Прескочи до съдържание

Кафе и кафеджии?


Alexander

Препоръчани мнения

Това е от пекарната за която писах предният пост. Невероятно, но факт, румънска пекарна става втора в света.

светло изпичане,  като млечен шоколад.

 

7CB81122-AB9F-440D-8BF6-A02341233273.jpeg.fd29de2e3bbe151b146a5b00b92f2a4c.jpeg

9FB212D7-1B59-4A6F-BF2E-91A55A0DDFD3.jpeg.715feca16b8e71770caa24d3f456c875.jpeg

54C9D60C-4A1A-46B4-A8E3-E8ACFD374CB6.jpeg.4d94eedb508c9200dc1f4dacde4af962.jpeg

 

и кафето готово за пиене.

много е неутрално на вкус, както хубавите вина.

 

E4E7CBF8-5B22-40C7-9F39-1B3D72F38823.jpeg.e517a16c3a29471fe87ccaec4fce874c.jpeg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Едно от най-добрите ми зареждания, 3 от доста известни в Европа пекарни и едно анаеробно, което е рядкост.

 

Две от Италия, gardelli е гвоздея на програмата.

Пекарни от Унагрия, Германия и Испания допълват пратката.  Всички са печени този месец.
 

DE3DDC60-381F-482A-B08D-8FD3E3E37909.jpeg.3c304f5593824f20f1e210425fdbf5c1.jpeg

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здрасти да ви питам, на кафемашина Делонги, дръжката като се затяга, копчето на цедката влиза в дръжката там където сигурно не би трябвало да влиза, изжулило си е път по метала на дръжката, след като се направи кафето и се развие дръжката, цедката не може да се извади лесно защото копчето е заяло в дръжката.
Трябва ли да купувам нова дръжка или си е нормално да се прецака така и да си карам така

На първа снимка е копчето на цедката, на втора снимка са изжулените от него пътеки по дръжката където копчето влиза и заяжда

Снимката с по-високо качество https://drive.google.com/file/d/12qJtHxaHQcjZu0eN4Xe8FWZ4MoViw3MW/view?usp=sharing

KAFE.jpg

Връзка към коментар

Най-накрая може да се купят чашки без да се плати още 2-3 пъти цената им в пътни и такси от Acme-Нова Зеландия.

Отворили са склад в Европа. Пратката е скъпичка с DHL, но може да се съберат няколко човека и си струва. Имат от 70 до 280мл размери и 6 цвята.

 

https://acmecups.eu

 

121547976__2021-03-07_104859.png.71c5c1f5b0b28fbd9c884785b8755136.png

 

Аз ще си поръчвам с още едни агенти от тези 70мл. Може да се купува и по 1 брой от модел и цвят, както и без чинии, те оскъпяват х2.

 

https://acmecups.eu/collections/espresso-range/products/demitasse-cup-70ml?variant=31732460847162

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 25 минути , Alexander каза:

Най-накрая може да се купят чашки без да се плати още 2-3 пъти цената им в пътни и такси от Acme-Нова Зеландия.

Отворили са склад в Европа. Пратката е скъпичка с DHL, но може да се съберат няколко човека и си струва. Имат от 70 до 280мл размери и 6 цвята.

 

https://acmecups.eu

 

121547976__2021-03-07_104859.png.71c5c1f5b0b28fbd9c884785b8755136.png

 

Аз ще си поръчвам с още едни агенти от тези 70мл. Може да се купува и по 1 брой от модел и цвят, както и без чинии, те оскъпяват х2.

 

https://acmecups.eu/collections/espresso-range/products/demitasse-cup-70ml?variant=31732460847162

Какви са предимствата на тези чаши? Моля да информираш незапознатите като мен!

Връзка към коментар
преди 14 минути , Дани Магелани каза:

Какви са предимствата на тези чаши? Моля да информираш незапознатите като мен!

Чак предимства няма, просто са много известна марка, красиви са и т.н., а не са скъпи след като ги има в Европа вече, малките са 6 евро за брой без чиния.

Има доста видеа в  нета, разгледай ги.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Едно типично италианско кафе, като вкус и изпичане. Зърната са арабика  от сорта Pacamara от Хондурас, които са много големи, наистина не съм виждал толкова едри зърна до сега.

Пекарната е унгарска AVX

Изпечено е средно към тъмно и прави ужасно много каймак.

 

2F46BFD9-FDEF-4A9A-9158-0EE488ED7D9A.jpeg.28a3b2f1338de977e0ac4fede074d96a.jpeg
C66BBAB7-E11C-4BAF-9DE1-9782CBDC377F.jpeg.32ef5b5f9af2e108be5f07344798eeb2.jpeg

941C7EBA-54F5-4AE2-B6C8-4E7CEE051C4E.jpeg.610542cc730502c19c0f277e97f40ab3.jpeg

 

Вече има постоянно абонамент с румънците, за който съм писал и от над година го използвам, съвсем малко по-скъп е спрямо преди, за 3 месеца е 200лв, като се изпращат по 2 кафета на 2 седмици, напоследък по 4 пакета наведнъж  на месец.

Излиза доставено до вкъщи средно 16лв пакета, като кафетата са само от пекарни в Европа, обикновено печено 2 максимум 3 седмици преди да стигне до мен.

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да споделя набързо моя опит с автоматите (в моя случай Делонги) и защо сега търся комбинирана машина с мелачка и повече не искам автомат. Преди 3 годии си взехме Delonghi Magnifica S, точно защото и ние като Жоро искахме да натиснем копчето и да излиза кафето. Супер. За дефекти - не е давала никакви. Почиствам си я редовно, ползваме само несмляно кафе, като само веднъж преди около 2 месеца ползвахме друго, понеже ни свърши кафето на зърна. И вчера гледам в отделението за смляно кафе - мухъл. Отворих я, изкарах там тази част в която става кафето (не знам как е на български - на немски е Brühgruppe) и гледам, че вътре цялата машина е в мухъл. Разглобил съм я и ще я почистя хубаво, след което обаче директно я продавам в ebay. Много се ядосах. Разрових се в немските форуми и гледам, че това е почти постоянен проблем на автоматите - колкото и да ги чистиш, винаги почти се образува мухъл. Трябвало е вечер да я оставям от всички страни отворена, за да се проветрява, ама само това не правихме.

И сега вече гледам еспресо машина с мелачка, като бюджета смятам да е до към 600 евро.

И се колебая между две, та ще се радвам на съвети.

Едната е споменатата горе Lelit Anita PL042TEMD, а другата е Sage Appliances SES875 the Barista Express

И тъй като не вдявам нищо, малко помощ при избора ще е супер. Ценово са около 520 евро и двете в Германия.

  • Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар

Ние също сме с автомат, но на Saeco  и този проблем с мухъла не сме го имали. Аз периодично почиствам Brühgruppe и купувам разни таблетки и на една две години я носим да я почистят професионално.

Но прочетох темата и се запалих да се поразтърся какви по интересни пекарни има в нашия регион и да си вземем някакво по интересно кафенце

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами то няма какво да се мисли, ако избора е между тези двете..

 

Sage, Gastroback, Breville, Solis  и други марки  е едно и също с различно име, името е според поръчката, иначе се правят в Китай, а са проектирани в Австралия.

 Особено в САЩ са доста разпространени, ОПВ-то е пластмаса, както  и всичко вътре в машината, нищо че отвън има разни стоманени панели, иначе имат разни екстри, но е наблегнато повече на вид и екстри и по-малко на качество и материали.

 

Другата  е една много добра и известна италианска  марка, пак е с ПИД, това е възможно най-важната и хубава екстра в една машина. OPV-то не е пластмаса, лошото е, че е трудно за регулиране, ама ти надали ще се занимаваш с това.

 

С ПИД-а ще може да променяш температурата, а дори едно и също кафе направено на три различни температури има коренно различен вкус. С него може да засилваш или затъпяваш определени вкусове, киселинност, горчивина и др.

 

При зададените параметри избора е пределно ясен, за мен  това е Лелита.

 

 


 

преди 7 минути , Velyana каза:

Ние също сме с автомат, но на Saeco  и този проблем с мухъла не сме го имали. Аз периодично почиствам Brühgruppe и купувам разни таблетки и на една две години я носим да я почистят професионално.

Но прочетох темата и се запалих да се поразтърся какви по интересни пекарни има в нашия регион и да си вземем някакво по интересно кафенце

 

Кой ти е региона и ще ти кажа.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Ами то няма какво да се мисли, ако избора е между тези двете..

 

Sage, Gastroback, Breville, Solis  и други марки  е едно и също с различно име, името е според поръчката, иначе се правят в Китай, а са проектирани в Австралия.

 Особено в САЩ са доста разпространени, ОПВ-то е пластмаса, както  и всичко вътре в машината, нищо че отвън има разни стоманени панели, иначе имат разни екстри, но е наблегнато повече на вид и екстри и по-малко на качество и материали.

 

Другата  е една много добра и известна  марка, пак е с ПИД, това е възможно най-важната и хубава екстра в една машина. OPV-то не е пластмаса, лошото е, че е трудно за регулиране, ама ти надали ще се занимаваш с това.

 

При зададените параметри избора е пределно ясен, за мен  това е Лелита.

 

 


 

Кой ти е региона и ще ти кажа.

Германия - Баден-Вюртемберг   ( Констанц) или Швейцария немската част - Тургау, Шафхаузен, Цюрих

Връзка към коментар
преди 18 минути , Velyana каза:

Ние също сме с автомат, но на Saeco  и този проблем с мухъла не сме го имали. Аз периодично почиствам Brühgruppe и купувам разни таблетки и на една две години я носим да я почистят професионално.

Но прочетох темата и се запалих да се поразтърся какви по интересни пекарни има в нашия регион и да си вземем някакво по интересно кафенце

 

Между другото аз съм сигурен, че в голяма степен сами сме си виновни за мухъла. Brühgruppe-то съм го чистил, ама не колкото трябва, според мен. Мисля, че трябваше един път седмично да си почиствам вътре. Ама вече с тоя мухъл, дори като я изчистя, няма да ми е кеф да си пия кафе от нея.

Връзка към коментар
преди 24 минути , ivailo_radev каза:

Между другото аз съм сигурен, че в голяма степен сами сме си виновни за мухъла. Brühgruppe-то съм го чистил, ама не колкото трябва, според мен. Мисля, че трябваше един път седмично да си почиствам вътре. Ама вече с тоя мухъл, дори като я изчистя, няма да ми е кеф да си пия кафе от нея.

Значи взимаш си едно Rancilio и започваш борбата с обучението 🤣. И под борба имам предвид, че си изпускаш еднокилограмовата ръкохватка на крака и всякакви подобни удоволствия, докато свикнеш с правилните движения. Поне 3 пъти се скарахме за тази машина, като ако можех да я вдигна, щях да съм я занесла на боклука 🙂 

С парата и мелачката си имаме отделни битки, не толкова силови, но наистина може да си смачкаш психиката с абсолютните неуспехи да направиш свястно капучино. 

Но така де, удовлетворението от успешно направеното кафе, а и вкусът му не са били побеждавани последната над 1 година никъде извън къщи. 

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 28 минути , Velyana каза:

Германия - Баден-Вюртемберг   ( Констанц) или Швейцария немската част - Тургау, Шафхаузен, Цюрих

За Германия

 

По-скъпата и известна берлинска  https://www.fiveelephant.com пробвал съм ги 2-3 пъти, доста добре.

Добри цени https://schoenkaffee.de/collections/espresso и https://benson.coffee/shop/, не съм ги пробвал все още, но много искам да пробвам от Бенсон.

Собственика на Бенсон е няколкократен шампион на Германия и има 3 и 4 място на световно.

 

По-обикновено https://bonocoffee.com , собственика е българин от 30 год в Германия, приятел на Дъбов, а аз съм приятел с родителите му. Пил съм само от най-евтиното му кафе и не беше зле, та по-хубавите му ще са добри със сигурност.

 

В Швейцария не съм попадал на нещо интересно тип пекарна.

преди 5 минути , Lindt каза:

Значи взимаш си едно Rancilio и започваш борбата с обучението 🤣. И под борба имам предвид, че си изпускаш еднокилограмовата ръкохватка на крака и всякакви подобни удоволствия, докато свикнеш с правилните движения. Поне 3 пъти се скарахме за тази машина, като ако можех да я вдигна, щях да съм я занесла на боклука 🙂 

С парата и мелачката си имаме отделни битки, не толкова силови, но наистина може да си смачкаш психиката с абсолютните неуспехи да направиш свясно капучино. 

Но така де, удовлетворението от успешно направеното кафе, а и вкусът му не са били побеждавани последната над 1 година никъде извън къщи. 

Значи, както си тренирала и свикнала, време е Джижо да вземе и мелачка, те са около 20кг, даже и по 30кг има, аз щях да взимам от големите, но накрая взел леката-20кг.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Lindt каза:

Значи взимаш си едно Rancilio и започваш борбата с обучението 🤣. И под борба имам предвид, че си изпускаш еднокилограмовата ръкохватка на крака и всякакви подобни удоволствия, докато свикнеш с правилните движения. Поне 3 пъти се скарахме за тази машина, като ако можех да я вдигна, щях да съм я занесла на боклука 🙂 

С парата и мелачката си имаме отделни битки, не толкова силови, но наистина може да си смачкаш психиката с абсолютните неуспехи да направиш свясно капучино. 

Но така де, удовлетворението от успешно направеното кафе, а и вкусът му не са били побеждавани последната над 1 година никъде извън къщи. 

Ами дРънчило няма да е, понеже искам да е по-компактно, пък при дРънчилото ще трябва и мелничка да има отделно. И финансово и като място ще стане по-дебело. Та затова ще се спра май на Леличката 😄

Връзка към коментар
преди 8 минути , Alexander каза:

....

Значи, както си тренирала и свикнала, време е Джижо да вземе и мелачка, те са около 20кг, даже и по 30кг има, аз щях да взимам от големите, но накрая взел леката-20кг.

Имаме си мелачка, даже нея мога да и я вдигна, ама ми досвидя да я хвърля 🤭

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , ivailo_radev каза:

Ами дРънчило няма да е, понеже искам да е по-компактно, пък при дРънчилото ще трябва и мелничка да има отделно. И финансово и като място ще стане по-дебело. Та затова ще се спра май на Леличката 😄

Ние сме с мелачка Eureka Mignon и си отговаря на името

 

image.png.6eafb3b1bb87482b99273951c8b57c67.png

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 37 минути , ivailo_radev каза:

Между другото аз съм сигурен, че в голяма степен сами сме си виновни за мухъла. Brühgruppe-то съм го чистил, ама не колкото трябва, според мен. Мисля, че трябваше един път седмично да си почиствам вътре. Ама вече с тоя мухъл, дори като я изчистя, няма да ми е кеф да си пия кафе от нея.

Според мъжа ми Brühgruppe трябва да се почиства веднъж месечно ( не че той го е чистил някога ). Но ако все пак сте доволни от самата машина- има вариант на сервиз да ви я почистят професионално и да си купиш ново Brühgruppe.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.