Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2022 и актуална информация

Препоръчани мнения

преди 10 часа, natchobg каза:

Привет, 

Утре тръгвам, компасът сочи Кефалония. За по-накратко вероятно ще се отбия през Парга за ден или два, ако реша да направя дневния трип Пакси / Антипакси. Все още се чудя, не ми се виси 8 часа в жегата на някакво корабче с други 200 маймуни в непосредствена близост. От друга страна искам да се гмурна в онова невероятно синьо и поплувам в пещерите. Не знам, ще преценя на място и според моментното настроение. Но все пак да питам - някой с отзиви от въпросния дей трип? 

Иначе две седмички мисля да се помотая из Йониско и най-вече из Кефалония. Бил съм на острова преди няколко години, толкова е фантастичен, че се чудя защо чак сега отново му идва ред. На място ще решавам и дали да отскоча до Итака, гледам, че има удобни ферита Нидри / Фискардо / Фрикес. 

Сега ще хвърля и едно око на темата за Кефалония, ако има такава във форума. 

Незабравимо Гръцко Лято на всички Магеланци в темата 😉  

Дей трипа си е супер, просто изберете кораб със сянка. Ние като бяхме, пътуваха 3 кораба дневно, с почти еднаква програма. Двата бяха с парти - дискотека на борда и никаква сянка, ние взехме Гайос - тиха музика и сянка за всички. Спираше на Антипакси за плуване, пещерите и после Гайос за 2,5-3 часа. Там може също да се иде на плаж /канъни/ или разходка и хапване. Най-синята йонийска вода там съм виждала. 

Тема за Кефалония има, писали сме. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Само да кажа, че вчера минах границата на Кулата към Б-я за 30/35 минути. 

Просто имаше много повече коли и много тирове. Беше и доста топло, в 14:55 бях там и към 15:30 вече бях минал. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ние сме потънали в един безкраен домашен ремонт и само като чуя за майстори, и СЗО ми се вижда положителен герой:) Не съм виждала граница от повече от половин година😩

Обаче решихме, че без море не става, така че към края август потегляме към Сирос и Тинос, с кола ще сме.

Имам питане към ходилите на Тинос какво ще препоръчат, имаме 6 дни там. Аз съм си изградила някакъв план, но друго си е личното впечатление. Хубавите селца са ясни, даже настаняването ни е в едно такова. Заплюла съм си Pyrgos, Agapi, Tripotamos, Mountados, Triantaros и Arnados, и каквото от тях, около тях видим, но пък може да има по-интересни/автентични.

За плажове - предпочитам пясъчни, но пък да няма много навалица:)

Освен това искаме един ден да скокнем "пеша" (с ферито) до Миконос, но последното обратно е в 18:00. Гледах разписанията на автобусите от/до новия порт, заслужава ли си нещо друго да се види освен Хората? И ако е мнооого горещо, Agios Stefanos beach за разхлаждане, че е близо до порта.

Приемам всякакви съвети и препоръки.

Връзка към коментар
На 21.07.2022 г. в 12:14, natchobg каза:

Привет, 

Утре тръгвам, компасът сочи Кефалония. За по-накратко вероятно ще се отбия през Парга за ден или два, ако реша да направя дневния трип Пакси / Антипакси. Все още се чудя, не ми се виси 8 часа в жегата на някакво корабче с други 200 маймуни в непосредствена близост. От друга страна искам да се гмурна в онова невероятно синьо и поплувам в пещерите. Не знам, ще преценя на място и според моментното настроение. Но все пак да питам - някой с отзиви от въпросния дей трип? 

Иначе две седмички мисля да се помотая из Йониско и най-вече из Кефалония. Бил съм на острова преди няколко години, толкова е фантастичен, че се чудя защо чак сега отново му идва ред. На място ще решавам и дали да отскоча до Итака, гледам, че има удобни ферита Нидри / Фискардо / Фрикес. 

Сега ще хвърля и едно око на темата за Кефалония, ако има такава във форума. 

Незабравимо Гръцко Лято на всички Магеланци в темата 😉  

Начо, вземи си фери от Сами, две фирми са. Леванте е нов и бърз, Йонион пелагос стар и по-бавен. Итака е чудесно място. 25-30 минути е ферито.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

В по-северната Северна Гърция има ли други аквапаркове освен Waterland-а до Солун и Посейдона до Драма?     

Гледах един Кариба от другата страна на юг от Солун, някой тази година бил ли е там, колко е входа и не намерих сайт, само някакъв ФБ, който е със стари снимки и не се вижда - има ли някакви по-малки пързалки с басейни като за по-малки деца да се пускат сами, не онези дългите за възрастни?

Бележка: за "сладководни" с басейни, басейнчета и пързалки за деца питам, не за онези надуваеми замъци, които опъват в морето. 🙂

Връзка към коментар
На 28.07.2022 г. в 20:27, Bellaero каза:

Начо, вземи си фери от Сами, две фирми са. Леванте е нов и бърз, Йонион пелагос стар и по-бавен. Итака е чудесно място. 25-30 минути е ферито.

Ballaero, благодаря за подсказката и съжалявам, че отговарям чак сега. Едва днес влизам отново във форума и набързо да споделя, че се възползвахме от опцията Сами - Астакос за прибиране към континента. Повече подробности в пътеписчето, което мисля да спретна тези дни 🙂 Хубава вечер!   

Връзка към коментар

Два въпроса от мен:

1. Този уикенд сме канени от приятели на тяхната къща в Орфинио (май така се пишеше). В Северна Гърция не сме ходили от точно 10 години... Щяхме да тръгнем днес вечерта и да направим нощувка в Солун. После уж утре рано сутринта, но в крайна сметка няма да може да тръгнем по-рано от 10 часа (най-вероятно към 11 ч.) утре, демек ще бъдем на границата в най-големия гмеж. Въпросът е: откъде да минем? През царския път (Кулата) или през Гоце Делчев, като си направим обяд някъде из Банско или региона? Въпросът е свързан с натовареността по границите, иначе през Кулата е най-пряко.

2. Дълго и широко е за обяснение, но от 26.08. сме с приятели в Паралия Катерини за 10-на дни. Тоест в хотел на 1 км. извън селцето (някакъв уж 4.5 звезден). Знам, че мястото се определя, като гръцката версия на Китен, но пък отговаряше на всички условия, заради нашите приятели (с деца, с кола, близо до Ситония, бюджет и т.н.). Хубавото е, че сме с коли и не сме вързани за хотела.

Всякакви препоръки за плажове и/или бийч клубове (с чадъри и шезлонг, не сме любители на свободното плажуване) в околността са добре дошли. Само да не са един върху друг, както гледах тук на едни снимки. Както и препоръки за места за вечеря в околията?

Връзка към коментар
преди 21 минути , DaBo каза:

Два въпроса от мен:

1. Този уикенд сме канени от приятели на тяхната къща в Орфинио (май така се пишеше). В Северна Гърция не сме ходили от точно 10 години... Щяхме да тръгнем днес вечерта и да направим нощувка в Солун. После уж утре рано сутринта, но в крайна сметка няма да може да тръгнем по-рано от 10 часа (най-вероятно към 11 ч.) утре, демек ще бъдем на границата в най-големия гмеж. Въпросът е: откъде да минем? През царския път (Кулата) или през Гоце Делчев, като си направим обяд някъде из Банско или региона? Въпросът е свързан с натовареността по границите, иначе през Кулата е най-пряко.

2. Дълго и широко е за обяснение, но от 26.08. сме с приятели в Паралия Катерини за 10-на дни. Тоест в хотел на 1 км. извън селцето (някакъв уж 4.5 звезден). Знам, че мястото се определя, като гръцката версия на Китен, но пък отговаряше на всички условия, заради нашите приятели (с деца, с кола, близо до Ситония, бюджет и т.н.). Хубавото е, че сме с коли и не сме вързани за хотела.

Всякакви препоръки за плажове и/или бийч клубове (с чадъри и шезлонг, не сме любители на свободното плажуване) в околността са добре дошли. Само да не са един върху друг, както гледах тук на едни снимки. Както и препоръки за места за вечеря в околията?

Офринио е възможно най-близият плаж до България. От Кулата до там сте по-бързо отколкото до Солун.  

Аз пътя през Гоцето го харесвам, ОБАЧЕ ако се окаже и един камион с дърва пред вас, цялото пътуване отива по дяволите (От Добринище до Гоцето).

А как Паралия Катерини е близо до Ситония.. нямам представа.

Връзка към коментар

По т.2 ако ви се "бичи" 40км на посока...на юг Неи Пори може да отговори. Огромен плаж, 7сезона  с малки деца сме прекарали там, беше ни и писнало де... ама за деца е много удобно. И кръчми мога да препоръчвам, ама.. завиди вече дали разстоянието ви "влиза".

Връзка към коментар
В момента, JazzMaster каза:

По т.2 ако ви се "бичи" 40км на посока...на юг Неи Пори може да отговори. Огромен плаж, 7сезона  с малки деца сме прекарали там, беше ни и писнало де... ама за деца е много удобно. И кръчми мога да препоръчвам, ама.. завиди вече дали разстоянието ви "влиза".

А, 40 км не са нещо кой знае колко… Давай предложения!

преди 2 минути , Vency каза:

Офринио е възможно най-близият плаж до България. От Кулата до там сте по-бързо отколкото до Солун.  

Аз пътя през Гоцето го харесвам, ОБАЧЕ ако се окаже и един камион с дърва пред вас, цялото пътуване отива по дяволите (От Добринище до Гоцето).

А как Паралия Катерини е близо до Ситония.. нямам представа.

Солун беше в плана, ако тръгвахме днес. Щяхме да спим там и да минем през един конкретен магазин. Гоцето сме го минавали доста, вярно е за камионите, ама и 3-4 часа не ми се стои на Кулата, докато минем. Целта е до петък вечер да сме в Орфинио. 

А Паралия Катерини е има-няма 200 км до Ситония (Никити). Не е като до сме на Кефалония или Лефкада, нали?

Връзка към коментар

@DaBo Миналото лято бяхме на Mediterranean Village и в посока Паралия имаше бийч клубове с поддържани плажове. На порта посетихме две таверни Molos и Наутилос и нямаме забележки.

Пътят до Гоцето не е толкова проблемен сравнено с кресненското дефиле, където ако стане нещо и приключваш или обикаляш пак през Гоцето, а и на Илинден трафика е къде по-скромен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , DaBo каза:

Солун беше в плана, ако тръгвахме днес. Щяхме да спим там и да минем през един конкретен магазин. Гоцето сме го минавали доста, вярно е за камионите, ама и 3-4 часа не ми се стои на Кулата, докато минем. Целта е до петък вечер да сме в Орфинио. 

А Паралия Катерини е има-няма 200 км до Ситония (Никити). Не е като до сме на Кефалония или Лефкада, нали?

Това с няколкото часа на границата вече отмина. Или ако стане.. е заради някой инцидент нещо. В фейсбук групите пишат постоянно хората. Рядко се седи повече от 30 мин.

Да се има едно на ум, че сега е отпускарският сезон и на гърците. Петък и събота да стигнеш от Солун до халкидики си е цяло приключение.

Имам някакъв спомен, че имаше ремонт на околовръстното на Солун, но не знам дали е приключило.

Връзка към коментар
преди 1 минута , Nayden Bondzhev каза:

@DaBo Миналото лято бяхме на Mediterranean Village и в посока Паралия имаше бийч клубове с поддържани плажове. На порта посетихме две таверни Molos и Наутилос и нямаме забележки.

Е, то точно в този хотел ще сме. Благодаря за таверните!

Приятелите ни трябва да бъдат на 1.09. в Никити (Ситония). Условието на тези няколко дни преди 1.09. да сме на място различно от Северна Гърция в т.ч. Тасос (тоест никой от нас да не е бил там) и да е сравнително близо. Според гугъл мапс Паралия Катерини - Ситония е 180 км или 2 часа през Солун. За тях това е напълно приемливо разстояние, защото имаше идеи да слезем още на юг или пък някъде към Йонийско море..

В момента, Vency каза:

Това с няколкото часа на границата вече отмина. Или ако стане.. е заради някой инцидент нещо. В фейсбук групите пишат постоянно хората. Рядко се седи повече от 30 мин.

Да се има едно на ум, че сега е отпускарският сезон и на гърците. Петък и събота да стигнеш от Солун до халкидики си е цяло приключение.

Имам някакъв спомен, че имаше ремонт на околовръстното на Солун, но не знам дали е приключило.

Ами нямам фейсбук, затова питам тук. А нощувката в Солун така или иначе пропадна, защото ще пътуваме утре преди обяд. От Кулата за Орфинио не се минава през Солун, според гугъл мапс.

Връзка към коментар
преди 3 минути , DaBo каза:

...От Кулата за Орфинио не се минава през Солун, според гугъл мапс.

Не, не. Мисълта ми беше за Катерини - Ситония. 

Иначе до Офринио е бързо и приятно.  Паркирайте си колата само на по-осветено място и не оставяйте ценности и документи в нея.

Абе имайте едно на наум за тази част на Гърция. Весело изкарване.

Връзка към коментар
преди 45 минути , DaBo каза:

като гръцката версия на Китен,

Тази версия и на Приморско и други населени места от южното са налични точно в северна Гърция и за съжаление превземат Касандра.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , DaBo каза:

В самото село "на плажа" ама се загледах в тазгодишните отзиви..."от долу догоре са"... малко ми е необяснимо при положение че е семеен бизнес. Ние драма не сме имали, а от всичко което сме пробвали в това село - това бе най-доброто.

На две крачки от Алказар, ако искате пици и по-бързичко да става

Леко по- на север, най-доброто според мнозина от нас. изключително за морска храна, вкл. този сезон минахме от там "на път и да хапнем за почивка" - качеството не пада.

(ама вие до това Mediterranean Village си имате нелош плаж... по снимки от гугъл, там не би станало "китен" както е на "баш катеринския плаж")

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , Vency каза:

Не, не. Мисълта ми беше за Катерини - Ситония. 

Иначе до Офринио е бързо и приятно.  Паркирайте си колата само на по-осветено място и не оставяйте ценности и документи в нея.

Абе имайте едно на наум за тази част на Гърция. Весело изкарване.

А, ще паркираме в двора на приятелите. То в Орфинио сме точно до понеделник, дълъг уикенд. Благодаря!

Иначе, както казах, в Северна Гърция не сме ходили от точно 10 години. Ще е интересно да видим как са се променили нещата.

Упс, било Офринио, не Орфинио, хаха.

Връзка към коментар

Моите впечатления са, че колкото и да ти го дава Google, винаги е по-дълго като време. 

Първо, заради т.нар. диоди, т.е. магистралните такси. Винаги има по някой, който да "затвори" трафика.

Второ, околовръстното на Солун може да бъде истинско предизвикателство. На моменти стават такива зверски задръствания, без видима причина, освен самия трафик. Висяла съм на него в продължение на няколко часа . Разбира се, всичко е въпрос на късмет. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Lyubina каза:

Разбира се, всичко е въпрос на късмет. 

Напълно съм съгласна! Последното ни ходене со Бс, ако не беше waze да ни спаси, щяхме да висим близо 3 часа на Пловдив, заради катастрофа, а иначе минахме през града и нямахме забавяне.

Относно магистралните такси - моят мъж държи поне в едната посока да минем през Кулата (даже ако може на отиване), за да си купим машинка за минаване на магистралите тоест да не стоим и чакаме за плащане на кабинка. Продавали са на първата бензиностанция след Кулата. Някаква информация за тези машини или изобщо как става това?

Връзка към коментар
преди 37 минути , DaBo каза:

На марината в Platamonas има хубави таверни с изглед към крепостта. Иначе Waze при задръстване след отбивката от околовръстното на Солун към Халкидики ви прекарва покрай Медитериан Космос под главния и път и оттам през вилната зона чак след отбивката за летището.

IMG_20200708_122226.jpg

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ние от Паралия Катерини ще пътуваме към София директно, но нашите приятели ще ходят в Ситония. Все пак ще е на 01.09. (четвъртък) и се надявам да не висят в някакви адски задръствания към Халкидики тогава, както и ние към Кулата. 🙏

Връзка към коментар

2019-та, мисля, бяхме в Mediterranean Village, според мен по-хубав плаж от техния, надали ще намерите наоколо, не знам защо изобщо да търсите 🙂 най-добре въобще не ходете до самата Паралия Катерини, поне на нас ни се стори адски грозно и от най-селски възможен тип

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.