Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
54 minutes ago, Madonna said:

А къде ги намираш тези цени на хотели? 

Представи си живот в който на ден 8ч спиш, 10ч си в самолет/летище, 8ч търсиш полети/хотели на далавера (има, с много търсене) и 5ч ядеш/обикаляш/тоалет/почиваш. 

31ч защото някои неща се правят едновременно. 

😉

Публикувано:
5 minutes ago, Alexander said:

Не знам какво се спори пак. Мога да хвана бас, че сметките на Матеев са точни до стотинка.

Ако идеш за 2-3 месеца е едно и за 15 дена друго, визирам билета.

А, че в София само пенсионер може да кара с 750лв е ясно.

Както се каза, парно бил не бил, 250лв поне, ток, вода, нет още 150лв и ето ги 400лв, остава да видим как се кара с под 100лв на седмица за всичко останало, че даже ресторанти намесихте.

Още преди години немските пенсионери масово ходеха на Канарите за зимата 5-6 месеца, точно защото само с парното и тока които гонят 400 евро поне, си плащаха боксониера  или гарсониера по нашия стандарт с тока, а след това всички е по-евтино или изкарваха със същите пари, ама в Тенерифе вместо в Германия.

И това го знам от немци, живеещи там.

С тая разлика,че битовите сметки в бг освен тока/водата ги плащаш, независимо дали живееш там. 

Матю за 2-3 месеца има 30 полета. Та?

Публикувано:
преди 2 минути , some1 каза:

С тая разлика,че битовите сметки в бг освен тока/водата ги плащаш, независимо дали живееш там. 

Ако те няма ще платиш накрая такса 70лв или нещо от сорта. Освен, ако където си няма топломери.

Да, ще ти вземат 250лв, ама реално ще си изхабил 70лв, таксата. И пак не разбрах, ако си тук, как караме с под 100лв на седмица, защото това се обясни по-горе разход тук 1500лв за всичко за 2 месеца.

• Харесвам 3
Публикувано:

Вие говорите хубаво само за сметки, ама ако нямаш жилище, плащаш и него. Наемите в София гонят 1500лв за двустаен. Дори да не си под наем, може да си с ипотека. Освен ако не си тотален номад, тия неща пак трябва да ги плащаш дори да не си в България.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , some1 каза:

Представи си живот в който на ден 8ч спиш, 10ч си в самолет/летище, 8ч търсиш полети/хотели на далавера (има, с много търсене) и 5ч ядеш/обикаляш/тоалет/почиваш. 

31ч защото някои неща се правят едновременно. 

😉

Ти свети ли му, че знаеш толкова подробно?

Ето защо никой не казва нищо във форума, да няма учудени и питащи, че се срещат от време на време.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

@Георги Матеев е за мен инфлуенсър 🤣 Нали не искаме да се лишим от такова присъствие във форума😃 Но и той е простосмъртен, има нужда като всички нас нещо да пише, да споделя и контактува тук. Супер! Само е добре да сверяваме дали вали, като казва, че е така и сме от жабите в правилния гьол, защото течението на живота си е лично…

Няколко пъти съм споменавала, че за повечето тук, включително за мен, неговите пътувания, “евтини” дестинации и изгодни отстъпки, са неотносими… Но споко, сигурно си плаща някъде по трасето друга скришна цена 🤪 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

@tch темата е конкретно за нощувки, кръчми и храни и съответно сравняваме тях. Като пътуващи и основно гледащи нашия краен разход БВП така или иначе не ни интересува. Между другото преди Тайланд бях 2 седмици в Малайзия - страна с 5 пъти по-голям БВП от нас и същевременно с поне 2 пъти по-ниски цени на почти всичко. Без коментар.

На 31.01.2026 г. в 0:11, some1 каза:

Игнорирам ненужния иронично-заядлив тон, но демонстрираш крещящо незнание. Топлофикация връща близо 90% от предплатената сума след изравняването през май, а другите разходи могат да бъдат спряни (интернет, тв) или не се начисляват при неползване (ток, вода). Всичките ми самолетни билети за 2 месеца из Азия струват общо €620, или €310 месечно, и броя и тях. Такситата са колкото градския транспорт в София. Конкретният 3* хотел в Чианг Май, за който преди 4 месеца платих общо €60 (за двама!) за 5 нощувки със закуска е "B House Chiang Mai Hotel" - нека всеки прецени колко дървено-железен е и колко би струвал у нас. Вероятно €60 на вечер.

@ДиянаВ инфлуенсърството е загуба на време, вместо това инвестирам в знания и умения, които помагат да пътувам много евтино или понякога дори безплатно. Част от тези умения съм придобил именно тук и точно заради това често споделям обратно, в знак на благодарност. Всичко "неотносимо", което някога съм откривал и публикувал, е било публично достъпно и всеки би могъл да се възползва - без мистерии или тайни плащания. Самата ти имаш безплатни попадения чрез Expedia... Ще спомена само, че има и други подобни врътки - далеч не само в Expedia и далеч не само за такива дребни суми, та няма невъзможни неща.

Но да оставим настрана конкретните сметки. Неоспорим факт е, че парите ни като цяло имат значително по-голяма стойност на много места извън страната. Докато продължава да е така или поне докато нивото не се вдигне драстично за да отговаря на цената - аз лично ще продължа да избягвам каквито и да е покупки в България. Съжалявам, ако звучи непатриотично, и всъщност дори не бих искал да бъде така, но по този начин виждам реалността в момента. Надявам се скоро да се промени.

• Харесвам 44
  • Браво 1
Публикувано:
На 30.01.2026 г. в 18:26, Argentique каза:

Имам усещането, че era123 се е завърнал във форума. :grin:

Не знам кой се е върнал, ама крайно не в духа на форума се е върнал. 😞 Даже нямам какво смешно да кажа по въпроса.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Част от тези умения съм придобил именно тук и точно заради това често споделям обратно, в знак на благодарност. Всичко "неотносимо", което някога съм откривал и публикувал, е било публично достъпно и всеки би могъл да се възползва - без мистерии или тайни плащания. Самата ти имаш безплатни попадения чрез Expedia...

Определено не мога да отрека, че съм придобила много знания за пътуванията и сметките тук. Като върна лентата назад, имам драстична промяна ☺️ Даже би трябвало да изглеждам като @Георги Матеев в очите на повечето от моите приятели и познати 😂

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 7
Публикувано:

Всички много научихме от Жоро и други знаещи Магеланци. За това силно ме огорчава заядливостта  и себе изтъкването, които виждам във форума.

Историята познава и много други компетентни хора, които се отказаха да пишат, защото не се справиха в себе си с арогантността на някои пишещи. Дано поне четат!

Да запазим добрият тон, толерантността!

Този сайт не бива да се превръща в помията на някои социални мрежи!

• Харесвам 25
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

бях 2 седмици в Малайзия - страна с 5 пъти по-голям БВП от нас

Единствено с това сравнение не съм много съгласен предвид 5 пъти по-голямото им население. По-коректно би било сравнението БВП на човек. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Определено не мога да отрека, че съм придобила много знания за пътуванията и сметките тук. Като върна лентата назад, имам драстична промяна

Изкара първите си 7 години във форума и вече си в първи клас!  :beta:

Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Даже би трябвало да изглеждам като @Георги Матеев в очите на повечето от моите приятели и познати 😂

Много ласкателно, но @Георги Матееве единствен! :scenic:

• Смея се 5
Публикувано:
преди 50 минути , Zlia каза:

Единствено с това сравнение не съм много съгласен предвид 5 пъти по-голямото им население. По-коректно би било сравнението БВП на човек. 

Както вече казах - като пътуващ човек БВП е буквално последното нещо, което ме интересува. Искам да ми е готино, чисто, спокойно, безопасно, интересно и евтино. Ти като пътуваш някъде първо БВП на държавата ли гледаш или колко струват полетите / хотелите / кръчмите?

За спорта все пак попитах Гугъл: за 2026 очакваният БВП на човек в България е $22900, а в Малайзия $16022. ОК, 43% повече при нас, но това не обяснява често много над 100% разликата в цените. Давам конкретни примери за аргументация:

- луксозен апартамент в небостъргач на 400 метра от Twin Towers в ултра топ центъра на Куала Лумпур, с инфинити басейн и брутална даунтаун гледка: €30 на вечер. Подобно нещо в София ще е минимум €200-€250 на вечер.

- Биг Мак мено в Макдоналдс: €4.50

- такси 45 км: €13

- вечеря в лъскав ресторант в Куала Лумпур: €35 за двама. В София подобна вечеря ще е поне €120.

- дрехи: минимум двойно надолу

И не само в Малайзия е така...

Та хайде да спрем сравненията, че хич не са в наша полза. Каквито и локуми да разтягаме - случващото се у нас е силно непропорционално и ценово нелогично. Спекула ли е, инфлация ли е, евро ефект ли е, лудост ли е, нямам идея, но портфейлът ми ще продължи да гласува "против" докато нещо не се промени.

• Харесвам 26
Публикувано:
преди 53 минути , Дани Магелани каза:

Всички много научихме от Жоро и други знаещи Магеланци. За това силно ме огорчава заядливостта  и себе изтъкването, които виждам във форума.

Историята познава и много други компетентни хора, които се отказаха да пишат, защото не се справиха в себе си с арогантността на някои пишещи. Дано поне четат!

Да запазим добрият тон, толерантността!

Този сайт не бива да се превръща в помията на някои социални мрежи!

Подкрепям!
Винаги, когато говоря за Магеланци (форума), казвам едно и също: това е общност от хора с изключителна емоционална и интелектуална зрялост – качества, които не вървят непременно ръка за ръка, но тук съществуват заедно.

Научила съм толкова много от всички вас, които споделяте – понякога дори не осъзнавате колко. И честно казано, не знам как точно се „отблагодарява“ за такова нещо. Затова правя единственото, което мога - предавам нататък. Не непременно знания за пътуване, а онова, което аз умея.

И вярвам , че когато хората си дават един на друг от най-доброто, което носят, светът става малко по-добър.

@Георги Матеев, знаеш че съм ти фен, не само за знанието, което носиш, а за тихия начин, по който го споделяш. Надявам се пътищата ни да се срещнат някой ден 🙂

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 22 минути , Madonna каза:

Винаги, когато говоря за Магеланци (форума), казвам едно и също: това е общност от хора с изключителна емоционална и интелектуална зрялост – качества, които не вървят непременно ръка за ръка, но тук съществуват заедно.

... форума е точно такъв благодарение на Основателя  @Георги и модераторите, които не спират да "вкарват в пътя" нас ... 

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 39 минути , Георги Матеев каза:

Та хайде да спрем сравненията, че хич не са в наша полза. Каквито и локуми да разтягаме - случващото се у нас е силно непропорционално и ценово нелогично. Спекула ли е, инфлация ли е, евро ефект ли е, лудост ли е, нямам идея, но портфейлът ми ще продължи да гласува "против" докато нещо не се промени.

Защо се палиш сега? Просто изразих несъгласие с един твой аргумент. Понеже не съм пътувал в тази част на света, приемам останалите аргументи за меродавни. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , Doctor Who каза:

... форума е точно такъв благодарение на Основателя  @Георги и модераторите, които не спират да "вкарват в пътя" нас ... 

Убедена съм в това! Границите са най-добрия начин за създаване и запазване на доверие.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз пък съм живяла в Малайзия

Спойлер

и въпреки данните на Георги, с някои неща не съм много съгласна. Малайзия има петрол и държавата субсидира горивото (0,50 цента на литър) и 4 хранителни продукта - яйца, пилешко месо, ориз и олио за готвене (палмово олио). Мотото е, че бедни хора може да има, но гладни не. Ако влезеш в супермаркетите да си купиш домати или сирене, кисело мляко и т.н. цените изобщо не са в ползва на Малайзия. Субсидира се и ел.енергията - консумация до 100 евро на месец е по едни цени, но след това става мнооого висока. Затова и масово моловете се пълнят до дупка през уикендите, за да пестят у дома. Ако си мюсюлманин има още много допълнителни привилегии като напълно безплатно медицинско и дентално обслужване, когато ако си китаец или индиец доплащаш. 😉 Лятото на 24 година правителството премахна субсудията на дизела, а всички камиони са на дизел и цените на хранителните продукти скочиха с минимум 20%. Малайзия не произвежда много неща, повечето са внос. 

Данъците им са по-високи и при една съща позиция в офиса на моя мъж бруто заплатите в Малайзия са по-високи, но нето заплатите в Бг са по-големи. И още мога да разкажа, но темата не е затова. Някой неща са по-добре, някой не. За целите на темата, по-добре е да се сравняваме с държавите от ЕС, отколкото с такива от другата страна на някой океан. Иначе сравняваме ябълки с круши. 

Сега се връщам от Щатите, където в Костко 3 краставици са 6.99 преди таксите, а 6 стека от средно качество говежда бяха 200 долара преди таксите. Но на базата на тези цени не мога да заключва, че там е по-скъпо от БГ. 

Относно БГ - ами, уляха се с тези цени... Баща ми следи на всеки два месеца три кръвни показателя. Декември бяха 14 лева, сега февруари са 14 евро. Подадох вече сигнал, пък да видим какво ще стане. 

• Харесвам 15
Публикувано:

Наистина нещата с цените и в заведения и магазините, с всеки изминал ден стават все по-тежки за потребителите. Въпреки това, нощните заведения са пълни, ресторантите също, което ми е много странно. Само за сравнение, някои примери с цени на хранителни продукти от съседна Гърция от уикнеда :

- портокали и мандарини -  по 1 евро за кг

- домати - 2 евро за кг. 

- сирене Фета -10 евро за кг.

- луканико - 9 евро/кг

- кашкавал от краве мляко - 9,5 евро/кг

- маслини Каламон 6 евро/кг, Стафида - 6,50 евро/кг

- прясно мляко - 1,30 евро/л.

- баклава микс в една от най-популярните сладкарници в Солун - 13.90 евро/кг.

- Вечеря за двама в ресторант в центъра - салата с две основни и бутилка вино - 46 евро. 

• Харесвам 6
Публикувано:

има толкова много обективни причини цените в Азия да са по-ниски от европейските, че чак няма смисъл да се започва темата :smile: чудесно е, когато човек има възможност да се мести и да живее там, където намира, че му е по-изгодно, истината е обаче, че това е неприложимо за 99.99% от останалите, които са уседнали по един или друг начин (работа, семейство, здраве, други задължения), така че най-много тихо да въздъхнат и да си въобразят, че завиждат "благородно"; както виждаме в реалността, най-вероятно дори двуседмично отпускарско прекарване на тия "другите" из района сигурно ще се равнява на 4000+ * 0.70 €, спестени от непоръчани заради повишението на цената с 10% квартални пици, както пишеше назад :grin:

но аз друго се чудя, когато се коментира точно това повишение на цените в България, на никой ли не му хрумва, че може пък на тия собственици на бизнес, търговци, майстори или каквото там, също да им се пътува? ей така да слушат докато работят, че едикой си бил на десетина интересни места в последните месеци, и да си кажат - ами да, искаме и ние! ама това няма как да стане, ако не си направим така цената, че да ни стига не само за живуркане, ами и за пътешествия?

значи за "нас" тук (фигуративно казано нас и ние) е ок да имаме средства да пътуваме (по възможност поне 15 пъти годишно), което не става, ако заплатата (или цената, ако сме си със собствен бизнес) е изпилена на минимум, за да покрива само базовото, обаче за всички други (разбирай тези с високите цени) това не важи, и трябва да работят/продават за едни и същи пари години наред?

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 минути , antea каза:

но аз друго се чудя, когато се коментира точно това повишение на цените в България, на никой ли не му хрумва, че може пък на тия собственици на бизнес, търговци, майстори или каквото там, също да им се пътува? ей така да слушат докато работят, че едикой си бил на десетина интересни места в последните месеци, и да си кажат - ами да, искаме и ние! ама това няма как да стане, ако не си направим така цената, че да ни стига не само за живуркане, ами и за пътешествия?

Постепенно стигаш до моята теория, че колкото по-бързо цените на стоките и услугите в България се изравнят с европейските, толкова по-добре ще живеем. Със сигурност в началото темповете на увеличение на доходите ще изостава спрямо темпа на увеличение на цените, но това е съвсем нормално. Номерът е да се намери някакъв начин сивата икономика да се сведе до минимални равнища. Факт е, че през последните десетина години се направи много в това отношение, но все още сме твърде далеч от реалността. Защото ако се затворят възможностите за нерегламентирани плащания и започнат да се плащат осигуровки и данъци в пълен размер, ще можем да очакваме и повишаване на БВП и съответното увеличение на доходите на хората...

• Харесвам 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.