Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, swimmer каза:

Да и ще им набутат и 150бр. 737MAX като част от сделката.Мислех,че са го спрели от производство.Познай от три пъти с какво ще летим от София и Варна.

Ще им набутат? Това да не са домати на пазара...

Турците не падат от Марс, със сигурност са се възползвали максимално от проблемната ситуация на Боинг и са поръчали самолетите с колосална отстъпка. Очевидно печеливша сделка и за двете страни - Търкиш спестяват милиарди, а Боинг си поизлъскват пострадалия имидж. И като бонус Турция се подмазва на САЩ.

За нови инциденти със 737MAX отдавна не съм чувал, а ти?

• Харесвам 6
Публикувано:

Нали четете какво пише, ДО 225 машини, което въобще не значи, че ще са толкова. Поръчките от Airbus са 190 машини А321НЕО, 60 машини А350 - 900, 15 машини А350 - 1000(за ултра дълги полети) и 5 машини А350F - карго. А 737 е перфектен работен кон и покрива доста дестинации в Африка. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
3 hours ago, Георги Матеев said:

Ще им набутат? Това да не са домати на пазара

Когато тези неща се решават от политици,нещата стоят по друг начин.Тука е мерака на турците за F35 и това върви комплект с 737 Max.Не съм чувал за скорошни и нциденти с него и не искам да чувам,че след 2 седмици ми престоят няколко с него.Но и доста компании доколкото знам го приземиха.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
2 hours ago, feel_the_rush said:

Аз летях на Max-а на Етиопците - една от авиокомпаниите, на които самолета падна. 😆 

Е щом пишеш явно не е паднал твоя.🥹

• Смея се 1
Публикувано:

Къде мога да видя какъв чекиран багаж е допустим, че като купувах билета ми се мерна нещо от рода на 1 pcs 40kg, ама това не ми звучи нормално, а знам че преди май можее 2 по 20 кг.

• Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

В потвърждението с билета от Търкиш трябва да го пише.За различните полети в различно.Имат и чекиран  1 х 30 кг , 2 х 23 кг , а явно и други. 

• Харесвам 4
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

В потвърждението с билета от Търкиш трябва да го пише.За различните полети в различно.Имат и чекиран  1 х 30 кг , 2 х 23 кг , а явно и други. 

Мхм, намерих нещо, ама не знам как се тълкува това:

image.png.4c119e7dfc0fd2ae2545b16d09db3a26.png

Публикувано:
преди 1 час, boogy83 каза:

Къде мога да видя какъв чекиран багаж е допустим, че като купувах билета ми се мерна нещо от рода на 1 pcs 40kg, ама това не ми звучи нормално, а знам че преди май можее 2 по 20 кг.

@boogy83 - преди време си запазих едни линкове от техния сайт, които са супер полезни и дават много хубаво описание и обяснение:

И най-важната част при тебе:

Цитат
  • On flights that apply the piece and kg concept, each baggage permitted within the free baggage must be no more than 158 cm.
  • On routes with piece concept, the maximum weight per bag for economy class is 23kg* (*charges apply if the bag is overweight) and business class is 32kg.
  • Regardless of the weight and piece concept, a single piece of baggage cannot exceed 32 KG. Baggage that exceeds 32 KG must be divided and carried in two or more pieces.

И информацията за твоя полет от калкулатора (за произволна дата):

Screenshot2025-10-01at0_08_46.png.d0f7b71d29db776b6fa42f35a46403f4.png

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

Пътувал съм с такъв билет. На летището в София ми обясниха, че имам право на 40 кг. багаж и мога да го разпределя в 2 или 3 куфара. И както каза @DaBo правилата са им, че един куфар не може да тежи повече от 32 кг.

• Харесвам 2
Публикувано:

Turkish Airlines  съобщиха, че ще стартират редовни полети до Тимишоара в и до Ереван.

Между  Тимишоара и Истанбул  вече лети Animawings,  а между Ереван и Истанбул Pegasus.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ee браво.  Преди само AtlasJet (впоследствие Atlas Global) летяха до Ереван, говоря за годините преди пандемията. После Пегасус, но щом сега и националният превозвач на Турция пуска полети до Армения, това е похвално и говори за отваряне на политиката на Армения, която... знаете, има затворени граници със западните и източните си съседи.  Преди 5-6 години и автобусната компания METRO пусна автобуси от Истанбул до Ереван през Грузия и бая хейт отнесоха за това, та спряха линията. (Не знам дали не е възобновена).

преди 4 часа, epetkov каза:

Между  Тимишоара и Истанбул  вече лети Animawings,  а между Ереван и Истанбул Pegasus.

Сега видях и инфо от Анадолу ажансъ https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/thy-ermenistan-ve-romanyaya-iki-yeni-sefer-baslatacak/3703662#

https://tolgaozbek.com/haberler/havayollari/thy-erminastanin-baskenti-erivana-ucmaya-baslayacak/

• Харесвам 2
Публикувано:

В момент  имат и 39 броя А350-900, на възраст между  6-12 месеца, вероятно имат да получава още…

Доста са хубаво, возих се два пъти наскоро.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 1.10.2025 г. в 16:57, Alexander каза:

В момент  имат и 39 броя А350-900, на възраст между  6-12 месеца, вероятно имат да получава още…

Доста са хубаво, возих се два пъти наскоро.

От гледна точка разположение на местата, най-харесвам 330 и 340 -> 2-4-2

• Харесвам 1
Публикувано:
18 minutes ago, Джимбо said:

Така си е.Най-многого да вдигнеш един човек, където и да те сложат.При 3-3-3 ако си до прозореца трябва да вдигнеш двама.

Публикувано:
Преди 1 час, Джимбо каза:

767 също, както и последните три реда на 777, но без най-последния, че е без прозорец и точно пред тоалетните...

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте! Предварително се извинявам за по-дългия пост, но ми предстои далечно пътуване за първи път с Turkish Airlines другата седмица за едно фирмено събитие и за първи път през Турция, та имам няколко въпроси.

Имам полет от Варна до Канкун през Истанбул като времето, което ще имам на турското летище след кацане от Варна е 2.5h до следващия полет Видях, в по-стари мнения, че и хора с по-малко време успяват, така че предполагам с добро темпо, та макар и за първи път на това летище не би трябвало да е проблем (полета от Варна е късен- 23:15 би трявбвало да съм в Истанбул, 01:45 е полета за Канкун). Досега съм летял през Франкфурт само до Канкун, което по мое мнение не е от най-добрите летища откъм придвижване и обяснения, та до колкото прочетох мнения във форума Истанбулското изглежда по-добре. 

На връщане имам голям layover от 9h55min, но ми излезе опция и за по-късен полет с няколко часа с възможност да се възползвам от TourISTanbul. И понеже не съм бил досега там реших да се възползвам. Странно ми стана, защо трябваше да взимам по-късен полет, с който layover ми става 15h15min, но можеби за да се застраховат, в случай, че 9h55min не са достатъчно (въпреки че до колкото четох в друга тема около 2-3 часа продължава цялото нещо). Но както и да е, запазих си вече по-късния полет.

Като багаж имам право на 2 куфара чекиран багаж 2х23kg и 1 ръчен багаж до 8кг. И тук следва първия въпрос:

1. Дали би могло да ползвам 2ри ръчен багаж, чанта за лаптоп, при положение, че ще съм само с 1 куфар от 23кг (втори няма да ползвам)?

Друго питане или по-скоро потвърждение:

2. Дрон може да се носи в ръчния багаж нали?  Правят ли като цяло проблеми за подобен тип техника? Досега не съм го взимал в самолет. По принцип в ръчния багаж ще имам и лаптоп (в случай, че нямам право на 2ра чанта ръчен багаж, т.е. чанта за лаптоп).

3. Вчера изнендващо (за мен) получих съобщение, че полета до Варна на връщане от Мексико в 01:40 през нощта се отменя и ми предлагат друг почти 8 часа по-късно в 09:05 сутринта. Имам опция да го откажа, но това означава предполагам че трябва друг да си бууквам, евентуално по-ранен. Тук обаче как биха стояли нещата с плащането? Понеже е фирмено събитие и билета е вече закупена с фирмена карта. Или няма да се налагат нови плащания ако избера друг полет? 

Ако приема промяната на полета, не съм сигурен дали ще ми се полага безплатна нощувка на летището.  Съответно ще трябва да се спи на летището и да се уплътни времето в този случай или в някой хотел наблизо, ако приема предложения полет сутринта.

Видях, че тук https://www.turkishairlines.com/en-int/flights/hotel-service/ пише, че при 12 часа или повече layover би трябвало да има нощувка осигурен от тях, но не съм сигурен тези 12 часа откога ще се броят предвид взетия по-късен полет заради TourISTanbul

"Economy Class passengers having a connection time of 12 hours or longer and Business Class passengers having a connection time of 9 hours or longer can benefit from hotel service free of charge in case a transit flight with a shorter connection time is not provided for the related travel. "

4. До колкото видях относно течностите в чекирания багаж и по-специално алкохола, е позволено до 5л на човек, 70% съдържание. Предполагам не правят проблем с това. С Луфтханза съм носил общо 1.5л (вино & ракия подарък за колеги).

Много благодаря предварително и се извинявам за дългия пост, който стана мини-роман 🙂

IST - VAR 2nd option w TourISTanbul, 01.40 instead of 20.20, 15h15min layover.png

Bagage, luggage buying the ticket 2x23 + 1 hand, cabin luggage bagage 23kg.png

Flight change Turkish Airlines! 09.05 on Sunday 26.10. 23h later!.png

Публикувано:
преди 2 часа, Ognian Mikov каза:

1. Дали би могло да ползвам 2ри ръчен багаж, чанта за лаптоп, при положение, че ще съм само с 1 куфар от 23кг (втори няма да ползвам)?

Друго питане или по-скоро потвърждение:

Чекирания багаж няма общо с кабинния. За кабинен можеш да вземеш 2 неща - един малък куфар (в сайта им има размерите) който да е до 8 кг и една дамска/мъжка чанта (пак в сайта има размерите) в твоя случай чантата за лаптопа. 

преди 2 часа, Ognian Mikov каза:

2. Дрон може да се носи в ръчния багаж нали?  Правят ли като цяло проблеми за подобен тип техника? Досега не съм го взимал в самолет. По принцип в ръчния багаж ще имам и лаптоп (в случай, че нямам право на 2ра чанта ръчен багаж, т.е. чанта за лаптоп).

Дрон се носи само в ръчен багаж. Батерията да е махната от дрона. Проблем не правят щом дестинацията ти не е Турция а е само трансфер. Само че си провери дали там където отиваш закона ти позволява да летиш с дрон. В твоя случай дрона трябва да е в малкия куфар, щото ще носиш отделна чанта за лаптопа.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, Ognian Mikov каза:

3. Вчера изнендващо (за мен) получих съобщение, че полета до Варна на връщане от Мексико в 01:40 през нощта се отменя и ми предлагат друг почти 8 часа по-късно в 09:05 сутринта. Имам опция да го откажа, но това означава предполагам че трябва друг да си бууквам, евентуално по-ранен. Тук обаче как биха стояли нещата с плащането? Понеже е фирмено събитие и билета е вече закупена с фирмена карта. Или няма да се налагат нови плащания ако избера друг полет? 

Имаш право да смениш (безплатно) с който и да е друг полет, който има свободни места, не само този, който ти предлагат. Ако го откажеш, връщат парите и или няма да летиш, или трябва да си купуваш друг билет по начин, който си избереш.

Ако приема промяната на полета, не съм сигурен дали ще ми се полага безплатна нощувка на летището.  Съответно ще трябва да се спи на летището и да се уплътни времето в този случай или в някой хотел наблизо, ако приема предложения полет сутринта.

Видях, че тук https://www.turkishairlines.com/en-int/flights/hotel-service/ пише, че при 12 часа или повече layover би трябвало да има нощувка осигурен от тях, но не съм сигурен тези 12 часа откога ще се броят предвид взетия по-късен полет заради TourISTanbul

това е малко сложен казус, пробвай и сподели после дали са ти дали. Не съм сигурен, едно време гледах, че ти се полага или тур или хотел, не и двете, но предвид закъснението, може и да се уредиш.

4. До колкото видях относно течностите в чекирания багаж и по-специално алкохола, е позволено до 5л на човек, 70% съдържание. Предполагам не правят проблем с това. С Луфтханза съм носил общо 1.5л (вино & ракия подарък за колеги).

виж в сайта на митницата на страната дестинация колко алкохол можеш да внесеш, става с търсене в гугъл. Иначе самата авиокомпания няма да те спре и 15 литра да вземеш, важното е митницата какво казва. 5 литра е невероятно много за извън ЕС, предполагам 1-2 бутилки на човек.

Публикувано:

За да ти осигурят хотел при престой от над 12 часа, изискването е да няма алтернативен по-къс престой. В случая е избрана по-дълга връзка при положение, че има по-къса, та с хотела едва ли ще се получи.

• Economy Class passengers having a connection time of 12 hours or longer and Business Class passengers having a connection time of 9 hours or longer can benefit from hotel service free of charge in case a transit flight with a shorter connection time is not provided for the related travel. (Note: For transit flights with a connection time shorter than the designated above, you will not be able to benefit from this service even if the transit flight with a shorter connection time is full.) For example, if passengers are provided with 2 different options for London - Dubai travel, as a flight with 6-hour connection time and a flight with 12-hour connection time, the passenger who has selected the flight with 12-hour connection time will not benefit from this service even if the 6-hour option is full.
  • Харесвам 1
Публикувано:

предвид промяната в полета, дори и преди да е имало възможност за по-къс престой, сега може и да няма

трябва да се види, и зависи кое е по-важно - да е безплатно или да имаш повече време в Истанбул

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 часа, MayaS каза:

Чекирания багаж няма общо с кабинния. За кабинен можеш да вземеш 2 неща - един малък куфар (в сайта им има размерите) който да е до 8 кг и една дамска/мъжка чанта (пак в сайта има размерите) в твоя случай чантата за лаптопа. 

Дрон се носи само в ръчен багаж. Батерията да е махната от дрона. Проблем не правят щом дестинацията ти не е Турция а е само трансфер. Само че си провери дали там където отиваш закона ти позволява да летиш с дрон. В твоя случай дрона трябва да е в малкия куфар, щото ще носиш отделна чанта за лаптопа.

Супер, много благодаря! 

преди 21 часа, neuromancer каза:

Имаш право да смениш (безплатно) с който и да е друг полет, който има свободни места, не само този, който ти предлагат. Ако го откажеш, връщат парите и или няма да летиш, или трябва да си купуваш друг билет по начин, който си избереш.

това е малко сложен казус, пробвай и сподели после дали са ти дали. Не съм сигурен, едно време гледах, че ти се полага или тур или хотел, не и двете, но предвид закъснението, може и да се уредиш.

виж в сайта на митницата на страната дестинация колко алкохол можеш да внесеш, става с търсене в гугъл. Иначе самата авиокомпания няма да те спре и 15 литра да вземеш, важното е митницата какво казва. 5 литра е невероятно много за извън ЕС, предполагам 1-2 бутилки на човек.

Благодаря, реших да не рискувам и си взех по-рания полет, пък да видим дали ще остане време за TourISTanbul. Иначе за алкохола внасял съм преди такова количество, с други авиолинии, но да явно е по-важно митницата към съответната страна, не толкова авиолинията, благодаря!

преди 22 часа, MayaS каза:

Аз лично съм летяла с Търкиш носейки дрон няколко пъти.

Благодаря също за потвърждението!

преди 20 часа, logist13 каза:

За да ти осигурят хотел при престой от над 12 часа, изискването е да няма алтернативен по-къс престой. В случая е избрана по-дълга връзка при положение, че има по-къса, та с хотела едва ли ще се получи.

• Economy Class passengers having a connection time of 12 hours or longer and Business Class passengers having a connection time of 9 hours or longer can benefit from hotel service free of charge in case a transit flight with a shorter connection time is not provided for the related travel. (Note: For transit flights with a connection time shorter than the designated above, you will not be able to benefit from this service even if the transit flight with a shorter connection time is full.) For example, if passengers are provided with 2 different options for London - Dubai travel, as a flight with 6-hour connection time and a flight with 12-hour connection time, the passenger who has selected the flight with 12-hour connection time will not benefit from this service even if the 6-hour option is full.

Има логика, благодаря!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• sveto.slav.s
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.