Прескочи до съдържание

Как да си самоорганизираме Египет?

Lindt

Препоръчани мнения

преди 22 минути , MayaS каза:

Покрай скорошните промоции се сдобихме с билети до Кайро и обратно за дати 02.11.2022 - 13.11.2022. Та ще понаспамя темата на @Lindt ако няма против.

Цяла сутрин четох темите за Египет, а преди седмица направих и план. От това обаче излизат и доста въпроси. Споделям предварителния план, който като маршрут може да се промени, но като места и обекти не ми се ще да пропускам.

Та ето:

02.11 - 19:35 Полет с Agean София - Кайро

03.11 - Кацане в Кайро в 01:50 Тук си мисля, че ако предварително резервирам частен тур до пирамидите, сфинкса и музея в  Кайро, така че да ни вземат направо от летището и да ни закарат на пирамидите за изгрева и после да ги разгледаме, а след това да разгледаме музея. Дали новия музей вече работи? 18:30 полет до Шарм Ел Шейх. Намерих една местна агенция, която предлага тур до Синайските планини за изгрева и тръгват вечер в 21:00, 04.11 - след изгрева на планината правят и посещение на манастира Св. Екатерина, но пишат че не е отворен и само се минавало покрай него - @Mary вие как го организирахте? Обаче и датите им не са точно нашите, дали ще намеря друга? След обяд има ли организирани гмуркания?

05.11 - Сутрешно гмуркане в риф - тук пак да помоля @Mary или някой друг да сподели кой си заслужава най-много и към кой хотел. 12:00 ферибот до Хургада и от там автобус до Луксор.

06.11 - Балон над Луксор, а после частен тур из всички забележителности.

07.11 - Луксор - Едфу - Ком Омбо - Асуан. За този ден е доста неясно. Не намирам влакове, които да спират в Едфу и Ком Омбо и се чудя дали наемане на частен тур ще стане. Не избирам опцията круиз по Нил, щот не ми се връзват дни и дати.

08.11 - Асуан обиколка на забележителностите с частен тур - ще стигне ли един ден, че там са по разхвърляни местата или трябва и още един?

09.11 - Абу Симбел - тур, нощувка в Асуан

10.11 - 06:00 Полет до Кайро и разглеждане на Кайро - Сами или с водач?

11.11 и 12.11 - Тур до Бялата и Черната пустиня. Благодаря за идеята на @master_of_germs

13.11 - 04:40 Полет до София през Атина с дълъг престой и разходка из Атина.

Програмата е доста сгъстена, но за толкова кратко време нямам много избор. 

А останалите въпроси са:

За кои от туровете да резервирам предварително и за кои на място, може да се окаже, че на място няма да имам време да намеря - дайте малко акъл (И аз като вица за Англичанката влизайки в месарския магазин - Добър ден, Имате ли акъл? - Не, - Ами аз ще дойда утре тогава 🙂 ), но пък на място може да е по-евтино.

Да разчитам ли на ферибота и автобуса за ден 05.11?

И погледнато като цяло достатъчно ли е времето за така планираните обиколки?

И предварително благодаря на всички, които ще се включат да помагат 🍻

Ако сте решили да разглеждате забележителности, разгледайте ги спокойно, махнете Шарм от програмата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

https://www.viator.com/searchResults/all?text=white+desert&destId=722  ето за пустинята

преди 1 минута , Marisha каза:

Ако сте решили да разглеждате забележителности, разгледайте ги спокойно, махнете Шарм от програмата. 

Той ни е само за отправна точка за манастира и планините.

Връзка към коментар
преди 27 минути , MayaS каза:

https://www.viator.com/searchResults/all?text=white+desert&destId=722  ето за пустинята

Той ни е само за отправна точка за манастира и планините.

А и не забравяйте, че ще сте в Египет, никой за никъде не бърза🤣.

Връзка към коментар

Ако някой пазарува от Viator имам линк за 15% отстъпка. Важи еднократно само за нови потребители. Не е необходимо предварително плащане и обикновенно винаги туровете са с  free cancellation до 24 часа преди датата.

В мрежата също има кодове , понякога сработват , друг път не.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , Marisha каза:

@Marisha, a според теб за Коледа с тънки неопрени в Хургада ще се търпи ли водата за 2-3 дни? Много ще ни дойде само култура на нас. 

Връзка към коментар

Спретнах бърза преработка на маршрута:

02.11 - 19:35ч Полет с Agean София - Кайро

03.11 - Кацане в Кайро в 01:50ч пирамидите, сфинкса и музея в Кайро, в 18:20ч – полет до Асуан

04.11 – Асуан

05.11 – Абу Симбел

06.11 – Асуан - Ком Омбо - Едфу - Луксор

07.11 – Луксор

08.11 – Полет Луксор - Кайро в 08:25ч разглеждане Кайро

09.11 – в 10:00ч полет Кайро – Шарм Ел Шейх гмуркане, Вечерта тръгване за Синай

10.11 – Връщане в Шарм гмуркане и полет Шарм – Кайро в 20:10ч

11.11 и 12.11 - Тур до Бялата и Черната пустиня.

13.11 – В 04:40ч Полет до София през Атина с дълъг престой и разходка из Атина.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Lindt каза:

@Marisha, a според теб за Коледа с неопрени в Хургада ще се търпи ли водата за 2-3 дни? Много ще ни дойде само култура на нас. 

Не сме ходили в Хургада по Коледа. Но не ми беше комфортно там дори в края на ноември заради вятъра, не от температурата на водата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Водата в Червено море рядко пада под 22 градуса, проблемът зимата е вятърът след излизането от нея. Зависи от дебелината на неопрена, познавам хора, които се гмуркат в Черно море през декември с добра екипировка. 
Гледам, че горе са писали за хапчета за храносмилателни проблеми. Един път и аз имах такива (а уж съм куче марка) и пих имодиуми до безкрай.
Другия път просто отидохме с по една бутилка уиски на човек и си ги пихме най-надлежно като лекарство по 100 грама вечер – ядох какво ли не (без месо) и проблеми нямаше. 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Marisha каза:

Не сме ходили в Хургада по Коледа. Но не ми беше комфортно там дори в края на ноември заради вятъра, не от температурата на водата.

Ние бяхме навремето така в Йордания в края на октомври. Но и във водата беше студено, освен вятърът на плажа, така че категорично районът беше най-тъпата част от пътуването ни. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Argentique каза:

Другия път просто отидохме с по една бутилка уиски на човек и си ги пихме най-надлежно като лекарство по 100 грама вечер – ядох какво ли не (без месо) и проблеми нямаше.

Оооо, добре изпитан и работещ метод. Практикувам го винаги по такива места 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Кацане в Кайро в 01:50 ч. през ноември и посрещане на изгрева в Гиза ми се струва доста оптимистично. През ноември изгревът е след 06:00 ч. Не ми е ясно какво ще правите три часа на летището, защото пътят от него до пирамидите е около 30 минути без трафик. Отделно от това в един ден Луксор - Едфу - Ком Омбо ми се струва неразумно. Не казвам, че е невъзможно, но е неразумно предвид елементът пресищане...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , Duke каза:

През ноември изгревът е след 06:00 ч. Не ми е ясно какво ще правите три часа на летището, защото пътят от него до пирамидите е около 30 минути без трафик.

Ами ще чакаме, не мога да измисля друго. 

преди 23 минути , Duke каза:

Отделно от това в един ден Луксор - Едфу - Ком Омбо ми се струва неразумно.

Този ден от Луксор е само тръгването, разглеждаме само Едфу и Ком Омбо и спим в Асуан или както написах корекцията на маршрута на обратно.

Връзка към коментар
преди 1 минута , MayaS каза:

Този ден от Луксор е само тръгването, разглеждаме само Едфу и Ком Омбо и спим в Асуан или както написах корекцията на маршрута на обратно.

Така става, жалко, че изключвате вариант с круиз по Нил, който според мен е абсолютен хайлайт в обиколката на Египет...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Duke каза:

Така става, жалко, че изключвате вариант с круиз по Нил, който според мен е абсолютен хайлайт в обиколката на Египет...

Ами още се чудя за круиза, ако успея да го наместя в дните не го изключвам. Ама все ми излизат в дни на тръгване дето не пасват ( е само по бегли търсения за круизите де)

Връзка към коментар

Да вметна само, че заради разликите в налягането между дайвинга и летенето със самолет е хубаво да има прозорец от минимум 12 часа, някои препоръчват и 24.
Бях с водолазен инструктор в Шарм и той си беше подредил програмата с надграждане по дни с никакви гмуркания в първи и последен ден. Вие вероятно няма да се гмуркате до под 10 метра, но все пак го имайте предвид.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, MayaS каза:

Аз сега се осъзнах, че съм написала гмуркане, а имах предвид шнорхелинг, което няма проблем за полетите. 🙂 

Много на място си го казала всъщност, защото се чудя дали да не изкараме курс там, а бях забравила, че трябва да внимаваме с полетите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Marisha каза:

Съгласна съм.

+1 за круиза

преди 9 часа, MayaS каза:

08.11 – Полет Луксор - Кайро в 08:25ч разглеждане Кайро

Аз се включвам по тази точка с летенето.

Балоните излитат от един и същи плац на западния бряг, без значение с коя фирма летите. 

Излитат едновременно с изгрева. Ако нощувате на източния бряг, значи ще  имате и прекосяване на Нил с лодка.

Но преди това има тягостно събиране на клиенти от хотелите. Дълга секюрити проверка, тяхни си бумащини някакви, чакане на незнам какво, инструктажи...

Та това отнема 3-4 часа. Мен ме взеха в 3,30 от кораба, а излетяхме към 7ч.

Казвам го, защото виждам, че имате полет в 8:25ч. Вижда ми се непостижимо да сте навреме за полета.

Ако програмата ви го позволява, изтеглете го за предния ден.

Редактирам се: при вас става дума за полет Луксор-Кайро, а не Полет с балон в Луксор:sclerosis:

Все пак оставям инфото за полета, може да е полезно на някой.

Редактирано от Kalina Ivanova
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 9 часа, Lindt каза:

за Коледа с тънки неопрени в Хургада ще се търпи ли водата за 2-3 дни?

Въпросът не беше към мен, но нека отговоря, защото преди няколко години бях точно на Коледа в Хургада. На Бъдни вечер се гмурках с неопрен, но след това шнорхелвах без неопрен. Температурата на водата беше приятна - около 24 градуса.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Kalina Ivanova каза:

Казвам го, защото виждам, че имате полет в 8:25ч. Вижда ми се непостижимо

Да полета с балон е предвиден за деня в който целия е за Луксор. Благодаря.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Pantelej Putnik каза:

Въпросът не беше към мен, но нека отговоря, защото преди няколко години бях точно на Коледа в Хургада. На Бъдни вечер се гмурках с неопрен, но след това шнорхелвах без неопрен. Температурата на водата беше приятна - около 24 градуса.

Е, как написа най-краткия коментар в живота си точно пък по моя въпрос 🙃

Разкажи ми повече - къде се гмурка, къде шнорхелира, какво видя, ходи ли на екскурзии, духа ли вятър...?

• Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Е, как написа най-краткия коментар в живота си точно пък по моя въпрос 🙃

Разкажи ми повече - къде се гмурка, къде шнорхелира, какво видя, ходи ли на екскурзии, духа ли вятър...?

Щеше сякаш да е натрапване, ако надълго и нашироко отговоря на въпрос, който не е зададен към мен. Срамежлив съм, та затова... 😊

Преди години (майче беше 2010 г.) реших от Германия да поема нанякъде, където да е топло морето. Най-близкото място беше Египет, а аз не бях ходил все още. Пътувах сам. Избрах хотел с марина, от където тръгваха ежедневни гмуркачески турове. Цената на дневен тур с 1 гмуркане веше около 40 евро и това включваше екипировка - плавници, неопрен и т.н., както и гмуркане "ръка за ръка" (защото нямам изкаран курс) с инструктор за около 30 минути. Турът можеше и с две гмуркания да се направи, като цената май беше 70 евро. Аз избирах с по 1 гмуркане (с бутилка), защото така или иначе турът е цял ден, а следобеда шнорхелвах, т.к. коралите са съвсем на плитко. Водата си беше съвсем добре - 24-25 градуса, но наистина след излизане от водата е леко неприятно заради вятъра, но пък какъв проблем е това, като има кърпи. От хотела в Хургада (мисля, че всеки хотел) може да се букне целодневен тур до Кайро и пирамидите. Тогава струваше 100 долара. Тръгнахме след полунощ с керван от автобуси и военен конвой. Бях също на сафари в пустинята наблизо до Хургада и карахме АТВ. Времето като цяло беше много добро. А морето и подводния свят - ах, морееетооо 😄  Досега не съм виждал толкова много и красиви корали и много, много риби. Е, ОК - Малдивите, но пък на бариерния риф в Белиз 80% от коралите бяха мъртви. Корабчетата не пускат котви, а се закачат на куки, за да не чупят коралите. Казаха също, че в това море нямало търговски риболов, за да се пазят рибите и коралите.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, MayaS каза:

Намерих една местна агенция, която предлага тур до Синайските планини за изгрева и тръгват вечер в 21:00, 04.11 - след изгрева на планината правят и посещение на манастира Св. Екатерина, но пишат че не е отворен и само се минавало покрай него - @Mary вие как го организирахте? Обаче и датите им не са точно нашите, дали ще намеря друга? След обяд има ли организирани гмуркания?

05.11 - Сутрешно гмуркане в риф - тук пак да помоля @Mary или някой друг да сподели кой си заслужава най-много и към кой хотел. 12:00 ферибот до Хургада и от там автобус до Луксор.

В една агенция и аз прочетох, че уж не работел манастирът, но си беше отворен. Ние ползвахме някаква руска агенция, но реално не пътувахме с нея, а с някаква друга - явно заради липсата на руснаци нямаха лична програма, но ни организираха тур с други, които не ги знам реално кои са.

Имаше и индивидуални туристи в тази посока - с наети коли - но проверките са доста.

Не съм била там за изгрева, че не ми се бъхтеше в жегата.

За гмурканията/шнорхелинга @Marisha е специалист. Ние ползвахме рифа пред хотела -   Faraana Reef Beach - на този плаж да хотелите Оазис и Джас Фанара. Ходихме и на една екскурзия до  Tiran Island - приятна екскурзия с две спирания за шнорхелинг/гмуркане.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , Pantelej Putnik каза:

Щеше сякаш да е натрапване, ако надълго и нашироко отговоря на въпрос, който не е зададен към мен. Срамежлив съм, та затова... 😊

Преди години (майче беше 2010 г.) реших от Германия да поема нанякъде, където да е топло морето. Най-близкото място беше Египет, а аз не бях ходил все още. Пътувах сам. Избрах хотел с марина, от където тръгваха ежедневни гмуркачески турове. Цената на дневен тур с 1 гмуркане веше около 40 евро и това включваше екипировка - плавници, неопрен и т.н., както и гмуркане "ръка за ръка" (защото нямам изкаран курс) с инструктор за около 30 минути. Турът можеше и с две гмуркания да се направи, като цената май беше 70 евро. Аз избирах с по 1 гмуркане (с бутилка), защото така или иначе турът е цял ден, а следобеда шнорхелвах, т.к. коралите са съвсем на плитко. Водата си беше съвсем добре - 24-25 градуса, но наистина след излизане от водата е леко неприятно заради вятъра, но пък какъв проблем е това, като има кърпи. От хотела в Хургада (мисля, че всеки хотел) може да се букне целодневен тур до Кайро и пирамидите. Тогава струваше 100 долара. Тръгнахме след полунощ с керван от автобуси и военен конвой. Бях също на сафари в пустинята наблизо до Хургада и карахме АТВ. Времето като цяло беше много добро. А морето и подводния свят - ах, морееетооо 😄  Досега не съм виждал толкова много и красиви корали и много, много риби. Е, ОК - Малдивите, но пък на бариерния риф в Белиз 80% от коралите бяха мъртви. Корабчетата не пускат котви, а се закачат на куки, за да не чупят коралите. Казаха също, че в това море нямало търговски риболов, за да се пазят рибите и коралите.

А не е натрапване, щом съвпада с това, което искам да чуя :girl_hide: В Йордания въобще не изглеждаше така под водата, а ни се иска да видим живи корали отново, дори да умрем от студ и да пропуснем някой и друг круиз. Едва ли ще си го избия от главата това море.  

А сме виждали такива живи корали, както са в клипчетата от Египет, само на шнорхелинг в района на Мабул, Борнео. Но там, в кораловото сърце на света, са много азиатците, а те са пълни дебили (естествено не всички, ама това хич не помага на животинския свят да оцелее) и чувахме как ловят с динамит в района. Мисля, че на гмуркащите се им е по-лесно да намерят запазени райони или просто ги търсят по-целенасочено.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.