Прескочи до съдържание

Подготовката за Светлия празник - Рождество Христово, да започне сега!

AlexandraKo

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , Kalina Ivanova каза:

Точна, точна, колко да е точна...според мнозинството около масата.

Късчетата месца и сланинка под брой, бургура се задушава в колкотоповечетолковаподобре праз. Подправки:   черен, червен пипер, може и малко лют пипер, сминдух, чубрица.

Лозовите листа - по бг стандарт🙃, лъжичка от булгурената смес+парче месо и сланинка, завиваме, редим в гювеч, печем дълго време на ниска Т. Сега бабините винаги бяха малки и много спретнати, аз се старая, ама...

Пълнила съм и пуйка с такива сърмички( да не ме чуе баба отнейде само):girl_witch:

Звучи чудесно! Винаги са ми били интересни регионалните рецепти, които имат специфики, особено в подправките. За това и разпитвам.

Решила съм да направя зелеви сърми с пуешко. Ноо...Сверявам си часовника  с другите, т.е. крада идеи, и си признавам. 

• Харесвам 4
Публикувано:

У нас на Коледа се правят станимъшки сърмички. Аз нямам нищо общо с този край( в София правим сърмища 😃), но от както съм омъжена със свекър ми връткаме мъъъънички сърмички привечер на 24-ти и за другият ден са готови. Традиция...

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Звучи чудесно! Винаги са ми били интересни регионалните рецепти, които имат специфики, особено в подправките. За това и разпитвам.

Решила съм да направя зелеви сърми с пуешко. Ноо...Сверявам си часовника  с другите, т.е. крада идеи, и си признавам. 

Да. Откровено се радвам на такова любопитство. Може и да пробвате някой път, дано ви се хареса. Най малкото да се замени ориза в сърмите с булгур.

• Харесвам 4
Публикувано:

А на мен ми дойдоха подаръците поръчани онлайн, че съм с децата нон стоп и няма как да ги купя иначе...

Нещо единия се забави и почнах да мисля план Б, ама не се наложи. Иначе мисля да не готвя кой знае какво, а традиционните манджи те така и не ги щяха като бяхме в България по Коледа... Правихме джинджифилови бисквити, ама нещо много се разплуха и обезформиха при печенето, някой знае ли защо? Аз хич не съм по сладките, дай ми мръвка да готвя...

• Харесвам 2
Публикувано:

Хайде и аз пробвах сладките на Мари. Ето резултата. Малко фокусът на снимката ми бяга, но важното е , че са вкусни. 🙂

viber_image_2020-12-23_23-09-052.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 13 минути , neuromancer каза:

разплуха и обезформиха при печенето, някой знае ли защо?

Единственото, което ми хрумва е, че са били тънки. Аз оня ден така прецаках едни, накрая за малко да станат като блат, толкова се разплуха. А не ги правя за първи път, просто ги направих по-тънки, уж да станат повече. Изядохме ги, разбира се, но още ме е яд.

• Харесвам 1
Публикувано:
16 minutes ago, neuromancer said:

Правихме джинджифилови бисквити, ама нещо много се разплуха и обезформиха при печенето, някой знае ли защо? 

Според мен е възможно брашното да им е било малко. Освен това такъв тип бисквити ги слагам преди печене за 10-15 минути в хладилника, да стегнат и след това мятам във фурната. Може и рецептата да не е била съвсем ок.

Ето рецепти за бисквити, които перфектно държат форма: 

https://www.mycookingcreations.com/2020/11/pasta-frolla-alla-nocciola-di-luca.html

От това тесто направих линцерите - усмихнатото човече, сърцето и кръгчето със звездата 🙂 

Ето и тези човечета 🙂 

https://www.kulinarno-joana.com/2012/12/gingifilovi-chovecheta/

DSC_0713-3.jpg

612.JPG

• Харесвам 15
  • Браво 3
Публикувано:
преди 3 часа, Lyubina каза:

Стъпка първа: от Фантастико се сдобих с едно от най - малките Junge Pute, което открих - има-няма 3,50 кг. 

За който не го разбира този език, "млада пуйка", (да не си помислите нещо друго 😜). 

Оставих я да се рамразява. Надявам се до утре на обяд да е готова за мариноване. Че ще ми трябва време, а за Коледния обяд тряи да е изпечена. 

Няма да търся пликове, ще се увива в хартия за печене,или изобщо няма да се увива. 

Най-добре я завий хубаво със 5-6 зелеви листа и след това целия съд опакован отгоре с фолио, в предварително загрята фурна 30-40 минути на максимални градуси, след това 2 и половина часа на 180-200 градуса, след което отвиваш всичко обливаш хубаво със соса който е отстрани и максимум още 10-15 минути допичаш. Като я извадиш от фурната и трябва почивка около половин час преди сервиране.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:

Малко и от нашите сладки. Само чее... таковата... 🙂 ... врътките по сърчицата не са арабски надписи - просто украсата е дело 7-годишната принцеса  🙂

20201223_215930.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 5
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

С удоволствие:))

Накисваш чушките в топла вода, за да се отпуснат.

През това време, подготвям сместа. Ако ще вариш боб, трябва да е готов, сварен. Аз ползвам един в буркани, от няколко години- много е хубав - готов, сварен.

Задушавам в мазнина, много праз, не кромид. С кромид стават водни. Като се задуши хубаво, слагам мъничко червен пипер и махам от котлона. Слагам много сминдух, добавям боба и го натъкмявам на сол. 

Пълня чушките, нареждам в тавата и поливам щедро с мазнина. Слагам ги да се пекат във фурната, докато останат само на мазнина . 

От баба ми знам, че две са тънкостите - праз и сминдух.

Да споделя рецептата за пълнени чушки с боб, която аз ползвам. Празът се нарязва на ситно, посолява се и започва да се претрива с чукало, като се понамачка се добавя на части отцедения боб и продължава да се претрива, като е важно да не стане на каша, да има и цели но и посмачкани зърна, добавя се зехтин, сухи подправки (копър, магданоз, джоджен) и най-важното начупени орехи. Със сместа се пълнят сухи чушки, предварително накиснати в топла вода. Подреждат се в тава, поливат се малко със зехтин и се пекът 20-на минути на средно загрята фурна. И да колкото повече праз и орехи - толкоз по-добре.

• Харесвам 4
  • Браво 3
Публикувано:
2 hours ago, Дани Магелани said:

Имаш ли точна рецепта или всичко на око? Ако имаш, моля сподели я!

И аз това съм решила. Как ги правиш?

Изпържвам бекона на умерен огън, за да се стопи колкото може повече, без да изгаря. Ако е пуснал много мазнина, изцеждам и ставям само колкото ми трябва да запържа в нея лук, накълцани на ситно пилешки гърди, някой път слагам гъби и наррязани на филийки скилидки чесън. Прибавям ориза да стане прозрачен и овкусявам с черен пипер, мащерка (с пресна стават най-добре, но може и със сушена), червен пипер и в една чаша бяло вино разтварям кубче пилешки бульон, вместо сол, добавям докато се изпари и това е. Пълня сърмите, отдолу слагам няколко цели листа, отгоре обвивам с бекон, ако ми е останал, ако не с още няколко листа и варя.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Понеже сме на гости довечера, аз ще нося  чушките и питата, 

Чушките сега излязоха от фурната и последните бисквити вече са готови.

Остана ми боб, а понеже си го готвех в гърне и е много ароматен, за да не се хвърля го насложих в тавата отстрани.

20201224_093803.thumb.jpg.e851112d5dd1cba34a26b24e156e0cf0.jpg

20201224_093614.thumb.jpg.5e346743725751de12e4fc309dc6afc6.jpg

• Харесвам 22
  • Браво 4
Публикувано:

Руската салата в най огромната купа, която притежавам, е готова, а баницата тръгна да ме търси. 
В България имах традиция с майка на Бъдни вечер след 24ч. да почнем да свиваме сърмички за Коледната вечеря. Правихме ги толкова малки, че вуйчо ми казваше: “По една сърма на зъб.” Утре обаче ще ги свия малко по-големи, че нещо ме примързява последните години, пък и сама готвя. Да видим какво ще измайсторя.

2E8E20E8-59BC-412E-94C3-B3F6A086B7D9.jpeg

BCDE11E7-81F6-49FF-A583-E5D6845BD217.jpeg

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 часа, Тони каза:

Понеже сме на гости довечера, аз ще нося  чушките и питата, 

Чушките сега излязоха от фурната и последните бисквити вече са готови.

Остана ми боб, а понеже си го готвех в гърне и е много ароматен, за да не се хвърля го насложих в тавата отстрани.

20201224_093803.thumb.jpg.e851112d5dd1cba34a26b24e156e0cf0.jpg

20201224_093614.thumb.jpg.5e346743725751de12e4fc309dc6afc6.jpg

Ааа, супер вкусен е бобът, така запечен отстрани на чушките. Аз го слагам, обикновено по средата, където се събират връхчетата на чушките, ама не ми остана хич, тази година и нарязах една чушка, за да не е празно.

@Тони, много са ти хубави бисквитките, браво! И един тъп въпрос - това със сърненцето, картинка ли е и може ли дя се яде? Или е само украса?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 59 минути , Marusinka каза:

Руската салата в най огромната купа, която притежавам, е готова, а баницата тръгна да ме търси. 
В България имах традиция с майка на Бъдни вечер след 24ч. да почнем да свиваме сърмички за Коледната вечеря. Правихме ги толкова малки, че вуйчо ми казваше: “По една сърма на зъб.” Утре обаче ще ги свия малко по-големи, че нещо ме примързява последните години, пък и сама готвя. Да видим какво ще измайсторя.

2E8E20E8-59BC-412E-94C3-B3F6A086B7D9.jpeg

BCDE11E7-81F6-49FF-A583-E5D6845BD217.jpeg

Супер идея ми даде сега - ще направя руска салата за нова година 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ааа, супер вкусен е бобът, така запечен отстрани на чушките. Аз го слагам, обикновено по средата, където се събират връхчетата на чушките, ама не ми остана хич, тази година и нарязах една чушка, за да не е празно.

@Тони, много са ти хубави бисквитките, браво! И един тъп въпрос - това със сърненцето, картинка ли е и може ли дя се яде? Или е само украса?

Купих ги готови. Ядлива вафлена хартия се казва. Полага се върху фондана, който леко се мокри. Доколкото знам в България също ги има, дори някой беше споменавал,  че има места където принтирани каквото ти искаш върху нея. 

Ще потърся и ще ти кажа.

Ето тук пращаш снимки каквито ти душа иска и ти ги принтират на вафлена хартия. : http://cookibooki.bg/принт-център

• Харесвам 2
Публикувано:

За бисквитките с надписа забравих да кажа- той е печат върху фондана, а лъскавото са златни късчета от едни листчета:

https://shop.coles.com.au/a/national/product/dollar-swets-edible-gold-leaf?cid=colsup_cpc_Generic|ColesSupermarkets|OnlineShoppingAds|Australia|Broad&gclid=CjwKCAiA8ov_BRAoEiwAOZogwccCYfY8qPjyFY4YNBI0WnP1XewIrUu8Iq2us8GLKtuaAgxGSLh4-hoCGdcQAvD_BwE

Публикувано:
преди 37 минути , Тони каза:

За бисквитките с надписа забравих да кажа- той е печат върху фондана, а лъскавото са златни късчета от едни листчета:

https://shop.coles.com.au/a/national/product/dollar-swets-edible-gold-leaf?cid=colsup_cpc_Generic|ColesSupermarkets|OnlineShoppingAds|Australia|Broad&gclid=CjwKCAiA8ov_BRAoEiwAOZogwccCYfY8qPjyFY4YNBI0WnP1XewIrUu8Iq2us8GLKtuaAgxGSLh4-hoCGdcQAvD_BwE

Не се отваря този линк.

Не се отваря от Бг.

Публикувано:
Преди 1 час, Тони каза:

Купих ги готови. Ядлива вафлена хартия се казва. Полага се върху фондана, който леко се мокри. Доколкото знам в България също ги има, дори някой беше споменавал,  че има места където принтирани каквото ти искаш върху нея. 

Ще потърся и ще ти кажа.

Ето тук пращаш снимки каквито ти душа иска и ти ги принтират на вафлена хартия. : http://cookibooki.bg/принт-център

Супер, благодаря ти!
Страхотна идея, това с ядливата хартия!

преди 4 минути , Kalina Ivanova каза:

Благодаря ти!
За тази НГ вече е късно, но за следващите празници, ще поръчам.

Момичетаааа, благодаря ви!
Всеки ден, научавам нещо ново от вас!:give_rose:

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 22 минути , AlexandraKo каза:

Не се отваря този линк.

Не се отваря от Бг.

Понеже съм дала линк към продукта в тукашен магазин. Ето българската версия /само че при нас са в пъти по-евтини/

https://decoshop.bg/produkt/златни-листчета/

• Харесвам 2
Публикувано:

Трябва ми помощ от кулинарните гуру-та на форума 🙂

Мога ли да изпека/сваря ( какъвто и да е процеса)  зелеви и лозови сърмички накуп заедно в глинен гювеч във фурната ? Или всеки вид сърмички си се вари/пече за различно време ?

Трябва ли да покрия всичко до горе в вода или слагам само малко ?

• Харесвам 1
Публикувано:

Баба ми също правеше често сърмите с булгур вместо с ориз и  винаги с накълцано на дребно месо (не с кайма). Аз и майка също с накълцано месо ги правим. Това ми е една от най-пипкавите дейности, заедно със свиването. Подправки - риган, чубрица и джоджен малко, червен пипер. Постните сърми майка ги прави с гъби и ориз. Гледам, че съм много изостанала с подготовката, почвам и аз да варя боб и да свивам сърми за довечера ☺.

преди 4 минути , funny каза:

Трябва ми помощ от кулинарните гуру-та на форума 🙂

Мога ли да изпека/сваря ( какъвто и да е процеса)  зелеви и лозови сърмички накуп заедно в глинен гювеч във фурната ? Или всеки вид сърмички си се вари/пече за различно време ?

Трябва ли да покрия всичко до горе в вода или слагам само малко ?

Аз не съм гуру по сърмите - но да, може накуп. Вода не догоре, а малко. Колко малко - зависи дали ориза изобщо не е сварен, а само запържен или малко е сварен първо. Аз гледам общо взето общото количество вода: :ориз да е 3:1.Може част от водата да е зелевата чорба (да кажем една чашка), че е доста солена.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нещо извън готвенето, което съм писала и преди. От много години, след като го прочетох някъде, на Бъдни вечер( и на Коледа и на Нова година) паля на масата Бяла свещ - за здраве, червена - за любов, зелена - за пари и благополучие. Когато искате да има бебе- синя свещ( за това имам два потвърждения- последното е от тази година😄, имам си внук) Когато бях в Перу същата символика на зветовете ми разказаха за техните керамични бикчета. Та, ако искате, запалете си каквито цветове ви харесват и весели празници!

• Харесвам 15
  • Благодаря 3
Публикувано:

@AlexandraKo, догодина, живи и здрави, някъде в края на ноември, началото на декември драсни 1 ред да ме подсетиш и ще ти дам подробни указания как и какво - рецепти, фондан, принтове. Ще направим най-прекрасните бисквитки 🙂 

186.JPG

202.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 8

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.