Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 минути , AlexandraKo каза:

Тия дни, много празници, много нещо:))) Та за днешния празник, наплесках торта, като използвахчаст от една рецепта на Форлайф за кето брауни, ама я попромених.

Без шоколад, стевия, малини и с краве, вместо кокосово масло:

https://www.forlife.bg/recepta-za-brauni-i-baba-ganush

Браунито го разрязах на два блата, съединих с крем от маскарпоне, сгущенка и лимончело. Отгоре - щедро смлени орехи, заедно с шоколад 85%, със стевия от Берьозка:

1CF8231D-9B28-48A8-9670-49668E7FF50F.jpeg.d85dd0020ca7b63fd97805d205db335d.jpeg

E8EF0AA3-612D-4E85-A8DD-0CF5F9B33566.jpeg.9a9d8b56b7a2f8d6315c8e26154b0e7b.jpeg

За вечеря опекох на конвекторната фурна, кюфтета от конско месо. Нацелила съм си една фирма, страхотни са и тези, и телешките .

0B6643D4-879E-4C6D-9568-94572D95D699.jpeg.5531e0d38589f04b678d8bcef11c0c7c.jpeg

Ще се сервират със зелена салата и винце:

F14D1CC8-E761-425E-8CE0-8235799D18E8.jpeg.1171562cc53822c4432810b818ff9167.jpeg

Къде ги има тези кюфтета?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , slujitel каза:

Къде ги има тези кюфтета?

Аз ги купувам от супермаркет “ Лекси”, но явно, много им се харчат, че като ида по-късно вечер, няма.

Около обяд сварвам да купя понякога:)

Това им е страницата, на месокомбината, можеш да питаш, във вашия район, къде зареждат:

https://m.facebook.com/mesoharmanli/posts

Сега видях, че пише, че ги има и в Кауфланд, ама аз там не пазарувам, та не знам дали е така.

• Харесвам 2
Публикувано:

Снощи решихме да направим разходка до Рилския манастир и после пикник, та замесих едни питки за сандвичи. Отделно се занимавах със закуската на детето, американски палачинки с кленов сироп и така модните напоследък в Инстаграм pancake cereals. Давам идейки за хора с малки дечица 🙂

IMG_20210411_104731~2.jpg

IMG_20210411_090539.jpg

IMG_20210411_110608.jpg

• Харесвам 12
  • Шок 2
  • Браво 15
Публикувано:
преди 47 минути , elenitta каза:

Снощи решихме да направим разходка до Рилския манастир и после пикник, та замесих едни питки за сандвичи. Отделно се занимавах със закуската на детето, американски палачинки с кленов сироп и така модните напоследък в Инстаграм pancake cereals. Давам идейки за хора с малки дечица 🙂

IMG_20210411_104731~2.jpg

IMG_20210411_090539.jpg

IMG_20210411_110608.jpg

Ама големи красоти си сътворила, браво!На тия жаби и ние ще се радваме, нищо, че сме големи:)))

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

Ама големи красоти си сътворила, браво!На тия жаби и ние ще се радваме, нищо, че сме големи:)))

Благодаря много! Те и големите им се радваха, така е.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 34 минути , miroslava каза:

@jungfraujoch
твоята солена торта много се хареса вкъщи! И снимки нямам, че свърши.

Радвам се!

Аз правя и подобна салата,която слагам в  голяма стъклена купа.Редят се пак така картофи,сирене,яйца.Но слагам още грах,моркови,маслинки,кисело мляко с чесън.Общо взето каквото ми хрумне и се получава много вкусно. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

@elenitta, страхотни идеи за пикник! Браво!

@AlexandraKo, не знаех, че има общодостъпни конски кИфтаци. Навремето хората избягаха конското, та беше трудно, сега вече поне се търси.

Днес вечеряхме китайско с фъстъци - имам погрешка купена паста от Лидъл, дето се вари за 2 минути, та е много добър заместител на нудлите. За истински италиански спагети не върши работа, та ги харча за китайско.

IMG_20210411_191917.jpg

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 1 минута , luba_rizova каза:

Днес вечеряхме китайско с фъстъци

Хахаха... И ние правихме китайско, но умишлено пропуснахме фъстъците... :girl_crazy:

image.png

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

@elenitta, жабите са чудни!

Аз напоследък готвя малко и снимам оше по-малко.

Само една доматена супа тази вечер и самонапояващ се шоколадов сладкиш (че нещо ме стегна шапката следобед).

20210411_192555.jpg

IMG_20200405_140016_766.jpg

• Харесвам 22
  • Браво 2
Публикувано:

@Alexander, от много години използвам такъв камък. Знаеш, че не се мие, нали? Само се забърсва със салфетка/хартия, след като изстине. Купи си лопатка, най-лесно става с нея.

Ние имаме метална, ето такава:

Спойлер

1996617145_Screenshot2021-04-11at21_55_29.png.594700f301a040efad5889635b796621.png

Само съобрази диаметъра й.

Но много ми хареса тестото. Ще споделиш ли рецептата?

Аз нямам нищо за показване. До вчера си бяхме в БГ, а там не готвих. 😋

• Харесвам 5
Публикувано:

@DaBo да прочетох в книжката, отделно вчера го оставих за 1 час на макс температура, така пишеше да се направи преди първа употреба.

Тестото е стандартно, но с брашното което показах. До сега с друго не ми е ставало така.

Сложих 300гр брашно, вода на око, мая, сол и зехтин, втасва 24 часа с едно премесване, бях оставил малко брашно от тези 300гр за целта.

Направих две пици, но излязоха извън камъка, другия път ще направи 3 по-малки със същото количество.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , Alexander каза:

@DaBo да прочетох в книжката, отделно вчера го оставих за 1 час на макс температура, така пишеше да се направи преди първа употреба.

Тестото е стандартно, но с брашното което показах. До сега с друго не ми е ставало така.

Сложих 300гр брашно, вода на око, мая, сол и зехтин, втасва 24 часа с едно премесване, бях оставил малко брашно от тези 300гр за целта.

Направих две пици, но излязоха извън камъка, другия път ще направи 3 по-малки със същото количество.

Брашното, което използвам по принцип е с почти 13% протеиново съдържание. Но мисля, че и твоето съм виждала някъде из магазините. Ще взема да пробвам следващия път с твоето тесто, макар че кантарът изобщо не е доволен. 🤣

Да, преди първото използване трябваше да се загрее дълго време.

Публикувано:

Аз пък да се оплача, че откакто готвя без месо за себе си, ми се събира много повече готвене 😞 Уикенда правихме два вида wraps с телешка кайма и с фалафели и от любимата ни паста със скариди, чери домати и аспержи. А снощи реших да наготвя три манджи, за да не се занимавам 1-2 дни: мусака с остатъка от каймата, гювеч с агнешка наденица и зеленчукова супа за мен. Ще помоля някой ако има любими рецепти за сладки картофи или киноа да сподели, защото взех доволно количество и от двете, а имам само по една рецепта: картофите ги пека на фурна със зехтин и розмарин, а от киноата правя кюфтенца с лук, маслини и фета сирене. Иска ми се да пробвам и други неща, но предпочитам да ползвам изпитана рецепта.

IMG_5446.JPG.8091b9ef2c8fb401d2311ec7c7d7d06c.JPG

IMG_5448.JPG.fd46e7aa2ad8151b3c5714d860d91c37.JPG

IMG_5507.JPG.8e365921eeca84ea988f35c62df9a383.JPG

IMG_5577.JPG.d2c2eeca49d478741c54d4e86f5b2519.JPG

Десертът е повече за темата "Искам да се похваля", защото не съм го правила аз, но споделям тук за ценителите на красиви неща, а и майсторите на торти в темата може да си харесат някоя идея 🙂 Спечелих го от инстаграм giveaway от едно момиче, което прави веган торти за няколко заведения и магазини. Аз си избрах blue rose cake или дизайна, вдъхновен от Туин Пийкс (който тъкмо гледаме отново), а вътре си избрах да е с ганаш от шамфъстък и крем с розова вода. Много ни хареса 🙂

IMG_5490.JPG.3da32b212473204f4c374e97661b8b9a.JPG    IMG_5539.JPG.bbc35786f0a3cbf9c253e8d7513e5fc7.JPG

IMG_5553.JPG.67edb20e54edf28595a0874b2e11d630.JPG    IMG_5531.JPG.3730940a7c760ac780ddba7201c71a72.JPG

• Харесвам 23
Публикувано:
преди 3 часа, DenitsaS каза:

Ще помоля някой ако има любими рецепти за сладки картофи или киноа

Бяхме пред същата дилема... Купихме 1 кг киноа от Метро и се чудихме какво да я правим. Започнахме да си правим салати - домати, краставици, червен лук, саламурено сирене, домашно приготвен дресинг с лимонов сок (истински) - 2 с.л. , зехтин - 6 с.л., сол - на вкус, чер пипер - на вкус, дижонска горчица - около половин до една ч.л., лук и чесън на прах и сварена киноа. Киноата - 100 гр сух продукт, сварена с 200 гр вода. Полученото вариво е достатъчно за 4 салати. Става много приятно, а салатите стават изключително питателни.

На 30.03.2021 г. в 22:25, Lindt каза:

Да разбирам ли че, ако някой във форума си отглежда такава бактерия, може всеки ден да ми приготвя по доза и половина кантучини?

@Lindt. "животинчето" е на 3 дни... Тази сутрин го нахраних за пръв път и за 4 часа си удвои обема... :girl_wacko:След около седмица ще ти пратя "излишен квас", само кажи кога да чакам кантунчините... :sarcastic:

IMG_20210412_164853.jpg

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Eva eva @chandni Благодаря и на двете - преди време си правих нещо подобно, но само с киноа, сирене и домат, обаче сега ще добавя повече неща, за да е по-разнообразно, а и да си стане като основно ядене.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , chandni каза:

Бяхме пред същата дилема... Купихме 1 кг киноа от Метро и се чудихме какво да я правим. Започнахме да си правим салати - домати, краставици, червен лук, саламурено сирене, домашно приготвен дресинг с лимонов сок (истински) - 2 с.л. , зехтин - 6 с.л., сол - на вкус, чер пипер - на вкус, дижонска горчица - около половин до една ч.л., лук и чесън на прах и сварена киноа. Киноата - 100 гр сух продукт, сварена с 200 гр вода. Полученото вариво е достатъчно за 4 салати. Става много приятно, а салатите стават изключително питателни.

@Lindt. "животинчето" е на 3 дни... Тази сутрин го нахраних за пръв път и за 4 часа си удвои обема... :girl_wacko:След около седмица ще ти пратя "излишен квас", само кажи кога да чакам кантунчините... :sarcastic:

Може и да успея да направя кантучини с наличните средства, имам останали малко ядки и някакви кувертюри. Обаче след тези 16 банана роти не искам да чуя за тесто и сладко. Не знам и на кого имам доверие да ми избере зеленчуци, а сме карантирани. В този ред на мисли рецепти с леща, сушени домати и яйца ще са ми от голяма полза 🤣

Бих разменила кантучини за зеленчуци веднага, ама ще короноваме куриерите 🙄

• Смея се 1
Публикувано:
преди 9 минути , Lindt каза:

Не знам и на кого имам доверие да ми избере зеленчуци, а сме карантирани. В този ред на мисли рецепти с леща, сушени домати и яйца ще са ми от голяма полза 🤣

Бих разменила кантучини за зеленчуци веднага, ама ще короноваме куриерите 🙄

Поръчваш през платформите доставка до входа на апартамента. Плащаш с карта. Няма риск за доставчика.

Единственият неприятен момент е, че друг ти избира зеленчуците и плодовете.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Единственият неприятен момент е, че друг ти избира зеленчуците и плодовете.

Eй това ми беше най-голямата драма миналата година, когато се прибрахме от Албания и бяхме две седмици под карантина.... И в крайна сметка това, което ни бяха избрали и донесли от магазин, който приемаше поръчки онлайн, се оказа по-добро и качествено от това, което колегите ни ни избраха... :girl_wacko:

• Харесвам 2
  • Замислям се 2
Публикувано:

Киноа много добре се комбинира с тофу, маслини и задушени зеленчуци. Често прибавям и сушени гъби към водата, докато го варя, с манатарки става най-хубаво.

Вчера купих готов хумус и прибавих няколко лъжици към целената салата с печени чушки и киноа и стана много вкусно.

• Харесвам 3
Публикувано:

Включвам се с идеи, ако има някой постещ. Чудни кюфтенца от червена леща с булгур се получиха по тази рецепта (само дето ги изпекох) - https://hranatazadushata.blogspot.com/2021/01/blog-post.html?m=1

IMG_20210412_192137.jpg

В хладилника стяга и веган моцарела, нямам търпение да пробвам резултата 😊

• Харесвам 14
Публикувано:

@DenitsaS, можеш да приготвиш киноата и по технологията на ризото и са го гарнираш, както искаш. В Мармотника май имам рецепта за "ризото" от киноа с гъби. 

Сладки картофи освен на фурна, стават много добре и на крем-супа, с "тиквени" подправки (индийско орехче, къри). Правила съм и една тарта със сладки картофи и фета, по рецепта на Йотам Отоленги и стана много добре. Ти рецепти само без месо ли търсиш, или да са изобщо без животински продукти?

Това е тартата, ако искаш да погледнеш  - https://marmottesetchocolat.com/blog/2015/03/tarte-la-patate-douce.html

• Харесвам 2
Публикувано:
На 11.04.2021 г. в 11:22, Alexander каза:

Вчера си купих най-накрая камък за пица от Метро, ето този.

1764432529__2021-04-11_112100.png.22b1472db4d3323448f3c9d74081c089.png

Обаче сега се чудя как точно ще местя пицата върху него.. май трябва някаква лопатка, защото с хартия отдолу не ми допада като идея.

Намерих и при един италиански пицар- писах за пицарията му в София по-назад страхотно брашно за пица с 13% протеин, уж толкова трябва минимум да има в хубавите брашна. Надува се по-лесно и е много еластично.

45D0EF26-4B3E-4091-8B9B-9DB8FE1B93B2.jpeg

6CAB7216-F2BF-4DD0-AA49-BA2D4CCE3BFE.jpeg

Ние имаме такива:

G3-Ferrari-Delizia-Pizza-Express-04.jpg.286367e72eebbe92a631446495ae7429.jpg

От фурнир са, много тънки, около 2-3 милиметра. Нямам представа как се наричат на италиански, на английски видях, че ги водят pizza lifter. Предполагам, че всеки дърводелец би могъл да ти изреже такива по мярка.

• Благодаря 1
Публикувано:

@Мари Николова Задушените зеленчуци са добра идея, сигурно утре това ще пробвам, защото имам грах, моркови и царевица в хладника. @Роца За момента само без месо търся, не съм спряла млечните продукти на този етап. Тази тарта изглежда супер вкусна, слагам бутер тесто в списъка за пазаруване и в края на седмицата ще давам отчет 🙂

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.