Прескочи до съдържание

Как да си самоорганизираме Египет?

Lindt

Препоръчани мнения

преди 14 часа, Lindt каза:

Много на място си го казала всъщност, защото се чудя дали да не изкараме курс там, а бях забравила, че трябва да внимаваме с полетите.

Курсът, който може да се изкара за ден, е Discover Scuba Diving (по PADI), но той не дава сертификат, а само се запознаваш с оборудването. Първо ниво за сертификат е Open Water Diver и за там си трябва четене на теория (дистанционно) и поне няколко дни „работа на терен“ с инструктора, като и цената е друга. Но пък после с този сертификат си ходиш навсякъде по света, като сравнително опитен гмуркач. Доста хора си ги карат в България, че е по-удобно като време и средства (може и извън лято), но аз така и не събрах достатъчно желание. 
За живите корали – подводният свят е много по-красив в Шарм, отколкото в Хургада. Даже много от баш гмуркачите ходят в Дахаб или надолу по африканското им крайбрежие, където няма масов туризъм и свързаните с това негативи над и под водата, а цените за настаняване са ниски.
В Хургада като ни закараха на шнорхелинг насред морето да ни покажат чудесния си риф, коралите бяха заминали, а водачът положи огромни усилия, за да изкара голяма мурена от дупката ѝ, добре, че тя си спи през деня. В Шарм на хотелския риф коралите си бяха живи, да не говорим за онези насред морето.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lindt каза:

а ни се иска да видим живи корали отново, дори да умрем от студ и да пропуснем някой и друг круиз. Едва ли ще си го избия от главата това море.  

Мисля, че Хургада е едно много добро място за гмуркане, а само малко по на юг е Сафага, където пък рифът е на метри от плажа и дори не е необходимо да се плаща за тур, а можеш цял ден да си шнорхелваш. Иначе за живи корали - Малдиви (тук мога да потвърдя) и вероятно Австралия - бариерния риф (е, тук само предполагам). А иначе от едно известно време заглеждам Раджа Ампат (Соронг), но вие вече сте били наблизо до там, а не сте впечатлени от гмуркането. Сега е редно да си призная, че аз не се гмуркам често и не съм разбирач. Страх ме е от акули и това си е! 🦈🦈🦈

• Харесвам 4
Връзка към коментар

OWD-курсовете (или не-PADI еквиваленти) се изкарват за 3 или 4 дена, с 4 гмуркания. Цената е 250 евро, с незначителни разлики според дайв-центъра, и чат-пат инструкторите.
За Хургада имаше добра частушка:
"А я не еду в Хургаду -
А я послал её в п..ду!
Дайверов у Хургады
Больше, чем самой воды."

Връзка към коментар
Преди 1 час, Hadzhitodorovi каза:

OWD-курсовете (или не-PADI еквиваленти) се изкарват за 3 или 4 дена, с 4 гмуркания. Цената е 250 евро, с незначителни разлики според дайв-центъра, и чат-пат инструкторите.
...

Точно това ми се върти в главата като прекрасна Коледа.

преди 5 часа, Pantelej Putnik каза:

Мисля, че Хургада е едно много добро място за гмуркане, а само малко по на юг е Сафага, където пък рифът е на метри от плажа и дори не е необходимо да се плаща за тур, а можеш цял ден да си шнорхелваш. Иначе за живи корали - Малдиви (тук мога да потвърдя) и вероятно Австралия - бариерния риф (е, тук само предполагам). А иначе от едно известно време заглеждам Раджа Ампат (Соронг), но вие вече сте били наблизо до там, а не сте впечатлени от гмуркането. Сега е редно да си призная, че аз не се гмуркам често и не съм разбирач. Страх ме е от акули и това си е! 🦈🦈🦈

Много сме впечатлени от видяното, просто хората не пазят. Някой ден ще отидем в Раджа Ампат. Там ме тревожат единствено условията за настаняване, но предполагам рифовете са добре. Аз от години си следя фейсбук група за Stay Raja Ampat Travellers' Forum и скоро даже наглеждаха, обгрижваха и мериха засадените мангрови горички и корали там и много се изкефих. Имат проблеми със замърсяването, но се опитват да горят каквото могат на островите. 

Освен това има морски крави. Има и няколко в Марса Алам, ама не знам как хем ще караме курс, хем ще правим културна обиколка, хем ще се докопаме и до тях и затова се опитвам да си заглуша амбициите.

Да видиш акула е велико. Те и в голямата си част са напълно безопасни. Ако си и играеха с нас, щяха да са ми любимото морско животно 🙂   

_5030660.jpg.48156d27fb8956f0f19ce37bab6b360a.jpg

_5030673.jpg.ea23af332246f66e88f56cad4e913634.jpg

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

Да видиш акула е велико. Те и в голямата си част са напълно безопасни

Страх ме е не от нърс шаркс и подобни сладури. Страх ме е от онези хулигани по 2-3-4 метра, които не са с благ характер. 

Иначе съм плувал сред нърс шаркс и скатове. Akuli.png.948a8ef013603ea6abd334b0cafa3556.png

612938292_2.png.e60dbd0391044dda3aa6c2a308c0d624.png

А иначе как да се разпредели времето и какво да се види за десетина дни (всъщност не знам колко дни имате) - това ще го решите според приоритетите, които си поставите. Без поставяне на приоритети, няма да стане, защото в Египет има много интересни неща. Сигурен съм, че ще си го направите супер. 🙂 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

По молба на @Lindt пускам окончателната програма по дни, места и цени:

Туровете ги договарям с местни, като съм правила корекции на този в Дахаб и съм добавила някои неща в Луксор. Малко е и на английски ама това ми е файла който използвам за комуникация с местните.

Egypt 2022

03.11.2022

- Arriving at Cairo International Airport at 1:50 Terminal 3, flight N A3930.

https://www.dahabhostel.com/giza-pyramids.html

безплатно защото вземаме круиз, само доплащаме за гид – 25$, трансферите от до летището са отделно.

- Cairo: Giza, Sphinx, Sakkara, Memphis museum, Red, White and Black pyramids

- Transfer to Cairo airport. 16:00 - 17:00

- Depart to Aswan at 18:30 from Cairo Int. Airport and arrive at Aswan airport at 19:55

- Transfer from Aswan airport to a hotel

Overnight in Aswan

04.11.2022

https://www.dahabhostel.com/4-nights-5-days-aswan-luxor-and-abu-simbel-with-nile-cruise.html

$420 USD per Person – включени са туровете, храна и нощувки на кораба, хотели в Асуан и Луксор с вечеря и закуска, трансферите от до летището.

Aswan:

-       Philae Temple, Aswan High Dam,

-       Tombs of the Nobles, Monastery of St. Simeon and Monastery of St. Hedra, Elephantine Island – Pyramid, Museum and Temple of Khnum, Nubian Vilage, Kalabsha Temple and Beit el-Wali – тези места ги няма в тура, ще се опитаме да видим някои отделно

Overnight in Aswan

05.11.2022

Aswan: Tour to:

-       Tour to Abu Simbel

-       and may be some of the points in Aswan when come back.

-       At evening start the cruise from Aswan to Luxor

06.11.2022

Cruise from Aswan to Luxor including:

Kom Umbo: Temple of Kom Umbo

Edfu: The temple of Horus, South Pyramid

Esna: Temple of Khnum

07.11.2022

Luxor:

-       East side: Luxor Temple, Camino, The sphinx avenue, Temple of Khonsu, Temple of Ramesses II, Hypostyle Hall, Karnak ….

Overnight in Luxor

08.11.2022

- hot air balloon ride

Luxor: Tour to:

-       West side: Velley of the Kings: Temples, Thombs etc. ….

-       Transfer to Luxor airport 17:00 - 17:30

-       Depart from Luxor airport at 19:15 and arrive at Sharm Airport at 23:30

-       Transfer from Sharm airport to a hotel in Dahab

09.11.2022

https://www.dahabhostel.com/dahab-red-sea.html

$190 USD per Person, Включени са трансферите, хотела, тура и закуска.

- Dahab: Reef snorkeling, Tour to Sinai Mountain for the sunrise and Saint Catherine’s Monastery

10.11.2022

Sinai Mountain, Saint Catherine’s Monastery

-       Transfer to Sharm airport 17:00 - 18:30

-       Depart from Sharm airport at 20:10 and arrive at Cairo Int Airport at 21:10

-       Transfer from Cairo airport to a hotel

11.11.2022 and 12.11.2022

https://www.dahabhostel.com/1-night-2-days-bahareya-oasis-white-desert.html

$95 USD per Person, доплащаме 100$ за частна кола за трансфера до и от оазиса, включен е тура, храната и нощувката в пустинята.

Cairo: Tour to White and Black deserts

11.11 – overnight in the desert.

12.11 – overnight in Cairo

13.11.2022

Transfer to Cairo airport 1ч. 01:45 - 02:30

4:40 flight to Sofia, Bulgaria from Cairo International Airport terminal 3 flight N: A3931

11 часа престой

5 часа из Атина – Акропола и наоколо. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Благодаря, Мая 🙂

Във viator круизите имат неприличната идея да си вдигнат цените с точно 50% за втората половина на декември, така че ние ще пропуснем това изживяване. Ще трябва да задоволим културните си потребности с ден и половина в Луксор и индивидуален тур в Абу Симбел. 

Ще ми е интересно да разкажеш за Черната и Бялата пустиня. От една страна са ни интересни, от друга ще сме прекарали достатъчно време в Иран месец по-рано и не ни се пътува толкова часове за пустиня. Но може да размислим в последния момент като видим снимките ти. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Изникват ми няколко казуса и въпроси

- полетът от Хургада до Кайро би трябвало да каца на Терминал 3 следобед и пак от този терминал да излитаме за Атина в 4:40 сутринта. Дали има къде да си оставим багажа и да слезем в града спокойно за разходка? Има ли локъри някъде в Кайро? Малко ми е тревожно какво ще правим с раниците и дори умувам дали да не си запазим  някой евтин централен хотел, в който да си полежим преди тръгване към летищото и да си държим багажа. 

- къде е безопасно и хубаво за разходка вечерта (до 22:00 примерно) и вечеря? 

- доколкото разбирам, няма салон с дайнърс на Т3, временно затворен е. 

- колко горе-долу да очакваме като цена от летището до Гиза с uber и ще имаме ли трудности да ни вземе кола в малките часове на нощта? В Колумбия например просто не ни взимаха заявката.

- в Асуан къде е приятно да се настаним? Виждам разни много високо оценени къщи за гости на остров Елефантин / Elephantine, a ми харесва идеята за по-автентично усещане, няма да имаме иначе време за потапяне в нубийския бит и култура. 

- за Луксор някакви препоръки за настаняване, изхранване и разходка? 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

- за Луксор някакви препоръки за настаняване, изхранване и разходка? 

записвала съм си ето тези - ресторант Sofra https://www.sofra.com.eg/ и Aisha също, предполагам някъде из темите е било.

Връзка към коментар
преди 1 час, MayaS каза:

записвала съм си ето тези - ресторант Sofra https://www.sofra.com.eg/ и Aisha също, предполагам някъде из темите е било.

Аз пуснах тези ресторанти. Sofra е много добър, но вечер изисква резервация. В Айша ние ядохме без резервация, но той е ориентиран повече към чужданците. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Споделям, че коледният период е изключително неподходящ за бюджетно пътуване в Египет. Например ако погледна цената на хотел в Луксор, посещаван от самоорганизирани магеланки, виждам 60 лв на ден този месец, 112 следващия, после плавно преминава в 200, за да се стигне до 300 лв на нощувка за моите дати.

Коледа, Коледа, ама чак пък толкова и по 5...

Определено много ме дразнят :blink:

Връзка към коментар

Все ще намериш нещо подходящо извън тези в които отсядат магеланци.

Избрала си почивка около Коледа и НГ ,когато голям брой туристи от студените държави и Русия ( за която Египет е една от немного дестинации ,където продължават да са желани)  ще се втурнат натам.Шарм Ел Шейк на практика е руски курорт, ориентиран почти изцяло към този пазар.

Другият вариант е да не купуваш нищо и да чакаш Егеан да променят разписанието за да вземеш пари или ваучери , и да  намериш друга дестинация.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 1 час, stanimir каза:

Все ще намериш нещо подходящо извън тези в които отсядат магеланци.

Избрала си почивка около Коледа и НГ ,когато голям брой туристи от студените държави и Русия ( за която Египет е една от немного дестинации ,където продължават да са желани)  ще се втурнат натам.Шарм Ел Шейк на практика е руски курорт, ориентиран почти изцяло към този пазар.

Другият вариант е да не купуваш нищо и да чакаш Егеан да променят разписанието за да вземеш пари или ваучери , и да  намериш друга дестинация.

А, чак пък друга дестинация като тази я планираме от 8 години. Щом ти отиде, и ние ще ходим пък :sarcastic_blum: ! Кога друг път с 2 дни отпуск ще видя пирамиди, ще мина по алея от сфинксове и ще летя с балон над древни храмове за 30 долара? 

Ще запазя по-големи апартаменти и... вероятно през декември ще забележат, че с петорна цена на стаите няма да пребъде бизнеса и ще коригирам някои резервации. Основно ми се иска в Луксор да си имаме зелена градинка до реката, иначе ми е по-добре без хотели с размер на малко градче. 

Пък ако ви дразним, може да се надявате да се срещнем с тези младежи: 

May be an image of text that says ""That was incredible. No fur, claws horns, antlers, or nothin' ...just soft and pink.""

• Смея се 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , stanimir каза:

Внимателно чети условията на апартаментите , за да не се наложи да  съчетаете Коледа и НГ с меден месец.

Тези условия са за египетски граждани.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , Lindt каза:

Щом ти отиде, и ние ще ходим пък :sarcastic_blum: !

Така и трябва, ще идете разбира се - Египет ви зове! 🙂

Нормално е покрай Коледа и НГ да им скочат цените -“ден година храни” и за тях. 

Щом нямате намерение да сменяте периода - огледай и хотелите, които се предлагат от тур агенции (пакет, от който да ползвате настаняването). Намам предвид български, а английски например.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, stanimir каза:

Внимателно чети условията на апартаментите , за да не се наложи да  съчетаете Коледа и НГ с меден месец.

И

преди 9 часа, Marisha каза:

Тези условия са за египетски граждани.

Нямам представа за какво говорите :blink:

• Смея се 1
Връзка към коментар

Докладвам, че Dahabhostel ми дадоха 420 $ за 3-дневен круиз/ 2-дневен круиз + 2 нощувки в Луксор и Асуан с турове до Абу Симбел, Асуан и източен и западен бряг на Нил, макар че два пъти писах, че е за периода между Коледа и Нова година.

Обаче изпитвам силна клаустрофобия и безпокойство от представата навсякъде да се движим с група и не съм сигурна как крайният план е по-различен от организация директно от България, при тази 1 седмица, която имаме, защото няма къде да добавя нестандартни комбинации и решения.  

@mililia, ако имаш време и желание за писане, можеш ли да ме ориентираш туровете ви в Луксор, пирамидите, Абу Симбел с колко голяма група бяха и колко горе-долу време имахте? Или вие не сте ползвали готовото им предложение, а сте си взели индивидуални турове? 

Връзка към коментар
преди 22 минути , Lindt каза:

Докладвам, че Dahabhostel ми дадоха 420 $ за 3-дневен круиз/ 2-дневен круиз + 2 нощувки в Луксор и Асуан с турове до Абу Симбел, Асуан и източен и западен бряг на Нил, макар че два пъти писах, че е за периода между Коледа и Нова година.

Обаче изпитвам силна клаустрофобия и безпокойство от представата навсякъде да се движим с група и не съм сигурна с какво това е по-различно от организация директно от България. 

@mililia, ако имаш време и желание за писане, можеш ли да ме ориентираш туровете ви в Луксор, пирамидите, Абу Симбел с колко голяма група бяха и колко горе-долу време имахте? Или вие не сте ползвали готовото им предложение, а сте си взели индивидуални турове? 

Ами, ние още при договарянето с тези от Дахаб хостел по неизестна причина бяхме договорили екскурзиите в Луксор да бъдат 2 дни. На кораба групата, към която бяхме си проведе екскурзията в Луксор за 1 ден от сутринта до вечерта. Ние се запънахме, че си искаме тура да бъде два дни и те ни пратиха отделен гид само за нас. Ние направихме туровете в Луксор една сутрин и един късен следобед към привечер. През останалото време се мотаехме на басейна в хотела. Междудругото при нас в края на октомври температурите бяха все още много високи и цял ден щеше да ни дойде в повече из пустинята. През декември мисля, че няма да е проблем и цял ден да обикаляте.

В Абу Симбел бяхме с групата от кораба. Всички да сме били максимум 15-20 човека, а може и по малко. Взеха ни с нещо като маршрутка към 4 сутринта. По принцип кораба ни не беше пълен и не изглеждаше огромна тълпа като тръгвахме за някъде.

Пирамидите си ги правихме сами с индивидуален гид. Мисля, че пирамидите ни бяха подарък от агенцията заради закупуването на круиза. Отне ни цял ден, като ни водиха на пирамиди на 3 места /групите ги водят на 2 места/ + Синкса, поискахме да обядваме някъде и гида ни заеде в някакъв много приятен ресторант, където ходят за уикенда египтяните, посетихме и фабрика за килими и техните камъни /ние си дадохме съгласието за това изрично/ и накрая поискахме да ни заведе и във фабрика за текстил и от там си направихме единствения пазар в Египет. Този ден за мен беше уникален, защото обиколихме египетската провинция и видяхме много зеленина около Нил и снимахме местните. Гида ни черпи и сок от манго. Докато пазаруваме се обадиха от Дахаб хостел да ни питат, дали ни е харесало. Не помня защо, но там излъгахме, че вече сме си в хотела, тъй като турът трябваше отдавна да е приключил, беше тъмно, а ние още се размотавахме с гида.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , mililia каза:

Ами, ние още при договарянето с тези от Дахаб хостел по неизестна причина бяхме договорили екскурзиите в Луксор да бъдат 2 дни. На кораба групата, към която бяхме си проведе екскурзията в Луксор за 1 ден от сутринта до вечерта. Ние се запънахме, че си искаме тура да бъде двва дни и те ни пратиха отделен гид само за нас. Ние направихме туроввете в Луксор една сутрин и един късен следобед към привечер. През останалото време се мотахме на басейна в хотела.

В Абу Симбел бяхме с групата от кораба. Всички да сме били максимум 15-20 човека. По принцип кораба ни не беше пълен и не изглеждаше огромна тълпа като тръгвахме за някъде.

Пирамидите си ги правихме сами с индивидуален гид. Мисля, че пирамидите ни бяха подарък от агенцията заради закупуването на круиза. Отне ни цял ден, като ни водиха на пирамиди на 3 места /групите ги водят на 2 места/ + Синкса, поискахме да обядваме някъде и гида ни заеде в някакъв много приятен ресторант където ходят за уикенда египтяните, посетихме и фабрика за килими и техните камъни /ние си дадохме съгласието за това изрично/ и накрая поискахме да ни заведе и във фабрика за текстил и от там си направихме единствения пазар в Египет. Този ден за мен беше уникален, защото обиколихме египетската провинция и видяхме много зеленина около Нил. Докато пазаруваме се обадиха от Дахаб хостел да ни питат, дали ни е харесало. Не помня защо, но там излъгахме, че вече сме си в хотела, тъй като турът трябваше отдавна да е приключил, беше тъмно, а ние още се размотавахме с гида.

Звучи по-приятно отколкото си го представям. Предполагам това да сте сами ви е позволило да си изберете кое в долината на царете да посетите и кое не. 

Пирамидите се водят подарък както балонът, но не бях погледнала какво точно представлява предложението им. Описаното от теб звучи по-добре. 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

Звучи по-приятно отколкото си го представям. Предполагам това да сте сами ви е позволило да си изберете кое в долината на царете да посетите и кое не. 

Пирамидите се водят подарък както балонът, но не бях погледнала какво точно представлява предложението им. Описаното от теб звучи по-добре. 

За това, кое да посетим в долината на царете се доверихме изцяло на гида. На мен ми хареса предложеното. 

Имай предвид, че от Дахаб хостел наемат агенции по места. Ние имахме късмета да се паднем на добри гидове. Първоначално явно бяхме дадени на друга агенция, но поради неявяване на гида, така и не разбрахме защо, от Хостела ни прехвърлиха в друга агенция. 

А за приятно, да такова беше. Пътуването в Египет ми е в топ 5 на пътуванията, които съм правила. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Lindt каза:

@Lindt , за да ползате предложението на Дахаб хостела тряба да намерите време в Кайро да платите преди начлото на тура. На място в Асуан или Луксор не може или поне при нас не можеше. Проговорете с тях това предварително. Аз случайно го видях някъде на сайта им, та уговорихме нещата предварително как да станат. Ние така или иначе предвиждахме да кацнем в Кайро, та трябваше само да намерим време и за това. Реално на отиване си изпуснахме самолета от Истанбул и се наложи да кацнем в Кайро около 2 през нощта. Още от Летището в Истанбул се свързахме с Хостела и им обяснихме ситуацията. Те са гъвкави и ни чакаха да платим към 3 през нощта, което си беше голяма емоция. В тази връзка си бяхме поръчали и трансфера през тях. Имай предвид това, че всички плащания към Дахаб се правят на място в хостела. Ние искахме да договорим още някакъв трансфер, но като ни казаха да идем пак в хостела да плащаме, се отказахме и договорихме директно с гида, който ни води на пирамидите.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

@Lindt вие кацате в 2 през ноща. Ако имате голям престой нека ви вземат от летището до Дахаб, платете и ще ви върнат обратно. Ние понеже ще летим вечерта, ще платим сутринта преди пирамидите.

Аз ще ги питам за броя хора в групите. Имам да им пращам отговор. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.