Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

На 30.03.2020 г. в 2:10, samuraika каза:

На всички любители на храна, ценители на гурме културата, искренната любов към съвърпшен вкус и възхищение към занаята на творящите храна без снобски припадъци и фалшива помпозност препоръчвам от сърце филмът "Тампопо" - стара класика. Той е вдъхновение за, и в основата на "Ramen Girl", даже ще откриете общи актьори в няколко камео сцени.

Гледахме го снощи, да запълним празнината, която остана след неосъщественото пътуване до Япония и всички неизядени рамен-и 😢

Мерси, @samuraika

 

Иначе по темата:

 

 

IMG_20200211_194709.jpg

IMG_20200211_194945.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 3
Връзка към коментар

От няколко месеца съм се захванала да правя хляб с квас и покрай карантината задобрях доста според дегустаторите. Даже и баница се научих да дърпам по неволя, че половинката много я обича и тъщата с удоволствие му я приготвяше, но като гледам и за Гергьовден няма да можем да стигнем дотам. Аз хляб се опитвам да не ям, но много обичам да меся. Изкушавам се обаче с по някоя филийка с масълце от прясно изпечения хляб, проста да видя дали се е получил. Определено след тази карантина доста ще се увеличат кандидатите за следващия сезон на Мастършеф. Още повече, че пазаруването е по-рядко и се налага се оправяме с налични материали.

IMG_20200321_114153.jpg

IMG_20200401_102939.jpg

IMG_20200330_145652.jpg

IMG_20200328_101227.jpg

  • Харесвам 21
  • Браво 21
Връзка към коментар

Вчера намерих едно гръцко узо във фризера, та днес - гръцка вечер.  Калмарки с чесънче и копърчe, дзадзики, узенце и виното на бай Тошо - врачански мискет. Ще си пуснем и снимки от Гърция на TV. Чинии дали ще трОшим, зависи от това колко изпием. Наздраве ! Ше се опраим ! 😎

20200404_181348.jpg

20200404_181415.jpg

20200404_180617.jpg

20200404_181924.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 5
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 5 часа, DaBo каза:

Снощи бяхме на рибна вечеря: ципура и филе от див нилски костур (за такова го продаваха 😉

 

Преди: 

A78B9317-952E-44F2-9F7E-4027B3315D1B.jpeg.42844bb0ad23ae3cdc2ccbe0df407aee.jpeg

 

C9A4AD2C-F57A-4C54-A249-604EBBFEB0A1.jpeg.fe3bc11875d14ce103333c77413c15cc.jpeg

 

След преди:

1932D1F6-481F-4557-868B-B22741B9ABBC.jpeg.5472157373dc317138acb650adafa984.jpeg

 

 

За след, очаквах това.:))))))))))

 

5656E41E-0A25-4A62-9100-7A1132576BF7.jpeg.16c3e3e96245d9f233e7023b3535926f.jpeg

  • Харесвам 3
  • Смея се 10
Връзка към коментар

Не съм вярвала, че ще снимам и публикувам какво ядем... 😂😂😂 Обещавам обаче като свърши карантината, пак да снимам. 😊

 

Тази вечер - Пилешки дробчета по селски с таратор за гарнитура. Виното е за десерт към филма:

 

18DE363C-A093-4A50-9F60-CF95EE3F9EE1.jpeg.b9dfce330348160e0f2f3697b8c2a8f7.jpeg

  • Харесвам 23
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Зеленото е гуакамоле - авокадо, чесън, сол и сос от нар.

Пробвай и следната рецепта за гуакамоле: авокадо, ситно нарязан лук и домат (без меката част и семките), сок от 1 лайм, черен пипер (прясно смлян по-едро), сол, магданоз + 2 Маргарити 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Понякога, като сменям каналите, попадам на Хелс Китчън и оставам малко да погледам. Изключително ме е яд на тези хора и особено на онзи шефа. Намръщени, стресирани, крещат, карат се...… Абе тези хора са полудели. Готвенето е като любовта - с отрицателни мисли не става. Не се създава нещо положително с отрицание и лошо настроение. Храната има душа и тъпото настроение се "прехвърля" върху храната. Храната и готвенето е връзката ни с природата. Тази връзка трябва да се поддържа като всяка друга връзка - с внимание и любов.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Хайде да се похваля и тук - за първи път направих торта Гараш, за рождения ден на дъщеря ми. На вид не е перфектна, но на вкус стана божествена, точно като от едно време. Не съм предполагала, че се прави толкова лесно :). 
 

E76837C4-4A83-4993-B483-FDFF61D1C544.jpeg.63b98ad85b5043311a1ee4c307722d08.jpeg
 

4A6A9E4E-D7E8-4EB9-9527-1698F2CE9297.jpeg.b567fdbe365011c99e33e1abeca49d95.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 2 часа, Травеолани каза:

Хайде да се похваля и тук - за първи път направих торта Гараш, за рождения ден на дъщеря ми. На вид не е перфектна, но на вкус стана божествена, точно като от едно време. Не съм предполагала, че се прави толкова лесно :). 
 

E76837C4-4A83-4993-B483-FDFF61D1C544.jpeg.63b98ad85b5043311a1ee4c307722d08.jpeg
 

4A6A9E4E-D7E8-4EB9-9527-1698F2CE9297.jpeg.b567fdbe365011c99e33e1abeca49d95.jpeg

Може ли рецептата? Тъкмо се чудех какво сладко нещо да си направя утре 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мойте творения за уикенда - пролетен, цветен и както го нарече дъщеря ми "много див" катък с чесън и глухарчета. Страхотно мезе за ракийка или намазан  на вашия превъзходен хляб, които гледам всички месете напоследък и ......... терамису с боровинки  

91473009_610106626239065_84441157278367744_n.jpg

91662265_147198720043790_4472660933532975104_n.jpg

92273272_216307993036039_9094413869970882560_n.jpg

92209747_229978798058092_9095938364317630464_n.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
На 4.04.2020 г. в 2:17, Alexander каза:

Може, може!

Ти не кани така с лека ръка, щото ще тръгнат самолетите, а си ми комшия...мдааам...Моля да споделиш рецептата са запеченото козе сиренце s'il vous plaît.

преди 11 часа, Pantelej Putnik каза:

Готвенето е отношение към продуктите, то е творчество, радост.... Дори и парченце хляб и малко сиренце могат да бъдат така поднесени, че да ни накарат да се усмихнем. А каква по-голяма мъдрост от усмивката. 🙂

Ами то моето беше опиут за шега, защото хлябът сам по себе си е едно от най-сложните, творчески и трудоемки кулинарни произведения - artisan bread имам предвид. Само дето шегата е за моя сметка, защото още не съм достигнала висотата на @elenitta и закваската ми още втасва, боря се със смешната си японска фурна и експериметирам със съдове за печене поради липса на dutch oven. Но не се отказвам. Ето този симпатяга гледам за вдъхновение - не му следвам рецептите, щото са висш пилотаж, но нърдовския му вид и подход към хляба кефи! Освен това - I will get there, eventually!

 

 

преди 8 часа, Eva eva каза:

Благодаря 🙂  Ето я рецептата, нямах Бейлис, замених го с ром 🙂

 

https://www.cookwithasmile.com/шоколадова-мус-торта-с-кафе/ 

На @Eva eva строго и категорично й се забранява да пуска снимки на торти! Заповедтта е от генерал Мутафчийски, току що ми се обади!

 

 

преди 7 часа, elenitta каза:

От няколко месеца съм се захванала да правя хляб с квас и покрай карантината задобрях доста според дегустаторите.

IMG_20200321_114153.jpg

IMG_20200401_102939.jpg

IMG_20200330_145652.jpg

IMG_20200328_101227.jpg

@elenitta кажи някоя по-лесничка рецепта, плз.

  • Харесвам 4
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, ZORI каза:

Мойте творения за уикенда - пролетен, цветен и както го нарече дъщеря ми "много див" катък с чесън и глухарчета. Страхотно мезе за ракийка или намазан  на вашия превъзходен хляб, които гледам всички месете напоследък и ......... терамису с боровинки  

91473009_610106626239065_84441157278367744_n.jpg

91662265_147198720043790_4472660933532975104_n.jpg

92273272_216307993036039_9094413869970882560_n.jpg

92209747_229978798058092_9095938364317630464_n.jpg

Много красиво!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Nati каза:

Може ли рецептата? Тъкмо се чудех какво сладко нещо да си направя утре 🙂

Ето това е рецептата: 

http://thegingercookies.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html?m=1

 

Готвенето не ми е от най-любимите неща, но ето някои здравословни яденета, които правих от както сме в самоизолация: 

 

Кюфтета от сьомга със зелена салата.
2E559E1D-4583-47F4-AA7D-70EEAD8AF5DC.jpeg.6a2cd46966ecedddf93c41c5d6ecdb91.jpeg

Пилешки гювеч.

0B49E926-2558-4D60-97BA-0AB66DAF43E7.jpeg.3b23d12e41ff6f54aac64567793c89bf.jpeg

 

Крем супа от броколи.
1FBD918F-2C28-4959-AC08-00471C17A4DB.jpeg.e9dd34ca8ae19f76dfc4803d9c12db80.jpeg

 

Пилешка яхния
59A3EAE2-6A89-4404-9AD9-F9604248AFDB.jpeg.95ee43eec420d13f2da98f6c361413f1.jpeg

  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Картофи по селски, кекс със сладко от череши и орехи, мекици, хляб, фокача, джоланче, китайско. Първите три неша от вчера, другите са от седмицата. За съжаление, нямам много време за готвене, а и продукти в момента за по-интересни манджи. Дори любимото на сина чили кон карне го модифицирам с бял фасул, такъв имам, и не е същото. 

IMG_20200404_185055.jpg

IMG_20200404_170209.jpg

IMG_20200404_074644.jpg

IMG_20200403_171951.jpg

IMG_20200330_192249.jpg

IMG_20200329_181641.jpg

IMG_20200321_191620.jpg

IMG_20200317_160528.jpg

  • Харесвам 23
  • Браво 6
Връзка към коментар

Аз ще помоля за малко насоки за начинаещи, ама турбо начинаещи. Имам желание поне някакви базови неща да се науча да правя супер вкусно (като например пържоли на грил тиган или във фурна, не се смейте), но изпитвам огромни затруднения да си набавя фундаменталните основи. Ето проблемите, с които се сблъсквам:

 

- В почти всички публикувани рецепти има поне по един изчанчен елемент. Разбирам че авторът държи да сложи щипка индивидуалност, но когато сред наглед базово ястие ми се забие нещо от типа на "накрая се поръсва с обезмаслено кокосово брашно, предварително задушено в маслена баня" и рецептата директно изхвърча през прозореца. Бедата е, че повечето имат подобни елементи. 

- Много са лаконични и неподходящи за новобранец. Супер се изнервям. "Пече се на умерена фурна до готовност". Ама какво е умерена фурна, 100, 150, 172.5563446 градуса? Какво ще рече до готовност, аз ако знам кога яденето горе-долу ще стане готово няма да ви чета рецептата. Каква програма на фурната - грил, вентилатор, каква? "Посолява се на вкус". Еми готвя го за първи път тъпото нещо, как да знам колко ми е вкуса. Обичам и мерките да са в грамове, а не в ч.л, с.л, кафена чаша и т.н. В една ч.л. мога да вместя до 3-4 пъти повече вещество от друг път, само мерак да има. Кафената чаша може да е за еспресо, може и за нескафе. 

 

Не иронизирам вкусната храна, приготвена с много любов, старание и време. Но това не са рецепти за новобранци. Общо взето всичките явно са направени за хора врели и кипели в кухнята или които са получили подходящата основа в семейството. Умерена фурна сигурно е някакъв общ сленг, който започваш да разбираш след двайстата манджа, ама до тогава? Разбирам, че готвенето в голямата си част е фантазия и импровизация, но човек все пак трябва да има основата. Риба с пудра захар не е фантазия и импровизация, а идиотия. Не знам, може би математическия ми бекграунд се проявява тук и не може да възприеме да работи с толкова свободни и свободолюбиви променливи. 

 

И така, някой би ли ме хванал за ръчичка да направим заедно едни пържоли на грил тиган идните дни (че ще пазаруваме пак може би към вторник-сряда)? Да ми каже какви пържоли да купя, дали им е нужна предварителна обработка (начукване и т.н.), какви подправки без да се налага да търся киноа от северен перуански склон, колко време на тигана, дали се слага олио в него и колко, на каква температура (аз ще си я конвертирам в степен на котлона, но приемам и съвети от 1 до 9). Не че по принцип не се получават достатъчно добри, ядем си ги, но ми липсва това да ги направя почти като сърбин. Приемам и връзка към рецепта като за малоумен. 

 

Може би най-лесно смилаемите и лесни за разбиране рецепти, които съм срещал са тук: http://biri-miri.blogspot.com/

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
  • Смея се 12
Връзка към коментар
преди 2 минути , bulpa каза:

Еееееее, @Георги ти искаш веднага тайните на сръбската скара, почва се с пържени яйца,  пържени картофки, пък после пържолите 😉

 

Яйцата и картофите ги владея. Ако е нужно ще предоставя референции. Наред са пържолите 🙂

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Георги каза:

Аз ще помоля за малко насоки за начинаещи, ама турбо начинаещи. Имам желание поне някакви базови неща да се науча да правя супер вкусно (като например пържоли на грил тиган или във фурна, не се смейте), но изпитвам огромни затруднения да си набавя фундаменталните основи. Ето проблемите, с които се сблъсквам:

 

- В почти всички публикувани рецепти има поне по един изчанчен елемент. Разбирам че авторът държи да сложи щипка индивидуалност, но когато сред наглед базово ястие ми се забие нещо от типа на "накрая се поръсва с обезмаслено кокосово брашно, предварително задушено в маслена баня" и рецептата директно изхвърча през прозореца. Бедата е, че повечето имат подобни елементи. 

- Много са лаконични и неподходящи за новобранец. Супер се изнервям. "Пече се на умерена фурна до готовност". Ама какво е умерена фурна, 100, 150, 172.5563446 градуса? Какво ще рече до готовност, аз ако знам кога яденето горе-долу ще стане готово няма да ви чета рецептата. Каква програма на фурната - грил, вентилатор, каква? "Посолява се на вкус". Еми готвя го за първи път тъпото нещо, как да знам колко ми е вкуса. Обичам и мерките да са в грамове, а не в ч.л, с.л, кафена чаша и т.н. В една ч.л. мога да вместя до 3-4 пъти повече вещество от друг път, само мерак да има. Кафената чаша може да е за еспресо, може и за нескафе. 

 

Не иронизирам вкусната храна, приготвена с много любов, старание и време. Но това не са рецепти за новобранци. Общо взето всичките явно са направени за хора врели и кипели в кухнята или които са получили подходящата основа в семейството. Умерена фурна сигурно е някакъв общ сленг, който започваш да разбираш след двайстата манджа, ама до тогава? Разбирам, че готвенето в голямата си част е фантазия и импровизация, но човек все пак трябва да има основата. Риба с пудра захар не е фантазия и импровизация, а идиотия. Не знам, може би математическия ми бекграунд се проявява тук и не може да възприеме да работи с толкова свободни и свободолюбиви променливи. 

 

И така, някой би ли ме хванал за ръчичка да направим заедно едни пържоли на грил тиган идните дни (че ще пазаруваме пак може би към вторник-сряда)? Да ми каже какви пържоли да купя, дали им е нужна предварителна обработка (начукване и т.н.), какви подправки без да се налага да търся киноа от северен перуански склон, колко време на тигана, дали се слага олио в него и колко, на каква температура (аз ще си я конвертирам в степен на котлона, но приемам и съвети от 1 до 9). Не че по принцип не се получават достатъчно добри, ядем си ги, но ми липсва това да ги направя почти като сърбин. Приемам и връзка към рецепта като за малоумен. 

 

Може би най-лесно смилаемите и лесни за разбиране рецепти, които съм срещал са тук: http://biri-miri.blogspot.com/

Ще ни трябва друга тема...готвим стъпка по стъпка/ снимка по снимка/

Само дай тон...тук има Мастъри, както и нагледно се вижда малко назад.

А дано не продължи дълго това вкъщистоене, че накрая всички ще я докараме на Кошмари в кухнята:help:

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , Георги каза:

Аз ще помоля за малко насоки за начинаещи, ама турбо начинаещи. Имам желание поне някакви базови неща да се науча да правя супер вкусно (като например пържоли на грил тиган или във фурна, не се смейте), но изпитвам огромни затруднения да си набавя фундаменталните основи. Ето проблемите, с които се сблъсквам:

 

- В почти всички публикувани рецепти има поне по един изчанчен елемент. Разбирам че авторът държи да сложи щипка индивидуалност, но когато сред наглед базово ястие ми се забие нещо от типа на "накрая се поръсва с обезмаслено кокосово брашно, предварително задушено в маслена баня" и рецептата директно изхвърча през прозореца. Бедата е, че повечето имат подобни елементи. 

- Много са лаконични и неподходящи за новобранец. Супер се изнервям. "Пече се на умерена фурна до готовност". Ама какво е умерена фурна, 100, 150, 172.5563446 градуса? Какво ще рече до готовност, аз ако знам кога яденето горе-долу ще стане готово няма да ви чета рецептата. Каква програма на фурната - грил, вентилатор, каква? "Посолява се на вкус". Еми готвя го за първи път тъпото нещо, как да знам колко ми е вкуса. Обичам и мерките да са в грамове, а не в ч.л, с.л, кафена чаша и т.н. В една ч.л. мога да вместя до 3-4 пъти повече вещество от друг път, само мерак да има. Кафената чаша може да е за еспресо, може и за нескафе. 

 

Не иронизирам вкусната храна, приготвена с много любов, старание и време. Но това не са рецепти за новобранци. Общо взето всичките явно са направени за хора врели и кипели в кухнята или които са получили подходящата основа в семейството. Умерена фурна сигурно е някакъв общ сленг, който започваш да разбираш след двайстата манджа, ама до тогава? Разбирам, че готвенето в голямата си част е фантазия и импровизация, но човек все пак трябва да има основата. Риба с пудра захар не е фантазия и импровизация, а идиотия. Не знам, може би математическия ми бекграунд се проявява тук и не може да възприеме да работи с толкова свободни и свободолюбиви променливи. 

 

И така, някой би ли ме хванал за ръчичка да направим заедно едни пържоли на грил тиган идните дни (че ще пазаруваме пак може би към вторник-сряда)? Да ми каже какви пържоли да купя, дали им е нужна предварителна обработка (начукване и т.н.), какви подправки без да се налага да търся киноа от северен перуански склон, колко време на тигана, дали се слага олио в него и колко, на каква температура (аз ще си я конвертирам в степен на котлона, но приемам и съвети от 1 до 9). Не че по принцип не се получават достатъчно добри, ядем си ги, но ми липсва това да ги направя почти като сърбин. Приемам и връзка към рецепта като за малоумен. 

 

Може би най-лесно смилаемите и лесни за разбиране рецепти, които съм срещал са тук: http://biri-miri.blogspot.com/

Георги, не всички са се родили научени или са получили знанията си в семейството. 🙂Съпругът ми можеше да прави само пържен салам и картофено пюре с маргарин и вода, когато се запознахме. Наложи му се да поживее сам за една година и с насоки по телефона сега се справя страхотно в кухнята. Важното е, че имаше желание, както и ти. Снощи например приготви страхотни вратни пържоли със сирена и гъби. Предупреждавам, не са най-здравословната храна, но за нисковъглехидратно хранене са добри. Запържваш в масло всяка пържола от двете страни докато се позачервят. Вадиш ги в тавичка, запържваш гъбите нарязани на филийки и ги добавяш към пържолите. Може след това да запържиш и малко бекон. Заливаш всичко с 200 мл готварска сметана, може да добавиш и 2-3 лъжици заквасена сметана и с.л. горчица. Натрошаваш малко синьо сирене и поръсваш настърган кашкавал. Ако имаш може да сложиш и топено сирене. Завиваш тавичката с фолио и печеш 35-40 мин на 180 гр. Накрая махаш фолиото и запичаш за около 10-тина минути. Може да се сервира с картофено пюре а зелената салата е задължителна! 🙂🙂🙂 Не е най-фотогеничното ястие, но е изключително вкусно и нездравословно.

IMG_20200325_203527.jpg

Ето и още малко лесни идейки, които са впечатлителни 😄😄😄 Аз харесвам простички рецепти, но ефектни при поднасяне.

IMG_20200322_135036.jpg

IMG_20200322_135044.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.