Прескочи до съдържание

Подготовката за Светлия празник - Рождество Христово, да започне сега!


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Весела Коледа и да сте здрави!

Вчера бяхме на работа но днес сме си всичките в къщи. Аз за първи път се изявавам, като баничар 😀 Жена ми каза, че се предава по наследство (баба ми беше баничарка до НДК дълги години). Корите са точени от мен. Ето го готов тиквеника.

 

 

20201225_125459.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 8
Връзка към коментар

Весела Коледа 😊😊 Здраве и благоденствие и много пътувания до следващата Коледа😉

Благодаря на @AlexandraKo за рецептата за пълнените чушки ☺️ Е не можах да намеря в Швейцария сминдух ( не бях чували в магазина за такваз подправка), но мъжа ми каза, че въпреки това чушките са страхотни и да съм правела по-често😂

F042B2BB-6731-487C-8432-F0F488348D4A.jpeg

  • Харесвам 21
Връзка към коментар
Преди 1 час, Bore каза:

Весела Коледа и да сте здрави!

Вчера бяхме на работа но днес сме си всичките в къщи. Аз за първи път се изявавам, като баничар 😀 Жена ми каза, че се предава по наследство (баба ми беше баничарка до НДК дълги години). Корите са точени от мен. Ето го готов тиквеника.

 

 

20201225_125459.jpg

Малееее, @Bore, браво! Направо си имаш талант. Да разточиш кори, не е хич лесно и просто. Страхотен ти е тиквеникът!

преди 44 минути , Velyana каза:

Весела Коледа 😊😊 Здраве и благоденствие и много пътувания до следващата Коледа😉

Благодаря на @AlexandraKo за рецептата за пълнените чушки ☺️ Е не можах да намеря в Швейцария сминдух ( не бях чували в магазина за такваз подправка), но мъжа ми каза, че въпреки това чушките са страхотни и да съм правела по-често😂

F042B2BB-6731-487C-8432-F0F488348D4A.jpeg

Оооо, много се радвам!Като няма сминдух, може нещо друго - дивесил, чубричка, джоджен.Важното е, че са се харесали.

Пък, като си дойдеш до Бг, не забравяй да си вземеш, за следващата Коледа, да си имаш:))))

Това, за разлика от много други, популярни ястия, си е типично българско ядене, от Северна България.

Оказа се, че и на Сър Антъни му се усладиха много, та и той рече, да правя и аз, по начесто:))))

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Клъвдий Бух празнува с приятели в хралупата на коледното си дърво и ви пожелава светлина по пътя, мир в душите, любов в сърцата, вино в чашите и антитела в кръвта! 🌲🍷🦉

IMG_20201225_144837.jpg.5a114e9e3f96a8c458a0961bdf79fc2b.jpg

 

IMG_20201224_154321.jpg.346bcc6af5bb88a069fd84b6bf220e1d.jpg

  • Харесвам 27
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Желаем на Ваше Достолепие г-н Бух прекрасни хиляди коледни купони и още поне много повече милиони по толкова приятели.
От членовете на вселенски клуб - "Почитателите на нощните птици".

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Голям зор с това младо пуйче, дето го купих онзи ден. Не ще да се размразява, 24 часа му се молих. Едва успях за няколко часа да го потопят в солена вода (на кого беше идеята). След това последвах съветите на @jul и се преборихме. Не слагам дреболии (у дома не сме почитатели), увих я в пушен бекон от Лидл, и пекох, пекох. Допълнително сложих кисело зеле с ориз (малко, да не се ядосвам много ако всичко отиде за храна на кварталите котки😉)....

За съжаление, част от компанията се разпада (те си знаят). Та... Сега ще имаме да си ядем пуйка следващите няколко дни. 

Бялото месо стана страхотно (даже аз се изненадах), показвам част от подготвената за сервиране, разфасована.... 

 

 

IMG_20201225_123934.jpg

 

 

И филето, по рецептата на @DaBo се получи страхотно. Първата партида е готова точно за Коледа. 

  • Харесвам 12
  • Браво 10
Връзка към коментар

Честита Коледа, бъдете здрави, усмихнати, късметлии, споделени да са дните, трапезите и пътуванията ви! 🎄 

@Velyana, че как го пита тоя сминдух на швейцарски 😆

@Lyubina, давам жокер с кутийките пенливо вино в Лидл - бяло и розе, не е просеко, ами е секо 😀 На мен чат-пат и зимата ми се допива аперол, та си взимам кутийка за дозичка, че цяла бутилка ми идва множко. Е, не е отлично качество, но е съвсем прилично за цената си. 

Нашата пуйка я поизядохме, преди малко приключи тежкия феодален обяд. Разбира се, остана бялото месо, та за утре съм поканила гости на рециклирана пуйка 😊

След тази шантава, като от филм година, съм благодарна, че има с кого да се събираме и да споделим празниците, че всички сме живи и здрави, оцеляхме и сме в очакване на по-добри времена 🎇 

 

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Пуйката се получи, писах преди малко. 🍷

Леко модификации имаше на рецептата, но трябваше да се съобразя с вкусовите предпочитания на фамилията. Ще има да дояждаме обаче. Оказа се повече, от колоото си представях. 🤣

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Честито Рождество Христово! Нека има здраве и любов за всички ❤️ И аз съм готова да дам отчет какви ги свършихме с пуйката днес 😄 Както споменах преди, аз само помагах, но всеки шеф-готвач има нужда и от такива като мен 😉 След традиционно българската вечеря снощи, днес направихме английски коледен обяд. Пуйката беше т. нар. turkey crown - без крила и кълки, само с гръдната кост и съответно беше 1.7 кг, което е достатъчно за няколко дни за нас. Овкусихме със сол и черен пипер, сложихме и масло под кожата. Увихме я в пушен бекон, както направихме и с наденичките, а на дъното на тавата сложихме нарязани лук, моркови и пащърнак. Пекохме около 2 часа или докато вътрешната температура достигна 76 градуса, като веднъж заляхме със соковете по време на печене. Накрая малко попрепекохме бекона, защото махнахме фолиото една идея по-рано, но самата пуйка стана много сочна. Със соковете от месото и зеленчуците направихме грейвито, сгъстява се с брашно и сладко. Гарнитурите бяха няколко: запържени моркови и пащърнак, печени картофи с кленов сироп, зехтин и розмарин, пюре от грах, запечено брюкселско зеле с кленов сироп и балсамов оцет, кисело червено зеле. Десертът ни е обикновена торта Victoria sponge с маслен крем. Доволни сме от всичко, най-вече от това, че няма да готвим в следващите няколко дни 😆

 

IMG_E0886.thumb.JPG.34184cecad6e9764b361dbdebb0d9b4f.JPG

 

IMG_0891.thumb.JPG.4d805b39f118b59dc8b2d5a5e186baca.JPG

 

IMG_0895.thumb.JPG.66c5579375dca554618dd85396f05f20.JPG

 

IMG_0899.thumb.JPG.47e29aaff3dcefac8a3ea6329204108e.JPG

 

IMG_0903.thumb.JPG.2cf8756be1fa312c1aa9b54a6fcc3b4d.JPG

 

IMG_0905.thumb.JPG.2ea9f81d8e3443ea189facb44657669d.JPG

  • Харесвам 21
  • Браво 12
Връзка към коментар
3 hours ago, jul said:

Честита Коледа, бъдете здрави, усмихнати, късметлии, споделени да са дните, трапезите и пътуванията ви! 🎄 

@Velyana, че как го пита тоя сминдух на швейцарски 😆

 

Хахах не питай 🤣🤣🤣 рових в речника да намеря превода как е на книжовен немски, после питах за всеки случай  един приятел швейцарец как е на местния диалект, ама той не бе чувал за такава подправка 😂

и накрая питах на книжовен немски, ама си беше обяснение де и накрая ме пратиха в аптеката, че там имало. Но се оказа, че там е само на таблетки🤣

Но при следващо прибиране до Бг ще се запася.

  • Харесвам 3
  • Смея се 7
Връзка към коментар
19 hours ago, AlexandraKo said:

Всъщност, Големият ден за нас, е днес. На 25 е “ Семейният Коледен бал”, както кръстиха , преди години мъниците, семейната ни вечеря на Коледа. 

Мъниците вече са големи, но продължават да пишат писма на Дядо Коледа, да мислят, как ще са облечени на бала, а пък тази година се изпопритесниха, да не би, да нямаме бал, заради вируса:((

От много години, събирането ни е в една къща за гости, срещу Турското консулство и собственикът Алекс се грижи за храната. Преди много години, когато започнахме да ходим там, предварително обсъждахме менюто. Като се разбра, че Алекс е чуден кулинар, а ние не сме от тия, дето им е важно количеството, оставих човека, да ни изненадва, с гурме -вечери. Деликатеси - много видове, по мъничко. Отделно, дето и той , все едно ни е член на фамилията и винаги и за него има подарък под елхата.

Друга семейна традиция ни е, да поръчаме вино, с етикет - наша снимка, от някое пътуване, през изминалата година, което раздаваме на роднини и приятели. Тази година , снимката е от Лансароте:

 

ACAEB487-BE52-48B1-92BC-6E130570F747.thumb.jpeg.408c22d9862b6ddae913325f38bfa1be.jpeg

Много хубаво нещо са традициите, а още по-хубаво, че се събирате цялата рода.

 

За Бъдни Вечер не правя постно. Американците я нямат тази традиция, а и аз си мисля, че като не съм постила цяла година, за една вечеря няма да се престаравам.

 

Вчера свекърва ми сготви чудесно бяло чили - бял фасул, пилешки гърди, смляно пуешко месо, зелени чили чушки, пресен кориандър. За предястие хапнахме спаначен дип и кашкавалена топка от крема сирене, чедър, маслини и лук. След вечеря правихме лакомства от оризови люспи (??? Rice Krispies) - едните с маршмелоу, другите с фъстъчено масло и шоколад.
 

8FEF2E93-7423-4368-8A34-4391613443B7.thumb.jpeg.f0c73e5c78a742258edaef863dc09b38.jpeg

 

E1BC01B4-5F24-4816-A3AF-44ED9BE3E4E9.jpeg.de2d117e82afa97451b2637ca26f9649.jpeg

 

255EEE45-FA4A-4E67-B21F-A132683CFF80.jpeg.a3f687ea6f2c1f599726f20e7e61687a.jpeg

За коледна закуска опекох канелени рулца с глазура, предварително приготвени в магазина. Обядът ще ни е и вечеря - салата от броколи със сушени червени боровинки, руска салата, печени гъби, картофи огретен (ползвах за нарязването на тънки филийки новия комбайн, подарък от мъжа ми), свинско филе пълнено с моцарела и пастет от гъби, орехи, червени боровинки и билки, за който също ползвах комбайна, и обвито с панчета. Направих и сос Грейви със соковете от месото и гъбите. Въобще се получи страхотно. Щях да правя и сърмички, обаче се изморих, та ще ги оставя за Нова Година.

 

C59CDD93-37AE-4EF2-9B1E-C1FA10C72ACD.jpeg.eb8425e43f79864406c70ab22b3d4c88.jpeg

 

7D6A65A4-00BB-4BE5-B289-4F687CDD6789.jpeg.c6491079d29393da38519845d3e2012f.jpeg

За моето семейство 2020-та беше не лоша година, имахме доста весели моменти, почти не сме пътували, но бяхме здрави и борсовият пазар беше щедър за нас 😆

 

C70A4A67-F0EC-4635-8C47-FC2A48026C6C.jpeg.a5eb15125e68045ad54310973a4a06cd.jpeg

 

Пожелавам на всички магеланци много щастие, здраве и сбъднати дестинации!!! Живейте в любов и разбирателство с близките си!! 

  • Харесвам 32
  • Браво 7
Връзка към коментар

Сега, за днес традиционно правя ей тази пита с пикантен Камембер с коняк. И, ще покажа, не правена от мен, от девер ми, но за първи път виждам рецепта за баклава с шоколад и лешници, която наистина става феноменална и си я запазих и ще правя вече и аз само от нея. Ето и рецептата за баклавата. BAKLAVA — Basics With Babish
https://basicswithbabish.co/basicsepisodes/baklava. Не можах да се стурпя да не я споделя. Приятен уикенд! 

 

FB_IMG_1608964564143.jpg

IMG_20201225_135101.jpg

IMG_20201225_144511.jpg

  • Харесвам 19
  • Благодаря 2
  • Браво 6
Връзка към коментар

И аз да дам отчет,за снощната, семейна вечеря.Толкова ни беше хубаво,толкова се бяхме затъжили, да сме всичките накуп,че откарахме до сутринта почти, направо неусетно:))

Не знам мъжете днес, как ще работят.Жените сме си в къщи:))

И понеже, децата са възприели моя начин за подготовка - подаръци се купуват много отрано, нищо не се оставя за декември, всички подаръци са чудни и чудесни, всички са доволни:))

Елхата с подаръците:

33D36577-D62D-4E68-9A59-7CD5619A3B30.thumb.jpeg.30329016d4a7364345e57ce67114e52e.jpeg
 

Беседата, на Библейска тема:

 

CE5DAD11-1F4C-4CFA-99AC-7003CC35F3F4.jpeg.f42c3cda8b25bb4025788eeb0bc81115.jpeg

 

Традиционната снимка на Сър Антъни, с внуците, неговата гордост.И моя са, но му отстъпвам,да са повече негови:)))

 

33B2E512-8E3E-412C-B1B7-F5FA150B67A7.thumb.jpeg.e80f9a84becece3a753ea1c19ecd3353.jpeg


Масата за вечерята:

 

8C325137-245C-42E9-BD6E-B57D9E0A4EAA.thumb.jpeg.4a9f84fd8c101e0e87d80035bba8d82b.jpeg

 

Алекс,пак беше натворил едни гурмета, страхотни.

Салата от зеленчуци, нарязани на мноооого тънки спагети.Изключително красиво и вкусно. С някаква машинка се правят.

 

B8B5A71B-C732-45B5-9FEA-91FA8191BE3D.jpeg.6f2d43350adddad3e090025baa4dc623.jpeg

 

Антре-рулца, два вида. С патешки пастет и със спанак и домашна лютеничка:

 

656618FA-7746-442D-8F64-083A9631D359.thumb.jpeg.bda53753b30867a4bc071bf53734dfd8.jpeg

 

 

 

Основно - телешко филе със сос+картофки+сармички:

 

BF082409-A325-4AC7-A302-EDF3D02EBC81.thumb.jpeg.53dd25030a3bbd41fea2bc6667b20b46.jpeg

 

Вино - Асеновградски мавруд и два вида Просеко.

Оказа се, че не съм снимала десерта- много вкусно - нещо ,като кекс, с малко сладолед и сладко от къпини,разни видове ядки, плодове и бонбони.


80A57B2B-E3EE-46B0-B4DF-E93C0B012EF6.jpeg.a1c5e99db28d3606ad908109351dc52b.jpeg

 

B5BFF7CB-36A0-4C28-888D-6372D3CD385D.jpeg.cc15e632579e91f46128718822b4f1e8.jpeg

 

Три от нас,нагодени,с новите гривни, от домашния Дядо Коледа:

 

6AE8A958-935A-431D-955C-8489E585D1F6.jpeg.f80f7b114510ae3b4e015f9439de33e3.jpeg

 

По тоя повод, диалог, между най-малкия внук /на 8/ и внучката /на 14/:

Той: Ти какво намери на Бъдни вечер под елхата?

Тя: Ей тази златна гривна.

Той: И само това?Аз намерих 4 подаръка - една игра, една тениска ...и т.н.

Тя учудено:  Ми да, само това.

Той: Ох, горкичката:(((

 

Та, мили Магеланциииии, отново - Честита Коледа!

 

2DBF6774-0BB0-4947-A774-C7A80721F31B.jpeg.0a6cc1491162b1e7987782e24e118d06.jpeg

 

 

  • Харесвам 22
  • Благодаря 2
  • Браво 10
Връзка към коментар

Забравих да постна,правилните надписи:))):girl_in_love:

25F1E822-312A-4E00-9E7B-A3EECFEDC8F2.jpeg.797163031836e8a84972a2db8a7bf75e.jpeg

DFDC1FC1-F459-49FE-8B03-34717C8377DB.jpeg.6412d3ebc406595eef6ea7433e4e3e47.jpeg

 

А пък, единият ми подарък, беше под елхата, в този плик:)))))

Само любимият ми мъж, може да го  съчини:girl_cray2:Няма пощенски код, ама пак пристигна:)))))))

Santa Claus agensy:)))))

Той винаги , вместо картичка, по някакъв повод, на всички ни рисува, картинки и закачки.

С нарисувани емоцийки, като емотиконите тук.

 

89FF0AE3-0D4E-49EC-9EDE-BCFE98FA1E01.thumb.jpeg.21f1a061984fc0901c8d47d9d611daef.jpeg

 

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да се събудиш на Коледа с 38.5 градуса температура.... безценно. Отказахме, разбира се, поканата за Коледен обяд, а мъжът ми занесе подаръците за децата и няколкото неща, които бях приготвила предния ден. Не можех да си държа очите отворени, камо ли да снимам, каквото и да е. След кошмарна нощ днес вече шавам малко повече и успях да направя баница (пълна импровизация, че корите за нищо не ставаха) и едни сарми се готвят в момента. Слагам само листата на две по-големи зелки за сарми, но тази година бяха станали на пълна каша. Едвам успях да завия 15-на. С останалата кайма и разкашканите листа ще експериметирам нещо като сармян кекс. Днес е ден на кулинарните импровизации.

 

Честита Коледа на всички!

Преди всичко и най-вече бъдете здрави - вие и вашите любими и близки! 😘

  • Харесвам 7
  • Шок 6
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , DaBo каза:

Да се събудиш на Коледа с 38.5 градуса температура.... безценно. Отказахме, разбира се, поканата за Коледен обяд, а мъжът ми занесе подаръците за децата и няколкото неща, които бях приготвила предния ден. Не можех да си държа очите отворени, камо ли да снимам, каквото и да е. След кошмарна нощ днес вече шавам малко повече и успях да направя баница (пълна импровизация, че корите за нищо не ставаха) и едни сарми се готвят в момента. Слагам само листата на две по-големи зелки за сарми, но тази година бяха станали на пълна каша. Едвам успях да завия 15-на. С останалата кайма и разкашканите листа ще експериметирам нещо като сармян кекс. Днес е ден на кулинарните импровизации.

 

Честита Коледа на всички!

Преди всичко и най-вече бъдете здрави - вие и вашите любими и близки! 😘

Бързо оздравявай! За готвене винаги ще има време. Почивай повече и се пази!

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , DaBo каза:

Да се събудиш на Коледа с 38.5 градуса температура.... безценно. Отказахме, разбира се, поканата за Коледен обяд, а мъжът ми занесе подаръците за децата и няколкото неща, които бях приготвила предния ден. Не можех да си държа очите отворени, камо ли да снимам, каквото и да е. След кошмарна нощ днес вече шавам малко повече и успях да направя баница (пълна импровизация, че корите за нищо не ставаха) и едни сарми се готвят в момента. Слагам само листата на две по-големи зелки за сарми, но тази година бяха станали на пълна каша. Едвам успях да завия 15-на. С останалата кайма и разкашканите листа ще експериметирам нещо като сармян кекс. Днес е ден на кулинарните импровизации.

 

Честита Коледа на всички!

Преди всичко и най-вече бъдете здрави - вие и вашите любими и близки! 😘

Пожелавам ти бързо и леко да мине!
ЗАрежи манджите, като му е лошо на човек, не му е до готвене.

А това, с кайма и накълцано зеле, съм го правила в тавичка. Като си му сложиш всички подправки, като за сарми и го опечеш във фурната, става чудно. После едно млекце с чесънец и готово.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Весела Коледа!  Пожевам здраве, успехи и мнохо щастие на всички магеланци и семействата им!

DaBo, пожелавам ти бързо да пребориш болеста!

AlexandraKo, чудесно е, че сте успяли да организирате семейното тържество! Внуците не се ли включиха в програмата?
DenitsaS, английската кухня ми изглежда толкова безвкусна, но това, което сте направили е страхотно! Смятам някой ден да се опитам да го сготвя.
Ние направихме семейна вечеря на 24-ти. Много се радвам, че всички успяха да се включат. Аз схотвих, а децата почистиха и сложиха масата.

 

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.