traveler Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април преди 3 минути , Дани Магелани каза: За да не изхвърляш, режеш козунака на филии, правиш сухари и с тях, при желание, крем карамелена торта. В тавичка карамелизираш захар, изсипваш смес за крем карамел и отгоре слагаш филиите козунак да плуват. Печеш на водна баня. Охлаждаш добре и обръщаш в чиния за торта. Да ти е сладко! (А може да понамалиш захарта, ако не искаш да ти е много сладка). ПП. Същото правя и с тънък блат за торта. Наистина е хубаво но за един козунак най-много два, а сладки, курабийки и най-вече яйца няма какво да се правят. Харесва ми идеята на @Argentique, но пък няма време.
Argentique Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април преди 1 час, Doctor Who каза: В изобилието по празниците има нещо ... , като да се избяга от ежедневието и то да се остави няколко дни настрана, и ако започнат да му се отнемат традиционни елементи (даването на храна винаги е израз на грижа), няма да е същото. Ежедневието си е доста изобилно вече също. 😊 Аз, естествено, не се карам с тези, дето ми носят козунаци, но това обикновено са хора, които не ме познават и нямат идея, че не държа на количество. Останалите имат и ми носят по 10 ръчно изработени бонбона от черен шоколад в красива опаковка, които не стигат до раздаване по пейките. 😜 Всеки си има различна представа за празници, че дори аз съм била с различно мнение на различните етапи от живота, важното е да сме щастливи и да ни е добре. ===== Аз козунака го режа на тънки филийки и го пека в еърфрайър, суров не го ям. И така в съчетание с малко масълце, ягоди/банан и интересни сирена се получава чудесна добавка към следобедно кафе, обяда го пропускам на 80%. 😃 5
aleksandrina Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април преди 1 час, traveler каза: и най-вече яйца няма какво да се правят Има- яйчена салата ... мммм 4
horus92 Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април Козунакът може да бъде правен на френски тост. Така или иначе се прави и с бриош. Смес от яйца, мляко, сметана, захар и канела. Хубаво напоявате дебели филии козунак в нея и пържите в масло. После диета до Коледа. 😄 2 5
Eva eva Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април Обожавам яйца по французки 🙂 Другото е този десерт https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2025/04/high-protein-hard-boiled-egg-chocolate.html 6
jungfraujoch Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април Преди 1 час, Argentique каза: Всеки си има различна представа за празници, че дори аз съм била с различно мнение на различните етапи от живота, важното е да сме щастливи и да ни е добре. Много точно казано! Празниците според мен не са пазаруване,сякаш светът ще свърши,непреценено изобилие от храна,която после се изхвърля и т.н. Празниците са за щастие,позитивна нагласа за (за някои хора временна,но това е друга тема)приятни срещи с близки хора и разходки. Важното е да се чувстваме добре и леко и след празниците. 7
jungfraujoch Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април Преди 1 час, Argentique каза: Аз козунака го режа на тънки филийки и го пека в еърфрайър, суров не го ям. И така в съчетание с малко масълце, ягоди/банан и интересни сирена се получава чудесна добавка към следобедно кафе, Благодаря за рецептата,ще я изпробвам. 3
Бръмбар Публикувано: 14 април Публикувано: 14 април Като цяло са доста трайни и козунакът и яйцата (в хладилник издържат по много), друг е въпросът, че поомръзват и не са така вкусни (козунакът) като престоят. На нас не ни дават по цели козунаци, а парчета, ама пак по доста се насъбира и ние ги ядем дълго, понеже общо взето си режа по филия козунак за закуска, а щерката изобщо не закусва, затова и ги рециклирам под различни форми. И аз го възприемам като израз на някаква грижа и обич и ми е жал да ги изхвърля. По-горе са дадени доста идеи. С козунак става добре и хлебен пудинг (има много рецепти в нета), също видях и рецепти за козуначено тирамису, което сигурно ще пробвам тази година. Между другото напоследък правя тирамису вместо с маскарпоне, със скир. Според мен става също толкова добро, но много по-малко калории. Може и захарта да се замести с подсладител, много добре става с монашески плод (monk fruit), който не кристализира като еритрола като се остави в хладилник. Яйцата, аз ги слагам най-вече по салати (зелена и други от типа салата - ястие). Като цяло много не ги долюбвам великденските яйца, понеже не обичам твърдо сварени яйца, но по разни салати стават. Също devils eggs (изваждат се жълтъците, смесват се майонеза/крем сирене, горчица и подправки и се шприцоват обратно). 4
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 21 април Популярно мнение Публикувано: 21 април Днес получих пощенската картичка, която си пратих от Фолклендските острови през февруари. Доста приятен спомен, а поздравът е за всички 😊 39 2 1 13 1
Георги Публикувано: 21 април Публикувано: 21 април преди 8 минути , Георги Матеев каза: Днес получих пощенската картичка, която си пратих от Фолклендските острови през февруари. Доста приятен спомен 😊 27
Фил Публикувано: 21 април Публикувано: 21 април Аз още си чакам картичката, която си пуснах от пощенската станция на 89-тия етаж на небостъргача Тайпе 101 преди месец, дано пощите (най-вече нашата) не са ми я затрили някъде. Жалко, че увяхна хубавата инициатива с магеланската пощенска кутия, все се каня да проверя за налични свободни пощенски кутии в някой по-удобен клон и все забравям. 8
Lyubina Публикувано: 21 април Публикувано: 21 април Не знам дали са виновни пощите или живеещите в кооперацията, но от всички картички, които съм си изпращала навремето, нито една не пристигна. Та прекратих тази инициатива. Иначе имам няколко картички от магеланци от онова време 🙂 4
Rumiana Публикувано: 21 април Публикувано: 21 април И мен много ме е яд за една картичка, която си изпратих от Ушуая, от пощата на края на света (Correo del Fin del Mundo) и така и не пристигна... 1
Георги Матеев Публикувано: 21 април Публикувано: 21 април преди 32 минути , Rumiana каза: И мен много ме е яд за една картичка, която си изпратих от Ушуая, от пощата на края на света (Correo del Fin del Mundo) и така и не пристигна... Ако се случиш някой път в София дай знак - ако ти е интересно ще те компенсирам с картичка от Тристан да Куня за да не те е яд чак толкова 😊 8
Rumiana Публикувано: 21 април Публикувано: 21 април преди 4 часа, Георги Матеев каза: Ако се случиш някой път в София дай знак - ако ти е интересно ще те компенсирам с картичка от Тристан да Куня за да не те е яд чак толкова 😊 Ехаа, благодаря! В София съм си вече и все се опитвам да дойда на някоя Магеланска сбирка, ама все някоя котка ми минава път... 😉 Ама ще стане, де! 🙂 3
bronco Публикувано: 25 април Публикувано: 25 април Истории от живия живот! Взех хляба на Китодар Тодоров! Вчера му взех хляба и той не може да го отрече, защото беше жив свидетел на цялата случка! Вчера сутринта жена ми заръча да купя хляб. Ние ядем конкретен хляб с лимец от кварталния магазин. Носят го всеки работен ден около 17:00-17:15 и тъй като е в ограничено количество, свършва до 18:00 часа. За да сме сигурни, че ще си купим трябва да отидем в 17:15. Жена ми вчера я нямаше и ми беше поръчано да купя. Сетих се за този факт почти навреме, около 17:50. Скочих моментално и почти се затичах към магазина. Наближавайки входа на магазина виждам, че срещу мен със същото темпо се доближава друг клиент. Веднага си помислих, че ако този влезе преди мен може да ми вземе хляба. Бяхме заедно на входа. Той беше Китодар. Китодар.: Заповядайте, след вас! Бронко: Моля ви, след вас! Китодар: Не, моля ви, вие влезте! - и се усмихва Бронко: Не, много ви моля, вие първо! И Китодар влезе първи. Истински нахалник, не пусна обикновения човек от народа, а използва звездната си усмивка за да ме изпревари. Щандът с хляба е веднага след входа. Аз, като опитен купувач, моментално видях, че хляб с лимец има само един останал плюс още 2 от друг вид, които мен/нас не ме/ни интересуват. Китодар започна подробно да разглежда трите хляба (явно няма опит с моя квартален магазин, аматьор). Аз пускам шеговита реплика зад гърба му: само да не ми вземете моя хляб. Той съответно не разбра хумора тук (явно няма чувство за хумор 🙂 ) и добави, че и той искал да си купува хляб. Хлябът при нас се подава от продавача зад щанда, т.е. трябва да си го поискаш на касата, която е вътре в магазина. Той разглежда вече 5та секунда трите хляба, аз стоя зад него, а това пречи на други посетители да влязат. Аз използвам това като претекст и го финтирам в ляво и директно на касата. Там изчаквам друг клиент да свърши и идва моя ред. Обаче Китодар вече е свършил с разглеждането и е плътно зад мен. Да го пусна ли пак, да не го ли пусна... Любезна продавачка ме пита какво искам. Бронко: Имате ли хляб с лимец? Продавачка: Имаме, един! Бронко към Китодар: Вие хляб с лимец ли искате? Искате ли да го купите? Китодар: О, не, моля ви, вие го вземете! Тук вече не чаках втора покана и моментално го платих, а Китодар пак отиде да разгледа какво е останало. Разменихме любезни пожелания за приятна вечер. Така Бронко взе хляба на Китодар или поне това е едната гледна точка на случката. С пожелание за усмихнат уикенд! 6 1 30
Яничка Публикувано: 25 април Публикувано: 25 април И също така може да заключим, че на литературния герой още му се живее и цени щастливия семеен живот 1 1 12
Популярно мнение ivailo_radev Публикувано: 26 април Популярно мнение Публикувано: 26 април Искам да се похваля с детето днес. Организираха от градината мини базар, където основно продаваха сладкиши, торти и кафе (донесени от родителите). Постъпленията отиват за посещение на един детски лунапарк от децата. Съответно продават възпитателките и някои от големите деца. Децата гласуват кое дете да е, обаче децата от групата на Алекс са искали да не отиват големите, а да отиде той и са гласували за него. И така днес 4 часа е бил касиер и беше изключително горд от задачата си. Преди това едни скромни 5 км до градинския център, където се провеждаше събитие то. Че само с електрическо колело не може, трябва и форма да поддържа. 21 32
Bellaero Публикувано: 29 април Публикувано: 29 април Хваля се, че без да искам ще уцеля ей това събитие в неделя. Да не ми мине котка път де! https://waterways.org.uk/support/ways-to-get-involved/events/iwa-canalway-cavalcade-2026 12
Argentique Публикувано: 29 април Публикувано: 29 април преди 7 минути , Bellaero каза: Хваля се, че без да искам ще уцеля ей това събитие в неделя. Да не ми мине котка път де! https://waterways.org.uk/support/ways-to-get-involved/events/iwa-canalway-cavalcade-2026 Чакаме отчет! 🙂 Само ще тагна @searus 🙂 2
saved_ Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април Незнам дали да похваля своята разсеяност и отнесеност или липса на елементарни математически умения, но... Вчера си гледах банковите сметки и ми направи нещо впечатление. Смятах, смятах и излизат с 2 бона повече, отколкото си мислех, че трябва да бъдат. Преглеждах извлечения с месеци назад, пак смятах, пак гледах, излизах и влизах в приложението. Еми всичко си е ок. Явно покрай кредитните лимити, овърдрафти, еврото и пр. съм се омотала и не съм успяла да ги изхарча навреме. 🙃Та сега се чудя какво да ги правя 😁 2 1 17 2
aleksandrina Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април преди 29 минути , saved_ каза: 🙃Та сега се чудя какво да ги правя 😁 Билети и 🛫 5
jul Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април На 26.04.2026 г. в 15:15, ivailo_radev каза: Искам да се похваля с детето днес. Организираха от градината мини базар, където основно продаваха сладкиши, торти и кафе (донесени от родителите). Постъпленията отиват за посещение на един детски лунапарк от децата. Съответно продават възпитателките и някои от големите деца. Децата гласуват кое дете да е, обаче децата от групата на Алекс са искали да не отиват големите, а да отиде той и са гласували за него. И така днес 4 часа е бил касиер и беше изключително горд от задачата си. Преди това едни скромни 5 км до градинския център, където се провеждаше събитие то. Че само с електрическо колело не може, трябва и форма да поддържа. Стига бе! Това вЕрно ли е твоето дете толкова голямо? Аз помня, сякаш вчера се роди 🙂🤔 А той пари и инициативи върти вече, браво! преди 41 минути , aleksandrina каза: Билети и 🛫 Веднага се наместват, сигурна съм 😉 Дай Боже всекиму такива обърквации 🙂 4
Zara Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април Преди 1 час, saved_ каза: Незнам дали да похваля своята разсеяност и отнесеност или липса на елементарни математически умения, но... Вчера си гледах банковите сметки и ми направи нещо впечатление. Смятах, смятах и излизат с 2 бона повече, отколкото си мислех, че трябва да бъдат. Преглеждах извлечения с месеци назад, пак смятах, пак гледах, излизах и влизах в приложението. Еми всичко си е ок. Явно покрай кредитните лимити, овърдрафти, еврото и пр. съм се омотала и не съм успяла да ги изхарча навреме. 🙃Та сега се чудя какво да ги правя 😁 Наскоро мъж ми Спиро беше в такава чуденка. Предложих учтиво да ми ги прехвърли, че да го отърва от тая мъка😅 1 1 10
Фил Публикувано: 30 април Публикувано: 30 април преди 8 часа, Zara каза: ...мъж ми Спиро беше в такава чуденка. Предложих учтиво да ми ги прехвърли... ... надявай се, или както са казали древните римляни: "dum Spiro spero" 1 1 8
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега