Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 2 часа, но нейм каза:

Каква ти е чиста фурната!!!

За първи път ли готвиш в нея или използваш някакъв магически препарат за почистване на фурни?   Или е с пиролиза ?

 

Моята изглеждаше така само като нова. 

Взе ми думите от устата. Аз имам и пиролиза, но съвсем не изглежда така фурната ми. През  лятото, понеже ми се беше развалил задния нагревател, сервизния техник, който дойде каза, че печката е в много добро състояние и според него ще изкара още няколко години поне, и ме пита дали я чистя често с обезмаслители. Казах, че не и той каза, че добре правя, понеже се повреждали от обезмаслителите, та вече си имам оправдание - не е от мързел или нежелание, да не си помислите, ами е добре за фурната 😀

@Velyana, честит ти нов дом и печка! Със здраве да ги ползваш и да живеете щастливо! 

Аз направих вчера вечерта рибата тон на грил тиган. Добре се получи, благодаря на всички за съветите, но имах тежка седмица и не ми се снимаше - бях заета да я поливам с лимон и вино 😀. Посолих със сол и пипер, намазах леко с горчица и зехтин и пекох по няколко минути на грил тигана (първо по две, но вътре беше съвсем сурова, та върнах още за някоя минута, накрая беше розова вътре, отделяше се лесно на флейки и не беше суха. За гарнитура освен зелена салата, арабску кускус с лук, лимон, каперси и магданоз. Идеята беше от BBC Good food. 

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Александра са на брънч, ние още на закуската. 😉 

Баница с местни кори. За първи път ги използвам и съм доволна, макар че не са от най-фините. Досега все мъкнех по няколко пакета от БГ, замразявах, отмразявах и т.н. галимации.

 

C2694AEA-F8F3-4C00-8CA9-F31003D037CB.jpeg.807a77b812e56bbc2a561694e57f0eb6.jpeg

 

281355E3-D75F-4858-BC22-C56FBFEED54B.jpeg.5fc85f7461fa3c2cfbf08b33429e844f.jpeg

 

F8C6F79C-6A65-4BEC-A621-3A40F1622147.jpeg.f1547f02263524e556a78815e649821d.jpeg

  • Харесвам 25
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , DaBo каза:

Александра са на брънч, ние още на закуската. 😉 

Баница с местни кори. За първи път ги използвам и съм доволна, макар че не са от най-фините. Досега все мъкнех по няколко пакета от БГ, замразявах, отмразявах и т.н. галимации.

 

C2694AEA-F8F3-4C00-8CA9-F31003D037CB.jpeg.807a77b812e56bbc2a561694e57f0eb6.jpeg

 

281355E3-D75F-4858-BC22-C56FBFEED54B.jpeg.5fc85f7461fa3c2cfbf08b33429e844f.jpeg

 

F8C6F79C-6A65-4BEC-A621-3A40F1622147.jpeg.f1547f02263524e556a78815e649821d.jpeg

Много красива баница! Аз имам един въпрос, към всички, които правят сполучливи баници.

По колко кори навивате за едно руло и на всяка ли слагате олио и плънка? И каква плънка, колко сирене и колко други продукт?. Благодаря!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , rdd каза:

По колко кори навивате за едно руло и на всяка ли слагате олио и плънка? 

Предполагам, че все пак зависи и от корите, но аз правя едно руло с две кори. Между тях мажа с олио , и отгоре , където ще е плънката също слагам мазнина. Плънката изцяло на око, последните години ми харесва да смесвам извара със сирене, яйца и кисело мляко. Ако имам лимонада или газирана вода също слагам, но нямам и не купувам специално за баница, иначе и този вариант много ми харесва. Когато ме мързи да навивам на рула пак така я правя-две кори една върху друга с мазнина между тях, отгоре плънка + малко мазнина( аз цапам с една четка), пак две кори и така докато свършат.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , rdd каза:

Много красива баница! Аз имам един въпрос, към всички, които правят сполучливи баници.

По колко кори навивате за едно руло и на всяка ли слагате олио и плънка? И каква плънка, колко сирене и колко други продукт?. Благодаря!

Аз от много години използвам ето тази рецепта: https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html

Модифицирам я в зависимост от корите за баница, с които разполагам. В БГ, а и не само там, в пакет кори за баклава (фини кори) от 400 грама има около 18 броя кори, докато другаде (както тук) в същия пакет има 11-12 броя кори тоест те са по-дебели. В зависимост от дебелената на корите променям количеството мазнина и вида на течността, с която я заливам.

 

Например:

При по-тънките кори слагам не повече от 100-на грама масло и заливам с животинска сметана от поне 33%.

При по-дебелите кори (както в този случай) използвам към 150 грама масло и заливам със смес от сметана и прясно мляко.

Количеството и в двата случая е на око, като гледам корите хубаво да са намокрени, но не и да плуват в течността.

В плънката не слагам олио, както е в рецептата и много рядко по 1-2 суп.лъжици кисело мляко.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

След като вчера направихме лазаня с домашно точени кори от съпруга ми

IMG_20210207_125456.jpg

 

ни остана бешамелов сос (направен със сметана, не с мляко) и днес решихме да го оползотворим с карфиол и накрая за разкош - запечен  кашкавал... 😇

IMG_20210207_120655.jpg

 

IMG_20210207_121741.jpg

 

  • Харесвам 19
  • Браво 7
Връзка към коментар

Pasta ricotta e guanciale, в моя случай със сирене и бекон. 😁

Купа бамбукова (от jysk), сувенирни миди и рапани (от Филипини, Малта, ао нанг, дубай, Сицилия и др. - да ми напомнят за отминали времена), вино сицилианско (от лидл)

Наздраве 😋😏🍷

 

20210207_140223.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Връзка към коментар

Покрай хубавото време вчера, основно скитахме насам-натам и дояждахме каквото имаше останало, но направих шоколадов чиизкейк (мнооого шоколадов - https://www.bonapeti.bg/recepti/tamen-shokoladov-chiyzkeyk, и понеже имах неблагоразумието да го местя от формата за печене в друг поднос докато още не беше изстинал и стегнал напълно се поразчупи, но на вкус е екстра) и гофретка за закуска с рачел (сладко от тиква), купено от магазина:

 

DSC03460.JPG.660e4fafcab2c2d0b410f0863fbab327.JPG

 

DSC03448.JPG.e5ebae5098c2530fbec42246580e3c43.JPG

  • Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар

Топли, топли Рогчета с извара - руска рецепта.

20210207_160832.jpg.edee221c5652b23fd5c79617f94a022c.jpg

Отдавна им се каня, пък те и лесни и мнооого вкусни се получиха.

Продуктите, ако някой иска да ги пробва:

100гр извара+100гр ситно настъргано сирене+1 яйце+ 1чл бакпувер и брашно до меко тесто( леко лепне)

Омесваме меко тесто, оформяме рогчета, мажем с яйце, поръсваме с някакви подправки, семена( каквото имаме)

Печем на 180С с вентилатор 15-20 мин.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 23
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Бръмбар каза:

понеже имах неблагоразумието да го местя от формата за печене в друг поднос докато още не беше изстинал и стегнал напълно се поразчупи, но на вкус е екстра) 

DSC03448.JPG.e5ebae5098c2530fbec42246580e3c43.JPG

Ох, на мен така един половин шоколадов чийзкейк ми замина преди години и пак като беше топъл - реших да откопчая тавата, в която беше, над мивката, уж за по-лесно... и после го събирах с лъжица. Та трябваше да го правя отново, да съм сигурна, че рецептата е успешна 😉 . Явно така им върви на шоколадовите чийзкейкове 😂

Аз преди няколко дни обявих, че днешния ден ще го карам по пижама, та фамилията да се грижи за прехраната. Не че това ги развълнува, де! Щерката само ме погледна и заяви: "Ми то сега е сезонът на раклета". Та това беше днешният обед 😂

 

20210207_130210.jpg

  • Харесвам 16
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lyubina каза:

Аз пък днес, в пристъп на лудост, ходих да ми смелят кайма и правих пържени кюфтета по рецептата на баба. Не бях пържила кюфтаци сигурно 5 години. 

Може ли да кажеш какво месо ползва за каймата?  Аз от известно време мисля да пробвам тая схема, но се чудя кое месо би било най-подходящо - гърди ли, карета ли...

Връзка към коментар

Ами свинско за готвене, т.е от това, което е нарязано на парченца в магазините (не беше зле) и малко телешки (а може би говежди) гърди - да има мазнина. Не обичам сухи кюфтета. В съотношение приблизително 3:2 в полза на свинското. Не ми се беше случвало от 100 години. Иначе, навремето баща ми използваше месо от джолан. Но се сетих със закъснение 😀

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Винаги вземам свински гърди. Обикновено купувам повечко и вкъщи го разфасовам. Първо отделям парчета тип хапки за кебап и други подобни, като избирам чистото месо от гърдите. Останалото го меся на кайма, като го прокарвам два пъти през едрата решетка. Това, което остава е по-мазното от гърдите и в каймата има достатъчно мазнина. Пакеритам го в зип торбички като го разстилам с дебелина около 2 см. Така хем не заема много място във фризера, хем бързо се размразява. Правя два грамажа торбички - 500 грама и 250 грама. 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , jul каза:

@DaBo, ти си професионалист, адмирации 😯 Направо се засрамих с моите безформени пликчета, които освен това заемат място.

Неволята учи. С нашия чергарски начин на живот в една държава разполагаш с двоен хладилник и фризер, а в друга с ню-ню камерка. 🤗

Така замразявам и сос болонезе (по рецепта и идея на Джейми О.) и ако се прибирам за по-дълго в БГ, мъжът ми си размразява пакетче със сос и си вари паста или пък си прави лазаня с готови кори. Правил си е и мусака. Научаваш различни хватки, за да си улесниш живота.

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Ето ги моите пилешки кюфтенца с портокал 🙂 Чудни станаха, пак ще се правят. Малко повече ги препържих, за всеки случай 🙂 За манекенчетата, обаче,  не остана сос 🙂 

@Радо, благодаря за рецептата.  

 

DSC_0176-2.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Докато още е зима, продължавам на турска кухня (после минавам на гръцка 😄) - почти изяден, едва сниман - нахут с телешко. Бях пускала рецептата вариант с агнешко, но с телешко е също много добро 🍷

IMG_20210208_191840.jpg

  • Харесвам 14
Връзка към коментар

И аз, проста шкембе чорба за утре за закуска:

 

C93219C2-6C1F-429F-86B2-3D09B43B9A06.jpeg.d3451add785356faca50ed480c786fc6.jpeg
 

А за вечеря, задушен бейби спанак с масло и рикота,запечен накрая с моцарела и сушени домати:


316DF2F5-1513-495F-AEDA-D3CA6DF52C75.jpeg.418aaf8ed91c599c38576b30b2707e61.jpeg

Е, имаше и по една пържолка:)))))

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.