stanimir Публикувано: 25 март, 2015 Сподели Публикувано: 25 март, 2015 В канала на Рик Стивс има добри клипове по темата. Археологическият музей в Неапол. На 3.50 минута е Торо Фарнезе. Интересна е историята на скулптурната група. Аз лично виждам, че в Неапол има стойностни забележителности, вкусна храна и би ми било интересно да прочета нещо по-нестандартно или вглъбено за града. Негативните епитети за Неапол не са ли от този тип туристическите клишета, които могат да бъдат оборени. Ако средище с толкова богата история като Неапол е толкова зле, цигания, клоака или там каквото друго се спомене: - защо от векове е туристическа дестинация; - защо гранд тура на европейската аристокрация е приключвал в Кампания. Изненадан съм , че още не си бил на това място. Аз също се интересувам много от история и съм далеч от клишетата , но Неапол ... абе иди и виж. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 25 март, 2015 Сподели Публикувано: 25 март, 2015 (редактирано) Красива архитектура , исторически забележителности , магазинчета и ресторанчета сякаш застинали във времето с италианци като от филмите За да се насладиш на всичко това ще трябва да прегазиш тонове боклуци , мръсотия , да се озърташ на всяка крачка . Никъде в Европа не съм се чуствал така и бях на косъм от неприятен инцидент при който местни келеши се заядоха с мен. Италианци минаващи по съседния тротоар ми направиха скришом недвусмислен знак бързо да отмина , щото съм в опасност. Ако се случи неделя ще видиш и цялото БГ войнство на пикник пред жп гарата разпънало вестници и ползващо почивния си ден да се срещне със сънародниците. Много , много тъжна гледка на стотици измъчени жени. Редактирано 25 март, 2015 от stenk 1 Връзка към коментар
Yto Публикувано: 25 март, 2015 Сподели Публикувано: 25 март, 2015 купих за края на октомври до Бари return за 40лв. и после загрях, че мога да направя за същите пари OJ Бари Неапол. Има влак между двата града на стартова цена 12 евро... Връзка към коментар
БраниB Публикувано: 25 март, 2015 Сподели Публикувано: 25 март, 2015 За любителите на футбола, има едно кафе в старата част на Неапол,в което Марадона е Господ. Ние го открихме по случайност, даже пихме там кафе и се чудехме кой ли е такъв фен на Марадона, а то било като фен клуб и даже забележителност . (Bar Nilo, Napoli) 6 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 25 март, 2015 Сподели Публикувано: 25 март, 2015 (редактирано) Нещо което много си струва да се види в околности на Неапол, но повечето туристи го пропускат, е вулканът Солфатара. Редактирано 25 март, 2015 от Topfly 12 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Нареждам се и аз в редиците на бъдещите посетители. Ще черпя идеи за интересни места и преди всичко къде да се отседне- в Неапол или в друг град. Връзка към коментар
maialearrosto Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Отдавна не съм бил в Неапол, така че и аз ще следя темата. Кеф: София - Неапол/Бари със самолет. А Неапол и Южна Италия са посоки особено интересни. Пребогати на културно-историческо богатство, божествено хубави, но с тежко настояще, лошо бъдеще, не рай, не ад, а нещо съвсем различно. Да не драматизираме нещата, да не дърпаме дявола за опашката, но (това си е само моe лирическо отстъпление) на първо място в Наполи е сигурността. Неспокойно място, Неапол е чуден да ти "ударят" рентакара, ако си турист, да те оберат по тъмно, ако не си преценил мястото, може някой на скутер да ти дръпне чанта/фотоапарат/ценности и проч. Уличното движение не го коментирам. Италианската телеграфна агенция тези дни предава за вечната война между клановете http://www.ansa.it/campania/notizie/2015/03/24/guerra-tra-clan-napoli12-arresti-dei-cc_ab739a2d-04ff-4ce8-99d4-a34132e9746e.html ) и въоръжен грабеж от онзи ден, в който има даже ранени карабинери - http://www.ansa.it/campania/notizie/2015/03/25/rapina-a-market-fermati-due-carabinieri_938e4821-be06-4f4a-8014-d7a134d8c816.html Та умната с Наполи! Аз съм сигурен, че ще се върнете живи и здрави, ама си имайте едно на ум! 2 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 За любителите на футбола, има едно кафе в старата част на Неапол,в което Марадона е Господ. Ние го открихме по случайност, даже пихме там кафе и се чудехме кой ли е такъв фен на Марадона, а то било като фен клуб и даже забележителност . (Bar Nilo, Napoli) Е, та той Марадона е бог в цял Неапол - все пак е играл там няколко години, а ти се чудиш за някакво кафе... 1 Връзка към коментар
Лин Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Оххх малко ме поуплашихте с тези разкази за Неапол. А къде препоръчвате да спим като район? Тъй като сме за 5 дни как да планувам според вас - да спим всички дни в Неапол и за ден да отскачаме до Капри, Соренто и Помпей или да обмисля и спане някъде там? Какъв съвет бихте ми дали? Връзка към коментар
Duke Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Соренто. Мястото е перфектно за обиколка на района. Нужен е рент-а-кар... 2 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 (редактирано) Да допълня и аз нещо по темата за сигурността в Неапол и Бари. Нещата, които ще напиша са ми казани от италианец и не знам доколко са реални и доколко преувеличени, но с оглед личността на човека, който ми ги каза, съм склонна да им вярвам. Той пътува много из Италия и като повечето западняци не рискува безмислено. В Неапол можеш да станеш обект на джебчийска или друга кражба, поради което не следва да се носят открито пари и документи. Препоръчва се това да става само с чанти вързани или преметнати през тялото, а най-добре да са сложени под дрехите. Има места, които са доста сигурни и там няма проблем, но има и такива места, където изобщо не е препоръчително да минаваш, особено по тъмно. За съжаление тези места са едно до друго, преливат и нямат ясна граница, и понякога на улицата единия тротоар е непрепоръчителен, а другият е сигурен. Не мисля, че човек посещаващ града като турист може да се ориентира къде да ходи и къде не. При движение с автомобил прозорците и вратите следва да бъдат заключени. Не се оставя видим багаж в колата, ако се паркира. Може да се разчита на полицията, не е корумпирана и помага според възможностите си в критични ситуации. В Бари. Има участъци, в които бандите са много активни. За съжаление църквата с останките на свети Никола попада в такъв участък. Там полиция не се вижда и не идва. Според моя познат от бандите се плаща на полицията да няма присъствие в района. Не може да се разчита на помощ от карабинерите там. Крадат се коли и след това се иска откуп за тях. Туристите често са обект на кражби. Крайбрежната улица, обаче си е сигурна и няма проблем с разходките по нея. Да не се носят открито камери, бижута и други скъпи вещи. Миналата година, когато обикаляхме из южна Италия се отказахме да посетим Бари именно поради възможността да станем обект на рекет заради колата. Неапол посетихме и нямахме проблеми. Дори първоначално искахме да оставим колата паркирана отвън, но поради липса на места се наложи да платим за закрит паркинг. Парите носех под дрехите. Докато търсехме място за паркиране, на крайбрежната алея обраха една жена. Не видях самият момент, но видях един мъж, който се затича да помогне и след това я успокояваше. Сицилия - абсолютно сигурно място от страна на нападения на банди и мафия. Туристите са обект на специална защита от мафията. Разбира се не следва да се мотаят на някои места, но пък едва ли някой ще попадне напълно неволно на такова място. Единствената опасност от джебчийство или кражба на вещи би могла да дойде от някой емигрант, който действа самостоятелно. Опасността е такава, каквато е във всеки един голям град. За жените определено е сигурно място. Разбира се личните вещи да се пазят. Напоследък има силно присъствие на емигранти и не се знае, доколко те подлежат на контрол от мафията. Калабрия - много приятно място. Не съм била в голям град и не знам как стоят нещата там. Има обаче опасни райони, където клановете се спречкват или се опитват да вземат надмощие в продажбата на наркотици. Обикновените туристически градчета са много приятни и сигурни. Единствено в близост до град Паола, където е най-голямото светилище в Калабрия Сантуарио ди Сан Франческо ди Паола ми беше казано, че действа местната ндрангета и че следва да внимавам за парите. При спирането пред сантуариото махнахме целия багаж от купето на колата, за да не я разбият. Лично аз не видях мотаещи се хора, но явно мястото е известно с проблеми. При определяне на това, доколко една страна или място е сигурно, мое лично мнение е, че следва да се има пред вид реакцията на полицията в такива случаи, а не само наличието на улични апаши и джебчии. Ако не провокираш бандитите със скъпи вещи и можеш да разчиташ на помощ от страна на уличната полиция, аз определям мястото като сигурно. Редактирано 26 март, 2015 от mililia 14 Връзка към коментар
БраниB Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Е, та той Марадона е бог в цял Неапол - все пак е играл там няколко години, а ти се чудиш за някакво кафе... Е аз това го знам, ама самото кафе е като олтар на Марадона... НАли се сещаш, че и там са много набожни . Просто е интересно. Друга история дето се сещам, че Марадона не си е плащал данъците редовно в Италия и всеки път като е там, първо го обискират, да видят какво може да му вземат, и му бяха взели обиците на летището , защото човекът дължи милиони... Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Сицилия - абсолютно сигурно място от страна на нападения на банди и мафия. Туристите са обект на специална защита от мафията. Ето на това му казвам културна работа. 4 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Ето на това му казвам културна работа. Да не забравяме, че мафията си има свой морал и ценности. Там става въпрос за огромни пари, а не за келешлък. От друга страна, хората не са глупави и са осъзнали какво перо от приходите се пада на туристическия поток. Защо да си създават проблеми, заради дреболии, вместо да се съсредоточат върху милиардите. 8 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 (редактирано) Ще ти я пратя на лично, ама за сега ще те помоля да се въздържаш от резервация по Нова година Може ли и на мен да ми я пратиш на лични - по Нова година не излизам от Бг и няма да резервирам за тогава. Редактирано 26 март, 2015 от AlexandraKo 1 Връзка към коментар
maialearrosto Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Е-е-е, евала, Лили, за анализа. Супер е! Сицилия наистина е много спокойна държава. И понеже сме се "отворили" на тема "Сигурност в Неапол", да видим и другата страна на медала, описана добре от другаря Савиано. Посещаващите Неапол е добре да хвърлят едно око на филма "Гомора". Камористите така го "харесват", че с удоволствие биха дали на Савиано автограф... http://www.imdb.com/title/tt0929425/ 2 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Миналата година, когато обикаляхме из южна Италия се отказахме да посетим Бари именно поради възможността да станем обект на рекет заради колата. Това определено ме изненада. Споделям напълно останалото написано от теб за Бари, но имам чувството, че това за колата е леко преувеличено. Оставял съм личната си кола, пълна с багаж, в неделен следобед на неохраняем паркинг на един от централните площади на града. Паркингът беше напълно пуст. Няколко часа по-късно намерихме колата в състоянието, в което я оставихме. Със сигурност кражби на автомобили в Бари има, може би има и различни форми на рекет, но не считам този град за по-опасен от който и да е било друг италиански град в това отношение. Да не плашим излишно хората, дето има една дума... 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Това определено ме изненада. Споделям напълно останалото написано от теб за Бари, но имам чувството, че това за колата е леко преувеличено. Оставял съм личната си кола, пълна с багаж, в неделен следобед на неохраняем паркинг на един от централните площади на града. Паркингът беше напълно пуст. Няколко часа по-късно намерихме колата в състоянието, в което я оставихме. Със сигурност кражби на автомобили в Бари има, може би има и различни форми на рекет, но не считам този град за по-опасен от който и да е било друг италиански град в това отношение. Да не плашим излишно хората, дето има една дума... Дюк, предавам чуждо мнение. Не съм посещавала града и нямам преки наблюдения. Факт е, че не посетихме Бари, въпреки че минахме покрай него, единствено поради тази причина. Беше ми дадена възможност да избера дали да се разходим по крайбрежната улица и да видим там каквото има за разглеждане, без да ходим до църквата, поради факта че можем да си развалим ваканцията. Не мисля, че всяка кола, което спира бива обект на рекет. Просто казвам, че е нещо което се случва в този град. Мога само да допълня към горепосоченото от мен, че бяхме с кола с италиански номер и възможно рискът за тях да е по-голям. Моделът на колата определено не е скъп и не предполага кражба. Основният акцент, който поставих е, че в Бари не може да се разчита на адекватна защита от полицията. Престъпността в този район е на ниско ниво и се определя като "мутренска". Връзка към коментар
Фил Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Негативните епитети за Неапол не са ли от този тип туристическите клишета, които могат да бъдат оборени. А аз единственото клише, което знам за Неапол, е Vedi Napoli e poi muori! - "Виж Наполи и умри", което трябва да значи, че е толкова красиво, та задължително трябва да се види, преди човек да си отиде от тоя свят. Но, разбира се, тази сентенция е доста стара ... 6 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Фичо, тази приказка не е ли за Рим? Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Кажете сега какво ви е харесало в Неапол? Биволска моцарела пробвали ли сте? В родното място на пицата (така го рекламират), което е супер популярно след филма "Яж, моли се и обичай" и се вият дълги опашки, били ли сте там? Църквата на централния площад (който изглежда на ниво) има ли нещо общо с онази римска сграда? http://en.wikipedia.org/wiki/Naples#/media/File:NapoliSanFrancescoDaPaolaFacciata.jpg 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Фичо, тази приказка не е ли за Рим? Не знам да има и за Рим такава приказка. За там знаем, че "Всички пътища водят към Рим" 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 (редактирано) Кажете сега какво ви е харесало в Неапол? Биволска моцарела пробвали ли сте? В родното място на пицата (така го рекламират), което е супер популярно след филма "Яж, моли се и обичай" и се вият дълги опашки, били ли сте там? Църквата на централния площад (който изглежда на ниво) има ли нещо общо с онази римска сграда? http://en.wikipedia.org/wiki/Naples#/media/File:NapoliSanFrancescoDaPaolaFacciata.jpg Супер въпроси! На мен Неапол ми остана в сърцето. Истината е, че Неапол със залива и Амалфийското крайбрежие за мен са истинската Италия като бит, природа и настроение. Очароваха ме природните красоти. Гледките към заливите, и към островите Капри и Иския са уникално изживяване. А пък хълмът с вулкана остава завинаги в съзнанието. Страхотно е да обикаляш с кола по тъмно и да виждаш накацалите по склоновете градчета, а в центъра тъмнината на хълма. И италианците имат приказка като нашата за Господ и парченцето от рая. Там казват, че Господ е дал частица от рая на неаполетанците и тъй като те са в рая живеят и се чувстват по този начин.... с други думи не полагат особени грижи, за да са добре, мързи ги и просто са безгрижни птички. Опитах пица Маргарита точно там. Ами не е точно моята пица. Бих предпочела нещо с повече пълнеж. Но останалите пици, които ядох бяха чудесни. За този район препоръчвам гозбите, направени с лимон. Ядох невероятна паста с лимонов сос. Казват, че и доматите там са уникални, поради почвата върху която растат. Това правело пиците толкова добри. От следкишите имат един дето се казва пастри. Вътре е с някакво формаджо. Уникален е. Иначе имат всякакви сладкиши лимонова сладост и отделно с рикота. За морските неща - ами всичко се носи от други части на Италия. Неаполитанците са избили морския свят във водите си. Ястията обаче, които ядох там с морски дарове си бяха на ниво. Лимонадата (изтискан лимон, както и другите плодове) също е уникална. Ядох панирани цветове от тиква, моцерела на кароца (нещо като пържени филийки с моцарела върху тях). Абе гладни там няма да останете. Неаполитанците имат неписано правило при обслужване на клиентите си в заведенията: първо се носят поръчките на неаполитанците, после на чуждите туристи и последни се обслужват италианците. Известен център на производство на биволска моцарела е градчето Мондрагоне, недалеч от Неапол. Трябва моцарелата от там да се купи. При отхапване потича мляко от нея, когато е прясна. Тази по магазините е нещо съвсем различно и на вкус леко изкуствена, в сравнение с прясна моцарела, било то биволска или друга. Църквата или катедралата видях само отвън. Казват, че покривът и е заимстван от Пантеона. Отвън има прилика. Дворецът е уникален отвътре. Трябва да се види. Имат три крепости. Аз не разгледах единствено тази на хълма. Ако трябва да избирам да посетя крепостта или двореца, ще предпочета двореца. Знам, че имат и добри галерии. Не ми остана време да ги посетя. В момента Галерията в Неапол (копие на Миланската) е пред срутване. Цялата е в скелета и се търси начин за закрепването и възстановяването и. Редактирано 26 март, 2015 от mililia 10 Връзка към коментар
maialearrosto Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Верен на Аростовата естетика, че за една държава се съди по жените, яденето и музиката, на първо място поставям музиката. Като за начало - неаполитанските тарантели, гайдите на Южна Италия (в Неапол много гайдари излизат на Рождество Христово), любимецът на много зрели българи - Робертино Лорети, Енрико Карузо и колко още мелодии. Неаполитанската музика има огромно влияние върху операта и естрадната музика. Дори си има и специална неаполитанска чалга, налагаща естетика, подобна на "мутробарока" през 90-те години на отминалия век у нас. Да чуем четири хубави парчета. https://www.youtube.com/watch?v=SzUMc1ergBM&spfreload=1 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 26 март, 2015 Сподели Публикувано: 26 март, 2015 Аз лично не бих наемал кола в района! Трафикът е пълен хаос, местата за паркиране са малко, а градският транспорт и крайградските автобуси и влакове са сравнително добре функциониращи. Опасноста да има щети по колата също не е малка. За Неапол, Капри, Везувий, Ерколано и Солфатара са достатъчни 4 дни. 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега