Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Вчера крем-супа от тиквички с босилек и фокача с маслини и розмарин, а покрай джоланчетата на @Kalina Ivanova , реших и аз да купя едни джолани, моите без кост и кожа, бавно печени в гювеч, не са прегорели, но бая подправки им сложих и затова така изглеждат 😃:

 

DSC03518.JPG.92ac565d0edd0500587d7748dba5f4d7.JPG

 

DSC03521.JPG.dd515dc0a38fa06b4da451a9b2cddc62.JPG

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 18 часа, luba_rizova каза:

печен в гювеч.

Само дразниш 🙃

По мързеливия начин го направих, извадих тестото от хлебопекарната, и го метнах в гювеча. Получи се чудесен селски хляб с кора, не успях да го опазя цял за снимки... 

 

PSX_20210221_121539.jpg.e560a20c164e68ecf7ace4dd2811a02b.jpg

 

Благодаря за идеята 🙂

 

Подробности, които промених: класическа рецепта за тесто с пшеничното брашно, замесено в хлебопекарната. Загрях фурната до 180 градуса, и тогава сложих тестото. Печене 30 мин с вентилатор, и остана при изключена фурна още 30 мин. 

  • Харесвам 18
  • Браво 4
Връзка към коментар

Докато бистрим Ковид-а , кат една тъкачка-многомашинничка съща, свърших сто неща. Гледам един професионален семинар по стрийма, огладих си прането, наплесках се с боя и сготвих ...

Ако трябва да се изразя префърцунено- рататууууй:)))

Пък иначе, си е многоцветен, постен гювеч:))

Казвам наздраве !

 

45EF71E8-57CC-4579-9024-A4FFF84DDEBF.jpeg.bcdd4686d6247a029aa7cddaa013a321.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

От мен една мързелива пица с готов блат - половината беше с риба тон от консерва, скариди, черни маслини и каперси, а другата половина беше с пушена шунка, зелени маслини и пресен домат. Като база върху доматеното пюре слагаме карамелизиран лук, много ни допада вкусът.

 

223784659_151496670_140813451223907_5694149990285723910_ncopy.jpg.9dc4b640d0ede2b181e37d9005654994.jpg

 

616954819_150747832_3565875626854868_6849983757819815903_ncopy.jpg.91dad31ba6f8f5bed2595248bc5fe493.jpg

 

На 15-и февруари тук празнуваха "bolludagur" или "bun day", което е скандинавският еквивалент на английския Shrove Tuesday (при нас празникът май е Заговезни, но не съм сигурна кога започват Великденските пости). Тъй като обаче исландските печива не ни допадат, защото са много сладки, решихме да не купуваме, а да си направим класическите шведски semlor - тестото е с много масло и кардамон, а плънката е от марципан и бита сметана.

 

1279981401_152881412_295996091946377_7004833438672366344_ncopy.jpg.aa79e579e94bd5f39e730449d3204702.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, DenitsaS каза:

От мен една мързелива пица с готов блат - половината беше с риба тон от консерва, скариди, черни маслини и каперси, а другата половина беше с пушена шунка, зелени маслини и пресен домат. Като база върху доматеното пюре слагаме карамелизиран лук, много ни допада вкусът.

 

223784659_151496670_140813451223907_5694149990285723910_ncopy.jpg.9dc4b640d0ede2b181e37d9005654994.jpg

 

616954819_150747832_3565875626854868_6849983757819815903_ncopy.jpg.91dad31ba6f8f5bed2595248bc5fe493.jpg

 

На 15-и февруари тук празнуваха "bolludagur" или "bun day", което е скандинавският еквивалент на английския Shrove Tuesday (при нас празникът май е Заговезни, но не съм сигурна кога започват Великденските пости). Тъй като обаче исландските печива не ни допадат, защото са много сладки, решихме да не купуваме, а да си направим класическите шведски semlor - тестото е с много масло и кардамон, а плънката е от марципан и бита сметана.

 

1279981401_152881412_295996091946377_7004833438672366344_ncopy.jpg.aa79e579e94bd5f39e730449d3204702.jpg

Тези швеЦки курабийки, като едни гъбки:)))

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Страхотни неща показвате последните страници 🙂 Ние днес имаме празник - малкото ми момченце има рожден ден, вече е на 18 г. 🙂 Да ни е жив и здрав, желаем му много късмет и успехи 🙂  И на вас и вашите близки желая много здраве и всичко най-хубаво. 

Тортата е много вкусна, препоръчвам. Само дето първият блат малко ми изгоря и я направих със 7 блата, вместо с 8, но не е фатално 🙂  Рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2019/12/blog-post_12.html?spref=fb&fbclid=IwAR3WTfOq9J0yzwkUA7UEgo32wf0GNJvJa-mwI3CZOdWQ5tA1wdjzHfOZXp8

 

DSC_0473-2.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 13
Връзка към коментар
преди 16 минути , Eva eva каза:

Страхотни неща показвате последните страници 🙂 Ние днес имаме празник - малкото ми момченце има рожден ден, вече е на 18 г. 🙂 Да ни е жив и здрав, желаем му много късмет и успехи 🙂  И на вас и вашите близки желая много здраве и всичко най-хубаво. 

Тортата е много вкусна, препоръчвам. Само дето първият блат малко ми изгоря и я направих със 7 блата, вместо с 8, но не е фатално 🙂  Рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2019/12/blog-post_12.html?spref=fb&fbclid=IwAR3WTfOq9J0yzwkUA7UEgo32wf0GNJvJa-mwI3CZOdWQ5tA1wdjzHfOZXp8

 

DSC_0473-2.jpg

Да ви е жив и здрав! Сега ти го водиш и му откриаш прелестите на невероятни места. Пожелавам дълги годии той да те води по света!

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , Eva eva каза:

Страхотни неща показвате последните страници 🙂 Ние днес имаме празник - малкото ми момченце има рожден ден, вече е на 18 г. 🙂 Да ни е жив и здрав, желаем му много късмет и успехи 🙂  И на вас и вашите близки желая много здраве и всичко най-хубаво. 

Тортата е много вкусна, препоръчвам. Само дето първият блат малко ми изгоря и я направих със 7 блата, вместо с 8, но не е фатално 🙂  Рецепта https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2019/12/blog-post_12.html?spref=fb&fbclid=IwAR3WTfOq9J0yzwkUA7UEgo32wf0GNJvJa-mwI3CZOdWQ5tA1wdjzHfOZXp8

 

DSC_0473-2.jpg

Малеее, голям си майстор!
Как осем блата, аз едвам, с три се справям, сголям зор- аматьор:((((

Да е живо и здраво детето, с много, много късмет в живота!
 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Eva eva, да ти е честит рожденикът! Много щастие, здрави е късмет му пожелавам! Тортата е чудна!

 

Моите родители днес празнуваха златна сватба, та на обед вдигнахме наздравица по Скайп - те с пенливо розе, ние с един гасконски коктейл, наречен "pousse rapière" ("бутни рапира"), съставен от портокалов ликьор от Арманяк и гасконско пенливо вино ("диво вино").

И една кафиолена крем-супа... с кафе.

 

20210221_120120.jpg

 

20210221_184837.jpg

  • Харесвам 21
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

След учтивата покана на @chandni, се налага да видите днешната ми представа за патица със зеле:

 Беше редно да си избърша плота, преди да снимам, но портокаловият сос ме подразни на вид и забравих 😇IMG-065082b41b289fd44fbec20521e2443f-V.jpg.e6d3e07cca25bcb51132176e768033a1.jpg

 

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 25 минути , Lindt каза:

днешната ми представа за патица със зеле

Видя ли, че не е страшно! 😉

 

Патешките гърди на тиган ли са или на фурна...? Или комбинация от двете...? Брюкселското зеле предполагам, че е на пара?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , chandni каза:

Видя ли, че не е страшно! 😉

 

Патешките гърди на тиган ли са или на фурна...? Или комбинация от двете...? Брюкселското зеле предполагам, че е на пара?

Само на тиган, даже на тенджера, че нямам съдове 🤭 Тези индукционни котлони редуцираха оскъдната ми собственост до 1 мини тиганче и една керамична тенджера.

Предпочитам да снимам сготвеното от други хора 🤔

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

Само на тиган, даже на тенджера, че нямам съдове 🤭 Тези индукционни котлони редуцираха оскъдната ми собственост до 1 мини тиганче и една керамична тенджера.

Предпочитам да снимам сготвеното от други хора 🤔

Запиши се за размяната  на коледни подаръци и ще получиш тиган, гаранция😃

  • Харесвам 2
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 5 минути , Цвете каза:

Запиши се за пазмяната но коледни подаръци и ще получиш тиган, гаранция😃

Къде да се запиша, че проблемът почва да ми изглежда сериозен. След обяд прибирам в миялната, за вечеря се озъртам и вадя от там да мия на ръка, че нямам в какво да готвя ? А днес какви хубави тефалчета имаше на промоция в кауфланд, поне 4 различни размера, 0 броя за индукция. И тенджерки имаше, най-различни...

Връзка към коментар
преди 17 минути , Lindt каза:

А днес какви хубави тефалчета имаше на промоция в кауфланд, поне 4 различни размера, 0 броя за индукция. И тенджерки имаше, най-различни...

Tefal-ските са с тефлон, който хич не е полезен... В Кауфланд има едни на Brio с каменно покритие, които са много хубави (имаме такава тава, в която наистина нищо не залепва). 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , chandni каза:

Tefal-ските са с тефлон, който хич не е полезен... В Кауфланд има едни на Brio с каменно покритие, които са много хубави (имаме такава тава, в която наистина нищо не залепва). 

Да, тенджерката ми е такава Brio, почти като предишните керамични се справя със залепването, но е грапава и ми е странна все още. Добре, ти днес си решила да ми саботираш покупките на кухненски посуда. И ножове ми трябват, какво да не гледам 😄 

преди 11 минути , Цвете каза:

Ами що си взе индукция? До Коледа има много време, ще трябва да организираме тиган -подарък за по- рано.

Да съм модерна 😄 Защото исках като ги накапя котлоните, да не загарят, защото не готвя метал. Освен когато поканя @Брани, тогава може да направя изключение. 

  • Шок 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 10 минути , Lindt каза:

саботираш покупките на кухненски посуда. И ножове ми трябват, какво да не гледам

Не знам какво да не гледаш или какво да гледаш... Ножовете мъжът ми си ги избира... За ежедневна употреба поръча едни от дамаска стомана

image.png

А за по-специални случаи си купи една "катана" :girl_crazy:

No photo description available.

  • Харесвам 4
  • Шок 1
  • Браво 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , chandni каза:

А за по-специални случаи си купи една "катана" :girl_crazy:

 

Ох, ей това ми е голям мерак! 

 

преди 12 минути , Lindt каза:

 И ножове ми трябват, какво да не гледам 😄 

Аз, лично, не бих гледала керамичните 🙂

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

За ножове съм писал подробно, ама да се разпиша и за посудите.

Тигани съм сменил от А до Я. Много отдавна уволних тефлонови и подобни с покритие от сорта на тефлона. Няколко години карах на керамични, но след 1 макс 2 години си заминават, а последно купувах на Kyocera, но пак се изхабяват.

След това минах на тигани без покритие. Имах един за пържене от неръждаема стомана и с времето разбрах, че може да се използва за много други неща, ориз, ризото, готвене и т.н.

Купих първия си чугунен тиган, който използвам само за скара, месо, зеленчуци, риба. След това взех и други чугунени, като единия е само за риба, но пък минуса е, че са много тежки.

 

Накрая изнамерих една френска фирма de buyer, тиганите са от желязо, работи се като с чугун, но са леки, а може и да се готви, без домати и киселинни продукти. Има някои тънкости преди първата употреба, описано е и се мие по-внимателно.

 

И трите вида, които имам в момента може да се каже, че са вечни, нямат износване и нямат умиране. Не искам да чуя за разни покрития, тефлон, керамика, камъни и други  подобни.

 

Всички тенджери са ни също от неръждаема стомана WMF и пак мога да кажа, че са вечни. Имало е случаи на жестоко загаряне-забравяне(не от мен) и пак няма проблеми.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

След като безкрайно се впечатлих от тези ножове, ще спамя последно за деня в темата, че уж за този въпрос дойдох: 

@Роца, може ли рецептата за супата с карфиол, ако кафето е част от съставките, а не странен избор за придружаваща напитка 😀

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.