Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 часа, Argentique каза:

Аз обикновено непреводими реалии от меню ги пускам в гугъл и ги гледам на картинка - досега нямам фалове

Ами права си, сега като пуснах търсене на картинка излезе точно каквото си беше, но превода с ИИ тогава ни измами 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, Anna Kalinovska каза:

Mein Geheimtipp in Rom -=за лазаня и артишок като предястие, когато съм порядъчно апетитна:

Trattoria Luzzi

Зад базиликата "Сан Клементе", ако седнеш навън, с поглед към Колизея..

Голяма порция, с пармезан, колкото ти душа сака, 

За 6,50 €

Това ми е любимото заведение в Рим ( за топло време) Открих го преди няколко години, и всеки път като съм в Рим го посещавам.
препоръчвам paccheri con pomodoro e tuna (8.50), (трябва да се поръчат 2 порции така че ви трябва компания 😉

• Харесвам 5
Публикувано:

У нас всичко ще расте! Вече е за вицове положението.

Средно големи магазини в София и Хамбург.

Айвар, грамажа е еднакъв, ама цените не се дори подобни…

Когато е намален у нас е 8-9лв или пак в пъти е разликата.

IMG_6856.jpeg.0597ce4c381bbd4a5751d2ced4f23d9e.jpeg

IMG_6714.jpeg.f2e78fda540210c3bc9acccf631ee322.jpeg

• Харесвам 6
  • Шок 4
Публикувано:

Не съм ял немския айвар от класическата марка Gut und guenstig, но дори и само като го гледам на вид не се различава от премляните наши айвари на по-ниска цена. Сигурно и на вкус. Друг е въпросът дали наистина вкусният айвар от горната снимка трябва да струва 3 пъти повече от някой средно ок такъв

• Харесвам 6
Публикувано:

Специално този, немският айвар, е с по-ниско качество и не ми хареса. Но декември като сравних цените в тамошните супермаркети и нашите, може би само някой сезонен зеленчук е по-евтин тук, на промо. Всичко останало там е по-евтино. Някои неща - осезаемо.
Примерно, така любимият 😃 скир тук е 4 лв/над 2€, там купувах същия грамаж за 1.19€.
Дори пулийските вина в ниския клас, които имат транспорт и до Германия, и до България, в Германия са по-евтини.

• Харесвам 11
  • Замислям се 2
Публикувано:

Специално за Германия на който му се рови в брошури може да сравнява цени с нашите магазини,като сега вече е много лесно сравнението. За съжаление не е в полза на цените в нашите магазини.

https://www.prospektangebote.de/

• Харесвам 5
Публикувано:

И на мен в Германия не ми се виждаше скъпо по магазини и биричка/закуска, кафе на сладкарница, та се зачудих на познатите ми българи там защо реват от цените… явно е болезнено да се покачват цените, където и да си. Не знам дали така ми се струва, аз не помня съвсем до стотинката цени, но в DM мисля, че с превалутирането са въвели немските цени. Визирам нещо супер дребно, но това е първоначалното ми впечатление - един душ гел, който си мисля, че струваше 1.99 лв., сега е 1.90 лв. Защо му обърнах внимание? Защото имам 2 лв. на стотинки за харчене😄, а сега ме затрудняват с тези още 10 ст. излишни 🤣

от тази серия душ гелове

IMG_2150.png.3e8c6448ca5eeea3e93aac938d043a0e.png

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

И на мен в Германия не ми се виждаше скъпо по магазини и биричка/закуска, кафе на сладкарница, та се зачудих на познатите ми българи там защо реват от цените… явно е болезнено да се покачват цените, където и да си. Не знам дали така ми се струва, аз не помня съвсем до стотинката цени, но в DM мисля, че с превалутирането са въвели немските цени. Визирам нещо супер дребно, но това е първоначалното ми впечатление - един душ гел, който си мисля, че струваше 1.99 лв., сега е 1.90 лв. Защо му обърнах внимание? Защото имам 2 лв. на стотинки за харчене😄, а сега ме затрудняват с тези още 10 ст. излишни 🤣

от тази серия душ гелове

IMG_2150.png.3e8c6448ca5eeea3e93aac938d043a0e.png

В Германия, основно покачване на цените се усеща и вижда в сферата на услугите, комуналните услуги и данъците. В Бавария например, цените в заведенията в последната година също претърпяха ръст - например шницел под 13-15 евро, трудно се намира, виното по коледните базари тази година беше около 6 евро чашата, пица Маргарита - 11-12 евро.  Цените в хранителните магазини обаче, нямат особена разлика с цените в България ( дори доста стоки са с по-ниски цени от тези в БГ). За Италия , определено в Южна Италия са по-ниски от тези в България. В Гърция, редица стоки по магазините са с по-ниски цени ( или същите като в БГ, но с огромна разлика в качеството) поради което предпочитаме пазаруване в южната ни съседка, при посещение....

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 11.01.2026 г. в 20:11, Argentique каза:

Лошото е, че средният русенец вероятно е с под 1000€ нетна заплата, а в Неапол надали е така. Пък цените по кръчмите еднакви (или даже по-високи тук). 

Заплатите им не са много по-високи, освен това имат 20 процента безработица, така че далеч не всички ги получават.

преди 15 часа, Alexander каза:

В центъра на Хамбург в бирария на HB мюнхенската 0,5 е 3,70€!

Това е положението 

IMG_6729.jpeg

IMG_9641.jpeg

Хванал си промоцията, няма лошо. Но след това ще са двойни цените. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз също не съм опитвала нито един от двата  айвара, но gut und günstig  e най- евтината линия , с най- ниско качество на една от големите вериги в Германия. Повечето продукти са със съмнително качество и спорен вкус.
Но дори в Германия има големи разлики в цените по магазините , тази цена която е в Хамубург, може да е доста по- ниска в сравнение с Мюнхен или някъде другаде в южна Германия.

• Харесвам 4
Публикувано:

Да , сравнението е некоректно.Добре е да се сравняват идентични продукти.

преди 28 минути , Velyana каза:

Но дори в Германия има големи разлики в цените по магазините , тази цена която е в Хамубург, може да е доста по- ниска в сравнение с Мюнхен или някъде другаде в южна Германия.

Това обаче едва ли важи за продуктите в магазините на една и съща верига , или ?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 минути , stanimir каза:

Това обаче едва ли важи за продуктите в магазините на една и съща верига , или ?

Дори и в този случай може да има разлики. Не толкова чести, някой завоалирани чрез "промоции", но има.

Публикувано:

Добре де, покажете ми най-скапания  айвар у нас, дори на близка цена около 2€.
Ами няма. 

онзи ден видях  на пазара в Младост в магазин, “нашенско” прясно мляко, беше над 2€/л в картонена кутия.

Сега с нашенско ли да го сравнявам в чужбина, защото няма такова?

изобщо каквото и да сравняваме става зле, особено хранителни продукти, но обикновено се започва с мантрите за субсидиите..

• Харесвам 8
Публикувано:

За айвар не знам , но мога да кажа за лютеница "Clever" и примерно на Deroni(има разбира се и по-добри).Общото е ,че имат червен цвят и дотам.Първата е някакъв продукт в който сигурно дори доматено пюре няма много, с нишесте или не знам какви неща бъркат вътре.

• Харесвам 4
Публикувано:

Добре, ето друг от личната ми колекция, сниман преди 4 месеца в Швейцария!

Дали е нишесте и много зле?

Имат и сайт и пише че съдържа 

73% чушки

12% патладжан 

домати 3%
олио и други

пак отиваме в пъти разлика-690гр е.

IMG_6877.png.4da051ac63ada7be60c311851bf767b1.png

• Харесвам 6
Публикувано:

Със сигурност цените в германските супермаркети са съпоставими с българските, а доста често и по-ниски от нашите и това не е от вчера. Трябва обаче да се има предвид, че Германия е огромна и търговските обороти са несравнимо по-големи, което пък в съчетание с реалната пазарна конкуренция води до усещането, че там е по-евтино. Не бива да сравняваме механично, това искам да кажа...

Иначе, мога да дам актуални данни за цените на основни хранителни продукти в големите нидерландски вериги:

кайма смес: 8 евро за 1 кг.

телешко: 15 евро за 1 кг.

пилешко: 12 евро за 1 кг. пилешко филе

кашкавал: около 8-10 евро за 1 кг.

масло: 2,60 евро за 250 гр.

чери домати: около 5 евро за 1 кг.

краставици: около 1 евро за 1 бр.

айсберг: 1,25 евро за 1 бр.

скир /някъде по-горе беше споменат/: около 2 евро за 500 гр.

Както виждате, цените на голяма част от продуктите все още са значително по-високи от тези в България, но в същото време е добре да се знае, че всяка седмица основните продукти в Нидерландия с в промоция (най-често по системата 1+1) и това в съчетание с далеч по-високото качество остава усещане за по-голяма удовлетвореност на клиентите...

• Харесвам 13
Публикувано:

В Нидерландия от верига до верига има значителни разлики в цените, както и различни промоции, които са истински 😉 . А на съботните им пазари също има страхотни попадения. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 30 минути , Duke каза:

и това в съчетание с далеч по-високото качество остава усещане за по-голяма удовлетвореност на клиентите...

Абе така както си го написал май не говорим само за "усещане", ами за икономически реалности, които не са в наша полза...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , bibi каза:

В Нидерландия от верига до верига има значителни разлики в цените, както и различни промоции, които са истински 😉

Всъщност, разлики в цените на стоките предлагани от двете основни вериги почти няма, а за промоциите вече писах. Ако тази седмица в Jumbo на промоция е един продукт, другата седмица този продукт ще бъде на промоция в AH. Напоследък градските фермерски пазари загубиха своята привлекателност защото цените скочиха до небето в сравнение с останалите магазини. Преди десет години пазарувахме плодове и зеленчуци основно от градския пазар, но от години вече не го правим. Нидерландците са изключително пестеливи, да не кажа стиснати. През последните няколко години голяма част от тях специално пътуват с коли до близките германски супермаркети, за да пазаруват хранителни стоки и навръщане да заредят колите с по-евтино гориво.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Този Айвар се продава в магазина , където пазарувам. 300 грама 5 франка.

За всеки магазин и цени си има клиенти. Един и същи продукт в различни магазини може да има различна цена. Аз вчера купих бира Корона за 6,60 франка, мъжът ми купил същата от друг магазин за 13,60.

В България със сигурност е станало по-скъпо последните години, но като цяло  да живееш в България ( наеми, здравни застраховки, застраховки, ресторанти) все още е по-евтино , макар и не с толкова голяма разлика като преди.

IMG_2835.png

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, Duke каза:

Всъщност, разлики в цените на стоките предлагани от двете основни вериги почти няма, а за промоциите вече писах. Ако тази седмица в Jumbo на промоция е един продукт, другата седмица този продукт ще бъде на промоция в AH. Напоследък градските фермерски пазари загубиха своята привлекателност защото цените скочиха до небето в сравнение с останалите магазини. Преди десет години пазарувахме плодове и зеленчуци основно от градския пазар, но от години вече не го правим. Нидерландците са изключително пестеливи, да не кажа стиснати. През последните няколко години голяма част от тях специално пътуват с коли до близките германски супермаркети, за да пазаруват хранителни стоки и навръщане да заредят колите с по-евтино гориво.

Не знам дали се дължи на чар, но едната щерка редовно се прибира със страхотни попадения всяка събота и то на скъпи продукти като авокадо, сирене с трюфел, цветни камби + по 2-3 други плода или зеленчука подаръци към тези.  

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , bibi каза:

Не знам дали се дължи на чар, но едната щерка редовно се прибира със страхотни попадения всяка събота и то на скъпи продукти като авокадо, сирене с трюфел, цветни камби + по 2-3 други плода или зеленчука подаръци към тези.  

Аз не съм чаровен, има си хас с този мрачен поглед и вечен скептицизъм... 😞 

Единственият сравнителен критерий, който прилагам в случая е свързан с цените на градския пазар от 2014 г. с тези от месец декември 2025 г., спрямо цените на същите стоки в Jumbo или AH за същия период и резултатите не са в полза на пазара при почти изравнени качествени показатели. Със сигурност има и странични фактори свързани с фермерските субсидии, наемните цени на общинска площ, транспортните разходи, увеличената печалба и т.н., но както вече писах от много време предпочитаме да пазаруваме плодове и зеленчуци от супермаркетите, а от пазара единствено купуваме по- бутикови сирена и колбаси...

• Харесвам 1
Публикувано:

Темата леко се е отплеснала за цените в Нидерландия, по специално пазарите, AH и Jumbo. 

Моето мнение е, че големите турски супермаркети са лидер по отношение цена/качество. За Амстердам говоря. Следващото ходене съм си поставил за цел да намеря такива и в Утрехт.

Забравих да уточня, че не става въпрос за ориенталски стоки, а за традиционно европейски

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.