Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Тъкмо говорих с гишето на летището и казаха, че само и единствено се полага безплатно ядене и нищо повече. Хотел... Може да си го платим, но едва ли ще го платят. Може да си запазим бележката от хотела, но няма никаква гаранция след това. Съветът на гишето беше да си чакаме в лаунджа. 

Лошото е, че и в общите условия хотела е записан само като специална възможност, ама без повече информация. На гишето тотално ни отрязаха 😂 Явно не сме им симпатични 😂

Публикувано:

По регламента ЕУ 261 при закъснение имаш право на хотел. Дори да е форсмажор. Парично обезщетение само ако е по вина на компанията. Те турците са извън ЕС и може да не са много наясно. Сега дали ти се разправя ти си знаеш.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

И аз мисля, че имате право на хотел, защото правите 12 часа престой на летище. Отидете на трансферните гишета на Търкиш ш оттам ще ви кажат.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 37 минути , neuromancer каза:

По регламента ЕУ 261 при закъснение имаш право на хотел. Дори да е форсмажор. Парично обезщетение само ако е по вина на компанията. Те турците са извън ЕС и може да не са много наясно. Сега дали ти се разправя ти си знаеш.

Тъкмо това разглеждах... Ама навсякъде пише (дори в самия регламент, както и в условията на турците на техния сайт), че може да ти предложат, ама не намерих да се упоменава да е задължително (или на мен така ми звучи).

IMG_6532.jpeg.242392d98c0957c3a882b54208cc4aaf.jpeg

И като цяло навсякъде звучи като по тяхна преценка. Чудя се дали пак да отида си погоровя с хорицата, не е като да съм хипер зает с много дейности 😂 Интересно ми е дали някой от първа ръка се е сблъсквал, за да знам дали си струва да опитвам.

@Argentique - много ти благодаря за съвета. Веднага като кацнем (живи и здрави) и ще снимам, за да можем да си подаден иск за обезщетение. Все ми избягва това да снимам таблото с пристигащите полети.

@feel_the_rush - от там ни отказаха... Та затова си търся с нещо конкретно да отида пак да си поговорим. Сега ще поразровя още по-подробно по регламентите и сайта на турците.

Благодаря на всички за толкова бързата реакция. Невероятни сте 😊

• Харесвам 2
Публикувано:

Ами виж в регламента ЕУ 261

Ако тръгвате от ЕС той важи.

Аз лично, ако бях сам или с ергенска компания мога всякак, и на пейки и без пейки, ако съм с гаджето или семейството бих взел хотел, пък после ще положа усилия да си върна парите, ако не успея, пак не съм се минал 🙂

• Смея се 2
Публикувано:
преди 14 минути , neuromancer каза:

Ами виж в регламента ЕУ 261

Ако тръгвате от ЕС той важи.

Аз лично, ако бях сам или с ергенска компания мога всякак, и на пейки и без пейки, ако съм с гаджето или семейството бих взел хотел, пък после ще положа усилия да си върна парите, ако не успея, пак не съм се минал 🙂

Напълно съм сългасен с тебе и точно това си дискутираме тук. Хубавото е, че сме си готина компанийка и няма проблеми, както и да го направим. Лошото е, че врмето е малко и като го смятаме... хем е за хотел, хем не е, че буквално ще останат 2...3 часа за сън. Живи и здрави да сме, това да са ни проблемите.

Благодаря на всички включили се и най-вече за ценните съвети. Засега се разбрахме, че ще си останем в лаунджа, тъй като буквално имаме 6 часа до полета и да вземем хотел само ще усложни доста логистиката и няма и да си подчинем.

Хубава и спокойна вечер на всички. И ако някой минава през летището или лаунджа... Да си каже. Нямаме кой знае колко работа и може и да намерим време да се видим 😂

• Харесвам 4
Публикувано:

Е, ако остават 2-3 часа за сън няма смисъл.

Недостатъкът на описаната тактика с хотела е, че си вдигаш сам летвата и после се очаква повече от тебе 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

@Zdravko Nestorov, вие вече сигурно сте излетели като го пиша, но на място и на нас ни отказаха хотел, закъснението и часовете бяха много подобни на вашите, предложиха само ваучери за храна. Като цяло,  впечатленията ми от служителите на летището са, че на са особено любезни - отношението варираше между зле прикрита досада и пълно безразличие и желание да се отърват по-скоро от клиента, който пита и иска нещо. Опциите за самоорганизиран хотел на летището за няколко часа за мен се сведоха да вземем т.н капсулен хотел Yotel, направо на летището, но няколко часа бяха над 250е и накрая реших, че не си струва. Компенсация обаче взехме по 600е на човек и без да снимам таблото на пристигащи, те знаят много добре кога е кацнал самолета и в случая беше към 4 часа закъснението в крайната точка спрямо първоначалното, някъде из темата мисля съм писала за това 

• Харесвам 9
Публикувано:

Някой има ли опит със закъснение на полет към ЕС? Доколкото четох, не се покрива от европейския регламент, но и Турция има подобен и предвиждат компенсации за закъснение над 4 часа за дългите полети... 

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте,

имам нужда от вашето съдействие и опит с компенсация за закъснял полет на Търкиш.

Пътувах от Токио до София през Истанбул, но за съжаление полетът от Токио закъсня с 1 час при излитане и съответно връзката за София (последния полет за деня в 19:00) беше изпусната. Осигуриха хотел и храна, но прибирането в София беше чак на следващия ден със следобедния полет (в 14:50 и кацане в България в 15:30). По този начин пътуването стана над 36 часа, а закъснението за пристигане в крайната дестинация- огромно. 

Според вас имам ли право на обезщетение и ако да къде мога да подам иск?

Публикувано:
преди 3 часа, Ники Петров каза:

Според вас имам ли право на обезщетение и ако да къде мога да подам иск?

За съжаление с Turkish по тоя маршрут не попадаш под покритието на регулация 261 за правата на пътниците в ЕС.

Което не пречи да се пробваш с оплакване директно до тях. Току виж ти дали някакъв бонус. 

Itinerary EU Air Carrier Non-EU Air Carrier
From inside the EU to inside the EU Covered Covered
From inside the EU to outside the EU Covered Covered
From outside the EU to inside the EU Covered Not Covered
From outside the EU to outside the EU Not Covered Not Covered
  • Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 минути , домосед каза:

За съжаление с Turkish по тоя маршрут не попадаш под покритието на регулация 261 за правата на пътниците в ЕС.

Което не пречи да се пробваш с оплакване директно до тях. Току виж ти дали някакъв бонус. 

В Турция си имат Регламент, който е почти идентичен с европейския. Сега говоря наизуст, но май турските а/к ги обхващаше независимо накъде летят.
В момента нямам време, вижте си условията тук: https://web.shgm.gov.tr/doc4/shy-passenger.pdf 

Горе в темата има и линк закачен: 

• Харесвам 4
Публикувано:

Първо трябва да пуснете жалба към турските авиолинии. Ако откажат, което правят в повечето случаи, тогава към тяхното министерство на траспорта. Там като пускате трябва да се посочи номера на жалбата към авиокомпанията и други документи /сканирани или снимани/. Сайтът им е:

https://ctm.shgm.gov.tr/

Пускал съм 3 пъти и трите успешни, решението излезна за под две седмици.

Успех!

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Ники Петров, горе в закачения линк на @stanislavpp също е обяснено подробно.

Доколкото виждам сега, регламентът касае летящи с турски компании независимо от посоката от/към и с други а/к само в посока Турция => друга страна.

image.png.c080257626ccdce5d99d199e36b23030.png

• Харесвам 5
Публикувано:

Искам да си поръчам специална храна, защото ми омръзна да ми обявяват, че им е свършила едната опция от стандартната. 
Моря, ако някой знае каква е храната за диабетици или кашерната, да ме осветли. Благодаря!

Публикувано:

Не е еднаква, но редовно заявяваме диабетично меню, най-малко едно, ако сме двамата.

Обаче, ако те качат в бизнес, си оставаш с нея, питай ме откъде знам.

• Смея се 5
Публикувано:
преди 11 минути , stanimir каза:

А какво става , ако се преместиш на друг ред някъде из салона ?  

Връчват ти стандартна, ти започваш да мрънкаш и ти дават твоята.

• Смея се 10
Публикувано:

Турският регламент за компенсации е като европейския и работи. Пролетта имах голямо закъснение на полет от Истанбул за Гуанджоу и след като им писах през формата за контакт в сайта с цитиране на тяхната регулация и настояване да получа полагащите се 600 евро, отговориха почти веднага. Първо опитаха да предложат мили и ваучер за полети на по-висока стойност от компенсацията, но настоявах за кеш и в крайна сметка го получих.

Като одобрят заявката може да избереш през сайта как да получиш парите - по банкова сметка или кеш в офис. Аз реших, че може да има банкови такси и избрах втората опция. Отидох до офиса им в центъра на София, където записаха номера на решението, но нямаха пари. Казаха, че ще се обадят като имат и тогава трябва да се отиде същия ден. Обадиха се след няколко дни.

• Харесвам 6
Публикувано:

Едно летище превърна цяла държава в световна авиационна сила

Едно летище превърна цяла държава в световна авиационна сила - 1

В нов доклад водещата световна авиационна организация IATA подчерта силната глобална позиция на Турция в сектора на въздушния транспорт и нейния принос за икономиката, като същевременно описа ключови приоритети за продължаване на генерирането на ползи от него.

„Турция е световна авиационна сила. Международните пътнически полети са се увеличили с близо 70% през последното десетилетие, което прави Турция седмият по големина пазар в света по брой пътнически полети“, заяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитиран от Daily Sabah.

Асоциацията публикува проучване „Стойността на въздушния транспорт за Турция“ на Световния финансов форум (WFS) и Световния пътнически форум (WPS) на IATA, проведени тази седмица в Истанбул.

Авиационният сектор в Турция се радва на силен бум през последните десетилетия, а силните инвестиции в инфраструктура, които се виждат в откриването на нови въздушни хъбове, както и в разширяването на съществуващите, го издигнаха на нови висоти. Откриването на летище Истанбул, новата писта на международното летище Сабиха Гьокчен, стремежът за подобряване на свързаността на столицата Анкара и новите терминали на летище Анталия са някои от примерите за целта за подобряване на свързаността и позицията на страната в авиацията в световен мащаб.

Ключови приоритети

„Продължаващото приоритизиране на авиацията като стратегически сектор, основан на конкурентни цени, достатъчен капацитет и използване на възможностите, които предлага устойчивото авиационно гориво (SAF), ще бъде жизненоважно за поддържане на лидерството на Турция в световния въздушен транспорт“, каза Ник Карийн, старши вицепрезидент по операции, безопасност и сигурност на IATA.

„Туризмът, подкрепен от авиацията, допринася с 49,6 млрд. USD за БВП на страната и осигурява работа на 1,2 милиона души“, се казва още в проучването на IATA.

Turkish Airlines също така се стреми да разшири флотилията си и да разполага с над 800 самолета като част от стратегията си до 2033 г.

Глобалният въздушен транспорт и търсене до голяма степен се възстановиха през 2024 г. след прекъсванията, свързани с COVID-19, и IATA смята, че секторът ще продължи да процъфтява „въпреки шума, който съществува навсякъде“, както отбелязва Careen.

В отделен доклад IATA публикува резултатите от своето Глобално проучване на пътниците (GPS) за 2025 г., като подчерта две ключови тенденции, които предефинират преживяването при пътуване на пътниците – мобилната зависимост нараства, а биометричното приемане се ускорява.

За повече инфо цък.

• Харесвам 5
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Имам изтичащи 5200 мили в края на година. Тъй като няма да ги ползвам, а и в момента не ми вършат никаква работа, според Вас дали си заслужава да платя едни 100 долара и да ги удължа или да пия една студена вода и да ги забравя?

Публикувано:
преди 7 минути , Plamsi каза:

Здравейте,

Имам изтичащи 5200 мили в края на година. Тъй като няма да ги ползвам, а и в момента не ми вършат никаква работа, според Вас дали си заслужава да платя едни 100 долара и да ги удължа или да пия една студена вода и да ги забравя?

можеш да си вземеш нещо от онлайн магазина им или да си намалиш някой билет. 100 долара чак не си заслужава да платиш да ги удължиш. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 19 минути , Plamsi каза:

Май не си заслужава. 100 долара са почти един двупосочен до Истанбул (по сегашната промоция 118 евро), а за 5200 мили не можеш да си купиш такъв билет.  Отделно... когато имаш мили, за да си го купиш, ще трябва да доплащаш разни такси. Аз доплащах 50 евро за полет, купен с мили до Северен Кипър. И то пак ми излезе през носа. По-добре да изгорят, знам ли...

Или да, както казва Жоро, да си вземеш нещо от онлайн магазина, да не идат съвсем зян.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• Мирослав Василев
    • Eagleman
    • frequent_flyer
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.