noshtna_ptica Публикувано: 7 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2015 Голям джакпот ударихме с един апартамент в Неапол, до Домото. Ако някой се интересува, ще споделя. Добавям, за да няма недоразумения - не в този апартамент се опитаха да източат кр. ми карта. Ето го и апартаментът, но снимките не пресъздават целия уют, комфорт и добронамереност на собствениците https://www.booking.com/hotel/it/case-vacanze-quot-il-duomo-quot-napoli.bg.html?aid=368032;label=gen173nr-17CAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaBeIAQGYAQO4AQTIAQTYAQHoAQH4AQw;sid=0c78758a5e476101b915dda8999e6f60;dcid=2 И още една редакция - естествено, че става въпрос за Палацо Дукале в М.Франка, а не в Матера! Ужас! Така е, като пиша нощем... 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 7 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2015 Някой може ли да препоръча конкретни места за паркиране по крайбрежието на Амалфи. Скоро един познат се върна и ми се оплака, че са могли да минат само транзит с кола, защото не са намерили никъде място за паркиране. Вероятно е по добре пътя да се мине с автобус, но ако някой има идея за разни скрити места за паркиране, нека да сподели. Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 (редактирано) Двуцветко, да разкажеш после. И в двата града гарите са близо. Лично за мене 5-6 часа влак + разходки е немислимо. Иначе съм правил в региона към 4 часа път с 3 автобусчета от Остуни, през Локоротондо, Мартина Франка до Алберобело. Купон беше. Ами разказвам Сутринта отиване до Алберобело с влак (целия описан транспорт по-надолу е с влак) за час и половина. От гарата до района на трулите е макс 15 минути, аз го взех за 9. Подмотаването (разхождането) там, снимки, купуване на сувенири, пиене на кафе на мегдана и пак подмотаване ми отне час и половина. Обратно до Бари за час и половина. В Бари обяд и лек шопинг за час-час и половина. Влак за Матера към 1.00 следобед, 2.30 в Матера. До старият град от централна гара е макс 15 минути. В Матера си трябва време определено. И с нощувка също става. Яко обиколка за 2 часа му хвърлих (бях планирал 3), което беше предостатъчно за доста добри впечатления. Още един час за бира/вино/панини и обратно за Бари. Пристигане в Бари обратно към 19.00 - точно време за вечеря Признавам си беше дълъг ден (стартирах в 7:00), но щом 10-годишно дете се справи без мрънкане, си мисля че за никой не би било проблем, ако времето му е малко, а иска да види повече неща. Трябва само човек да е подготвен организационно добре, за да не губи време по логистика, защото примерно влаковете от Бари се хващат от различни места. Алберобело ме грабна, все едно гледаш Хобитон, но с разликата, че не е декор на филм, а реално място. Уникално е в истинският смисъл на думата. Матера е много силно и дълбоко място, особено ако човек е гледал Страстите Христови. Не знам защо, но някак си ми напомняше на комбинация от Мдина (Малта) и Мистра (Пелопонес). Бари учудващо ме изненада в приятния смисъл, очаквах южняшка мизерия и цигания, но се оказа друга/приятна бира. Въобще много положително усещане за целия район Пулия. Неапол - както някой по-горе беше казал, Неапол не е за начинаещи и не е добър старт за разглеждане на Италия. Но си има своя дух. Престъпност - в София човек се чуства повече нащрек като сравнение. Но един съвет за Неапол - в района пред централна гара си пазете нещата и си отваряйте очите. Пробваха се за обир, но доста безуспешно и безславно, все пак, който е минал школата на Лъвов мост и Женски пазар с нищо не може да бъде изненадан С две думи при добра организация става и за уикенд, ако човек няма много време. Като за първи впечатления и след това човек да си прецени, къде да задълбае. Всичко това само за 52 часа, много приятни първи впечатления. В Бъдеще Неапол го виждам само като транзитна точка за областта Кампания, а в Пулия планирам да задълбая и то доста скоро. Редактирано 9 ноември, 2015 от Двуцветко 9 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 ... месно вино ... Това 2 в 1 искам да го видя, и по възможност опитам... 4 Връзка към коментар
baiKolio Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 (редактирано) Внимателно с кр. карти в Неапол. След плащането на първата нощувка, веднага се опитаха да ми изтеглят пари, но за късмет - не са нацелили пина. Блокирах картата и голяма драма със следващата нощувка... Поправими злини, но с неприятен привкус... Ее, не толкоз кардинално Свят широк, хора всякакви... Това би могло да се случи къде ли не, в градове и страни с къде-къде по-висок "рейтинг" На мен лично ми направи впечатление, че плащайки хотела в Неапол с дебитна карта дори не ми поискаха пина, просто я прекараха през четеца, банката оторизира плащането, прати си ми смс-а и толкоз.... Редактирано 9 ноември, 2015 от baiKolio 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 Ее, не толкоз кардинално Свят широк, хора всякакви... Това би могло да се случи къде ли не, в градове и страни с къде-къде по-висок "рейтинг" На мен лично ми направи впечатление, че плащайки хотела в Неапол с дебитна карта дори не ми поискаха пина, просто я прекараха през четеца, банката оторизира плащането, прати си ми смс-а и толкоз.... И аз подкрепям това да не се абсолютизира. На мен в този район ми подадоха пост терминала и ме накараха сама да поставя картата и набера сумата, за да няма съмнение каква сума плащам. Хора всякакви, и честни и не толкова. 2 Връзка към коментар
kec Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 Времето в Амалфи е повече от разкошно - освен лежащите на плажа имаше и 10-на човека във водата - това на 07,11,2015 2 Връзка към коментар
noshtna_ptica Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 Ее, не толкоз кардинално Свят широк, хора всякакви... Това би могло да се случи къде ли не, в градове и страни с къде-къде по-висок "рейтинг" . Съгласна съм напълно и съжалявам, че е прозвучало така - вероятно, защото се опитах да съм кратка. Да похваля автобуса на Маринобус от Неапол за Бари - двуетажен, с wi fi, много комфортен. 3 часа минаха неусетно. Ние спахме в Алберобело в 400-годишно труло, а в Матера - в саса. Усещането беше незабравимо! 2 Връзка към коментар
baiKolio Публикувано: 9 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2015 Да похваля автобуса на Маринобус от Неапол за Бари - двуетажен, с wi fi, много комфортен. 3 часа минаха неусетно. Ние спахме в Алберобело в 400-годишно труло, а в Матера - в саса. Усещането беше незабравимо! Чудесно сте си изкарали! Прехвърляйки впечатленията от тази наша италианска година ( Рим, Флоренция, Венеция, Неапол, Милано ) с половинката сме единодушни, че именно Неапол е града където бихме се чувствали като у дома си... Темперамент, манталитет... Абе, наши хора. Та съм малко пристрастен 5 Връзка към коментар
Angelika Публикувано: 10 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 10 ноември, 2015 Това 2 в 1 искам да го видя, и по възможност опитам... И аз! !!! ЧесТно ! Ма ох бееее.. ми слагайте си ги па липсващите букви тук таме сами...аз ли да ви уча?! ..то явно виното ми било в повече тогаз, щото месо рядко ям..еле па месТно 1 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 11 ноември, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 ноември, 2015 (редактирано) поразгледахме региона около Бари, хареса ни; тези неща които четох за опасностите в Бари май не са много актуални - абсолютно никакви проблеми нямахме, а града ни хареса - пълен с усмихнати хора; Алберобело, Мартина Франка, Полиняно а маре - чудесни и спокойни градчета; добре, че четох из форума и смених последната нощувка от Бари в Матера - по тъмно Матера е много красива и гледките не са за изпускане Редактирано 11 ноември, 2015 от logist13 6 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 12 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 12 ноември, 2015 Отделих пътеписа на Здравко Ангел в нова тема: http://magelanci.com/topic/5654-%D1%8E%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB/ Връзка към коментар
stormbringer Публикувано: 18 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 18 ноември, 2015 Съвсем на бързо да се включа и аз с кратък разказ - Южна Италия за 5 дни, ударна група от 9 души!8.11 Кацане в Неапол, разходка по тъмно и вечеря, ест. с пица. Пътувайки към града, бяхме втрещени от боклука. Неапол наистина не е за всеки. В последствие бяхме очаровани, но стартът бе труден.9.11 Walking tour по улиците на града, препоръчвам го, обяд с пица, десерт със сладолед от 100% биволско мляко, от там имахме чуденка - археологическия музей или качване до Сант Елмо. В прекрасното слънчево време, опцията за гледка беше по-привлекателна. От там разходка и до Кастел Ово, от където отново имаше гледка, вече по тъмно, и от там за рентал кар. За 9 души взехме Fiat Ducato. С него, през абсурдния неаполитански трафик се насочихме към Соренто, където прекарахме идните 3 нощувки.10.11 Амалфийско крайбрежие - Амалфи, Равело и Позитано, в този ред. Страхотно навсякъде, не мога да преценя, дали там ми хареса повече, или на Чинкуе Тере, но съм много доволен. Пътувайки от Равело към Позитано, следобеда, се насладихме на уникален розов залез, който явно е нещо типично за мястото, но не може да се опише, трябва да се види. След вечеря в Позитано, в ресторант, който се оказа, че е любимо място на 'звездите' - имаше цяла стена със снимки на известни музиканти, актьори, спортисти и пр.., които са в ресторанта. 11.11 Помпей, Херкулан и Везувий - на този ден, след Помпей се разделихме на 2 - аз и приятелката ми отидохме до Херкулан, другите до Везувий. За съжаление, по това време на годината, денят е доста къс и работното време на тези места е съкратено, затова нямаше как да включим и трите, независимо в колко сутринта започваме. До най-високият паркинг може да се отиде с кола, няма нужда да се оставя по-надолу, вървенето после е около 10мин.12.11 Напуснахме Соренто и се насочихме към Матера. Имах желание да отбием до Пестум, но времето ни притискаше, късият ден и мнозинството си казаха думата и не отбихме. За сметка на това, получихме Матера в слънце, в залез, по тъмно и в мъгла. Невероятно място, препоръчвам го на всички и то скоро, защото набира страхотна популярност и очаквам да е нападнато от орди туристи в най-скоро време. 13.11 Последният ни ден в Италия. Потеглихме рано в посока Алберобело. Страхотно място, но няма нужда от много време. Бях планирал и Мартина Франка, но в крайна сметка реших, че ще отделим повече време на Полиняно а Маре и на Бари, което се оказа много добра идея, защото и от двете съм много приятно изненадан, а трулите, вероятно са си същите. Ест., че мръсотия имаше и в Бари, не на неаполски нива, но градчето се оказа много красиво и приятно - и стария град, с малките си улички, и по-новите сгради, от началото на 20век, с величествените си фасади. Оказва се, че в Пулия има още много за гледане и тези полети до Бари отварят много опции. 11 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 18 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 18 ноември, 2015 Следя темата и гледам, че никой не включва Caserta? Връзка към коментар
noshtna_ptica Публикувано: 18 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 18 ноември, 2015 (редактирано) Оказва се, че в Пулия има още много за гледане и тези полети до Бари отварят много опции. Дам, и ние прекарахме само 3 дни в Пулия, но остана много за гледане. Иска ми се и Лече, и Остуни. Пак ще се ходи, дано билетите останат евтинки... П.П. Мислех я Казерта, но дворецът е в ремонт, а градините май не са за това годишно време. Редактирано 18 ноември, 2015 от noshtna_ptica 1 Връзка към коментар
maik Публикувано: 18 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 18 ноември, 2015 ние пътуваме др. месец до бари за няколко дни, но ще сме със синиъри. нещо не/подходящо като за възрастни хора (70+) да има в/около бари? февруари ще движим към неапол за седмица с деца (8.5 и 10 г.). а за там нещо не/подходящо за деца да кажете? благодаря за практическите разкази и детйли. наистина много ми помагат да изчистя и нашата концепция; Връзка към коментар
БраниB Публикувано: 18 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 18 ноември, 2015 Само една странност за мен. Работното им време е с много дълга обедна почивка. От 2 часа за банките, до 3-4 часа за магазините и 5-6 часа за ресторантите. В Мартина Франка в 16.00 ч. в центъра бяхме ние и двама японци. Ресторантите отварят в 19.30, а започват да сервират след 20.00ч. Ако попаднеш някъде след 15.00 ч. гладен, може и да няма къде да хапнеш. И след 19ч. площадите и улиците са пълни. Това е. Ако има въпроси, съм насреща. Мога да препоръчам студията в Лече, ако някой се интересува на лични. Да, това е италианският "La dolce vita".... И аз в началото много се възмущавах, но там хората не искат да си променят живота. Предполагам, че преди 50 години не е било много по-различно. Връзка към коментар
baiKolio Публикувано: 19 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2015 До най-високият паркинг може да се отиде с кола, няма нужда да се оставя по-надолу, вървенето после е около 10мин. Само да уточним, за да задоволя любопитството ми, с колата се качихте до горния паркинг след металната ограда/бариера, този дето мяза на коневръз с тия дървени парапети? Правилно ли съм разбрал? Там където е будката за билети за да продължиш пеша? Връзка към коментар
Лин Публикувано: 25 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 25 ноември, 2015 Аз днес тръгвам за Неапол. Там сме до неделя. Дават го все валежи чак накрая малко слънце, та... Какво да правим? Дайте предложения за забавления в дъждовен Неапол и региона, моля! Какъв ти Взувий, какъв ти Капри в това време Връзка към коментар
bat.galin Публикувано: 25 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 25 ноември, 2015 Вземете си кола и следвайте плановете си. пп. не вали силно. Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 25 ноември, 2015 Сподели Публикувано: 25 ноември, 2015 ако сте по музеите има какво да видите в града, може да отидете и до Казерта + ще се мотаете из Неапол, ще пиете кафета и ще ядете пица аз лично не препоръчвам да се обикаля, ако няма изглед да изгрее слънце, 2 пъти съм ходил на острови (Исхия и Фавиняна) при облачно време и не беше фън 1 Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 7 декември, 2015 Сподели Публикувано: 7 декември, 2015 Дойде време и аз да питам в тази тема. Имам билети за Неапол 02.03.2016-06.03.2016. И много се чудя как да си организираме пътуването. В Неапол кацаме в 21.05 ч. и се чудя дали трансфера късно вечерта ще е Ок до Неапол? Или да вземем кола от летището и направо да тръгнем към Соренто, където да изкараме две или три нощувки. А Неапол да оставим за накрая (като сме върнали колата преди това? От Соренто смятам единия ден да минем през Позитано, Амалфи, Равело, Минори и Майори. А другия ден да отидем до Помпей и Херкулан. Везувий ще гледаме от далече Освен Соренто като място за нощувки заглеждам и Кастелмаре ди Стабия. Поне на карта разликата до Амалфи не е фрапираща. Излитаме на 6-ти в 21,40, т.е. остават да запълня още един ден и времето в деня на отпътуване. Март едва ли ще е време за островите и се чудя дали тези почти два дни да ги отделя на Неапол или да отидем и до Паеструм. Много обичам камъняци да гледам. Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 7 декември, 2015 Сподели Публикувано: 7 декември, 2015 Калкулацията показва, че за популярните места в Кампания е необходима поне седмица. В твоя случай е наполовина от минимума. Т.е. на твое място бих разделил региона на две. По-конкретно избираш си един от двата маршрута: 1) Амалфи + Капри + Соренто или 2) Неапол + Казерта + Помпей Грубо ги нахвърлих като план. Но за 4 дни да видиш и усетиш Неапол, Амалфийското крайбрежие, Помпей и т.н. е измъчена работа. 2 Връзка към коментар
Bliss Публикувано: 7 декември, 2015 Сподели Публикувано: 7 декември, 2015 Калкулацията показва, че за популярните места в Кампания е необходима поне седмица. В твоя случай е наполовина от минимума. Т.е. на твое място бих разделил региона на две. По-конкретно избираш си един от двата маршрута: 1) Амалфи + Капри + Соренто или 2) Неапол + Казерта + Помпей Грубо ги нахвърлих като план. Но за 4 дни да видиш и усетиш Неапол, Амалфийското крайбрежие, Помпей и т.н. е измъчена работа. Е то това ясно. Но за сега толкова. Капри през февруари-март (ако не забеляза) не бих си го причинила. Затова един ден Амалфи+Соренто и един ден Помпей + Херкулан. Може би ден за Неапол. И остава един ден, който не знам дали да уползотворя в Казерта с оглед времето февруари / март. Но основната ми драма е за първата вечер на пристигането какво да избера: 1. Трансфер след 22 ч. до Неапол(малко ми е драма този Неапол по нощите), един ден там и от града да вземем рента кар за Амалфи и Помпей или 2.Вземаме колата от летището и газ до Соренто (до 23 ч. не знам дали ще стигнем), следва Амалфи, Помпей, връщане на колата и един ден в Неапол. Връзка към коментар
noshtna_ptica Публикувано: 7 декември, 2015 Сподели Публикувано: 7 декември, 2015 Споделям личен опит. Първата нощувка ни беше в Неапол, на пл.Гарибалди - точно там спира Алибус /3 евро билета, ако се купи от Табачи на летището или 4 евро от шофьора/. Има си разписание, движи до късно. Таксито е 16 евро до Гарибалди. Нас /само жени бяхме/ на Гарибалди не ни беше страх, разхождахме се по тъмно, но избягвахме малките сокаци. От Неапол рано сутринта взехме влакчето до Соренто, а после Ситабус до Амалфи. Билет за всичкото това - 200 минути, 5.50 евро или дневна карта 8.40 евро. Препоръчвам да разгледате и Позитано /за сметка на Казерта/, дори и за кратко. Градчето е много живописно, пъстро и атрактивно. 06.03 е безплатен ден за музеите и в този ден аз бих разгледала Помпей, ХЕркулан и Нац. арх. музей в Неапол - музеят си заслужава! В НЕапол има много за гледане, не го подценявайте. Ние имахме почти 3 дни за него и не ни стигнаха. И... весело и незабравимо прекарване! 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега