Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 47 минути , Velyana каза:

Изглежда много вкусно ☺️
може ли да помоля пак за рецептата, знам че я беше казвала в предни постове, но нещо не можах да я открия. Иска ми се във вторник да я пробвам 😊

Заповядай:

3 яйца

150 гр. Тахан

1 бакпулвер

Това е рецептата, @Тониме научи, а  аз добавям и 100 мл топла вода, става по-пухкав. Днес , беше ми останал половин буркан тахан, явно ми дойде множко, кат за 3 яйца /стана гъсто/, та добавих още едно яйце. Сместа трябва да е като за кекс, дори, малко по-течлива:))

Обикновено слагам белен слънчоглед или тиквени семки. В Дубай много харесахме хляб от пълнозърнесто брашно с орехи и днес го направих с тях. Стана много подобно на онзи хляб.

Печеш на 180градуса, на загрята фурна, 25-35 минути, зависи от дебелината на сместа в тавата/формичката.

Проверяваш си с клечка, дали е готов.

Много го харесваме и почти напълно сме заместили хляба с него.

Изобщо, нормално брашно не съм купувала от миналия Великден, като месих козунак:(((( не особено успешно:(

Само ядкови брашна ползвам и се научих ,да правя всичко с тях.

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 часа, Еминко каза:

Добре де, всякакви специалитети се постват в сайта, но никой не се сети да покаже една купа шкембе чорба , мазна, с много чесън, както и малка чинийка(разядка по днешному ) - лютеница с праз и кисели краставички острани. Така както го сервираха в РСВ-та на ескпреса София - Пловдив - Бургас.

Хайде, по на @дядо Пепипоръчката:)))

Не знам дали ще се доближа до РСВето, те са неповторими, ама се пробвах:

Боб чорба и печени червени чушки с чесънец и лучец:)))

86878BAB-863E-41A5-87E9-5B9F657D0001.jpeg.0aa6cd5243807cfdb4722a5ee51cf7e4.jpeg

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

При нас днес е Великден. Предните години в дните преди него правех hot cross buns (като англичанка от предишен живот 😉 ), ама тази година хем имах работа като за целия китайски народ, хем от няколко дни имах жестоко схващане на врата и раменния пояс, та хич не ми беше до месене.

Затова, за закуска днес имаше hot cross scones, сакън да не се мина! 😂

Обедът - печено агнешко, с печени кореноплодни и някой и друг картоф за разнообразие, зелена салата и полято с червено вино (Бордо - Фронсак).

Десертът - по френска традиция - мноооого шоколад 😂

20210404_085343.jpg

20210404_130602.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 6
Публикувано:
преди 10 минути , Роца каза:

При нас днес е Великден. Предните години в дните преди него правех hot cross buns (като англичанка от предишен живот 😉 ), ама тази година хем имах работа като за целия китайски народ, хем от няколко дни имах жестоко схващане на врата и раменния пояс, та хич не ми беше до месене.

Затова, за закуска днес имаше hot cross scones, сакън да не се мина! 😂

Обедът - печено агнешко, с печени кореноплодни и някой и друг картоф за разнообразие, зелена салата и полято с червено вино (Бордо - Фронсак).

Десертът - по френска традиция - мноооого шоколад 😂

20210404_085343.jpg

20210404_130602.jpg

Хитрушка тииии!
Два пъти ще празнувате Великден!:)))

Наздравеее!

• Смея се 1
Публикувано:

при нас все още не е Великден, както при @Роца във Франция, но пък след като сутринта гласувах, следобед в дъждовното време направих генералната репетиция за Великден, омесих и изпекох козунак 🙂 

1156817878_.jpg.d989c181d9b44d89a4e920b8d2dc7461.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 10
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 24 минути , AlexandraKo каза:

Хитрушка тииии!
Два пъти ще празнувате Великден!:)))

Наздравеее!

Наздраве! 🙂 

На далавера съм - всяка година празнувам веднъж с шоколад и веднъж с козунак 😂

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 42 минути , Roje каза:

при нас все още не е Великден, както при @Роца във Франция, но пък след като сутринта гласувах, следобед в дъждовното време направих генералната репетиция за Великден, омесих и изпекох козунак 🙂 

1156817878_.jpg.d989c181d9b44d89a4e920b8d2dc7461.jpg

Браво на теб! За мен това е мъчна работа, миналата година се справих зле, за срам пред снахите:((((((

Тая година, съм решила, че хич няма да се излагам, ами ще заръчам, на някого, дето го може:(

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Печеш на 180градуса, на загрята фурна, 25-35 минути

Из разни групи, в които циркулират рецепти с ядкови тахани, прочетох, че при печенето им се образуват някакви вредни мазнини при печене над 160 градуса. Ядковите брашна били обезмаслени и затова позволявали по-висока температура за печивата, докато таханите са си масла, явно не толкова устойчиви. Интересувала ли си се по въпроса?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 30 минути , Sju каза:

Из разни групи, в които циркулират рецепти с ядкови тахани, прочетох, че при печенето им се образуват някакви вредни мазнини при печене над 160 градуса. Ядковите брашна били обезмаслени и затова позволявали по-висока температура за печивата, докато таханите са си масла, явно не толкова устойчиви. Интересувала ли си се по въпроса?

Точката на димене/горене, на сусамовото масло е 210 градуса, а на нерафинираното - 177, така че, не виждам проблем , в печенето на 180 градуса.Из Азия, ползват за готвене , най-вече, сусамово олио, поради високата му точка на горене. Особено - светлото. И там, тлъстаци , рядко се срещат:))) Освен това, има разлика, между печене и пържене...Ама, много народ, не го вдява това.

То, из нета циркулира, какво ли не:(((Професори, всякакви:)))

Да кажем така: на нас не ни е вредно и си го ядем с кеф:)))))

Това ми заприлича на оная приказка:”ядат кренвирши, пък ги е страх от ваксините...”

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

И аз съм от тези, които от известно време празнуват Великден по два пъти 🙂 Само че моят приятел явно се е разменил с @Роца, защото не иска и да чуе за hot cross buns, ами иска козунак 😂 Ползвах рецептата на @AlexandraKo от миналата година и пак стана на конци и много вкусен:

169279202_1593116674230777_1614966309002206935_n.jpg.18ce7ef4cc08d87ab4e18ce828ae3bc9.jpg     168953507_1607139332802782_5152469485681815451_n.jpg.e7cac18776934db199f4f49f69f6d49f.jpg

За вечеря правихме сьомга с хрупкава коричка, а агнешкото ще е за следващия Великден. 

169403568_893350321208914_713666671839269323_n.jpg.59bf87619cd197d817f6a74b7d23f390.jpg

А вчера за пръв път правих пармиджана по рецепта на Дженаро и стана супер вкусна, нямам търпение да направя отново.

168819225_269950604742022_8558139100142830938_n.jpg.09e369ea1901a1841cd3fc6d8d8ead99.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 11
Публикувано:

Мъжльо купи пиле и го разфасова, вчера го правих с ориз и малко къри, а днес бялото месо върху спаначено канапе с гауда. Трябва да призная, че макар и винаги да имам замразен спанак в хладилника, който ползвам, защото не губя време с чистене и миене, сега направих с пресен - ами друго си е. За десерт един много лесен и интересен като технология сочен шоколадов сладкиш, който ядохме още горещ. 

IMG_20210404_191024.jpg

IMG_20210405_183249.jpg

IMG_20210405_155458.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:
преди 23 минути , Травеолани каза:

@DenitsaS - страхотно изглежда всичко и много вкусно! Може ли да споделиш рецептата за пармиджаната? Благодаря 🙂

Разбира се, ето видеото. Аз ползвах магданоз вместо босилек, и тъй като нямаме грил тиган, само запечатах патладжаните на обикновен, но пак стана 🙂 

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, DenitsaS каза:

Разбира се, ето видеото. Аз ползвах магданоз вместо босилек, и тъй като нямаме грил тиган, само запечатах патладжаните на обикновен, но пак стана 🙂 

Чудесно, благодаря! Ще пробвам още днес, отдавна ми се ядат патладжани :). 

• Харесвам 1
Публикувано:

Днеска, една сицилианска манджа:

Melanzane al forno,  con paprika, pomodoro e mozzarella:

Не можах да намеря точното клипче, това е подобно:

Аз го правя така:

Нарязвам  2 по-големи патладжана и нареждам в тавата. Отгоре ги намазвам  със зехтин щедро, леко ги посолявам и ги слагам да се пекат.

В това  време, 5 червени чушки и 5 продълговати домата , ги пускам в чопъра+ няколко скилидки чесън+половин люта чушка+шепа маслини, без  костилки. Това го задушавам с масло, докато стане като лютеница. Добавям накрая, на ситно босилек и , ако трябва, сол.

През това време, патладжаните са се опекли. Върху всяко кръгче слагам от лютеницата, в средата - една мини моцарелка и връщам за малко във фурната.

Може и с готова лютеница, може с домати от буркан.

Но най-вкусно става, като си направя сместа сама.

71E4F65C-9189-446E-9B78-58B4AB466A4A.jpeg.448b11d4d57234d66bb6955673cfb1ae.jpeg

• Харесвам 19
  • Браво 1
Публикувано:

От вчера /до Великден/ съм на веган безглутенов вариант. Половинката го играе съпричастен до петък 😄 Направо ми дойде ищах да търся рецепти и да експериментирам. 

Вчера не снимах /шарен боб и ориз с праз, домати, маслини и запечени лимони/. 

Днес за горките деца правих кюфтенца по чирпански - 

IMG_20210406_195501.jpg

Вместо тях диванетата изядоха нашата полента с гъби и сметана-

IMG_20210406_193547.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

@jul, ааа, сметаната растителна ли бешееее? 😄 Иначе, браво.

Аз онзи ден по неволя, защото милото вместо кашон с Боб купил кашон нахут, та направих фалафели. И те са веган без глутен, та ти давам идея,като Тахини соса вместо с кисело мляко, може да го направиш само с лимон. П. С. Ако правиш, послушай съветите да са от сух нахут, аз ги пекох, за да не се разпаднат и пак някои се разстлаха. Но, нямаше как, аз по неволя ги правих. Иначе, прекрасно ти изглежда полентата. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Днеска, една сицилианска манджа:

Melanzane al forno,  con paprika, pomodoro e mozzarella:

Не можах да намеря точното клипче, това е подобно:

Аз го правя така:

Нарязвам  2 по-големи патладжана и нареждам в тавата. Отгоре ги намазвам  със зехтин щедро, леко ги посолявам и ги слагам да се пекат.

В това  време, 5 червени чушки и 5 продълговати домата , ги пускам в чопъра+ няколко скилидки чесън+половин люта чушка+шепа маслини, без  костилки. Това го задушавам с масло, докато стане като лютеница. Добавям накрая, на ситно босилек и , ако трябва, сол.

През това време, патладжаните са се опекли. Върху всяко кръгче слагам от лютеницата, в средата - една мини моцарелка и връщам за малко във фурната.

Може и с готова лютеница, може с домати от буркан.

Но най-вкусно става, като си направя сместа сама.

71E4F65C-9189-446E-9B78-58B4AB466A4A.jpeg.448b11d4d57234d66bb6955673cfb1ae.jpeg

Страшно обичаме патлИджани,но как ги ядете по това време.Преди месец купих,половинката ме освирка и беше права.Нямат ама нищо общо с истинските,като макети са.

• Харесвам 2
Публикувано:

@luba_rizova, мноУ ясно, че био веган ми е и сметаната 😄

Фалафели никога не съм правила от сух нахут 🤔 

Сега обмислям "скара" 😂 за уикенда, че ще ходим в къща за гости и другарите като запалят скарата.... 😜 Шишовете съм измислила, кИфтета мисля още 🙄

• Смея се 1
Публикувано:

От известно време се мъча с един десерт да го докарам на вид и едва днес успях - панакота с ягоди. Ползвах сироп от рози, сметана, бял шоколад и мляко. Предишния път нямаше вид, но пък ми беше по-вкусна. За нея ползвах кокосово мляко, чия, мед, малко сметана и бял шоколад. Плодовете бяха ягоди, манго и киви. Нещо не ми стегна желатина и затова на следващата сложих 3 вместо 1.

IMG_20210406_200735~2.jpg

IMG_20210329_172831.jpg

• Харесвам 12
  • Шок 2
  • Браво 6
Публикувано:

Аууу, доживях да дам рецепта и аз тук - патладжанииии. Много любими .

Предупреждавам - от лесните, НЕ гурме рецепти е :

Цял патладжан се увива във фолио и се слага във фурната ,  на около 150-170 градуса за 2-3 часа.

Като го извадиш вътре е супер мекичък . Намачкваш с вилицата сърцевината, слагаш тахан на вкус и малко сусамено олио и .... воала. Става супер лесен и много вкусен .... незнамкаквоситамсеказва.  :curtsey:

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Снощи правих („готвих“ е силно казано) мак на фур. Наложи се да ги запичам двойно по-дълго от рецептата, но проявих характер и успешно изпълних мисията.

И работата отече. Ще отслабна, ама друг път.

Смених обектива на камерата с широкоъгълен, за да ме хваща целия.

• Смея се 6
Публикувано:
преди 8 минути , Goal & Boss каза:

Снощи правих („готвих“ е силно казано) мак на фур. Наложи се да ги запичам двойно по-дълго от рецептата, но проявих характер и успешно изпълних мисията.

И работата отече. Ще отслабна, ама друг път.

Смених обектива на камерата с широкоъгълен, за да ме хваща целия.

Това мак на фур макарони на фурна ли са? Търсих в гугъл, но много резултати за готвене не даде😉. Повечето са компютърджийски истории от Mac.

• Смея се 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.