Прескочи до съдържание

Подготовката за Светлия празник - Рождество Христово, да започне сега!


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Ох, аз си признавам, че макар и да се кича с кулинарно самочувствие, сърми не съм правила през живота си. Бога ми, предпочитам да направя най-сложната торта на света пред това да направя сърми. Ужас... Да е жива и здрава мама, тя ми свива. Тази година не се чувства много добре, ама пак ми направи. Точно станимъшки, боя се, че аз, като се наложи, ще се пиша Софийска мома и ще ги правя едрички. Между другото те си имат техника, някак се стискат, не се увиват, но аз не съм я овладяла. Днес правих сладки, лебкухен, за 1 път намирам рецепта за такъв, какъвто търся и какъвто обичам - меки, дъвчащи и дъхави сладки. Другите са шведски, хрупкави и много тънки-пепаркакор. Лебкухена от тавата, току-що глазиран. Рецептата е на Йоана, и наистина за любителите на немските дебели меденки с шоколад, много сполучлива. Ето ги моите. Не съм украсявала, няма да подарявам, само за Дядо Коледа са. 

IMG_20201224_111631.jpg

IMG_20201224_110030.jpg

  • Харесвам 24
Връзка към коментар
преди 11 часа, Миланка каза:

Най-добре я завий хубаво със 5-6 зелеви листа

Аз бих я завил отгоре с тънко нарязана сланинка под листите или без листи. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 34 минути , Eva eva каза:

@AlexandraKo, догодина, живи и здрави, някъде в края на ноември, началото на декември драсни 1 ред да ме подсетиш и ще ти дам подробни указания как и какво - рецепти, фондан, принтове. Ще направим най-прекрасните бисквитки 🙂 

 

 

186.JPG

202.jpg

Професионалист! Ако престане да има хляб в правото, готова си за бизнес с малка бутикова сладкарничка-магазинче. А аз ще съм първия ти клиент.

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , Дани Магелани каза:

Професионалист! Ако престане да има хляб в правото, готова си за бизнес с малка бутикова сладкарничка-магазинче. А аз ще съм първия ти клиент.

То ще стане опашка:)))) тутакси:)))

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Цвете каза:

Нещо извън готвенето, което съм писала и преди. От много години, след като го прочетох някъде, на Бъдни вечер( и на Коледа и на Нова година) паля на масата Бяла свещ - за здраве, червена - за любов, зелена - за пари и благополучие. Когато искате да има бебе- синя свещ( за това имам два потвърждения- последното е от тази година😄, имам си внук) Когато бях в Перу същата символика на зветовете ми разказаха за техните керамични бикчета. Та, ако искате, запалете си каквито цветове ви харесват и весели празници!

 

преди 2 часа, Цвете каза:

 

Да е жив и здрав внукът ви,много да ви радва!

Свещите създават много уют и топлина.

Благодаря за информацията за символиката на цветовете.

Ето и нашите коледничета.

Светли Празници ви пожелавам.

20201224_120045.jpg

20201224_120049.jpg

20201224_120108.jpg

  • Харесвам 18
Връзка към коментар

Пожелавам на всички участници във форума весело посрещане на Рождество Христово! Бъдете преди всичко здрави физически, психически и емоционално (това не е ирония), обичани, обичащи, успешни и нови пътешествия през 2021 година!

  • Харесвам 15
  • Благодаря 9
Връзка към коментар

Купих си буркан със зелеви листа, вместо зелка. Сега го отворих и се оказа, че в буркана има цифром и словом 4 (четири) листа навити на руло.😮Е, колкото -толкова, за постните сърми толкова, ще ги нарежа на по-малки парчета, тамън да не ядем много ☺. Весели и светли празници на всички!

  • Харесвам 6
  • Шок 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Бръмбар каза:

Купих си буркан със зелеви листа, вместо зелка. Сега го отворих и се оказа, че в буркана има цифром и словом 4 (четири) листа навити на руло.😮Е, колкото -толкова, за постните сърми толкова, ще ги нарежа на по-малки парчета, тамън да не ядем много ☺. Весели и светли празници на всички!

Еее,ти си купила малък буркан,за това.Има едни,по- големички,с повече листа.Или два от тия,че иначе са малко наистина.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , Eva eva каза:

 

DSC_0726.jpg

 

И който е безгрешен, нека пръв посегне на това бижу!

Аз бих го залял с епоксидна смола и бих го окачил някъде в кухнята. 🙂 

Здраве и смирение желая на всички! 

 

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Имам си хоби (правя картички и албуми) само за лично ползване и нещо последната година, две ми попремина вдъхновението, но вчера направих две тагчета към подаръците на едни дечица за утре:

 

8D7BFF7D-9476-4BCF-92DF-8E12BD0756CA.jpeg.973e4c6bc112f40ca2ae3a92b9e39edd.jpeg

 

69F8AD05-5C45-4F27-8C46-2E3575948CFE.jpeg.18a1d02a29ba3e408cbf9e0329f93a8d.jpeg

 

1093CBBD-EBCE-49CA-90B0-5F93F0A5444A.jpeg.2334937f2790733b96a3a290fe961b17.jpeg

 

975D9FB3-006C-44D6-AAD1-D15E57024E18.jpeg.29019728024c94392b87340216915dd3.jpeg

 

 

  • Харесвам 25
  • Браво 11
Връзка към коментар
преди 11 часа, Marusinka каза:

Руската салата в най огромната купа, която притежавам, е готова, 

 

2E8E20E8-59BC-412E-94C3-B3F6A086B7D9.jpeg

BCDE11E7-81F6-49FF-A583-E5D6845BD217.jpeg

Впечатлих се като прочетох за огромната купа. Викам си: има и други луди като нас!

Но като ти видях снимката, има да ни гоните.... У нас руска салата се прави в нечовешки количества и никога не остава за третия ден. Последният път я измерих - беше 12 кг. Горе-долу двойна на твойта купа, тъпкана до горе.

  • Шок 4
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Уау, Но нейм, 12 кг! Впечатляващо! Как успявате да я хапнете? Е, сигурно сте и много хора. И на мен ми се прияде руска салатка, май ще направя скоро, макар и в по-скромно количество,че иначе се наяждам само с нея. 

Тази година за първи път аз пека содената питка, като ходим на гости, ни правят, но понеже знам, че има проблеми с фурната свекито, та предложих аз да я направя. И да не е съвсем капО, направих и една рязядка от мариновани печени чушки, зехтин, бадеми, чесънче. Ако не са мариновани, а печени, си искат и оцет. Но, ние купуваме едни от Лидъл, всичко си имат. 

IMG_20201224_160750.jpg

IMG_20201224_160725.jpg

  • Харесвам 20
Връзка към коментар

Сладки не направих, проверила съм сърмичките на мама (немам нерви, честно), питата на голямата дъщеря, аз "завъртях" един тиквеник с готови кори (тънички, за баклава, че у нас се набляга на плънката, а не на корите 🤣). 

IMG_20201224_164833.jpg

 

 

Тук вече е започнат от населението... 😉 Не успяха да го изчакат да изстине даже. :dash1:

  • Харесвам 14
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Стъкмих едни цветни кокоски:

 

93BBD586-08D0-44AE-BD9B-10AA2FF4CDBB.thumb.jpeg.c209e24cd9413598bb6cfd0c5a4255e4.jpeg

 

Тиква с мед и орехи:

 

3FEDA2A6-B2F1-4989-844F-A8355A3236BF.thumb.jpeg.de22a0341b5aad7df4bf6043de7929a2.jpeg

 

И фук,фук,с на любимата ми снаха питката:))):party:

 

903308231_IMG-7dc5e92ae5a2597a1f7956b59ecf2190-V4.jpg.1211909e47fa3f7ec618ee2fc2472b19.jpg

 

Моята,след малко:(

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Връзка към коментар

В навечерието на най-хубавия празник Рождество Христово,Коледа Ви пожелавам крепко здраве,защото здравето е най-важното нещо в живота!

Нека домовете ни са пълни с любов и разбирателство!Да се радваме на благополучие и щастливи моменти!

На всички магеланци  пожелавам много уют и топлина в тихата и свята нощ!!!За вас и семействата Ви много здраве,надежда и мирни дни!!!

Споделям красивата гледка към Витоша и Ви пожелавам сбъднати мечти.

20201224_171532.jpg

20201224_171423.jpg

20201224_171511.jpg

20201224_171519.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 5
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Моята питка-дребосъчка:)))Голямата ще е утре.

 

2DCEF055-692B-4C30-A0C3-94D0B2A18A36.thumb.jpeg.ae2a76a73d1fd74d50b7b2201ebb2c27.jpeg

 

А пък , специално, за тази вечер, за нас двамата:

 

17D802D7-F7E2-4609-90CB-0C9031EB4D56.thumb.jpeg.e004ba7a53b24b262c2eb3984d74ffc4.jpeg

 

Забъркала съм и една кето голяяяяяяяяяяма фантазия, в хладилника е, като стане, /ако стане/, ще я покажа.

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 21 часа, Marusinka каза:

Ей сега се върнах от българския магазин и забравих да снимам всичко, но се запасих със зелеви листа (сори @samuraika и @Роца), 

 

825861AB-A5E0-4D33-B31F-651F150144C8.jpeg

Завииижд, завиииижд 😂

Аз допреди малко бях на работа, та в момента пека пълнените чушки (поради липса на сърми 😉 ). Малко ги импровизирах, понеже се оказа, че нямам джоджен, та ръснах малко заатар, добавих и шепа стафиди, довечера ще видим как съм ги докарала. Като станат готови, ще изпека и питката, другото е кьопоолу и салата "Снежанка" (не е много по канона, ама поне всички я обичат). И френското участие - пушена сьомга и патешки дроб с карамелизиран лук за разкош. Мулти-култи докрай!

Единствените сладки, които направих са шоколадовият вариант на ванилените кравайчета (и да си призная, повече харесах ваниловия) и хрупкавите джинджифилови gingersnaps, изрязани като човечета (на заден план се вижда френският "брат" на меденките - pain d'épices, който изпекох снощи и който ще послужи за канапе на патешкия дроб).

 

Весели празници на всички и много светлина и уют в домовете ви! 😘

 

20201224_172814.jpg

  • Харесвам 22
Връзка към коментар

В навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово, на всички Вас, желая много много здраве, щастие, късмет, много любов, и всичко най-най-хубаво. Весели празници. 

Have a great weekend, be good to each other and have fun! Merry Christmas! Buon Natale! 😉

20201224_185001.jpg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Нека си пожелаем първо, да сме здрави, че е най- важно. И скоро, да отмине тази опасност-истерия и всичко да си бъде, както преди.

Може да е наивно, но е искрено.

 

0B26B186-97F6-4CFE-BF2C-1ABCC80EB44F.jpeg.172be6be7cb88096faafff42dc4cee2a.jpeg

 

 

 

Наздраве!

 

F2D40A83-CE37-4DCF-B364-7AF417522B23.thumb.jpeg.aa2322ff4f723cf145232a83eaf2eca1.jpeg

 

 

 

  • Харесвам 18
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.