Прескочи до съдържание

Въздушен Шенген и проверки на пълномощни за деца при излизане от България

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Topfly каза:

Някой скоро пътувал ли е към Дунав мост 2 и Видин? Как е пътя в тази посока и заслужава ли си обиколка през Румъния вместо през Сърбия към Централна Европа? Какво е качеството на пътищата?

За съжаление магистрала или поне скоростен път от Ботевград до Видин и в Румъния до Тимишоара няма да се случи в близко бъдеще.

Публикувано:
преди 1 час, Topfly каза:

Как е пътя в тази посока

Обиколен, но през лятото ще си заслужава. Проверки на случаен принцип на Унгарско-румънската и Румънско-българската граница ще има поне до 1.7.2025 (австрийското условие).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 26 минути , Zaro каза:

За съжаление магистрала или поне скоростен път от София до Видин и в Румъния до Тимишоара няма да се случи в близко бъдеще.

Уж 2027-ма година ще има някакъв скоростен път между Видин и Ботевград. Въпросът ми беше по скоро за състоянието на сегашния път.

Публикувано:
преди 3 минути , Topfly каза:

Уж 2027-ма година ще има някакъв скоростен път между Видин и Ботевград. Въпросът ми беше по скоро за състоянието на сегашния път.

Карта за качество на пътната мрежа

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, epetkov каза:

Сега ще чакаме кой магеланец първи ще сложи снимка във фейсбук с единия крак на плажа в Дуранкулак, а с другия крак на плажа във Вама Веке.

granica.jpg.557ddc547272d580acf357c52718d788.jpg

• Смея се 4
Публикувано:
преди 2 часа, Zaro каза:

До колко може да се разчита на тази карта? Пътя Видин Крайова го дава доста лош , а спред приятели пътували там през лятото бил с нов асвалт,

В темата за Крайова/ коледните базари също нямаше оплаквания от пътя

Публикувано:
преди 14 минути , Климент каза:

До колко може да се разчита на тази карта? Пътя Видин Крайова го дава доста лош , а спред приятели пътували там през лятото бил с нов асвалт,

В темата за Крайова/ коледните базари също нямаше оплаквания от пътя

Ами тя се актуализира на доброволни начала, ако пътят е нов, може да не е отразен.

Публикувано:

Пътищата в Румъния са в много по-добро състояние от нашите, но се пътува бавно. Последно миналото лято пътувахме до Сибиу през Крайова. Българският участък е поносим, като ремонти се извършват на различни места. Лично аз минавам през Петрохан, защото не искам да рискувам с "Хемус" през лятото, а и се пътува по-спокойно и приятно...

Аз днес също се замислих дали няма да е по-добре да се пътува през Румъния в посока Централна Европа, но имам чувството, че същото вече обмислят и турските гастербайтери. Което пък от своя страна ще прехвърли трафика по това направление и току виж пътуването през Сърбия отново се окаже по-удобно и значително по-бързо...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 38 минути , stanimir каза:

Ще се отпуши и наркотрафика през Пирея.Всички печелят 🙂

Само не знам що реши, че границите спират нещо. Евентуално ще паднат цените.

Говорил съм си с тираджия и той ми каза: понякога шефа ми се обажда и казва, спри преди границата и чакай. След известно време ново обаждане: айде давай сега...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , jorocontrola каза:

Само не знам що реши, че границите спират нещо. Евентуално ще паднат цените.

Говорил съм си с тираджия и той ми каза: понякога шефа ми се обажда и казва, спри преди границата и чакай. След известно време ново обаждане: айде давай сега...

Тировете са за ширпотреба. Бутиковите доставки са на друго ниво.

Цлицк

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Здравейте, 

Изисква ли се все още декларация от родителя при пътуване на дете само с другия родител или отпадна? Търся в сайта на министерството, но не мога да разбера информацията стара ли е или още е актуална въпросната декларация?

Публикувано:
преди 8 минути , Алекс каза:

Здравейте, 

Изисква ли се все още декларация от родителя при пътуване на дете само с другия родител или отпадна? Търся в сайта на министерството, но не мога да разбера информацията стара ли е или още е актуална въпросната декларация?

Да

Публикувано:
преди 37 минути , Алекс каза:

Здравейте, 

В тази тема уж пише, както и личен опит, ама на мен не ми стана ясно. На теория не трябва, но понякога трябва ...

Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

В тази тема уж пише, както и личен опит, ама на мен не ми стана ясно. На теория не трябва, но понякога трябва ...

Абсолютно така е 🙂 Реално, не би трябвало да се изисква, но дефакто правят слечайни проверки и ако нямаш декларация, не знам какво би последвало. Така, че най-добре се подгответе, пък нека не ви е нужна. Най-фрапиращо за мен беше, че синът ми, който е на 16г, излизе от страната това лято напълно сам, без никой да го погледне втори път. Което за мен, като родител, е леко притеснително. Всеки недоволен тийнейджър можи да си купи билет онлайн за 40 лева и да отпраши за която си избери държава от ЕС.

Публикувано:
преди 50 минути , Алекс каза:

Здравейте, 

Няма промяна в семейния кодекс и според него се изисква, но на практика проверки стават само на случаен принцип когато се пътува в Шенген.

Публикувано:
На 12.12.2024 г. в 11:49, Zaro каза:

Честит и сухопътен Шенген! Служителите на първия пункт след Кулата да се стягат от 1 януари :beach:

Групата във FB "Кулата-Промахон" вече щяла да се казва "Кресна-Симитли".

От кога чаках този момент, просто не е истина!...... 

Вече трябва да се настройвам към Гърция без граница, и да не се съобразвам с опашки, коли и т.н.

Все още не мога да проумея как ще минавам границата без да спирам 🙃

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Миналия месец пътувах сама с двете деца (на 4 и 16) - никой нищо не провери, попита, погледна... Нищо. 

Доколкото знам сега уж са обърнали процедурата- т.е. трябва да има изрично несъгласие от родител за напускане на страната (пак през нотариус). Това обаче къде го четох- нямам спомен. Иначе в сайта на МВР  пише, че не е необходима декларация. 

Screenshot_20240512_010738_Chrome.jpg

Публикувано:
14 hours ago, Иван Попов said:

Вече трябва да се настройвам към Гърция без граница, и да не се съобразвам с опашки, коли и т.н.

Е ,що? Ако ти липсва винаги може да спреш да пуснеш една вода на граничния пункт.

• Смея се 2
Публикувано:

Въпреки Шенген родителите трябва да носят пълномощно при пътуване с деца.

Законовото изискване за съгласие и на двамата родители за пътуване в чужбина още е в сила

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vupreki-shengen-roditelite-tryabva-da-nosyat-pulnomoshtno-pri-putuvane-deca

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 21 часа, Иван Попов каза:

Боята съхне бавно

• Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, stanimir каза:

Е ,що? Ако ти липсва винаги може да спреш да пуснеш една вода на граничния пункт.

Така е, но това вече е по желание 😊

преди 7 часа, epetkov каза:

Или да мине през Петрич-Струмица.

За по-близко, може да мина през Петрич и Струмица 😊

преди 3 часа, Zaro каза:

Боята съхне бавно

Нали 🙂

Иначе тази вечер един прител, който е тираджия ми каза, че вчера е чакал близо 2 часа на границата ни от Гърция....

Казах му, че идва краят, но той ми каза, че пак нещо ще измислят няма как транзит да минават..... може кантар да поставят, но трябва да има нещом по така ми каза ама колко ще е истина не знам.... 😄 Пак ще има някаква проверка, може да не е на самата граница, но ще има. 

А аз му отговорих, че по-бързо ще се минава при всички случаи 😉

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.