Прескочи до съдържание

Да опознаем Саудитска Арабия - идеи за места и маршрути, визи и практична информация

Happy_Traveler

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз за миналата година имах билети, но едва сега успях да се класирам за КСА.
Определено интересна дестинация. Като градове бях в Риад и Дамам и Кобар.

Понеже темата е за места и маршрути да добавя и моя опит за Дамам (СА) - Манама (Бахрейн) - Дамам (СА).

Отначало планът беше за кола под наем - оказа се невъзможно - разни специални разрешителни за излизане от СА, ограничения от 200 км. пробег и т.н.

Е взех си автобусче за тези 70 км.
https://saptco.com.sa/homepage

Малко им е бъгъв сайта, възможностите за билети не винаги ги публикуват за повече от седмица напред, бяха сменили и началната спирка като местоположение, но се справих. Автобусите поне към момента са два пъти дневно в двете посоки и са повече от комфортни.

IMG_1046.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

За Кобар, както и Дамам - акцентите бяха новонагласените крайбрежни улици (Corniche).

IMG_0913.jpg

IMG_0902.jpg

А като "бурноразвиващи се" по стъпките на ОАЕ и Катар, и на това място предстои да има шопинг центрове и европейски изглеждащи улици:

IMG_0899.jpg

Не че им липсват молове, километрични по размер  (по "древна" арабска традиция там се случва социалния живот)

IMG_1096.jpg

IMG_1099.jpg

• Харесвам 14
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Вчера Уиз ер е отказал достъп до борда на повечето пътници пътуващи от Будапеща до Джеда. Причината е, че от 18-ти май до 6-ти юни не е достатъчно за пътуването нормална виза, а има нужда от специална виза за хадж, която може да се получи само през агенция за правоверни мюсюлмани пътуващи за хадж. Според пътниците никъде в официалната информация за визите няма информация, че нормалните визи не са валидни по време на хадж. Уиз ер също не са пратили предварителна информация по въпроса. цък

• Харесвам 1
  • Шок 8
Публикувано:

Този тип страни са така, днес е едно, утре друго. До скоро изобщо нямаше влизане там, за жените няма да споменавам за какво се считаха.

Колкото и да се мъчат да си променят облика, няма да стане скоро.

• Харесвам 3
Публикувано:

Днес се разбра, че ограничението за ползване туристическите визи по време на хадж е валидно единствено за летището в Джеда и Мека. До другите летищата може да се лети с нормална туристическа виза и по време на хадж. Ограничението е за общо 74 дни.

• Харесвам 2
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Върти ми се в главата една ноемврийска Саудитска Арабия, но имам притеснения поради ситуацията в Близкия изток. Какво ще кажете- удачно ли е да се ходи там сега? Някой ходил ли е наскоро?

Публикувано:

Тия дето са ходили наскоро там, ще ти кажат най-вероятно, че няма проблем, ама ти това ли искаш да знаеш или искаш гадателски насоки, какво ще е през ноември там 🙂

Ако те притеснява ситуацията в Близкия изток, мога да споделя лично мнение. Към момента Саудитска Арабия няма голям проблем и участие в конфликта. Основния проблем е между Израел и Ливан, Иран и Йемен. Саудитска Арабия би била засегната при някакви ракетни удари от Иран или Йемен в посока на Израел, но това със сигурност ще стане ясно поне часове преди проблема и самолетите ще заобикалят рисковите въздушни пространства, така че не би трябвало да има проблем откъм сигурност.

Остава проблема, ако се случи нещо такова дали няма да отменят специално твоя полет, но за това....както казах, гадателки и хвърляне на боб ще помогнат 🙂 

За Саудитска Арабия бих пътувал в момента, но бих избягвал към момента Иран, Ирак, Сирия, Израел, Ливан и до някъде Иордания и Египет в определени райони.

• Харесвам 5
Публикувано:

Хора ходят в Египет на почивка, та какво остава за Саудитска Арабия... Ако нещата стигнат до Саудитска Арабия, това ще е почти глобален конфликт, и например Турция също няма да остане настрани...

• Харесвам 5
Публикувано:

Благодаря и за двете мнения. Естествено, че никой не може да знае какво ще стане. Просто имах нужда от потупване по рамото, че не съм пълен идиот. Щото някои познати така ме изгледаха, като споделих дестинацията. 🙂 Засега продължавам с плановете.

Какво е за предпочитане- там да се обменят долари или да се носи саудитска валута оттук?

Навсякъде пише за облеклото за жени да не се виждат раменете- а блуза с къс ръкав може ли?

За Ал Ула не намирам турове до Al Naslaa rock formation и Magnificient Rocks of Buraikah. Дали може на място да се намерят?

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

При регистрация за акаунт за саудитска виза за First Name трябва да се попълни само първо име или Given Name т.е първите две имена по паспорт?

Публикувано:
На 31.08.2024 г. в 22:07, stotan каза:

Благодаря и за двете мнения. Естествено, че никой не може да знае какво ще стане. Просто имах нужда от потупване по рамото, че не съм пълен идиот. Щото някои познати така ме изгледаха, като споделих дестинацията. 🙂 Засега продължавам с плановете.

Какво е за предпочитане- там да се обменят долари или да се носи саудитска валута оттук?

Навсякъде пише за облеклото за жени да не се виждат раменете- а блуза с къс ръкав може ли?

За Ал Ула не намирам турове до Al Naslaa rock formation и Magnificient Rocks of Buraikah. Дали може на място да се намерят?

Обменният курс на долара бе съвсем нормален, но носете задължително банкноти от новите кюпюри с големите глави. За другите не искат и да чуят.

Препоръчително е облеклото да е широко и да закрива възможно най-голяма част от тялото. Но ако си с блуза с къс ръкав няма да направят проблем. Вече всички са разбрали, че пътят на страната е към отваряне и за чужденците си затварят очите за много неща. Моят съвет е ако си с къс ръкав да си вземеш някакъв много лек шал, с който да си намяташ раменете. В края на април температурата в Рияд бе 41.5 градуса и шалът от само себе си ставаше задължителен. Мисля, че дори и през ноември ще препича.

За конфликта. Ако и Саудитска Арабия бъде въвлечена, не само вие, а вече целият свят ще има проблем, защото нещата ще отиват към Трета световна война.

• Харесвам 1
Публикувано:

Съжалявам, че пак досаждам. Попълваме формата за саудитска виза. Upload-ваме снимка и тя се появява. На края има проверка на всички данни и там снимката изглежда по подобен начин

39808691-002c6072-53c3-11e8-9097-d019d5971d91.jpg.a9c36b3e3a179be844f3bfa906f2f7d5.jpg

Снимката е 200 х 200 pixels, 16 кB e. Уж всичко отговаря на изискванията. Някакви идеи?

Публикувано:

Продължавам по трънливия път към саудитската виза 😅 😉. След разговор със съпорта по whatsapp и обаждане от тяхна страна от техническия им съпорт от Рияд по телефона (много мило момиче, знаещо английски) беше ни препоръчано да сменим браузера. Не помогна, но видях в tripadvisor  хора с подобен проблем, които съветваха да се натисне бутона за плащане и след това back. И снимката се появи. От съпорта казаха, че това е достатъчно- трябва снимката да се появи. Ако е приета при upload, но не се появи в preview, проблемът е технически. Споделям го тук, та ако някой се сблъска с такъв проблем, да знае. Но възникна друг проблем- кредитна карта Visa беше отхвърлена 🤔. Ходилите до Саудитска Арабия- с каква карта си платихте визата?

Публикувано:
преди 52 минути , stotan каза:

Продължавам по трънливия път към саудитската виза 😅 😉. След разговор със съпорта по whatsapp и обаждане от тяхна страна от техническия им съпорт от Рияд по телефона (много мило момиче, знаещо английски) беше ни препоръчано да сменим браузера. Не помогна, но видях в tripadvisor  хора с подобен проблем, които съветваха да се натисне бутона за плащане и след това back. И снимката се появи. От съпорта казаха, че това е достатъчно- трябва снимката да се появи. Ако е приета при upload, но не се появи в preview, проблемът е технически. Споделям го тук, та ако някой се сблъска с такъв проблем, да знае. Но възникна друг проблем- кредитна карта Visa беше отхвърлена 🤔. Ходилите до Саудитска Арабия- с каква карта си платихте визата?

Нямаше ли виза при пристигане,  защо се мъчиш толкова?

Публикувано:

Билетите ни са от Истанбул до Рияд. Не знам Turkish airlines да не ни откажат качване без визи. Много хора в tripadvisor (от други държави) се оплакват, че не могат да платят с кредитна карта. Във вторник ще се разправям с ОББ (те са едни...).

Публикувано:

Извинявам се, ако е вече коментирано - проучвам евентуална Саудитска Арабия за януари,  та да питам - позволено ли е жена да шофира рентакар? 

Публикувано:
преди 5 часа, stotan каза:

Аз нещо не разбирам... каква е тази комуникация по WhatsApp? И изобщо, аз подобни проблеми не помня да съм имала, а вадих нова виза края на август. Този линк ли ползвате - https://www.visitsaudi.com/en/plan-your-trip/visa-regulations

Цената на визата заедно със задължителната застраховка а 402 SAR.

Публикувано:
преди 14 минути , feel_the_rush каза:

каква е тази комуникация по WhatsApp

Точно този сайт ползваме. И да- цената на визата заедно със задължителната застраховка а 402 SAR.

Оттук е връзката с whatsapp.

chat.jpg.83de917f0d506c3d72273235cd1e65ab.jpg

chat1.jpg.bfb5ccb18c29cb9c6cd233f9b72592ac.jpg

Признавам, че и аз съм в шок- бях останала с впечатление, че всичко става много лесно... Затова ми е интересно с каква карта е плащана визата. Снимката даже беше обработена от интернет страница, която прави снимки за визи. Но че имат проблем със снимките, имат, защото и по whatsapp, и по телефона ми казаха, че ако сменя браузера или устройството, нещата може да се оправят.

Публикувано:
преди 11 часа, stotan каза:

Точно този сайт ползваме. И да- цената на визата заедно със задължителната застраховка а 402 SAR.

Оттук е връзката с whatsapp.

chat.jpg.83de917f0d506c3d72273235cd1e65ab.jpg

chat1.jpg.bfb5ccb18c29cb9c6cd233f9b72592ac.jpg

Признавам, че и аз съм в шок- бях останала с впечатление, че всичко става много лесно... Затова ми е интересно с каква карта е плащана визата. Снимката даже беше обработена от интернет страница, която прави снимки за визи. Но че имат проблем със снимките, имат, защото и по whatsapp, и по телефона ми казаха, че ако сменя браузера или устройството, нещата може да се оправят.

Това е много странно. Аз плащах точно с кредитна Виза на Фибанк. Преди година плащах с Мастъркард, пак на Фибанк. Може наистина да има някакви рестрикции в браузъра. Пробвайте Мозила или през телефона.

• Харесвам 1
Публикувано:

Съпортът ни каза да пробваме firefox или microft edge, но ние в edge се мъчихме. Днес сутринта инсталираме firefox и бинго- снимката се показа. По- късно ще опитаме да платим оттам, че сега не сме при компа.

Публикувано:
преди 21 минути , stotan каза:

Съпортът ни каза да пробваме firefox или microft edge, но ние в edge се мъчихме. Днес сутринта инсталираме firefox и бинго- снимката се показа. По- късно ще опитаме да платим оттам, че сега не сме при компа.

Хубаво е, че сте се оправили.

Аз съм плащал с Viza през Chrome, без проблем. Всъщност единственият проблем бе, че снимката излезе на една страна.

преди 16 часа, dealni каза:

Извинявам се, ако е вече коментирано - проучвам евентуална Саудитска Арабия за януари,  та да питам - позволено ли е жена да шофира рентакар? 

От 2017г. жените в СА имат право да шофират и чат-пат се вижда по някоя да шофира. По монотонните магистрали Ваня също шофира, въпреки че не бях вписвал втори шофьор. 

Вероятно ти се притесняваш да не ти откажат рент-а-кара на място, защото си жена?

Прочети условията за евентуално подобно ограничение. То трябва да е изрично отбелязано. Може да изпратиш и запитване до съответната компания за условията им в СА. Вероятността за подобно ограничение е изключително минимална и ако го има то би било не по полов признак, а от притеснение от страна на предоставящия автомобилите за способността на жените да се справят с бруталния трафик на Рияд и по-големият риск от гледна точка на щети и евентуални застрахователни покрития. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Radnev каза:

Вероятно ти се притесняваш да не ти откажат рент-а-кара на място, защото си жена?

Прочети условията за евентуално подобно ограничение. То трябва да е изрично отбелязано. Може да изпратиш и запитване до съответната компания за условията им в СА. Вероятността за подобно ограничение е изключително минимална и ако го има то би било не по полов признак, а от притеснение от страна на предоставящия автомобилите за способността на жените да се справят с бруталния трафик на Рияд и по-големият риск от гледна точка на щети и евентуални застрахователни покрития. 

Благодаря, исках да знам дали се практикува по принцип, да не ме гледат на криво и да се окаже, че е силно необичайно 🙂.  Този трафик в Рияд колко е брутален? Като Истанбул или по-зле? 

Публикувано:

Продължение на сагата с визите. Вчера писахме на ОББ за отхвърленото 3 пъти плащане. Днес ни се обадиха от банката и казаха, че имали допълнителна защита за подозрителни плащания. Утре колегите им ще я махнат, ще се обадят и ще можем да платим. Не знам какво е подозрителното на плащане към официален сайт за визи... Изобщо като бяха "Райфайзен", нямаше проблеми, като станаха КБС- също. Откакто са ОББ, не е за приказване.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 19.05.2024 г. в 10:18, Alexander каза:

Този тип страни са така, днес е едно, утре друго. До скоро изобщо нямаше влизане там, за жените няма да споменавам за какво се считаха.

Колкото и да се мъчат да си променят облика, няма да стане скоро.

Ще стане веднага след като Камелия отиде да им попее "Луда по тебе"....

• Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.