Прескочи до съдържание

Световно първенство 2022 в Катар + игра

bobole4e

Препоръчани мнения

преди 16 минути , Брани каза:

Свърши вече това, нали? Окончателно?

Няма да се играят там някакакви мачове за 5-то, 7-мо място и т.н.?

Свърши трънки! Само след няколко дни играем за купата срещу Сити, а после влизаме в коледната серия от мачове през два дни. Ей го къде е и месец февруари, когато се подновява и родното първенство. Така че, слуховете за преждевременната смърт на Цар Футбол, са силно преувеличени...

• Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Честито на Аржентина! Страхотен трилър. Аржентина повече искаше победата сякаш и я заслужи в крайна сметка. Наистина страхотен завършек на невероятната кариера на Меси. Браво!

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Още от самото начало си бях за Аржентина и се радвам, че спечелиха. Като гледах финала, според мен си беше и заслужено.

Бях го играл 3-2 за Аржентина и снощи реших, да сменя на 2-1 за тях, като си викам...на финал не може да има чак 5 гола....ама ме опровергаха жестоко. Красота...обрати...зарадва ме финала.

Преди 1 час, Брани каза:

Ами не е сигурно, аз все още чакам да преразгледат мача на Португалия с Мароко на VAR и да преиграват всичко до финала 😄 

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Брани каза:

Нищо не е свършило, Брани. Днес първия игра с втория, утре ще играе с третия, после с четвъртия и т.н. до тридесет и втория. Но за целта трябва да се определи кой ще е пети и кой тридесет и втори. 

• Смея се 4
Връзка към коментар

Катар показа че независимо от начина по който са се докопали до домакинството организира едно страхотно световно първенство и следващите домакини ще трябва доста да се постараят ! 

Държавната телевизия показа че невинаги частната конкуренция е по-добра, и се надявам скоро да не виждам и не чувам нищо за Андреа Бомба и подобни недоразумения.

Като си представя как Мбапе на 23 години е с два финала и феноменални изпълнения , а мнозина на неговата възраст не могат сами дори сопола да си избършат ! 

Извън футбола се надявам Qatar да се върне в нормалното си русло и отново да ни радва с азиатските си дестинации.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

страхотен мач, пълна наслада! нямахме пристрастия към нито един от отборите, затова го гледахме обективно, страшно се зарадвахме при изравняването 3:3, заради допълнителните 30 минути кеф, после и дузпите, какво повече може да иска човек от финал, невероятно беше 🙂

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 часа, stanimir каза:

Катар показа че независимо от начина по който са се докопали до домакинството организира едно страхотно световно първенство и следващите домакини ще трябва доста да се постараят ! 

Държавната телевизия показа че невинаги частната конкуренция е по-добра, и се надявам скоро да не виждам и не чувам нищо за Андреа Бомба и подобни недоразумения.

Като си представя как Мбапе на 23 години е с два финала и феноменални изпълнения , а мнозина на неговата възраст не могат сами дори сопола да си избършат ! 

Извън футбола се надявам Qatar да се върне в нормалното си русло и отново да ни радва с азиатските си дестинации.

Мой приятел беше в Катар за някои мачове, коментира, че организация, пропусквателен режим, толерантност към религии и др., настроение, всичко е на много високо ниво и това, което се пише тук за провал и бойкот, са медийни глупости.

Иначе за финала - спрях телевизора още след края на редовното време. Нямах нерви за по-нататък , догледах си го тази сутрин (в Тайланд съм), като гледам какъв психотрилър е било, щях да съм сигурно в болница. А тук са скъпи😀.

Сега…моля…всички плюещи Меси, да се извинят чинно. Или да млъкнат завинаги.

Всички приказки за нареден финал се спукаха. Макар много да ме е яд на франсетата, че когато те играха финал срещу Бразилия, тогава получиха титлата изключително съмнително. Много странен финал беше, гледах и недоумявах…даже известния  тогава Коце Маца каза по повод неговите тотаджийски мачове - “те финала за Световното наредиха, вие с мен се занимавате”… 

Феномена с “вирус”, другите не знаеха къде са, та да стане домакина Франция шампион за пръви път.
Сега, по теория на конспиративните вероятности, трябваше да върнат жеста, за да може Меси да я вземе пустата. Ще си каже човек, че без нея нямаше пак да е най-най-великия. Ама не, играха като бесни, особено ЕмБаПе😀, резервите пък бяха като пренавити пружини, все едно от друга планета влезнаха в мача, а не от пейката.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Страхотен финал на едно невероятно първенство ! Без нито един слаб мач! С най-мнаго голове в историята! Бях за Аржентина от ден 1 и се радвам, че победиха. Също не можах да гледам дузпите , изчаках да свършат и след това на спокойствие ги изгледах. Поздравления на Катар за гостоприемството и организацията . Изключително грозна медийна пропаганда и война се водеше в Европа против тях, наистина пълни лъжи се разпространиха, но те успяха да докажат как се прави. Направи ми впечатление на една интервю на наш бг коментатор пред английски, каза си колко е доволен и колко е прекрасна и толерантна обстановката, а английския го попита дали да изключи микрофона и дали да го излъчи, защото щял нашия да си има проблеми. Ето това е недопустимо. Политиката няма място във футбола и в момента, в който отборите с политиката си отидоха, шампионата стана още по-прекрасен. За мен една част от причината мачовете да са на ниво е защото футболистите са във върхова форма по това време на годината. Оказа се удачно решение. Дано и друг път има зимен шампионат , много е готино такова настроение преди Коледа. 

Vamos Messi, Vamos Argentina! Ще ми липсват мачовете 😞

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз ще разбуня духовете, като кажа, че за мен първенството беше посредствено. Завързаните мачове бяха малко, запомнящите се - още по-малко. Футболистите прекалено много започнаха да разчитат на ВАР - къде да надежда за някой друг милиметър засада или не, къде за разстройване на противника. Що се отнася до организацията на Катар и как нямало никъде проблеми с нищо - ами на тях това им беше целта - да си "изперат" имиджа. Не за първи път подобни събития се провеждат с маркетингова цел и ще продължи да е така.

Меси е ясен - категорично най-добър в момента, но не трябва да се сравнява с Марадона. Първо, че времето е различно и не трябва да сравняваме футболисти от различни епохи, второ, че дон Диего беше от друго измерение при контрола на топката. Мбапе - времето е пред него - много, много голям футболист!

Съвременният футбол не допуска футболисти, които са силни като индивидуални качества, затова играчи като Меси и Мбапе са рядкост. А именно те носят есенцията на това, което е футболът - красотата от играта. Първото ми световно беше 1982 г. в Испания и тогава във всеки един отбор имаше играчи, надарени с изключителни индивидуални качества - Бразилия на Теле Сантана, Аржентина на Билярдо, ФРГ, Франция, Португалия - те пък бяха с феноменални халфове.

Сега всички футболисти са като отлети по калъп,. прекалено взаимозаменяеми, само тук-там има някой проблясък.

• Харесвам 3
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Страхотно първенство се получи, браво на катарците! Успях да гледам почти всички мачове и съм много доволен от показаното. Както и предполагах, нивото на игра беше много високо, което е напълно обяснимо предвид етапа, в който се намираха най-силните вътрешни шампионати преди започване на световното. За първи път откакто частни телевизии предават голям шампионат, предпочетох да гледам държавната. Браво на БНТ! Ето че може без разни кедъри, манченковци и други любители на клишетата и неуместните смешки...

Относно Аржентина. След две "криминални" титли, беше време да спечелят и своята първа редовна. Радвам се за Меси, макар, че никога не съм му бил кой знае какъв фен. Иначе, мъките на средностатистическия английски фен продължават, но ние сме калени в неуспехите и ще продължим да подкрепяме Трите Лъва до последно...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 14.12.2022 г. в 23:09, tch каза:

Слабичък мач от Франция, ако играят така на финала ще отнесат поне 3 парцала. Дано греша.

Позна съвсем точно, ама и те вкараха 3! 

преди 12 часа, Duke каза:

Свърши трънки! Само след няколко дни играем за купата срещу Сити, а после влизаме в коледната серия от мачове през два дни. Ей го къде е и месец февруари, когато се подновява и родното първенство. Така че, слуховете за преждевременната смърт на Цар Футбол, са силно преувеличени...

Цар Футбол в едно мнение с "родното първенство" е обида за играта. 

Двете големи звезди на катарския отбор направиха шоуто на финала на световното в Катар. След мача, емирът им казал "добре поритахте, ама в понеделник ви искам на работа в Париж".  

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 27 минути , stormbringer каза:

Цар Футбол в едно мнение с "родното първенство" е обида за играта.

Зависи от гледната точка. За мен родното първенство от емоционална гледна точка винаги е било на първо място...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 42 минути , Duke каза:

Страхотно първенство се получи, браво на катарците!

....

Относно Аржентина. След две "криминални" титли, беше време да спечелят и своята първа редовна. 

Напълно съгласен, само с това допълнение, че и трите финала които играха и спечелиха бяха от най-зрелищните и най-късметлийските за Аржентина. 

Аржентинците са орисани да играят такива драматични финали.

78г да не забравяме какво се случи в 90 минута с удара на Нанинга в гредата, след като 10 минути преди беше изравнил резултата за лалетата.

А 86г с германците, с подобен сценарий на снощния от 2:0 и 2:2 в последните десетина минути и гола буквално в края на мача на Буручага.

Но снощният мач беше чудовищен, а като драма няма равен, особено след онова спасяване в 119 мин на арж.вратар.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 17 минути , Kamen каза:

Но снощният мач беше чудовищен, а като драма няма равен, особено след онова спасяване в 119 мин на арж.вратар.

Определено най-великия финал на световно първенство, който съм гледал от 1978 г. насам. Реално през 86-та ФРГ нито в един момент, дори при изравняването, не успяха да се докоснат до титлата за разлика от франсетата, които снощи бяха на път да постигнат обрат достоен да съперничи на инстанбулското чудо...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Zaro каза:

Меси е ясен - категорично най-добър в момента, но не трябва да се сравнява с Марадона. Първо, че времето е различно….

Ами не съм много съгласен. В съревнованията винаги има по-добър и най-добър.

За сравнения с Пеле не мога да говоря, не съм го гледал. И малцина всъщност са. Колко мача има предавани с негово участие? Дори и сега е трудно да се намери цял мач на Бразилия с Пеле. 
А относно Марадона…любимец ми беше, но …никаква база за сравнение. Шампионски лиги, шампионски титли, Златни топки, обувки, мачове, голове, асистенции, много назад е великия Дон Диего от Меси. Да не говорим, че има не отделни периоди, а цели години, преминали в почти абсолютна незабележимост. Дори и в Барселона мнозина определят трансфера му и престоя като разочарование.

На днешната динамика, мисля, че нито Пеле, нито Марадона биха издържали. С по 100 мача годишно…Това е основната разлика.

Вече почти 20г. супер ниво, постоянно, с много, много малки изключения.
Респект! Ето това го няма никой от сравняваните. 
П.П. Аз лично в колонката с номер 2, освен Марадона, слагам и Зидан, и Феномена. Нещо бързо ги забравихме, а те също са печелили всичко и по много.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 53 минути , Sun4o каза:

Ами не съм много съгласен. В съревнованията винаги има по-добър и най-добър.

За сравнения с Пеле не мога да говоря, не съм го гледал. И малцина всъщност са. Колко мача има предавани с негово участие? Дори и сега е трудно да се намери цял мач на Бразилия с Пеле. 
А относно Марадона…любимец ми беше, но …никаква база за сравнение. Шампионски лиги, шампионски титли, Златни топки, обувки, мачове, голове, асистенции, много назад е великия Дон Диего от Меси. Да не говорим, че има не отделни периоди, а цели години, преминали в почти абсолютна незабележимост. Дори и в Барселона мнозина определят трансфера му и престоя като разочарование.

На днешната динамика, мисля, че нито Пеле, нито Марадона биха издържали. С по 100 мача годишно…Това е основната разлика.

Вече почти 20г. супер ниво, постоянно, с много, много малки изключения.
Респект! Ето това го няма никой от сравняваните. 
П.П. Аз лично в колонката с номер 2, освен Марадона, слагам и Зидан, и Феномена. Нещо бързо ги забравихме, а те също са печелили всичко и по много.

На мен пък Марадона не ми беше любимец, ама не мога да си изкривя душата. Феноменален контрол на топката, който го няма при никой друг. Това, което другите правят с топка, Марадона го прави с портокал.

А ето защо не трябва да се прави сравнение между играчи от различни епохи:

Марадона отива в отбор от бедната част на Италия без кой знае какви успехи, бих казал незабележим дори на местна почва. И го изстрелва в небесата за годините, в които играе там. Шампион, купа на Италия, Купа на УЕФА, суперкупа на Европа.

Меси -  в Барселона. Силен, утвърден отбор, с успехи, изградил име.

Марадона е обект на брутална игра. Не знам дали си чувал за мача от 1982 г. между Италия и Аржентина - Джентиле срещу Марадона. В наши дни Джентиле щеше да получи червен картон след 15 минути игра. В онзи мач има повече от 10 брутални нарушения, а ако не се лъжа, не получава дори и жълт картон.

Терените днес и преди? Линекер разказва много добре в едно видео, което съм пускал. Теренът на Ацтека е бил ужасен, потъващ. А за втория си гол Марадона се завърта около себе си и подминава английските защитници, все едно ги няма ...

Медицината днес е на космическо ниво. Неслучайно добрите играчи, които си заслужават инвестицията, имат толкова дълги кариери - просто грижите за тях са изключителни. Затова могат да изиграят по толкова мачове годишно (което пък не е нормално).

И защо сравняваме днешната динамика? Изгледай Джентиле срещу Марадона и се замисли съвременен играч, който се въргаля 10 метра, ако бъде настъпан (няма да го споменавам, всичко го знаят), как би понесъл персоналната "грижа" на патоанатома Джентиле? Кога е бил по-груб футболът? Сега или тогава?

Днешната динамика е достигнала нивото си, защото футболът от 80-те е надградил над този на 60-те и 70-те. След 10 години ще има само атлети, а следващият "Меси" пак ще бъде номер 1, щото ще играе до 45, 150 мача на година и ще бъде обявен за герой, щото днешният Меси не е можел да играе по толкова (апропо, Стенли Матюс е играл до 56). Несериозно е!

Меси е благ характер, Марадона е страшен чешит и това му е изиграло лоша шега. В тази връзка най-добрият български халф като технически умения от 80-те не е Балъков, не е Гетов, ами е Христо Колев! Никой не можеше да се доближи до това, което той правеше с глезена. Нямал успехи. Така е. Аз обаче не знам някой друг играч у нас да е станал легенда в клуб само на 24 години. Но Бащата беше страшен чешит!

Затова трябва да гледаме разликата между даден футболист и другите от неговото време. Защото той се развива спрямо тях. Пеле не е много познат у нас по обективни причини, но в Youtube има доста клипчета с негови участия. И дори и при бавния футбол на 60-те и 70-те, разликата между него и останалите е много голяма. Както е и в случая с Кройф (феноменален играч), Зико, Марадона, Роналдо (има само един!), Роналдиньо, Зидан, Меси - всеки се откроява с много в средата, в която се е развил.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 38 минути , Zaro каза:

А за втория си гол Марадона се завърта около себе си и подминава английските защитници, все едно ги няма ...

Реално бяха там, но джентълменски му направиха шпалир, вместо да го посекат в стил Джентиле още преди да стигне до централната линия. Аз помня много добре мачовете на Марадона в три поредни първенства и ако действително в Мексико той правеше разликата, не бих казал същото за мачовете с негово участие в Испания и Италия. Според мен, иконичният статут на Марадона до голяма степен се дължи на Галтиери, който реши да се заиграе с Фолклендските острови, но имаше нещастието да срещне Желязната лейди. Така мачът в Мексико между Англия и Аржентина четири години по-късно се превърна в нещо много по-голямо от футболна среща, пък макар и от четвъртфинал на световно първенство. Последвалото обяснение с намесване на "Божията ръка" пък сякаш беше първият значим ПР ход в историята на футболната игра, предвид изключително религиозните аржентинци. Убеден съм, че мнозина от тях и до днес са убедени, че става дума за свръхестествено чудо, а не за грозна постъпка от страна на голям футболист, но дребен във всяко едно отношение човек. Гледам и Меси периодично показва тъмната си страна и само в рамките на няколко дни се забърка в неспортсменски скандали, но поне от моя гледна точка е далеч по-голям футболист от Марадона и ако не бяха страничните фактори за които писах по-горе, по всяка вероятност днес дори нямаше да се правят паралели между двамата...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Финалът доказва закономерността, че инфарктните мачове са още по-инфарктни, ако имаш силни пристрастия в полза на една от страните. В моя случай на тоя мач имаше силни пристрастия за Франция 🙃. И следващия път ще има!

(Примери за комбинации, които при които нямаше да ми се вдигне кръвното и аритмизира пулсът, даже и на терена да се беше случило същото: Аржентина - Англия; Франция - Германия; Катар - Саудитска Арабия)

А коментара си за Арежтина вече го видях изписан на задното стъкло на един пикап в Йордания.

IMG_73681.JPG.9b6d480de4a471113c41efad7aaa50dc.JPG

Ако някой се затрудянва да го разчете от пръв поглед - жокер: на български се чете по същия начин и значи същото 😎

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Машала ! 

Като си говорим, детето-чудо  на френския футбол Мбапе вече е счупил не един и два рекорда и без съмнение ще е един от най-великите в следващите поне 10 години. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, Duke каза:

И те ли ще са в новата Мекка* на футбола - Катар? 🙂

* е не можах да се стърпя!

Връзка към коментар

За качеството на световното не мога да преценя, тъй като далеч не съм гледал всички мачове. Но повечето интересни, на които бях станал свидетел бяха с участието на Аржентина.

Имаха поне на три пъти глупостта да си помислят, че са спечелили мача и противника за кратко да ги прати knock down, от който във важните моменти успяваха да се измъкнат.

Заради това подценяване и провокациите, които правеха не ми се искаше те да спечелят, но в крайна сметка си заслужиха титлата.

За това колко била добра организацията и че нямало никакви проблеми Какво да коментирам.... Оставаше и да има при положение, че реално е най-голямата маркетингова кампания, на която някога сме ставали свидетели. Те и Русия направиха добри домакинства на множество значими събития включително и световно, ама каква стана.

В заключение, предимството на това световното да е през късна есен, е че следващото европейско е след по-малко от две години.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Важен е крайния резултат , а той в случая е трудно оспорим. 

Колкото по-малко хората се влияят от "фалшивите медии" ( по сполучливото определение на един президент на една голяма държава), толкова по-добре.

Точно в този форум имаме доста примери в тая насока., хора пътуват и често виждат истинските неща  отвъд пропагандата.

Катар извади и късмет покрай актуалните събития в света, cега ще има кой да плати сметката за СП. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, домосед каза:

Ако някой се затрудянва да го разчете от пръв поглед - жокер: на български се чете по същия начин и значи същото 😎

Дюнер? 🙄

• Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.