Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

От години не бях правил такава паста, а се прави много бързо.

В случая имах прясна паста с яйца.

Соса е, зехтин с аншоа, като се разтвор що аншоата - 3-4 рибки се слагат домати, след 10-на минути се слагат черни маслини и след още , 2 консерви с риба тон.

След още 1 Мин макс се смесват с пастата.

EA8E87AF-A8F2-4BD5-98E0-ED2218B18A89.jpeg.372cced9270359388c5cd0131261f737.jpeg

• Харесвам 22
Публикувано:

Днес измишльотих ново нещо:)))Успешно, ще се прави пак.

Към сместа за тахановото хлебче, добавих сирене,

4 яйца, 4 лъжици тахан, 100 мл. топла вода , бакпулвер и 200 гр .сирене Скаморца.

Много вкусно се получи - с вкус на тутманиче, без да е мазно.Сиренцето накълцах с Чопър-а и то си седи на мънички парченца.На снимката се вижда.

Следващия път, ще сложа и отгоре, малко, преди да е готово.Но сега пък, отгоре и отдолу, станаха едни хрупкави корички:)))

4CE7DD6C-5E16-461E-89CC-644E5E83B354.jpeg.8e3fac7a5f91176cefa6f8c26698336f.jpeg

• Харесвам 18
Публикувано:

Нещо бързо, интересно и много вкусно. Става дума за разядката ALMOGROTE CANARIO - GOMERO.

Идва  от остров Ла Гомера, откъдето идва и името. По съседните острови се среща също, макар не навсякъде и е скъпо дори в магазина, защото 70% от него е зрял козе кашкавал.

Това е линк от тубата да имате нещо за гледане как се прави нагледно.

Основната съставка е козе зрял кашкавал, колкото по-зрял и твърд, по-добре.

Настъргват се 200-250гр на ренде, накисват се две сушени чушки. След като мине 20 мин се накъсват на дребно, добавят се 1-2 скилидки чесън, червен пипер, може и лют червен пипер, зехтин и се разбиват с домашен уред, а може и да в хаванче.

Някои слагат накрая и малко домати или пюре, но ако се сложат трябва да се яде до един ден, защото ще се развали.

След това се изсипва върху настъргания кашкавал и се мачка с лъжица до смесването на всичко. Постепенно добавяме зехтин и месим сместа докато ни хареса като консистенция, трябва да стане като пастет.

Яде се с хляб, може и без, а някои правят и паста с него, все едно е песто.

Аз имах парче зрял кашкавал от Ла Палма, той дори се води най-добрия от региона и с половината парче направих това.

4255B1BA-CF41-49E2-BB1E-170197D0B6E0.jpeg.8497d67bd9f207930cc8ed6e239568d9.jpeg

416B3370-1813-4771-B1A4-0A2DB00BEEFA.jpeg.04d3a95e4fb0dfbfb351e762f967913a.jpeg

4D46050B-325B-4350-957C-E19268D89A35.jpeg.31c45161fbd2b092cb8cee329400c91a.jpeg

Със сигурност може да се използва друг кашкавал тип Пармзан или Гран Падано, но най-добре  е някои зрял козе, защото е с по-силен вкус.

• Харесвам 19
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:

За тази вечер - леща яхния с добавка. Лещата е без снимка, но я сготвих заради добавката. 

Влезнах в Берьозка и си харесах една сланина (от бъчви с чесън), представих си я леко запечена върху филия и менюто беше сглобено.

Преди 

WP_20210211_20_14_39_Pro.jpg.803d322fd4e84f2f918328b7b4fd66c9.jpg

и след запичане

WP_20210211_21_13_08_Pro.jpg.043898a2c6149b3229706fd35bbf8ab3.jpg

и мерло от Старосел.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 3 часа, Миланка каза:

За тази вечер - леща яхния с добавка. Лещата е без снимка, но я сготвих заради добавката. 

Влезнах в Берьозка и си харесах една сланина (от бъчви с чесън), представих си я леко запечена върху филия и менюто беше сглобено.

Преди 

WP_20210211_20_14_39_Pro.jpg.803d322fd4e84f2f918328b7b4fd66c9.jpg

и след запичане

WP_20210211_21_13_08_Pro.jpg.043898a2c6149b3229706fd35bbf8ab3.jpg

и мерло от Старосел.

А това си е супер беконче, не съм се сетила, така, с филийка да го  запека. Благодаря ти за идейката!😀

• Харесвам 2
Публикувано:

Метнах едно тавище във фурната, е едно бая голяяяямко  джоланче, праз и кисело зелце, да се  пече на бааавен огън:

CB946D92-942D-4C2C-80B0-DFA635FB82E7.jpeg.e9b170869af4fe506b3757c4aa1311c8.jpeg

И скопосах, сметаново-зеленчукова крем супа, сервира се, с моцарела:

E11ECD6A-7425-4291-B0DC-7196588181D6.jpeg.0da00b5e49046b3eecacf1c5ebb5eee3.jpeg

Ще правя торта сърце, за празника, та седя и се чудя: хич не се справям, с желатиновите кремове, а ми се ще, отгоре, да е лачено-червена.

Може ли, някой от кулинарните майстори във форума, да ми обясни, как става, моля, моля!
Имам желатин на пакетчета, уж го разбивам във вода, както пише. До сега нямам , ни един успешен, желатинов крем. 

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ще правя торта сърце, за празника, та седя и се чудя: хич не се справям, с желатиновите кремове, а ми се ще, отгоре, да е лачено-червена.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Може ли, някой от кулинарните майстори във форума, да ми обясни, как става, моля, моля!
Имам желатин на пакетчета, уж го разбивам във вода, както пише. До сега нямам , ни един успешен, желатинов крем. 

Ако имаш предвид нещо подобно, не ти трябва крем, а т.нар. "огледална глазура".:

01102016-IMG_0030.jpg

Не е сложна, но е желателно да имаш термометър и трябва тортата да е замръзнала. Ако не е, желатинът в глазурата няма да може да стегне веднага при изливането и ще се стече по тортата.

Това е рецептата, която ползвам обикновено (тя е на тортата от снимката и я копирам директно от Мармотника):

Продукти:

За огледалната глазура:
(рецептата е от блога Surprises et gourmandises)
150 г гъст глюкозен сироп (консистенция на мед)
150 г бял шоколад 
150 г кристална захар
75 г вода
100 г пълномаслена течна сметана
10 г (5 листа) желатин
Червена, розова, лилава и златиста сладкарски бои

Приготвяне на глазурата:
Желатинът се накисва за 10 минути в купа студена вода. Белият шоколад се натрошава в купа. В тенджерка се загряват захарта, глюкозата и водата, до завиране (103 градуса). Отдръпва се от огъня. Добавят се сметаната и отцеденият желатин и се разбърква добре. Получената смес се изсипва върху белия шоколад, оставя се за минута да се разтопи и се разбърква добре. Добавя се сладкарската боя (едноцветна или комбинация от цветове) до постигане на желания цвят. Глазурата се разбърква добре с пасатор на ниска скорост, за да не се вкарват мехурчета въздух. Глазурата се прецежда в кана, за да се отстранят евентуалните мехурчета и се оставя да се охлади до 32 градуса преди да бъде използвана. Може да се приготви от предния ден и да се съхрани в хладилник до използването.
Украсяване на тортата:
Тортата се изважда от фризера и от формата. Ако откопчаването е трудно, може да нагреете леко стените със сешоар. Поставя се с блата надолу върху решетка, а самата решетка – върху тава, в която ще се оттече излишната глазура. Затоплената до 30 градуса глазура се изсипва постепенно в центъра на замръзналата торта. При стичането си по повърхността и стените на тортата, глазурата ще започне да се втвърдява. Изсипването трябва да е равномерно, за да се получи гладка и лъскава повърхност. По желание, може да се украси допълнително с малко златиста боя. 
След като глазурата е стегнала, тортата се отделя внимателно от решетката, прехвърля се върху поставката за сервиране и се оставя да се размрази за няколко часа или една нощ в хладилник преди поднасяне. Може да се украси с пресни плодове или друга украса по желание.

П.П. Докато пиша, @Kalina Ivanova вече ти е дала линк направо към клипче 🙂 .

П.П.2. Може да намериш и рецепти с кондензирано мляко и без глюкозен сироп, но аз лично не ги харесвам, понеже самата глазура става една идея "по-мътна".

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:

Виж това, струва ми се лесно. (дори и за аматьор като мен)

Red velvet

🙂

Публикувано:

20210212_200953.jpg.784b1a7420bcfc57c113282a41326074.jpg

Тази вечер Хапки с маринована рибка за лека вечеря. За целта ми трябваше хлебец и забърках тахановото хлебче на  @AlexandraKo. Чудно!

Не знам защо бирата не влезе в кадър:flirt:, но присъстваше.

• Харесвам 13
Публикувано:

Торта с блатове "Медовик" и крем от сметана, маскарпоне, какао, много малко захар, ликьор "Хавана клуб" и шоколад (млечен и черен). За поръсване- орехи. В хладилника е - ще се реже утре.😊

DSC08191.JPG

DSC08185.JPG

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 48 минути , Роца каза:

Ако имаш предвид нещо подобно, не ти трябва крем, а т.нар. "огледална глазура".:

01102016-IMG_0030.jpg

Не е сложна, но е желателно да имаш термометър и трябва тортата да е замръзнала. Ако не е, желатинът в глазурата няма да може да стегне веднага при изливането и ще се стече по тортата.

Това е рецептата, която ползвам обикновено (тя е на тортата от снимката и я копирам директно от Мармотника):

Продукти:

За огледалната глазура:
(рецептата е от блога Surprises et gourmandises)
150 г гъст глюкозен сироп (консистенция на мед)
150 г бял шоколад 
150 г кристална захар
75 г вода
100 г пълномаслена течна сметана
10 г (5 листа) желатин
Червена, розова, лилава и златиста сладкарски бои

Приготвяне на глазурата:
Желатинът се накисва за 10 минути в купа студена вода. Белият шоколад се натрошава в купа. В тенджерка се загряват захарта, глюкозата и водата, до завиране (103 градуса). Отдръпва се от огъня. Добавят се сметаната и отцеденият желатин и се разбърква добре. Получената смес се изсипва върху белия шоколад, оставя се за минута да се разтопи и се разбърква добре. Добавя се сладкарската боя (едноцветна или комбинация от цветове) до постигане на желания цвят. Глазурата се разбърква добре с пасатор на ниска скорост, за да не се вкарват мехурчета въздух. Глазурата се прецежда в кана, за да се отстранят евентуалните мехурчета и се оставя да се охлади до 32 градуса преди да бъде използвана. Може да се приготви от предния ден и да се съхрани в хладилник до използването.
Украсяване на тортата:
Тортата се изважда от фризера и от формата. Ако откопчаването е трудно, може да нагреете леко стените със сешоар. Поставя се с блата надолу върху решетка, а самата решетка – върху тава, в която ще се оттече излишната глазура. Затоплената до 30 градуса глазура се изсипва постепенно в центъра на замръзналата торта. При стичането си по повърхността и стените на тортата, глазурата ще започне да се втвърдява. Изсипването трябва да е равномерно, за да се получи гладка и лъскава повърхност. По желание, може да се украси допълнително с малко златиста боя. 
След като глазурата е стегнала, тортата се отделя внимателно от решетката, прехвърля се върху поставката за сервиране и се оставя да се размрази за няколко часа или една нощ в хладилник преди поднасяне. Може да се украси с пресни плодове или друга украса по желание.

П.П. Докато пиша, @Kalina Ivanova вече ти е дала линк направо към клипче 🙂 .

П.П.2. Може да намериш и рецепти с кондензирано мляко и без глюкозен сироп, но аз лично не ги харесвам, понеже самата глазура става една идея "по-мътна".

Рооооца, ми то много сложно бееее!Пък аз го бъркам с еритритол и се чудя, що не става и не става:((((

Листчета желатин не съм виждала, само на прах, в пакетчета. Такова имам.

Много ти благодаря, ще взема утре да потренирам:)

Ще изгледам и на Калина @Kalina Ivanovaклипчето, за което, също благодаря!

Ама, от сега ми се види че няма да го докарам хем на червено, хем, на лачено:(((((

В краен случай, ще е с червен крем. И цялата къща, ще е оплескана в червено:)

Ще видите резултата, съссигурност.

преди 48 минути , Радо каза:

Виж това, струва ми се лесно. (дори и за аматьор като мен)

Red velvet

🙂

@Радо, благодаря ти, това ще е друг път. Сега съм наумила, като на @Роца тортата. Ма, де да имах и нейния майсторлъъък!😪

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 34 минути , marycap каза:

Торта с блатове "Медовик" и крем от сметана, маскарпоне, какао, много малко захар, ликьор "Хавана клуб" и шоколад

Кажи после как е с шоколада, в смисъл добре си попива в блата или остава сух, защото аз като я правя с тези блатове я правя само с крем, който направо изчезва в блатовете, толкова попива, а много ми е мерак да е с шоколад, че не ми е достатъчно вкусно иначе.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , bobole4e каза:

Кажи после как е с шоколада, в смисъл добре си попива в блата или остава сух, защото аз като я правя с тези блатове я правя само с крем, който направо изчезва в блатовете, толкова попива, а много ми е мерак да е с шоколад, че не ми е достатъчно вкусно иначе.

Върху всеки блат слагам по 5 с.л. прясно мляко и разстилам с ръка. Отгоре мажа с част от крема ( с много качествено какао). Шоколадът е само върху последния блат, (също навлажнен с малко прясно мляко и покрит с малко крем).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , marycap каза:

Върху всеки блат слагам по 5 с.л. прясно мляко

Аз не ги напоявам с нищо, затова се чудех ако тръгна да я правя с шоколад  как ще е. Иначе моя крем е стандартен от сметана, пудра захар и скир и така попива, че блата се оголва чак и може с лъжица да се гребе тортата вече, като бисквитените торти от едно време.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , bobole4e каза:

Аз не ги напоявам с нищо, затова се чудех ако тръгна да я правя с шоколад  как ще е. Иначе моя крем е стандартен от сметана, пудра захар и скир и така попива, че блата се оголва чак и може с лъжица да се гребе тортата вече, като бисквитените торти от едно време.

Ако искаш шоколадът да е в крема, след разбиването на сметаната (30%) със захарта, добави маскарпоне (или сирене крема) постепенно и без да се спира миксера се добавя разтопения и изстинал  шоколад.

• Харесвам 2
Публикувано:

Не, искам да намажа течен шоколад директно върху блата. Явно ще трябва да го напоя  и все пак се чудя да не остане сух, блата.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , bobole4e каза:

Не, искам да намажа течен шоколад директно върху блата. Явно ще трябва да го напоя  и все пак се чудя да не остане сух, блата.

С течен шоколад не съм правила торта, но ако напояваш блата , трябва да е с малко течност ( кафе, мляко, сироп и т.н. ), но веднага и много бързо да се разстеле крема , докато не е омекнал блатът.

• Харесвам 2
Публикувано:

Рооооца, ми то много сложно бееее!Пък аз го бъркам с еритритол и се чудя, що не става и не става:((((

Листчета желатин не съм виждала, само на прах, в пакетчета. Такова имам.

Много ти благодаря, ще взема утре да потренирам:)

Алекс, при нас в супермаркетите само на листа продават, а всеки лист е 2г (затова съм дала и грамажите). С еритриол, обаче, не знам дали ще стане, понеже консистенцията му е различна от тази на захарта... То номерът при тези глазури е да натъманиш температурата (30-32 градуса) на глазурата спрямо замразената торта. Ако е много гореща, няма да стегне достатъчно бързо, ако пък е много студена, ще застине бързо и няма да се разлее добре, а ще остане на дебел пласт. А няма да се лъжем, глазурата е ефектна, ама не и много вкусна 😉

Като алтернатива мога да ти предложа и шоколадова огледална глазура. Тя е даже и без глюкозен сироп, но пък цветът е с по-малък ефект "уау" 😂

28052017-IMG_0882.jpg

За шоколадовата огледална глазура:
(Рецептата е от сайта Empreinte sucrée)
210 г захар
75 г вода
70 г пресято какао прах (100% съдържание на какао)
145 г пълномаслена течна сметана
8 г (4 листа) желатин (200 bloom)

Приготвяне на глазурата:
Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Сметаната се загрява на умерен огън, почти до завиране. В отделна теджера, захарта и водата се загряват до завиране (или до 103 градуса, ако имате сладкарски термометър). Пресятото какао се добавя към захарния сироп и се разбърква до хомогенна смес, като се внимава да не се вкарва въздух. Шоколадовият сироп се прибавя към горещата сметана, добавя се изцеденият желатин и се разбърква с пасатор на най-ниска степен, за да не се вкарва въздух. Готовата глазура се прецежда през сито, за да се отстранят мехурчетата въздух и се оставя да се охлади до 30-31 градуса преди използване.

Украсяване на тортата:

Тортата се изважда от фризера и от формата. Ако откопчаването е трудно, може да нагреете леко стените със сешоар. Поставя се с блата надолу върху обърната купичка с широко дъно, а самата купичка – върху тава, в която ще се оттече излишната глазура. Затоплената до 30-31 градуса глазура се изсипва постепенно в центъра на замръзналата торта. При стичането си по повърхността и стените на тортата, глазурата ще започне да се втвърдява. Изсипването трябва да е равномерно, за да се получи гладка и лъскава повърхност.

След като глазурата е стегнала, тортата се отделя внимателно от купичката, прехвърля се върху поставката за сервиране и се оставя да се размрази за няколко часа или една нощ в хладилник преди поднасяне.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Ама, от сега ми се види че няма да го докарам хем на червено, хем, на лачено:(((((

В краен случай, ще е с червен крем. И цялата къща, ще е оплескана в червено:)

За покриване на тортата, аз бих желирала сока на компот от вишни. Хем безвредно, хем лачено. Резервирана съм към боите.

Може и пресни плодове да наредиш на част от тортата.  

• Харесвам 4
Публикувано:

@AlexandraKo за желатина в пакетчета - изсипваш в метална купичка, заливаш със студена вода (според описанието на пакетчето), разбъркваш хубаво и изчакваш 3-4 минути да набъбне. И сега следва моята технология (винаги отличен резултат) - загрявам вода до точка на кипене, изсипвам я в малко по-голяма купичка, поставям в нея купичката с желатина и бъркам докато хубаво се втечни, след което го изсипвам в сместа която ще желирам. Уточнявам, водата я топля с кана и бъркам на плота.

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.