Прескочи до съдържание

пътеводител Рим - магелански пътеводител


Георги

Препоръчани мнения

Основна тема: Италия - магелански пътеводител

 

"От деня, когато дойдох в Рим, за мен започна нов живот, истинско възраждане." Гьоте

 

Рим е основан на 21 април 753 г. пр.н.е. Известен е като La Citta Eterna (Вечният град), Caput Mundi (Столица на света), l' Urbe (Градът), Градът на седемте хълма (Палатин, Авентин, Квиринал, Капитолий, Виминал, Есквилин и Целий ). Разположен на брега на река Тибър в региона Лацио, Рим в своята хилядолетна история е бил столица на Римското царство, Римската република, Римската империя, по-късно на Папската държава, Италианското кралство и Италианската република. Най-малката суверенна държава в света Ватикан заема едноименния хълм в западната част на града и е седалище на Римската католическа църква. Като дългогодишен властови, религиозен, културен център, Рим е оказал неизмеримо влияние върху светoвната цивилизация в материален и духовен аспект в своите близо 2800 години на съществуване.

 

Как да стигнем до Рим?

 

По въздух

 

Wizz Air (http://wizzair.com), Bulgaria Air (http://air.bg), Alitalia (http://alitalia.com) летят директно от София до летище Фиумичино в Рим. Wizz Air (http://wizzair.com) и BlueAir (http://www.blueairweb.com/) летят директно от Букурещ до летища Фиумичино и Чампино. 

 

От летище Фиумичино до централен Рим:

  • Leonardo Express (http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=dd2aeb82a8fbf310VgnVCM1000008916f90aRCRD) - най-бързият, удобен и редовен транспорт директно до гара Термини в центъра на Рим. Влакчетата пътуват на всеки 30 мин на цена от 14€ на посока. Пътуването до Термини отнема около 30 минути.
  • Влак FL1 - (http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=dd2aeb82a8fbf310VgnVCM1000008916f90aRCRD) - пътува до други римски гари (Trastevere, Ostiense, Tuscolana, Tiburtina и др.) на всеки 15 минути. Цената е 8 евро на посока.
  • Различни фирми оперират автобуси между летище Фиумичино и гара Термини или Ватикана. Цената е около 4-5 евро, време за пътуване до Термини около 40 минути. Уебсайтове на фирмите: http://www.terravision.eu/ , http://www.sitbusshuttle.com/ ,  http://www.tambus.it/ .
  • Alitalia имат автобус за клиенти със самолетен билет на авиокомпания между летището и гара Термини, цената е 7 евро на посока. 
  • Таксита оперират между летището и центъра на фиксирани тарифи, определени от община Рим, които са около 50-60 евро и включват транспорт на 4 пътници + багаж. Взимайте таксита само от специализираната стоянка, вън от терминала. 

Официален уебсайт на летище Фиумичино: http://www.adr.it/fiumicino

 

От летище Чампино до централен Рим:

  • Различни автобусни компании оперират между летище Чампино и гара Термини. Трансферът отнема около 40 минути на цена: 4 евро  в посока онлайн и 6 евро на място. http://www.terravision.eu/http://www.sitbusshuttle.com,  http://www.romeairportbus.com/
  • По-евтин вариант е с автобус от градския транспорт ATRAL до метро спирка Anagnina. Билетът се купува от шофьора (или на летището) на цена от 1.20 евро. При Anagnina се налага да се закупи нов билет за метрото на цена 1.5 евро. Общо 2.7 евро. Подходящ вариант ако нощувките са в района на метро спирка.
  • Алтернативно може да се вземе автобус до гара Чампино и влак до гара Термини. Общата цена ще е 1€+1.5€. 
  • Съвсем приключенска алтернатива е 15 минути пеша до близката гара Casabianca. Минава се по тесен тротоар до натоварен път, от там влак до Термини за 1.50€
  • Такси между Чампино и Термини е на фиксирана цена от 30€, включително багаж. 

Официален уебсайт на летище Чампино: https://www.adr.it/ciampino.

 

С влак

 

Основната гара в Рим е Термини. Trenitalia (http://www.trenitalia.com/) свързва Термини с цяла Италия. Italo (http://www.italotreno.it/en) са високоскоростни влакове, които пътуват между гари Tiburtina и Ostiense до по-големите градове в Италия. 

 

С автобус

 

Основната автогара, на която спират международните автобуси на Eurolines е Tiburtina. 

 

Транспорт в Рим

 

Градски транспорт

 

Видове билети и карти. Официалния сайт е ATAC.

 

1.50 евро е цената на интегрирания единичен билет. Важи за 100 минути, в които може да се използва всякакъв надземен транспорт неограничен брой пъти. Валидира се на машините. Метрото обаче само веднъж може да се използва. Прекачването на Термини си е част от единичното пътуване.

 

Билетът от 1.50 евро важи и за влаковете на територията на Рим. Ако решите да посетите Остия Антика, слизате от метрото, прекачвате се на влака и това струва 1.50 евро. Не е нужен втори билет.

 

Еднодневен билет е 7 евро, за една седмица - 24 евро.

 

Hop on - Hop off автобуси

 

Като цяло не се препоръчват за Рим, защото достъпа в центъра за големи автобуси е забранен, за това и тези туристически автобуси пропускат основни римски атракции. Повечето ревюта за обслужване и качество на услугата за негативни. Все пак, ако предпочитате да използвате подобен превоз, за да се запознаете с града кое къде е, ето връзка към един от няколкото оператора, които предлагат услугата: http://www.trambusopen.com/en/110open.cfm

 

С личен автомобил или кола под наем

 

Шофиране в Рим като цяло не се препоръчва. Освен, че са налични проблемите със трафика и паркирането, както във всеки голям град, огромна част от центъра е забранена за автомобили в делнични дни. Повече информация за тези Zone a Traffico Limitato -  http://www.whyrome.info/rome_ztl_zones_79.html

 

(информация къде да се паркира в Рим, ако все пак сме с автомобил)

 

Климат

 

Средни годишни температури и валежи в столицата Рим:

2014-03-03_17-58-48.png

Източник: http://en.climate-data.org/location/1185/

 

Актуална прогноза за времето в Рим: http://www.eurometeo.com/english/forecast/city_LIRA/weather/rome.htm

 

Полезни връзки

 

Официален сайт - http://www.turismoroma.it/?lang=en

Coopculture е сайтът, през който може да резервирате билети и да научите важна актуална информация. Не е туристическа агенция, макар че името е подвеждащо.

 

Roninrome - практична информация

Revealedrome - интересен блог

Romeartlover - за напраднали и силно любознателни в римските тайни.

Romethesecondtime - нетрадиционен блог с акцент върху по-непознати забележителности. 

 

Туристически билети и пасове

 

Билети

 

1) Колизей в комбинация с Римски форум и Палатин - 12 евро + 2 евро за онлайн резервация. Валиден е за 2 дни. 

1.1) Допълнителна екстра е подземният тур на групи в Колизея: 9 евро, който не се включва в Рома Пас. За да осъществите подземния тур, е задължително заплащането и на входния билет от 12 евро.

1.2) Нощен тур на Колизея. Организира се на групи в определени дни и часове. Резервирането става по телефон. Води се за специално събитие и закупеният билет не важи за Римския форум. Цена: 20 евро.

1.3) Къщите на Август и на Ливия на Палатин се посещават само с организирани турове в определени часове. На английски: 12.45 часа всеки ден. Цена: 4 евро + 2 евро такса. За да се посетят къщите, е задължително преди това заплащането на входния билет за Римския форум и Палатин.

 

2) Ватикански музеи - 16 евро + 4 евро такса за онлайн резервация. В неделя е затворено освен последната от месеца, когато е безплатно. Има голямо разнообразие от турове. Ето някои от тях:

2.1) Нощен тур из музеите - 16 евро + 4 евро такса.

2.2) Ватиканските градини не са включени в цената на музеите. Има различни комбинации за посещение.

2.2.1) Пешеходен групов тур из Ватиканските градини + Ватиканските музеи - 32 евро.

2.2.2.) Тур с открит автобус из Ватиканските градини + Ватиканските музеи - 36 евро. 

2.3) Ватиканските музеи + Ватиканските градини + градините в лятната резиденция на папата + двупосочен билет с влак от Ватинската гара до Албано - 40 евро.

 

3) Галерия Боргезе - Влиза се през двучасов интервал. Като изберете деня, кликнете на него и ще се видят всички часови опции за посещение. Цена: 11 евро + 2 такса онлайн. Ако използвате Рома Пас, тогава ще се наложи да се обадите по телефона.

 

4) Капитолийски музеи - не е необходимо да се купуват онлайн билети. Не се образуват големи опашки. Цена - 11.50

 

5) Замък Сан Анджело - не е нужно закупуване на онлайн билети. 10 евро.

 

6) Националeн римски музей: с един билет - четири музея, разположени в различни сгради из Рим. Термите на Диоклециан, дворецът Масимо, дворецът Алтемпс и крипта Балби. 7 евро, валиден е за 3 дни.

 

7) Президентският дворец Квиринал. Отворен за посещения без понеделник и четвъртък. Има два вида маршрути задължително с гид: по-краткият е 1.30 часа - 1.50 евро. По-дългият е 2.30 часа - 10 евро.

 

Дворецът Дория Памфили - частна собственост. Всеки ден е отворен. 12 евро.

 

9) Вила Фарнезина с ренесансови фрески - 6 евро. Не е необходимо предварително закупуване.

 

10) Термите на Каракала + два обекта на Апия Антика: вила Куинтили и мавзолей на Чечилия Метела. Цена: 6 евро.

 

Roma Pass

 

Официален сайт: http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2. Ватиканските музеи и транспортът от/до летищата не се включват. Има два вида карти: 

 

1) Roma Pass. Безплатен тридневен транспорт из цял Рим. Възможност за пропускане на опашките на определени обекти, 2 безплатни музея и отстъпки за всички останали. Цената е 36 евро.

 

2) Roma Pass 48 hours. Безплатен двудневен транспорт из цял Рим. Възможност за пропускане на опашките на определени обекти. 1 безплатен музей и отстъпки за всички останали. Цената е 28 евро.

 

Калкулацията показва, че Roma Pass е финансово изгодна при посещения на минимум три музея. Възможно е при вариант с два музея и активно използване на градски транспорт. Roma Pass 48 hours е по-неизгодна и подходяща евентуално при престой от максимум два дни в Рим.

 

Археологически пас

 

Aрхеологически пас - 23 евро. Включва три билета в едно: 1) Колизей, Римски форум + 2) Националният римски музей: Терми на Диоклециан, Алтемпс, Масимо, Крипта Балби + 3) Терми на Каракала, Вила Куинтили, Гробница на Чечилия Метела. 

 

Храна

 

В Рим като столица и туристически център може да се опитат продукти от всички региони на Италия. Но все пак римската кухня си има своите особености. Тя е сезонна, семпла, с продукти от местния регион Лацио, както и от съседния Кампания. Манджите не произлизат от папския двор нито пък от античността. През ренесансови времена се е славила с по-елитарния си почерк, но днес е точно обратното.

 

Твърди се, че произлиза от работническия квартал Тестачо. Традиционната римска кухня е относително съвременно понятие. Често я свързват с термина cucina povera / "кухня на бедните" заради използването на дреболии като шкембе. Но не е редно да се обобщи по този начин. Еврейската общност в Рим е най-старата в Европа и съответно също е оказала влияние. Паста без сирене пекорино романо? Може, но не и в римска кухня. Нека видим десетте най-популярни манджи.

 

1. По два начина се приготвя артишока - един от най-характерните зеленчуци в римската кухня. По римски / Carcioffi alla Romana - с чесън и зехтин. И по еврейски / Carciofi alla Giudia - пържен. 

 

2. Спагети Карбонара - яйца, сирене, бекон и черен пипер. Понеже сосът е по-тежък е наименован "по въглищарски". Има любопитни теории за произхода на ястието.

 

3. Букатини ал (а)матричана / buccatini alla (a)matricana - едно от най-популярните италиански ястия. Букатините са по-дебели спагети с дупка по средата. Основните съставки в соса аматричана са: домати, панчета (бекон) и сирене пекорино.

 

4. Спагети качо е пепе / Cacio e pepe - със сирене пекорино и черен пипер.

 

5. Супли - оризови топчета с различен пълнеж от месо, моцарела и др. В Сицилия се наричат аранчини.

 

6. Шкембе по римски / Trippa alla romana - шкембе, домати, пекорино.
 
7. Риба треска / Filleti di baccala - пържени рибни филета.
 
8. Брускета - произлиза от Рим, иначе знаем какво е брускета.
 
9. Fiori di zucca - пържени цветя от тиквички, напълнени с моцарела и аншоа.
 
10. Кростата с рикота и вишни - десертът произлиза от еврейската общност и е добре да бъде опитан в гетото.
 

Забележителности в Рим

 

Думите са излишни. Каквото и да се изрече, все ще е недостатъчно. Рим е град на множество слоеве. Нужни са постоянство и търпение. Едно е сигурно: градът се усеща, ходейки пеша. Още по-сигурно е, че винаги остава "нещо за следващия път". Отдайте се на безцелни или планирани разходки по райони. Не се придържайте към клишетата със задължителни забележителности. Рим предлага много повече, отколкото може да асимилираме. Чарът на илюзията за безкрайност.

 

Какво и кога е безплатно? За начало е необходимо да се осведомим кой е стопанинът. 

 

Ватиканските музеи са безплатни в последната неделя от месеца. Забележителностите, стопанисвани от държавата, са безплатни в първата неделя от месеца. За общинските обекти се изисква римско гражданство. Частните музеи не участват в иницативата. 

 

Всички римски църкви са безплатни по всяко време. Препоръчително е да знаете работното време, защото някои от тях имат големи обедни паузи. Други са отворени в определени дни. Ключово е планирането в Рим. Само по-важните, като четирите папски базилики, са целодневно отворени. Заплаща се за допълнителни услуги като посещение на крипта, купол.

 

Туристически капани

 

Избягвайте снимките с гладиатори, които са из цял Рим. Ще се опитат агресивно да ви накарат да се снимате с тях или ще се намърдат в снимките ви, след което ще искат произволна сума пари, която не е съвсем символична. 

 

Както във всички големи туристически градове, пазете портмонето и ценностите си от джебчии. Внимавайте в метрото.

 

Нахалството на нелегалните търговци, продаващи всякакви джунджурии, може да наруши душевното ви спокойствие. Трудно е да се избегнат на най-популярните забележителности като Треви, например.

 

Избягвайте в района на Ватиканските музеи разни хора да ви "пробутват" пропуски, както и предложенията им да са ваш гид. Те също са доста нахални.

 

Относно храната е препоръчително да избягвате туристически капани около големите заблежителности. Как изглеждат? Меню на улицата и те приканват да седнеш. Клишето с покривките с бяло-червените квадрати е също отличителен туристически знак. 

 

Избягвайте да купувате некачествени и скъпи сладоледи от подвижни бусове / каравани. Даже да се залъжете, питайте за цената. 

 

Имайте предвид, че се начислява такса ако решите да пиете кафе седнали на маса. Не важи навсякъде, но в по-туристическите райони е често срещано. Най-скъпо е маса на открито. Следете какво правят местните. Ще го оцените още повече ако посетите по-луксозно кафене като "Греко". Ако консумирате кафе и сладкиш прави на бара, е два пъти по-евтино. 

 

Интересни дискусии за Рим

 

Кратки и бързи въпроси за Рим

 

"Не посещавайте" тези места в Рим в 100 снимки

 

100 непопулярни забележителности в Рим

 

Български следи в Рим

 

Маршрути в Рим

 

Пътуване до Рим, бюджетни хотели и съвети

 

План за Рим, Ватикана, транспорт и др.

 

Пица в Рим, кафета и сладолед

 

Остия Антика

 

Еднодневни екскурзии извън Рим

 

За величието и влиянието на Пантеона

 

Рим: новини, статии и видеоклипове

 

Спонтанно до Рим и българската църква там

 

Хотел или апартамент в Рим

 

С туроператор или самостоятелно в Рим?

 

Италианци и италианки

 

Рим в киното

 

Лаокоон - менте от Микеланджело?

 

Принос към информацията в темата имат: Георги, Spqr, maialearrosto

 

Внимание! Идеята на темата е да предостави фундаментална информация и да организира цялостното съдържание във форума относно Рим. Моля, задавайте въпросите си за Рим или в отделна нова тема, или във вече отворените други теми. 

 

Имаме нужда от повече информация по следните въпроси:

  • Особености на такситата в Рим. Как се хващат, договяряш ли се предварително за цената или са с апарат, проверени фирми, ориентировъчни цени. 
  • Още полезни връзки
  • Всякаква полезна информация, която считате, че е добре да присъства в темата. 
  • Ако забележите неточна или неактуална информация в темата, сигнализирайте. 
Редактирано от Spqr
  • Харесвам 23
Връзка към мнение

Въведение в Рим от неподражаемия maialearrosto:

 

Рим, Вечният град, Пъпа на света, Рома, да продължавам ли...

 

Оставам приятно учуден, когато чуя, че някой е посетил Рим и че това ще е единственото му посещение. Затова, амичи, да споделим и систематизираме своите знания и да възбудим желанието на братята и сестрите магеланци да посетят Рим и то многократно. Един път не стига, един живот е малко за Рим, и то това го говоря аз, дебелото прасе, посетило Рим едва десетина пъти и прекарало там сумарно няколко месеца.

 

Като начало нека споделя с Вас три неща: авиокомпанията и хотелите, и екскурзоводът.

 

1. Авиокомпанията - при така развития самолетен пазар вие избирате: услугата на УИЗ не е лоша, родната авиокомпания лети добре до Рим, а Алиталия (О, Боже!) винаги е готова за изненади. Бъдете внимателни с нея, защото тя е като феникс, ту я има, ту не, ту е частично обладана от нови инвеститори, ту си остава стара мома. Стачките на Алиталия, дай Боже да не ви се случат, са толкова легендарни, че се чудя Еторе Скола, Торнаторе и други режисьори как още не са ги заснели: почват пилотите, после наземния персонал, после извънземния и ти остава удоволствието да псуваш, въобще Алиталия е твърде своенравна жена.

 

2. Хотели - в Рим хотелите са умерено трагични, захабени и на бая високи цени, освен ако не пътуваме в слабия сезон. След много търсения окончателно се спрях на хотелската верига "Леонарди", за Рим тя е ОК, местоположението на хотелите е ОК, закуската е твърде прилична за Италия, почти винаги има даже прошуто крудо (сурово сушената шунка). От хостели не разбирам, тези до Термини ми изглеждат съмнителни, малко като на Лъвов мост и срещу Централния софийски затвор, ама мое мнение си, както би казал наш Джорджо.

Leonardi - http://www.leonardih...m/en/index.html

 

3. Екскурзоводът - сега да не вземете да си помислите, че ползвам такъв. Моят е НАТГЕО на "Егмонт", бива си го.

Литература за Рим - е те поне това дал Господ. Ако искате обаче екскурзовод, в интернет се намират официалният списък на оторизираните екскурзоводи.

Вижте на: 

http://www.provincia..._al28112013.pdf

От старата генерация е Валтер Андреани, чудесен български, макар и да е гей и движенията му да артистични, тоя ми чупи главата със знания. И понеже не му остава много живот, вземете го. Бог е.

Една нова принцеса, но от младата генерация е Венета Ненкова (http://bestguida.com).

 

Всичко най-често започва на летище "Леонардо да Винчи", благославяно от статуята на Леонардо, с автор българина Асен Пейков: http://passatopresen...do-a-fiumicino/

 

4. Стачките в Италия ("sciopero"), "шоперо". Едно от чудесата на Италия не е как св.Франческо е заглеждал св.Киара, а стачките. Понякога стихийни, понякога планирани, ако човек не е подготвен за евентуална стачка, настроението му се скапва, но разбира се това не трябва да му отнема вдъхновението, защото е част от "arte di arrangiarsi" - "изкуството на оцеляването".

 

4.1. Министерство на транспорта и инфраструктурата на Р.Италия - списък на стачките (я, пак Алиталия на 27 септември):

http://www.mit.gov.i....php?p=scioperi

 

4.2.Тъй като железницата в Италия е добре развита, в случай на стачка проверете гарантираните влакове по региони, за да не останете на дългите перони на Централната римска гара Термини:

http://www.trenitali...0008916f90aRCRD

Ако сте сама жена, гарантирам ви почитатели-жабари, сам мъж българин няма голям шанс, защото италианките са трудни, а и разводът там е доста скъп, като почти винаги жената взема всичко.

Затова пък нямаш ли любовница, не ти е висок соц.статус...

 

4.3. Ако хотелът ви е на отдалечено място, в случай на стачка на ATAC (градския транспорт в Рим) се подгответе за здраво ходене.

 

Транспорт и стил на придвижване, български туристически агенции в Рим

 

Не се опитвайте да разгледате и опознаете Рим за няколко дни! Няма смисъл! Рим е град поне за няколко посещения. Не си и помисляйте да го разгледате набързо само за да го включите в пътническото си сиви. Къде ще ви е долче вита-та?

Я да видим какво ще изпуснете: вероятно Трастевере, Уди Алън е снимал там, вие ще го пропуснете, как да си идете от Рим без Виа Венето, или Апиевият път, или гениалната архитектурна битка между творците Джанлоренцо Бернини и Франческо Боромини, или ще пропуснете Караваджо, или ...

 

Най-важни са обувките - вземете си възможно най-удобните обувки за голямо ходене. Лично аз използвам най-разтъпканите си маратонки. Когато бях по-младо и вталено прасе от сега, два пъти си слагах нови обувки и два пъти горко плаках.

Рим е изненадващо пешеходен, а когато се качите на градския транспорт (доставете си това удоволствие), се гответе за екшън.

Нервният център на римския транспорт е Централната гара Термини, оттам тръгват много превозни средство, там се пресичат и двете линии на метрото, оттам тръгва за Ватикана легендарният автобус 64 - и-ха, що джебчии се упражняват в търсене на по-скъпи еврови билети за рая...

 

5.Транспорт

5.1. Градският транспорт е ATAC (АТАК), с уеб: http://www.atac.roma.it/page.asp?p=14 Има всичко. Английската версия често не работи, защо ли?

5.2. Видове билети и абонаментни карти, отново ATAC: http://www.atac.roma.../doc.asp?r=1642

5.3. Пакет "Рома Пас" (Roma Pass): както Дюк и други съфорумци вече писаха, това е много добър пакет, включващ тридневна карта за градски транспорт (важи до полунощ на третия ден) и вход и намаления за музеи, дано все още се пази бързата пътечка в Колизеума:

http://www.romapass....aspx?l=en&tid=2

 

6. Моят стил на пътуване в Рим е: летище "Леонардо да Винчи", експрес "Леонардо" до гара Термини (не забравяйте да валидирате билетите си на машините на перона, важи общо взето за цялата италианска железница, иначе глоба или разиграване на етюда "гламав турист", помага де), гара Термини, после метрото, Леонарди хотели и газ по задачи. Джебчии има много, но ние сме гърмяни зайци и ще им устоим.

 

7. БГ агенции в Рим: ха-ха, оксиморон. От време на време подавам по някое уше на мъдрите слова екскурзоводски и често чувам такъв некомпетентен репертоар, че ми иде от яд да се бухна в Тибър и да си говоря с плъховете. Обикновено БГ агенциите, за да си спестят време, пишат: "Разглеждане на Колизеума отвън"! Ало-у-у-у, чиче, како, лельо... ти чуеш ли се... Ами вътре, жено врачанска!!!?

Друга една агенция оставя клетите автобусни организирани туристи и първо обслужва платилите й самолетни, и то как го прави! "Земи огин, запали ме".

 

Затова, братия и сестри, на оружие, вадете книжки и четете!

 

Боже, как ми търпите глупостите...

 

/следва/

 

8. Рим в киното: бидейки основен филмов център със създаденото от Бенито Мусолини студио "Чинечита", самият Рим е толкова кинематографичен, че много пъти е използван за фон за филми кой от кой по-епохални.

Добра подборка на филмите и Рим можем да видим на: http://en.wikipedia....lms_set_in_Rome

Без да ви занимавам с предпочитанията си, нека призная, че обожавам "La gente di Roma" на Еторе Скола - съвременен филм, който няма да хареса на мнозина, но изследва тънката чувствителност на туй чудо на света - римлянина, циничен и правдив, и всичко е забъркано от главния филмов готвач Скола, както само жабарите го могат.

 

9. Ядене и пиене ли казах:

Леле, като се разскачат печеното прасенце (maialino arrosto) и байновото агънце (abacchio) и като ми донесат една бутилчица "Кастели Романи", друго ми не трябва. И като намигна на сервитьорката Федерика, па и кажа: " - Белла, докъде го докарахме с образованието", па тя като "кихне, та се засмее". "- Ех, синьоре, още уча"...

Традиционната римска кухня е "cucina povera", уф, как да го преведа по-точно, "бедна кухня", "кухня на бедните" ли, така или иначе: мозък, опашки разни, карантия, артишок и проч., ала твърде приятно след стаята на ужасите, която е в Исландия.

Събрани съчинения на: http://en.wikipedia....i/Roman_cuisine

 

10. Кафе и капучино: абе как на Ботуша веднъж не пуснаха лошо кафе и капучино. Тук тактично замълчаваме и тръгваме да търсим добро кафене, в последно време и в Татковината се навъдиха добри.

Да запомним: кафето в Италия се пие на бара, най-добре облакътен /а/, ако искате да седнете и половината ви ден да ден да иде в пуфкане на цигарки, ми платете си такса (suplemento) и сядайте. Това обаче не е по римски. Ах, тези пленителни 25-30 милилитра, дето се точат като миша опашка ...

Капучино се пие до 11 ч.

 

Моите кафенета:

10.1. Antico cafe Greco - човек само да иде и да пие едно кафе там, автоматично добива едно полувисше образование по хуманитаристика: http://www.anticocaf...co.eu/index.php

10.2. Кафенето на Капитолийските музеи – как да напуснете Рим, без да сте ги видели. Най-старият обществен музей в света: Вълчицата, Марк Аврелий, император Константин, Караваджо... и после едно кафенце и сладки на терасата...http://www.museicapi...ari_e_indirizzi

Вижда се това: http://www.museicapi...seo/caffetteria

После, вдъхновени, тръгваме по "Виа дел Корсо" и си запяваме с двамата титани: "Мисля за теб и светът се променя":

http://www.vbox7.com/play:b026a56fe6

 

Лошите момичета отиват в Италия и там се отдават на хедонистични удоволствия...  :lol:

 

11. Книгата - "В главата на италианците" от Бепе Северини: "Първо обаче разберете едно: вашата Italy не е нашата Италия."

 

Вземете си я:

http://www.helikon.bg/books/89/%D0%92-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5_156732.html#reviews

 

12. Мястото в Рим - е, на това ще отговорите вие. Тук не се меся.

 

Благодаря за вниманието и от все сърце ви желая да изградите и преоткриете своя Рим. Вие, магеланци, го заслужавате!

 

А сега, отново прекрасният им химн, написан от Гофредо Мамели - "Братя италианци", сътворен почти в същата военновременна атмосфера, завладяла и нашия Цветан Радославов.

 

 

Идва мигът, в който ни се искат по-изтънчени интелектуални удоволствия, пък и можем да поискаме някой доста по-компетентен от Прасето да ни води.

Да видим екскурзоводите на български в Италия: доайенът Валтерино Андреани, Венчето Ненкова и други в Рим, Велислава в Неапол, госпожи Бонарини във Флоренция: http://italiagid.jimdo.com/

 

Макар и в "дървено" сайтче, нека видим и италианските следи в България: http://collections.cl.bas.bg/ItaliansInBG/BG0001.html

То започва с големия приятел на България, "българския папа" Анджело Джузепе Ронкали - папа Джовани XXIII.

 

 

До скоро!

  • Харесвам 39
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.