Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 минути , Дани Магелани каза:

При слаба реклама как да проявят интерес повече българи? Ако човекът разбираше от бизнес, щеше да организира дегустациите по друг начин. Като не може да се презентира, да си плати на специалисти! Ама ние тук нали от всичко разбираме, защо да плащаме!

Българите сме в преобладаващата си част консервативни клиенти. Трябва да се види, да се чуе от някого и тогава. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Може да не иска да разраства бизнеса.Нали знаете вица за оня дето си лежал под дървото и един почнал да го убеждава, как ако се труди много усърдно един ден ще забогатее толкова много , че ще може само да си лежи под дървото.

• Смея се 13
Публикувано:
преди 7 минути , Zaro каза:

Българите сме в преобладаващата си част консервативни клиенти. Трябва да се види, да се чуе от някого и тогава. 

Ами да пусне промо на половин цена с някаква реклама. После да помоли всеки от гостите да се тагне в социалните мрежи, ако е доволен и колелото ще се завърти. Стига оправдания...

преди 2 минути , stanimir каза:

Може да не иска да разраства бизнеса.Нали знаете вица за оня дето си лежал под дървото и един почнал да го убеждава, как ако се труди много усърдно един ден ще забогатееш толкова много , че ...само ще си лежи под дървото.

Той пак ще си лежи, ама ще има и няколко мацки да му носят пиенето, ако има и пари. Нека направим тънката разлика все пак 😉

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , Zaro каза:

А тея чужденци как ходят при него? Май точно така, защото никъде няма информация, освен в Гугъл мапс от ревюта на хора.

Дани Магелани
Публикувано:
преди 30 минути , Alexander каза:

А тея чужденци как ходят при него? Май точно така, защото никъде няма информация, освен в Гугъл мапс от ревюта на хора.

Може би от хотели или туроператори, на които е дал информация и им дава комисионна. А и за чужденците може би цената му е по-висока, което е нередно.

Публикувано:

Какви туроператори, това е магазинче 8-9кв метра и има място за 5 човека.

Кой изобщо коментира цената? 

Кой казва, че за чужденци е по-скъпо?

Пак се пишат измислят  неща, колкото  да се напишат …

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 18 минути , Alexander каза:

Какви туроператори, това е магазинче 8-9кв метра и има място за 5 човека.

Кой изобщо коментира цената? 

Кой казва, че за чужденци е по-скъпо?

Пак се пишат измислят  неща, колкото  да се напишат …

И двамата не знаем каква е истината. Може само да изказваме предположения.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 5 минути , Zaro каза:

Има някакво напрежение още от сутринта ... успокойте се. 😁

Няма напрежение.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , Zaro каза:

Има някакво напрежение още от сутринта ... успокойте се. 😁

Една дегустация на вино би оправила нещата 😄

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Публикувано:

В Българска Академия за Винокултура, което реално не е акредитирана академия, правят редовно дегустации само на български. Там ходих на любителски сомелиерски курсове. Има две нива. Първо е 3 посещения и се дегустират към 18 вина и второ е 6 посещения с над 40 вина. Отделно се организират тематични пак с няколко посещения за български, испански, италиански, френски вина. Има и единични тематични, примерно топ пино ноар от света. Но не знам дали са официално обявени или са само за хора вече посещавали публичните курсове. Но там съм пробвал страхотни вина и там започна любовта ми към амароне дела валполичела. Макар че там дегустирахме една резерва за 230лв бутилката и сега още не мога да намеря отговарящо на спомена за него, тия около 100 бледнеят, а още не се имам за толкова изтънчен, че да си взема вино за над 200лв

• Харесвам 11
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Според мен идеята му е точно това... Дегустация за чужденци. Започнали са да пишат ревюта в Гугъл мапс и са започнали да се появяват чат-пат по някой и друг заблуден българин. Начинът да не са (сме) преобладаващи е точно като им кажеш, че е на чужд език. 

Всеки сам си избира към коя група да му е насочен бизнеса. Аз лично дори не бих се ядосала. Вероятно има и други места. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 часа, Alexander каза:

Малко е извън темата, ама кое по-точно у нас има логика.

Примерно имоти за 300к евро и нагоре, защото по-малко няма и отпред е така

Къде в целя свят има подобни цени и такава гледка, аз поне не мога да кажа друго място и това е  масово.

IMG_7443.jpeg.b7a31a78e49061a6a12cee490c882bf7.jpegIMG_7444.jpeg.8f431c3a953be669cd92dd3dcdd165fa.jpeg

Вчера звъннах на един човек, има магазинче с вина по центъра и прави някакви тестове на вина. За начало никъде  не пише нищо, само виждаш в коментарите на хората, че са доволни, а и аз само видях докато минавам покрай магазина.

Звъня  питам кое как е и колко струва.

Каза за 1 час се тестват 5 вина, с малко кашкавал/сирене, всичко е българско за 38лв, каза ми в лева.

Добре звучи, каза обаче, че групите са по 5-6 човека и се уговарят с него по телефона, когато има. Накрая се сетих да питам, на какъв език се водят и изненада.

Еми то имало чужденци и се водят само на английски, шах с пешката. Само, ако сме цяла група българи, щял да води на български.

Къде в света, някой ще води само и основно на английски, ами никъде, обаче тук е така. Разбирам да каже български и английски, ама не.

Е ще го пропуснем.

Като цяло все още 30-40 год след падането на комунизма, масово българите не могат да правят бизнес, това е. 

Има места, които лека-полека се оправят. По-бавно отколкото ни се иска, но има движение напред. Доста нови тротоари се направиха в София в последните две години.

Иначе да, нелепо е да се искат толкова стотин хиляди евро за такава гледка - ама пазар.

Публикувано:
На 27.01.2026 г. в 11:17, Alexander каза:

Има стотици, повечето изпращат безплатно в Испания и след това с Мистрал до вас.

Последно взех от embutidos Ezequiel 

Мистрал? 

Публикувано:
преди 3 часа, Брани каза:

Има места, които лека-полека се оправят. По-бавно отколкото ни се иска, но има движение напред. Доста нови тротоари се направиха в София в последните две години.

Иначе да, нелепо е да се искат толкова стотин хиляди евро за такава гледка - ама пазар.

Доста нови тротоари и улици се направиха последните 15 години, ама и доста остават, които не са направени/оправени.
Имам приятели, които останаха да живеят на различни места в чужбина и като си дойдат тук, на техните деца това, което им прави впечатление, са точно лошите тротоари.

• Харесвам 4
Публикувано:

По стечение на обстоятелствата ми се наложи да вървя в София от Младост 3 до 4 една сутрин в дъжда. Няма такъв отврат. Нямаше една квартална улица с нормално отводняване и локвите бяха точно до тротоара, така че да те изкъпят по добре. Отделно навсякъде беше в кал, паркирали коли на 4 реда пред някои блокове. На улицата с общината ми е любимо. 3 реда. Един на пътя, за втория се качват на тротоара и карат по него, за да стигнат между дърветата, а третият ред е направо пред блока. Така редовно има движещи се коли по самия тротоар. Около блоковете пък е лунна повърхност. Един приятел години подаваше сигнали за паркирали до едно игрище, най накрая сложиха колци, сега вече паркират още по навътре в тревните площи. Вече не мисля, че ще доживея за нормална градска среда.

20260127_104528.jpg

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 27.01.2026 г. в 3:43, Георги Матеев каза:

Къде леки закръгляния нагоре/надолу, къде спекула, къде откровено прекаляване - на всички ни е ясно, че корекция на цените ще има. И вече има.

Обаче упорито вярвам, че всеки има свободата да гласува с портфейла си и да контролира чрез него. Като нещо не ни допада - подминаваме. Ако много хора направят същото - пазарът сам ще принуди дадения търговец да си регулира цените.

За себе си съм решил проблема кардинално - просто не купувам/консумирам почти нищо в България, независимо дали говорим за ресторанти, почивки, дрехи, електроника и тн. Цените у нас въобще не отговарят на това, което реално се предлага. Подчертавам дебело, че това е лично мое мнение и нито искам да споря нито да ангажирам някого с него.

Фактите: от декември пътувам из Малдиви, Малайзия и в момента Тайланд, ще изкарам в Азия общо 2 месеца. Спя в хубави хотели, храня се ежедневно по заведения, наслаждавам се на интересни активности и всичко това, даже заедно със самолетните билети (естествено с предварително планиране и добра оферта), категорично излиза по-евтино, отколкото да седя в собственото си жилище в България, да плащам парно и други комунални сметки, да се храня основно от супермаркета и да ходя в ресторант максимум веднъж седмично. Разликата в екзотиката и температурите дори не споменавам. Ами... не, благодаря.

Това, което си описал в България струва към 1500лв. С толкова няма никакъв шанс да живееш в Азия по описания от теб начин. 

Георги Матеев
Публикувано:
преди 52 минути , tch каза:

Това, което си описал в България струва към 1500лв. С толкова няма никакъв шанс да живееш в Азия по описания от теб начин. 

Струва дооооста повече от 1500 лв, уви. То само комуналните разходи са 400+ лв, а сядане в приличен ресторант вече е поне 100 лв. на човек.

Относно Азия - приемам, че не си особено запознат. В момента например съм в Чианг Май, като 3-звездният ми бутиков хотел струва €12 на ден със закуска, а преди малко вечерях неограничен барбекю бюфет за 170 бата (€4.50). Вчера бях на невероятно шоу-кабаре срещу €4. Калкулацията ми определено е доста точна, Ексел не лъже.

Така или иначе не съм тук за да правя бакалски сметки, мисля че гледната ми точка е съвсем ясна.

• Харесвам 14
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Струва дооооста повече от 1500 лв, уви. То само комуналните разходи са 400+ лв, а сядане в приличен ресторант вече е поне 100 лв. на човек.

Относно Азия - приемам, че не си особено запознат. В момента например съм в Чианг Май, като 3-звездният ми бутиков хотел струва €12 на ден със закуска, а преди малко вечерях неограничен барбекю бюфет за 170 бата (€4.50). Вчера бях на невероятно шоу-кабаре срещу €4. Калкулацията ми определено е доста точна, Ексел не лъже.

Така или иначе не съм тук за да правя бакалски сметки, мисля че гледната ми точка е съвсем ясна.

А къде ги намираш тези цени на хотели? 

Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Гледаната ти точка е съвсем ясна така е. В държавата, в която БВП от глава на населението е 3 пъти по-ниско от тази на България е много евтино. Същото ще го каже и някой от Цюрих за София.

Относно сумата нещата, които описа са ти точно толкова. Ясно, животът далеч не се изчерпва със сметки и храна, но реши да изброиш само тях.

• Харесвам 2
Публикувано:
2 hours ago, Георги Матеев said:

То само комуналните разходи са 400+ лв, а сядане в приличен ресторант вече е поне 100 лв. на човек.

Които винаги плащаш и от тях 330лв парно. Което си плащаш и без да живееш в апарта. Магията на Топлофикация и, не, няма да ти върнат 220 лв от тях на пролет. 

Това, което твърдиш, дори математически да е така, пак не е.  Или няколкото хил лв за самолетни билети не се броят. 

3* бутиков хотел е малко като дървено желязо, по тай стандарти. И равен на 1* в Европа. Изключението потвърждава правилото. 

Изобщо супер яко звучи като разтегаш тоя лукум, но до там. Пък и няма сега да правим бакалски сметки. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Не знам какво се спори пак. Мога да хвана бас, че сметките на Матеев са точни до стотинка.

Ако идеш за 2-3 месеца е едно и за 15 дена друго, визирам билета.

А, че в София само пенсионер може да кара с 750лв е ясно.

Както се каза, парно бил не бил, 250лв поне, ток, вода, нет още 150лв и ето ги 400лв, остава да видим как се кара с под 100лв на седмица за всичко останало, че даже ресторанти намесихте.

Още преди години немските пенсионери масово ходеха на Канарите за зимата 5-6 месеца, точно защото само с парното и тока които гонят 400 евро поне, си плащаха боксониера  или гарсониера по нашия стандарт с тока, а след това всички е по-евтино или изкарваха със същите пари, ама в Тенерифе вместо в Германия.

И това го знам от немци, живеещи там.

• Харесвам 11
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.