Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
За когото се интересува, има много писания по въпроса, например, това:

8748D7D4-218C-4BA1-9C2C-D5BF7B92A952.jpeg.5f6b88e86104307d4f22ab07f9a4d22a.jpeg
css-title-underline2.png
“Човешкото тяло може да се зарежда от две основни "горива" - захар и мазнини. Захарта набавяме чрез въглехидратите в храната ни. Кето диетата е с толкова ниско съдържание на въглехидрати, че тялото трябва да "превключи" на мазнините като основен източник на енергия.

Кето диетата има друго голямо предимство - освен тялото, тя зарежда и мозъка с мазнини и енергия. Когато в тялото няма захари, в черния дроб започва процес, в който мазнините се превръщат в енергични частици, наречени кетони, които "захранват" мозъка. От там идва и името "кето диета" - такава, чрез която тялото произвежда кетони.

Когато сме на кето режим и тялото се "храни" само от мазнини, сме в състояние, наречено "кетоза". А това си има и своите предимства, едно от които е, че тялото ни се превръща в машина за изгаряне на мазнини. Това прави кето диетата много подходяща за хората, които искат да отслабнат.

Идеята на кето диетата е много проста и е базирана на истинска храна. Избягват се повечето храни с високо съдържание на въглехидрати като сладки, газирани и негазирани безалкохолни напитки, вредна храна (т.нар. "junk food"), хляб, ориз, паста и др. Вместо това се препоръчва приемането на месо, риба, яйца, зехтин, млечни продукти, зелени салати, повечето зелени зеленчуци като краставици, броколи, зеле, чушки и др.

Ползите от кето диетата са много. Освен че е здравословна, тя е много засищаща и то само с истинска храна. Благодарение на този режим повечето хора могат да изгарят излишните мазнини, без да гладуват. Кето диетата води до подобрение на някои от функциите на организма, в това число и: по-спокоен стомах, нормализиране на кръвното налягане, по-добър контрол над кръвната захар, по-рядко образуване на акне и повишена физическа активност.

Кето диетата е препоръчвана дори при някои видове заболявания, като например епилепсия, както и заболявания на мозъка, които се развиват с течение на времето като болест на Паркинсон, Алцхаймер и др.”
12983BAD-18E0-4CB4-B111-2F09DB9FC3B0.jpeg.803455e9e9a762ecf24766cf72762634.jpeg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Sju каза:

Аз не се храня кето, но за своите нисковъглехидратни нужди използвам идеи от кето рецепти и попрочетох доста в изминалите месеци. Оставам с впечатление, че "кето" е модерно, продава, хвърчи из пространството, но е криворазбрано. За да е нещо "кето", то трябва да отговаря на определено съотношение въглехидрати/протеини/ мазнини. С лекота, но вероятно за удобство, някои неща се наричат "кето", но те реално не са, ако се направят изчисления. Един ден с кето, един-без, не е ефективен режим, по-скоро вреди (я на холестерола, я на килограмите, я на кръвната захар 🙂 ). Ако някой целѝ отслабване, то той би трябвало да следи и калориите в ястията, количествата и порциите, които консумира. Ако целта е ниска кръвна захар, това, че не сте добавили директно с лъжицата рафинирана захар, не означава, че не консумирате захар като сложите фурми, стафиди, банан,  кокосов сироп, мед или други подобни вкусотии. 

Превърнала съм се в читанка на етикетите на храните, но човек като трябва да внимава, вече обръща внимание на неща, за които преди не му е пукало.

По-напред имаше съдържанието на блатовете от Берьозка, със захар са.

Не мисля, че хората, които следят кръвната си захар не са наясно, че заместването на захарта с мед, сушени плодове и т.н. не е ок. Заместването се прави с друга цел, освен кето и нисковъглехидтратни диети има и други режими на хранене към които се придържат хора и смятат за здравословни. Ако няма здравословни причини, които да го налагат,  изключването на цели групи храни за постоянно, според мен прави храненето небалансирано (тук не говоря за изключването на junk food и газирани напитки ). Може до някаква степен да се балансира, но човек трябва много да внимава и да се фокусира изключително върху това какво и колко яде. Аз съм на принципа, че дозата прави отровата. Плюс физическата активност ☺.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 часа, Бръмбар каза:

Не мисля, че хората, които следят кръвната си захар не са наясно, че заместването на захарта с мед, сушени плодове и т.н. не е ок.

О, на какви глупости се нагледах!

Включвам се в затворена група с име, съдържащо " без захар". Създателят издал няколко книги. Вътре се споделят рецепти с кленов сироп, кокосова захар, сушени плодове. Появява се човек с диабет и пита тази рецепта подходяща ли е за него? Не стига, че авторът на книгИ не знаеше отговора (не е лекар, но все пак следва да е наясно какъв глекимичен индекс имат захарните му заместители, нали), а на всичко отгоре човек със здравословен проблем е склонен сляпо да се доверява на авторитети във Фейсбук и Интернет.

Купувам си 2 книги - за "кето" десерти и за "нисковъглехидратни" закуски. Изчисленията в тях за порция са със стойности, неотговарящи на подобни режими (оставям на страна, че някои рецепти дори не са били пробвани с описаните продукти, защото методът на работа с тях е специфичен, а е описан погрешно. Там са, защото така правят рецептата "кето" или "веган"). Обичам хубаво илюстровани книги и пак бих си купила. Оглеждам в Амазон книги с подобно съдържание и чета абсолютно същите ревюта, отговарящи на моите размисли и скромен опит по въпроса. 

За да заработи организма в кетоза трябва да минат дни/месец, а за да излезеш от кетоза ти е достатъчен и ден, наситен с въглехидрати. 

Аз не знам как изглежда и се държи организъм в кетоза, не си правя изследвания на кетони например. Но знам какво е усилието да не надвишаваш 20 г нетни въглехидрати/дневно.

• Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:

@Sju, в правилна посока си насочила мислите си, но състоянието на кетоза не е за всеки. С него се борят сериозни здравословни състояния или за кратко време. Но си права за съотношението протеини/мазнини и т.н. Фрейсбук групи е по-добре да се избягват, че на финала може повече да си навредиш, отколкото да си помогнеш. Купувала съм си книги на аглийски тоест на не български автори, но си иска сериозно четене и познание на материята.

Нашата Новогодишна нощ беше кротка. Тук се оказа, че не гърмят бомбички и пиратки, а зарята беше официалната на града... Направо като в спа хотел бяхме. 
За двама човека реших, че нищо специално няма да приготвям - този път див лаврак на скара, кореноплодни на фурна, домати с моцарела и домашно правена фокача:

E5F665C6-D58C-4F9C-AFBB-986832B46DB3.jpeg.b0a354835cce963062859ca5cc6a211f.jpeg

За десерт - домашно правен крем Брюле:

C55CBC58-0481-4E39-B026-5EBA63DA0FC1.jpeg.d499c301796d6e9f3376da8c0d0d917c.jpeg

И на 01. януари баница с късмети:

A7A36155-52AD-43D1-AFA2-3968B8BA2247.jpeg.9e73a20912e1068c6faba11646c36db1.jpeg

• Харесвам 25
  • Браво 2
Публикувано:

@Sju, много рядко си позволявам да споделям опит, относно здравословно хранене и хранителни режими, защото се оказва, че това е изключително чувствителна тема. Доколкото разбирам, ти имаш здравословен проблем и затова се интересуваш. Поради здравословни проблеми, които слава Богу вече са в миналото, съм правила разтоварващи режими при д-р. Емилова и във Вита Рама. Посещението и на двата центъра ми даде основата от знания, с които аз вече сама да преценя, какво е най-подходящо и полезно за мен.

Свързват д-р. Емилова предимно с лечебно гладуване, но центъра предлага и разтоварващи режими, с доста вкусна кухня.

Вита Рама пък предлагат богата веган кухня с източен уклон.

Идеята и на двата центъра е, че когато човек има някакво заболяване, ако не натоварва тялото с излишни количества калорична храна, макар и за кратък период от време, организма му е достатъчно силен да преодолее заболяването. А най-вече, това може да се случи чрез максимален прием на пресни плодове и зеленчуци, които пък помагат да се освободят токсините. Пак уточнявам, че давам само идея. Това на мен ми е помогнало, не е задължително да е панацея.

Без да съм вниквала в дълбочина и на мен кето режимът ми изглежда повече като мода, както беше с диетата на Дюкан, която докара доста инсулти и инфаркти, заради големите количества месо в нея. Но хората сме различни, това което се отразява добре на един е пагубно за друг.

• Харесвам 5
Публикувано:

Темата за здравословното / отслабващото / напълняващото хранене е мнооооого обширна и не ми се ще, да я бистрим, точно тук.

Ако иска някой, да пусне отделна тема. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Този "ефект" да се слага на етикети "кето", "палео", "без глутен", на рецепти, които изобщо не би трябвало да са в тези категории, съм го забелязала в почти всички нашумели диети. 

Когато се налага, освен калории, да броиш въглехидрати (бързи, бавни), да следиш гликемичния индекс и гликемичния товар, вида на мазнините и съотношението им с протеините и въглехидратите, идва доста сложно и си трябва четене. @Sjuправа си за това, че е много трудно с 20 гр въглехидрати дневно, дори по-щадящия вариант до 50 гр е труден за поддържане. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Кетото не знам до колко е модерно, но етикет веган на всичко, го бие . Иначе, трудно е влизането в кетоза, лесно е излизането от нея, но е факт, че наистина биохимията на организма се променя, мозъкът заработва на други обороти и е благодатно за определени състояния. Не съм, обаче, съгласна, че е всьо и вся и че лекува от цирка през запек до тумор. Не е така просто. За отслабване (тогава Се броят и калории) за кратко време, да, за поддържане на тегло и добро здраве в не толкова кето форма с до 100 гр. Въглехидрати, да, но за постоянно извън стриктните медицински случаи, не е ок, особено за жени. Казвам го и от собствен опит, и проблеми със съня, косопад, и други хормонални проблеми се провокират. За нормален човек РБД си е класиката и никой режим, който обяснява, че може да ядеш много от определени храни, без да пълнееш, и без да имаш проблеми, не е здравословен. А и е лъжа. Дори прекаляването със зеленчуци води до проблеми и подуване на стомах, макар и да не е пълнеещо. Все пак не сме крави. 

Днес вечеряхме посетен грах. 

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , luba_rizova каза:

Кетото не знам до колко е модерно, но етикет веган на всичко, го бие . Иначе, трудно е влизането в кетоза, лесно е излизането от нея, но е факт, че наистина биохимията на организма се променя, мозъкът заработва на други обороти и е благодатно за определени състояния. Не съм, обаче, съгласна, че е всьо и вся и че лекува от цирка през запек до тумор. Не е така просто. За отслабване (тогава Се броят и калории) за кратко време, да, за поддържане на тегло и добро здраве в не толкова кето форма с до 100 гр. Въглехидрати, да, но за постоянно извън стриктните медицински случаи, не е ок, особено за жени. Казвам го и от собствен опит, и проблеми със съня, косопад, и други хормонални проблеми се провокират. За нормален човек РБД си е класиката и никой режим, който обяснява, че може да ядеш много от определени храни, без да пълнееш, и без да имаш проблеми, не е здравословен. А и е лъжа. Дори прекаляването със зеленчуци води до проблеми и подуване на стомах, макар и да не е пълнеещо. Все пак не сме крави. 

Днес вечеряхме посетен грах. 

Абсолютно. Ето, колко са 20 гр въглехидрати дневно.

B8F75C7E-280D-4BAB-8622-1B5AD55D5417.jpeg.79e16ee1ff38f1286ad3e5b703aba8e8.jpeg

90BE8BED-71DA-4932-974D-98F9E7A0ABC9.jpeg.c2a888895f37a26aabd052e8788928c9.jpeg

• Харесвам 7
Публикувано:

@AlexandraKo, разказах на домашните ми за твоята история за баница с руска салата и даже се посмяхме...И на другата сутрин закусихме същото... Мъжът ти има вкус, да знаеш! 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, Izabela каза:

@AlexandraKo, разказах на домашните ми за твоята история за баница с руска салата и даже се посмяхме...И на другата сутрин закусихме същото... Мъжът ти има вкус, да знаеш! 

На него и баницата, и руската салата са му любими, пък заедно - съвсем :))))

Публикувано:

На съкровището кутийката за обяд днес: пълнени чушки:

9CAD7342-7598-4B98-AB9B-78E40ACDC4EE.jpeg.b6704676471d34d15eb5427e6686dda5.jpeg

Остава само още една Коледа да отпразнуваме с местните след 3 дни, след това влизаме веднага в локдаун и се връщаме в нормален ритъм. 😂

• Харесвам 13
  • Смея се 2
Публикувано:

Аз вече съм в локдаун 😄. За обяд хрупах моркови, след малко - спанак с киноа за засищане да не е само треволяк 😉. Много е зле положението 🙃

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 5
Публикувано:

За съжаление, нашият локдаун няма да е диетичен, ами ще е от онзи другия. Но пък това си е нормално в момента, в крайна сметка всичко беше отворено без някакви сериозни рестрикции през целия декември, дори в новогодишната нощ и сега за тяхната Коледа. 😜

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 52 минути , ДиянаВ каза:

Аз вече съм в локдаун 😄. За обяд хрупах моркови, след малко - спанак с киноа за засищане да не е само треволяк 😉. Много е зле положението 🙃

Аз ходя да бягам в двора на едно училище до нас и понеже досега училищата бяха затворени и двора също, трябваше да се провирам през една по-широка дупка на оградата в противоположен на нас край на двора 😀. От днес вече 1-4 клас са на училище и двора е отворен, та мога да си влизам нормално през една от близките порти на двора ☺.

Иначе по темата - на обяд едни бързи яйца по панагюрски сготвих, а за вечеря паста с домати и чесън и салата, пастата придружих с едно мерло . Всички те останаха неснимани, ама то какво да им снимам - всички знаете как излеждат 😀

• Харесвам 5
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 5 минути , Бръмбар каза:

Аз ходя да бягам в двора на едно училище до нас и понеже досега училищата бяха затворени и двора също, трябваше да се провирам през една по-широка дупка на оградата в противоположен на нас край на двора 😀. От днес вече 1-4 клас са на училище и двора е отворен, та мога да си влизам нормално през една от близките порти на двора ☺.

Ето, най-накрая открихме полза от затворените физически училища. Провирала си се през дупка и си имала мярка дали влизаш през отвора. Сега с отворената порта да не вземеш да се отпуснеш, че влизането е безпрепятствено 😉😄

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

И аз това си помислих - очаквах поста на @Бръмбар да продължи с как изведнъж дупката се стеснила 😆

По темата - ние толкова не ядохме, а и доста се движихме тези дни, но на мен ми дойде в повече месото. Аз съм месоядна по принцип, но примерно 1-2 пъти седмично. Та днес за разтоварване от месното преяждане - бурания (кисело зеле с ориз).

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 16 часа, ДиянаВ каза:

Ето, най-накрая открихме полза от затворените физически училища. Провирала си се през дупка и си имала мярка дали влизаш през отвора. Сега с отворената порта да не вземеш да се отпуснеш, че влизането е безпрепятствено 😉😄

И на всичко отгоре е ходила на другия край на двора, а сега какво...? От близкия вход... :girl_crazy:Нещо такова: :sarcastic_hand:

america-fitness-s.jpg

За да не съм офтопик... Снощи - домашна паста от спелта с домашно приготвен доматен сос и пармеджано, днес - пилешки пържоли, запечени на плоча. 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:

Аз правя включване с идеята да спечеля приз за най-семпла и анти-гурме манджа :biggrin: - армеева чорба ("Бисмарк") и за гарнитура небелени печени на фурна картофи  - отлично се комбинират.  Вчера като се прибирах от работа в колата ми хрумна и речено-сторено - много ми се услади! :grin::yes:

20210104_212802.jpg.f0975a814e2fa93d7d26e73b57233799.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 7
Публикувано:
преди 16 минути , Фил каза:

много ми се услади

Да не си сбъркал захарта със солта...? :sarcastic_hand:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 48 минути , Фил каза:

най-семпла и анти-гурме манджа

Хайде сега, когато има желание се намира и начин 😜

WS.JPG.0f39c5c32b7c7e409ba7144376d289e2.JPG

Препечени филийки със сланина и праз + червено вино, или брускети Сланинети

ПП Това е от един отдавнашен проект - могат ли простите манджи да бъдат гурме.

• Харесвам 16
  • Браво 9
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 4 минути , bulpa каза:

брускети Сланинети

Много са красиви! Като истински рози. Ако са твое творение, браво 🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
В момента, ДиянаВ каза:

Много са красиви! Като истински рози. Ако са твое творение, браво

Благодаря 🤩

Да, мое творение са - концепция, изпълнение и заснемане.

• Харесвам 3
  • Браво 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.