взема колата. 

2. На един от пътуващите паспорта му изтича след 5 месеца и половина, но според техните закони за да се влезне паспортът не трябва да изтича след по малко от 6 месеца.  Дали ще е по добре да се издаде нов или да се рискува?

3. Някакви коментари по маршрута и препоръки също ще са ми от полза, защото не искам да видя максималното от Йордания в толкова кратък прозорец от 4 дни.

Благодаря за прекрасната тема, помогна ми изключително много при организирането на плана за почивка. 

Връзка към коментар

@Spirit

1 - ако ти дава да резервираш за след 20'00, най-вероятно ще те чака някой да ти даде колата. Някои компании имат такса за предаване/приемане в извънработно време и обикновено, ако е през посредник изрично натъртват когато е включена в цената. 

2 - подновете паспорта. Може да откажат въобще да го качат на полета. Вие решавате, аз бих го сменил.

3 - за толкова дни програмата си ви е ок.

Редактирано от baiKolio
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря за отговорите.

За съжаление не ми дава да резервирам след 8.00, а след като се свързах със съпорта от rentalcars получих много странен отговор и преди да задам пояснителен въпрос, вече ми беше затворила чат сесията..

Връзка към коментар
преди 28 минути , Spirit каза:

Здравейте, Магеланци.

Предстои ми пътуване до Йордания в периода между 21 и 25 ноевмри. Планът ми е следния - 

Пристигане 19:30 в Акаба на 21ви ноевмри и веднага отпътуване към Petra, там правим нощувката и на другият ден (22.11) след като разгледаме тръгваме привечер на север към Амам и Джераш по главният път, не по крайбрежния ( Мъртво море ). 

На 23.11 обмисляме да разгледаме Амам и Джераш, и вечерта да отпътуваме към Мъртво море ( нямам никаква информация за дестинация, така че ще ми е от полза ако ме насочите.). 

След това на 24ти ще направим един плаж сутринта, ако времето е благоприятно и потегляме по крайбрежния път до WADI рум. Предполагам ще пристигнем привечер за да се настаним, може и по рано. На 25ти вече правим разходка с джип в пустинята и след това се ориентираме отново към акаба за да може да си хванем вечерния полет, който е в 20.55. 

Въпросите са доста за това ще изброя най-важните които ме интересуват.

1. Според сайта на Ryanair кацаме в 19:30, но rent-a-car офисът на thrifty работи до 20:00 и нямам никаква представа дали ще успея да взема колата след като трябва да се изчаква за виза и митичнеска проверка. Бихте ли споделили колко време отнема минаването през митническите проверки и дали мислите че ще мога да си взема колата. 

2. На един от пътуващите паспорта му изтича след 5 месеца и половина, но според техните закони за да се влезне паспортът не трябва да изтича след по малко от 6 месеца.  Дали ще е по добре да се издаде нов или да се рискува?

3. Някакви коментари по маршрута и препоръки също ще са ми от полза, защото не искам да видя максималното от Йордания в толкова кратък прозорец от 4 дни.

Благодаря за прекрасната тема, помогна ми изключително много при организирането на плана за почивка. 

Пътуването от Петра към Амман - доста е дълго, в 18:10 вече си е напълно тъмно, внимателно по пътя, защото се движат всякакви неща - сглобени превозни средства, колоездачи, пешеходци...Шофьорът ще е изморен от  слънце и катерене из Петра, просто да си знаете.  Аз като четох за Йордания, много често срещах съвети да не се пътува по тъмно. Също така ми беше интересно правилото за предимство в кръгово  -  предимството е на по - бързия...(между градовете почти няма коли, с изключение на странните превозни средства в аварийната лента)

Минаването на границата - различно, ние доста се забавихме, понеже обменяхме и пари - аз не знаех, че имат комисионна , различна за различните суми, които обменяш.

За Уади Рум - по  добре първо проверете дали има възможност първо да спите и след това тур (сигурно има варианти всякакви, аз като търсех, нощувката беше след разглеждането на пустинята, за половин /цял ден). Селището Уади Рум е място,застроено с къщи,  където са заселени хората, които са живеели в защитената зона, не мисля , че има хотели(може и да не съм права), но според мен  спането трябва да си го уговорите с фирмата, която ще ви организира тура...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
На 15.10.2018 г. в 21:53, mililia каза:

Грубо, това са цените на таксита и официални трансфери:

-летище - Акаба града - 20 динара

-Акаба - Петра - 60-70 динара

-Петра - Вади Рум - 60 динара

-Вади Рум- Акаба града - 25 динара

За хотелите, удобни за шнорхелинг цените за такси са по високи, отколкото до града. 

Абе, тия цени могат да откажат и най-големите ентусиасти😲.

Виждам, че си проверявала подробно нещата. А знаеш ли дали между летището и Акаба и най-вече между Акаба и Петра има някакъв друг вид транспорт, като бусчета или нещо от рода? Все си мисля, че колкото и неуреден да им е транспорта, все пак и нормалните хора трябва да се придвижват някак си, освен на камили.😁

Някъде бях чел, че има Jett bus между Аман и Петра и между Аман и Акаба. 

Ще сме там 8 дни от 11 до 18 ноември.

Ще трябва да правя някакви нечовешки схеми, при които трябва да взема rentalcar чак от Аман, за да се върна после почти до  Wadi Musa. Това е напълно откачена работа ...🤯

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Radnev каза:

Виждам, че си проверявала подробно нещата. А знаеш ли дали между летището и Акаба и най-вече между Акаба и Петра има някакъв друг вид транспорт, като бусчета или нещо от рода? Все си мисля, че колкото и неуреден да им е транспорта, все пак и нормалните хора трябва да се придвижват някак си, освен на камили.😁

Ще трябва да правя някакви нечовешки схеми, при които трябва да взема rentalcar чак от Аман, за да се върна после почти до  Wadi Musa. Това е напълно откачена работа ...🤯

Ами от някакъв сайт за летището в Акаба пишеше, че има някакви шатъл 5 динара до Акаба и 10 динара до Петра. Обаче четох на няколко места, вкл. Магеланци, че някакво бусче, което е правило трансфери, вече било спряно. Не знам дали става въпрос за едно и също бусче. 

Цените, които посочих горе са цени от хотели или тур агенции. На място който може да се пазари ще намери и за по-ниска цена. Това са цени на кола, т. е. за поне 4 човека. Ако имате време ще успеете да договорите и по-ниски цени на място. Ама четох и за доста проблеми, т. е. шофьорите искат и над договореното чрез хотела, та си преценете и рисковете. 

Всички казват, че рента кара е най-добрия вариант. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, Radnev каза:

Автобуси има , както си посочил и ти. Не съм ги проверявала , защото ние ще вземе рент а кар .

На няколко хотела в Петра бях видяла , че се намират на 5 мин. от автобусната спирка и всъщност за най- точна информация можеш да пишеш на хотел в който ще преспите.

В сайта на rum stars , фирата за туровете в пустинята  , пише че има бусове до Петра и Акаба , рано сутрин.

Не разбрах каква е идеята за взимането на кола от Аман .  В сайта на ренталкарс  като задам час на взимане на кола от летище Акаба  в 22,00 часа  на мен ми дава избор между  3 фирми . 

И ето тук има инфо за транспорт  http://in.visitjordan.com/generalinformation/gettingaround/groundtransport.aspx , ако може да ти свърши някаква работа.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 57 минути , Ради каза:

Автобуси има , както си посочил и ти. Не съм ги проверявала , защото ние ще вземе рент а кар .

Извинявай, от коя компания сте резервирали колата?

Връзка към коментар

Още не съм резервирала , защото за пореден път променихме програмата. Проблема е в последният ден и се чудим  кога да върнем колата. Но от всичко което прегледах , без да съм се свързала с човекът от Аман , за който  Ивайла беше писала , най- изгодно ми излиза през ренталкарс.

Връзка към коментар
преди 25 минути , Ради каза:

Още не съм резервирала , защото за пореден път променихме програмата. Проблема е в последният ден и се чудим  кога да върнем колата. Но от всичко което прегледах , без да съм се свързала с човекът от Аман , за който  Ивайла беше писала , най- изгодно ми излиза през ренталкарс.

Аз му поисках оферта  за мои познати за сряда - неделя вечер от Акаба, и ми даде цена,по - висока отколкото ние платихме за 9 дни от Аман, така че много много не разчитайте на него...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.