stanimir Публикувано: 5 август, 2022 Сподели Публикувано: 5 август, 2022 Убер от/до летището е 10-ина долара. Не мисли сложни трансфери и т.н. Трябва ти само сим карта. Има и още по-добро местно приложение Careem , но и Uber върши работа по всяко време на денонощието. 3 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 5 август, 2022 Сподели Публикувано: 5 август, 2022 преди 2 минути , stanimir каза: Убер от/до летището е 10-ина долара. Не мисли сложни трансфери и т.н. Трябва ти само сим карта. Толкова вземат и тези от хотела. Рових за работното време на мобилните оператори и не ясно по нощите дали са отворени. 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 8 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 8 август, 2022 На 5.08.2022 г. в 22:51, MayaS каза: Толкова вземат и тези от хотела. Рових за работното време на мобилните оператори и не ясно по нощите дали са отворени. Мернах в пътеводителите в два блога, че работят 24/7 тези на летището. Но не пречи това да не е вярно, особено ако е петък или събота. Не мога да се ориентирам кога най-рано можем да отидем при пирамидите. Уж работното време е от 8, а на много места съветват да отидем в 7 там и се чудя кое точно отваря в 8 и какво можем да видим покрай изгрев. Хем ми допада идеята за цял ден пирамиди с водач, започвайки от най-старите и плавно преминавайки към най-великата, хем се притеснявам от пренасищане (и сблъсък с туристопоток при Хеопсовата пирамида, ако е последна) и се чудя дали не трябва да не ги разделя в 2 дни. Иска ми се и да измисля с какво да се разнообразим в Кайро, че пирамиди, музеи, църкви и джамии може да са страшно интересни, ама сигурно ще ни трябва малко простосмъртна почивка между толкова паметници на културата. Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 8 август, 2022 Сподели Публикувано: 8 август, 2022 преди 3 минути , Lindt каза: Мернах в пътеводителите в два блога, че работят 24/7 тези на летището. Но не пречи това да не е вярно, особено ако е петък или събота. Не мога да се ориентирам кога най-рано можем да отидем при пирамидите. Уж работното време е от 8, а на много места съветват да отидем в 7 там и се чудя кое точно отваря в 8 и какво можем да видим покрай изгрев. Хем ми допада идеята за цял ден пирамиди с водач, започвайки от най-старите и плавно преминавайки към най-великата, хем се притеснявам от пренасищане (и сблъсък с туристопоток при Хеопсовата пирамида, ако е последна) и се чудя дали не трябва да не ги разделя в 2 дни. Иска ми се и да измисля с какво да се разнообразим в Кайро, че пирамиди, музеи, църкви и джамии може да са страшно интересни, ама сигурно ще ни трябва малко простосмъртна почивка между толкова паметници на културата. Аз отворих Водафон египет и там ми показа, че има едно отворено 24/7 но мисля беше на друг терминак. Мисля кацайки по нощите имаме време да обиколим и намерим работещия им офис. За пирамидите, не знам какво да ти кажа, по всички такива забележителности ще има народ а мисля, че няма опция да се влиза по рано, че да избегнем тълпите. Писах им днес да ги питам за големината на групите, за различните турове. Да видим какво ще ми отговорят. Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 8 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 8 август, 2022 преди 2 минути , MayaS каза: Аз отворих Водафон египет и там ми показа, че има едно отворено 24/7 но мисля беше на друг терминак. Мисля кацайки по нощите имаме време да обиколим и намерим работещия им офис. За пирамидите, не знам какво да ти кажа, по всички такива забележителности ще има народ а мисля, че няма опция да се влиза по рано, че да избегнем тълпите. Писах им днес да ги питам за големината на групите, за различните турове. Да видим какво ще ми отговорят. И аз им писах затормозяващи въпроси днес. Отказахме се от Хургада и програмата ни започна да има доста въздух, който обаче не ми се запълва с круиз и прерових всички по-популярни блогове за идеи и информация. Сега се чувствам като начинаещ египтолог и ми е много добре 1 Връзка към коментар
Marisha Публикувано: 8 август, 2022 Сподели Публикувано: 8 август, 2022 Работно време на гишета на мобилни оператори на летище винаги е съобразено с пристигащите полети. Винаги е имало работещи на всички летища. Обикновено пристигаме между 1 и 3 през нощта. 1 1 Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 8 август, 2022 Сподели Публикувано: 8 август, 2022 Ако е възможно, нека нахълтам с два въпроса за Египет😀. Не обичам групи, гидове и програми подредени по час и ден, така че: 1. Има ли проблем да си разглеждам отделните забележителности на Египет без да използвам гидове или нещата са така направени, че без агенция и гид има неща, които просто не можеш да посетиш и видиш? 2. Някой ползвал ли е Rent-A-Car в Египет? Да, чувал съм колко ужасно било движението там, но това не ме притеснява особено. Освен това, като цяло, автомобилът няма да се ползва в Кайро, защото е безсмислено. Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 9 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2022 @Radnev, всичко, което съм прегледала и ми е било интересно, може да се посети и без агенция и гид. Но вероятно ще трябва шофьор. Не препоръчват шофиране в района около Нил, имало чести пунктове за проверки, а и не е много живописно, но сигурно има някой гайд за пътуване с кола в района, потърси го. Почти съм сигурна, че няма да можеш да стигнеш сам до Абу Симбел, там е и забранено на чужденци да ползват обществен транспорт и се ходи с тур или с шофьор. Въобще около Асуан няма автобуси, Uber и явно си е по-специално място. 2 Връзка към коментар
cck Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 11 часа, Lindt каза: Хем ми допада идеята за цял ден пирамиди с водач, започвайки от най-старите и плавно преминавайки към най-великата, хем се притеснявам от пренасищане (и сблъсък с туристопоток при Хеопсовата пирамида, ако е последна) и се чудя дали не трябва да не ги разделя в 2 дни. Два дни пирамиди ще ви дойде в повече според мен. Ако не се катерите на камили и не влизате вътре (аз за тези в Гиза не намирам огромен смисъл) спокойно се побирате в деня. Другият ден си заслужава за музея - там наистина си отнема време. Християнско Кайро също бих препоръчал. Май съм разказвал, че може би един от най-интересните дни в Кайро, които съм прекарвал беше разходката с такси - фиксирана тарифа за цял ден. Бахме с две таксита и ни водиха къде ли не - дълъг и доста емоционален ден 🙂 преди 10 часа, Radnev каза: Да, чувал съм колко ужасно било движението там, но това не ме притеснява особено. Освен това, като цяло, автомобилът няма да се ползва в Кайро, защото е безсмислено. В Кайро си е кошмар, а извън Кайро не че не можеш, но не знам дали е добра идея - пунктове и проверки до безкрай, автобусите обикновено имат и полицейски ескорт. Абу Симбел изобщо няма как - специалното е, че там са бентовете на яз.Насър, който е обект от национално значение (сиреч офранява се като например атомна централа). 7 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 9 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2022 Преди 1 час, cck каза: Два дни пирамиди ще ви дойде в повече според мен. Ако не се катерите на камили и не влизате вътре (аз за тези в Гиза не намирам огромен смисъл) спокойно се побирате в деня. Другият ден си заслужава за музея - там наистина си отнема време. Християнско Кайро също бих препоръчал. Май съм разказвал, че може би един от най-интересните дни в Кайро, които съм прекарвал беше разходката с такси - фиксирана тарифа за цял ден. Бахме с две таксита и ни водиха къде ли не - дълъг и доста емоционален ден 🙂 2 дни сме предвидили за Кайро и пирамиди след кацането ни. И накрая на пътуването ще ни останат няколко вечерни часа за разходка, понеже ме е страх да купим последния полет от Асуан до Кайро и ако нещо се обърка, да не можем да хванем този за Атина. Доста ще сме недоспали и раниците ни може да са си при нас, така че по-добре да си вземем обиколка с кола докато стане време за чек ин, отколкото нощувка за няколко часа. Вариант 1 е всички пирамиди в един ден: Бих искала да започнем обиколката от страната на Сфинкса, с надеждата като сме първи и е по-непопулярен вход, да сме си сами в началото при по-хубава светлина. Очакванията ми са да се мотаем там около 2,5-3 часа. Няма да се возим на камила, но ще искаме да снимаме, няма да е горещо и ще влезем в 1 пирамида. Още не знам дали ще платим 21 $ вход за Хеопсовата пирамида или 5$ за Пирамида на Хефрен. След това ще е рано за обяд, така че ще се отправим към Стъпаловидната пирамида и Серапеума на Сакара. И ще изкатерим Червената пирамида. Не ми е ясно къде ще можем да снимаме и къде трябва да имаме закупени билети за фотоапарата. Вариант 2 е да тръгнем към Сакара, да се катерим, обикаляме и гледаме сутринта, да се настаним, да си починем и следобед да отидем в Египетския музей. А в следващия ден да видим Сфинкса, пирамидите и цитаделата. Не ми е ясно обиколките на ислямско и коптско Кайро включват ли много специални забележителности или могат да се правят и вечер по тъмно, защото работното време на всичко е до 4-5 следобед, a още не съм стигнала до разучаване на забележителностите от последните хилядолетия П.П. @Брани, би ли си разделил пирамидите в 2 дни? И би ли ги обикалял без гид? И фотоапарат къде можеше да ползваш? Връзка към коментар
cck Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 От двете посочени по-скоро бих избрал влизане в тази на Хефрен. По същество са тунели и стаи без украса и малко йероглифи. Т.е. по-интересното е отвън. Вариант 1 ти е добър. Такси за фотоапарат на място се плащат. юкаквото е измъкнато от пирамидите - в музея ще видите. А Карнак и долината на царете са задължителни точно заради богато илюстрованите с йероглифи гробници. 2 1 Връзка към коментар
gini Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 13 часа, Lindt каза: Мернах в пътеводителите в два блога, че работят 24/7 тези на летището. Но не пречи това да не е вярно, особено ако е петък или събота. Не мога да се ориентирам кога най-рано можем да отидем при пирамидите. Уж работното време е от 8, а на много места съветват да отидем в 7 там и се чудя кое точно отваря в 8 и какво можем да видим покрай изгрев. Хем ми допада идеята за цял ден пирамиди с водач, започвайки от най-старите и плавно преминавайки към най-великата, хем се притеснявам от пренасищане (и сблъсък с туристопоток при Хеопсовата пирамида, ако е последна) и се чудя дали не трябва да не ги разделя в 2 дни. Иска ми се и да измисля с какво да се разнообразим в Кайро, че пирамиди, музеи, църкви и джамии може да са страшно интересни, ама сигурно ще ни трябва малко простосмъртна почивка между толкова паметници на културата. Един ден ти стига, според мен....най-много да влезете в една.... виж на maps. me мястото от което се виждат всичките/ или почти/, отбелязан е вю пойнта... до там предлагат яздене... за хора-планинари, можете да стигнете спокойно и пеша. Има и едно по-близко хълмче/ минава се през настоящи разкопки/, с доста добър поглед. 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 Копско и Ислямско Кайро е с работно време, ако ще влизате в църкви и джамии. Ако само ще разглеждане отвън вероятно ще може и след работното време на обектите. За Копско Кайро знам, че минавахме през КПП, за да влезем. Препоръчвам и влизане в Националния музей на Египетската цивилизация - там са пренесени мумийте на фараоните. Не разрешават снимане, но музеят е интерактиввен и за мен много по-добър от Египетския музей, където водят групите. Не знам за какви тълпи говориш на пирамидите, но ако има такива те са на паркинга, където спират колите и автобусите след входа. След като мръднеш малко пеша, няма никой, освен чат-пат преминаващи на камили и карети, които като цяло чудесно се вписват в снимките. Единственото място, на което имаше тълпи беше Сфинкса. Там повече от 30-40 минути не знам какво ще правите, освен ако не тръгнете да се пазарите по сергиите активно. Не помня да съм плащала някъде за фотоапарат, но може и да съм забравила. Ние влизахме в пирамида мисля в Сакар или не помня да сме плащали освен вход за целия район. На същото място влизахме и в нещо с рисунки, но не помня дали и то беше пирамида. На всякъде из пирамидите се мотаехме сами, та за това ми липсват детайлите къде-какво точно сме правили. 9 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 9 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 7 минути , mililia каза: Копско и Ислямско Кайро е с работно време, ако ще влизате в църкви и джамии. Ако само ще разглеждане отвън вероятно ще може и след работното време на обектите. За Копско Кайро знам, че минавахме през КПП, за да влезем. Препоръчвам и влизане в Националния музей на Египетската цивилизация - там са пренесени мумийте на фараоните. Не разрешават снимане, но музеят е интерактиввен и за мен много по-добър от Египетския музей, където водят групите. .... Благодаря! Да, ще отидем при мумиите 🙂 преди 7 минути , mililia каза: ... Не знам за какви тълпи говориш на пирамидите, но ако има такива те са на паркинга, където спират колите и автобусите след входа. След като мръднеш малко пеша, няма никой, освен чат-пат преминаващи на камили и карети, които като цяло чудесно се вписват в снимките. Единственото място, на което имаше тълпи беше Сфинкса. Там повече от 30-40 минути не знам какво ще правите, освен ако не тръгнете да се пазарите по сергиите активно. Не помня да съм плащала някъде за фотоапарат, но може и да съм забравила. Ние влизахме в пирамида мисля в Сакар или не помня да сме плащали освен вход за целия район. На същото място влизахме и в нещо с рисунки, но не помня дали и то беше пирамида. На всякъде из пирамидите се мотаехме сами, та за това ми липсват детайлите къде-какво точно сме правили. Тълпите са нещо относително. Бих предпочела ей тези от снимката на Брани да ги няма докато снимам: И въобще тези човеци пред Сфинкса: https://www.earthtrekkers.com/best-views-of-the-pyramids-of-giza-egypt/ 3 часа ми каза @randi, че е времето между първата и последната му снимка в района. Затова залагам сходно време и за нас докато видим всеки мирадор. Пък ако свършим по-рано, ще свършим по-рано. Best places to get views of the Pyramids of Giza and the Sphinx В Сакара мисля, че няма вход за влизане в пирамидите. Но са по-различни и стари и не са от античните чудеса на света, тоест няма да сме влизали в чудо Връзка към коментар
Madonna Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 Чета ви с голям интерес! Не съм купила още билети, но ако се появят изгодни ще взема вече, че средното дете много иска точно в Египет да отиде. (фен е на египетската митология) Обаче не ми изглежда много лесна организацията, освен, ако не наемем шофъор за през цялото време. Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 9 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 7 минути , Madonna каза: Чета ви с голям интерес! Не съм купила още билети, но ако се появят изгодни ще взема вече, че средното дете много иска точно в Египет да отиде. (фен е на египетската митология) Обаче не ми изглежда много лесна организацията, освен, ако не наемем шофъор за през цялото време. Много е лесно за организация, не се притеснявай. Освен ако не си решил, че си много специален и не започнеш да преподреждаш класическата програма, която 96 % от посетителите смятат за идеално подредена 🙈 1 1 1 Връзка към коментар
Madonna Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 Преди 1 час, Lindt каза: Много е лесно за организация, не се притеснявай. Освен ако не си решил, че си много специален и не започнеш да преподреждаш класическата програма, която 96 % от посетителите смятат за идеално подредена 🙈 Ох, не ми изглежда, наистина 🙂 и даже съжалявам, че не купих билети, когато и ти купи, за да сме заедно. Ама ми изглеждаше нахално, да се набутаме и ние, и това надделя. 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 9 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 9 минути , Madonna каза: Ох, не ми изглежда, наистина 🙂 и даже съжалявам, че не купих билети, когато и ти купи, за да сме заедно. Ама ми изглеждаше нахално, да се набутаме и ние, и това надделя. А, не се притеснявай за нахалството, със сигурност щяхме да съумеем избягаме от вас 🙈 Много магеланци обичат компания и просто трябва да попиташ, ако имаш сходно желание за пътуване. 1 Връзка към коментар
MayaS Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 От Дахаб ми отговориха, че малките групи са по 5-6 човека, което за мен е приемливо. 1 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 13 часа, Lindt каза: 2 дни сме предвидили за Кайро и пирамиди след кацането ни. И накрая на пътуването ще ни останат няколко вечерни часа за разходка, понеже ме е страх да купим последния полет от Асуан до Кайро и ако нещо се обърка, да не можем да хванем този за Атина. Доста ще сме недоспали и раниците ни може да са си при нас, така че по-добре да си вземем обиколка с кола докато стане време за чек ин, отколкото нощувка за няколко часа. Вариант 1 е всички пирамиди в един ден: Бих искала да започнем обиколката от страната на Сфинкса, с надеждата като сме първи и е по-непопулярен вход, да сме си сами в началото при по-хубава светлина. Очакванията ми са да се мотаем там около 2,5-3 часа. Няма да се возим на камила, но ще искаме да снимаме, няма да е горещо и ще влезем в 1 пирамида. Още не знам дали ще платим 21 $ вход за Хеопсовата пирамида или 5$ за Пирамида на Хефрен. След това ще е рано за обяд, така че ще се отправим към Стъпаловидната пирамида и Серапеума на Сакара. И ще изкатерим Червената пирамида. Не ми е ясно къде ще можем да снимаме и къде трябва да имаме закупени билети за фотоапарата. Вариант 2 е да тръгнем към Сакара, да се катерим, обикаляме и гледаме сутринта, да се настаним, да си починем и следобед да отидем в Египетския музей. А в следващия ден да видим Сфинкса, пирамидите и цитаделата. Не ми е ясно обиколките на ислямско и коптско Кайро включват ли много специални забележителности или могат да се правят и вечер по тъмно, защото работното време на всичко е до 4-5 следобед, a още не съм стигнала до разучаване на забележителностите от последните хилядолетия П.П. @Брани, би ли си разделил пирамидите в 2 дни? И би ли ги обикалял без гид? И фотоапарат къде можеше да ползваш? На нас ни се падна гид-тъпанар. Но може би не всички са такива 🙂 Но е хубаво да има гид да респектира и разгонва досадните търговци. Около пирамидите навсякъде мисля, че можеше да се ползва фотоапарат и нямам спомен точно там да съм плащал отделна такса, но на входа не ми дадоха да внеса дълъг обектив (колко пък да е дълъг 40-150) и се наложи да се върна в буса и да го оставя там. В коптското Кайро не успяхме да се класираме, защото заради леки забавяния тук-там се появихме на КПП-то малко след като го затварят вечер, та имайте го наФпредвид. Но цитателада, изгледа от нея над Кайро и джамиите отвън сякаш са повече като за дневно разглеждане. Ма знае ли човек, може нощем да ги осветяват красиво :))) Иначе аз, макар и да не обичам огромни тълпи (в смисъл на състоящи се от повече от 10 човека), май по-скоро останах с добри спомени от вечерните ни разходки в самото Кайро. преди 10 часа, Lindt каза: Благодаря! Да, ще отидем при мумиите 🙂 Тълпите са нещо относително. Бих предпочела ей тези от снимката на Брани да ги няма докато снимам: И въобще тези човеци пред Сфинкса: https://www.earthtrekkers.com/best-views-of-the-pyramids-of-giza-egypt/ 3 часа ми каза @randi, че е времето между първата и последната му снимка в района. Затова залагам сходно време и за нас докато видим всеки мирадор. Пък ако свършим по-рано, ще свършим по-рано. Best places to get views of the Pyramids of Giza and the Sphinx В Сакара мисля, че няма вход за влизане в пирамидите. Но са по-различни и стари и не са от античните чудеса на света, тоест няма да сме влизали в чудо Е точно на тоя ъгъл имаше няколко араби, които ти обясняват колко е хубав точно тоя ъгъл за снимане ... та е малко трудно да снимаш без тях 🙂 3 1 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 9 август, 2022 Сподели Публикувано: 9 август, 2022 преди 7 часа, Madonna каза: Ох, не ми изглежда, наистина 🙂 и даже съжалявам, че не купих билети, когато и ти купи, за да сме заедно. Ама ми изглеждаше нахално, да се набутаме и ние, и това надделя. Не са лоши хора ... 🙂 4 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 10 август, 2022 Сподели Публикувано: 10 август, 2022 преди 9 часа, Брани каза: Не са лоши хора ... 🙂 Ама никак. (с уговорката, че ги познавам само от форума) Но специално за Египет не ви ги препоръчвам. Каквато и програма да е нагласила @Lindt , тя ще се се разпадне, тъй като по 5-6 часа на ден ще търси и снима скарабеи. 2 6 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 10 август, 2022 Автор Сподели Публикувано: 10 август, 2022 преди 6 минути , ven62 каза: Ама никак. (с уговорката, че ги познавам само от форума) Но специално за Египет не ви ги препоръчвам. Каквато и програма да е нагласила @Lindt тя ще се се разпадне, тъй като по 5-6 часа на ден ще търси и снима скарабеи. Аз леко съм изтрещяла на тема Египет и само за това говоря от 6-7 дни. Обаче Жижо на средата на някакво терзание по плана като ме прекъсна с "там не каза ли, че зимуват нашите птици? Някое пчелоядче не може ли да снимаме?" и усетих как културната обиколка се пропуква Харесах си един хотел на остров до Луксор с 600 декара градина, ако няма птици, ще лежим в басейна: http://jolievilleluxor.com/ За съжаление нищо подобно не виждам в Асуан за под 400 $, така че не знам къде ще търсим спокойствие и птици. 4 Връзка към коментар
cck Публикувано: 10 август, 2022 Сподели Публикувано: 10 август, 2022 преди 53 минути , Lindt каза: Харесах си един хотел на остров до Луксор с 600 декара градина, ако няма птици, ще лежим в басейна: Браво! Имате си и Нил и басейн и сте близо до храмовете. 2 1 Връзка към коментар
ivailo_radev Публикувано: 18 август, 2022 Сподели Публикувано: 18 август, 2022 По необясними причини ми се появи тази тема и след като се поразчетох ми дойде една еретична мисъл и се чудя - доколко може да се направи един лек и бавен Египет с бебе на 8 месеца - няколко дни Кайро, малко Луксор и седмица моренце в Хургада. Цялата тая работа ми се върти за ноември, ама се чудя още за медицинско обслужване, ако вземе, че се наложи. 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега