Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Яничка, за комплимента - по мои наблюдения в Гърция го дават и когато заведението не е пълно, за да задържат посетителите по-дълго на масата и така привлекат други клиенти. Защото всеки би предпочел да седне в по - пълно заведение, отколкото в празно.

 

А това е типичната закуска в Аман - хумус, фалафел, прясно изпечен хляб и черен чай с листа мента.

post-367-0-93699700-1428155875_thumb.jpg

 

Това пък вечеряхме в едно много семпло, но доста централно заведение в Джабал Аман. Там сервират основно традиционни храни с кайма. Това е Arayes (арабски хляб, напълнен с кайма и подправки и след това изпечен за кратко от двете страни, за да стане хрупкав) и тахини сос.

post-367-0-13520400-1428156915_thumb.jpg

 

И нещо сладко и освежаващо - коктейл от пресни плодове.

post-367-0-43738300-1428156653_thumb.jpg

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Откакто съм сред вас, снимам всяка чиния по света :)

Ето ви супа от краб от Ханой, много вкусна между другото:

post-1179-0-06592500-1428783966_thumb.jpg

А това са пролетни ролца, има ги в различни варианти навсякъде из Виетнам:

post-1179-0-80606500-1428784104_thumb.jpg

And my personal favourite - панирана царевица, пак във Виетнам. Направо е като пуканки:

post-1179-0-35049500-1428784242_thumb.jpg

А в един страхотен ресторант в Сайгон сервираха всяко ястие с уникална декорация. В повечето случаи декорацията беше от моркови:

post-1179-0-99155900-1428784677_thumb.jpg

post-1179-0-33902900-1428784742_thumb.jpg

Редактирано от Яничка
  • Харесвам 15
Връзка към коментар

image.jpgimage.jpg

Страхотно овче кисело мляко в Крит, пробвах и гръцко, но критското беше както от едно време в Бг. Жалко, че няма у нас такова на пазара.

Ще пиша тия дни за едно много интересно ресторантче, дори го повторих!

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ето я последната ми находка.

Ресторантчето e

Dounias (Ntounias)

 намира се в Крит,  село Дракона в планината зад Хания. Стига се за 30-40 минути от Хания, пътя е с много завои.

 

Първият път стигнахме там към 7 вечерта и се оказа, че няма храна...Собственика и жена му, които са готвачи и сервитьори ни вкараха в кухнята, за да ни покажат, че няма нищо.

 

"Нямаm хладилници, няма ел. печки, фурни и други. Храната се докарва сутринта и се готви и докъдето стигне."

 

Него ден имал повече клиенти и всичко му свършило. Абсолютно всичко се готви в глинени съдове на печки с дърва и в пещ с дърва. Дори хляба си го прави той в пещ и е много различен от познатото.

Имаше само токущо направен хляб и човекът ни подари един за довиждане, като се извини поне 10 пъти, че няма какво да ни предложи. Обещах му да се върна на другият ден.

Хляба го хапнахме след това с местно кашкавалче и салата.  Нещо като пълнозърнест е, засища много от малко количество.

На следващият ден бяхме там към 2-3 часа следобед. Имаше 2-3 маси хора, той ни видя и ни вкара директно в кухнята. Няма меню и други подобни екстри. Влиза се, гледа се всичко каквото има сготвено и се избира. Имаше 7-8 неща+ 3 вида месо, свинско от планината с портокалов сос, което ми стана любимото ястие, планинско козе и теле. Виното е пак негово.  Казах му да почва да слага от всичко наред в малки чинии. Реално пробвхаме трите вида меса и 4-5 от другите яситя. Всичко беше невроятно, с много зехтин, подправки и т.н. Спокойно мога да сложа това място в топ 3 от местата където съм ял. В  ТА може да видите коментарите и оценките!

След като платихме много ниска сума, която не вярвах, че е възможна в чужбина, му обещах пак да се върна след няколко дни. Последния ден преди полета, минахме пак през него, тогава имаше сърми и някои други неща, но половината бяха същите. Препоръчвам на всеки това място. Ето малко снимки, първата е с месата навън, вътре си има кухня и там са другите яситя и жена му. Той обслужва само тези 3-те и е сервитьор основно. Най-итересното е, че мивката и тоалета са като за друго място, с фотоклетки, сешоари и т.н. екстри.

IMG_0104.jpgIMG_0107.jpgIMG_0108.jpgIMG_0109.jpgIMG_0110.jpgIMG_0111.jpgIMG_0112.jpgIMG_0113.jpgIMG_0116.jpgIMG_0345.jpg

 

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Пиле с ориз, пиле с ориз...пиле с ориз и сусам, закуски, пиле подлютено с ориз... :blush: :blush: :blush:

Оп, някъде се крият и две шишчета, не са мои. :lol: :lol:

Редактирано от Тони
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Bife de choriso

post-514-0-76868100-1430763744_thumb.jpg

Milanesa a la maniera Neapolitana - Шницел по милански, с хамон, моцарела и домати

post-514-0-15712200-1430763804_thumb.jpg

Flan con dulce de leche - нещо като нашия крем карамел с тяхното произведение млечна сладост post-514-0-85536100-1430763829_thumb.jpg

Пак някакви видове меса

post-514-0-64049600-1430763890_thumb.jpg

post-514-0-50680400-1430763919_thumb.jpg

post-514-0-37588100-1430763943_thumb.jpg

Емпанадос

post-514-0-77867700-1430764090_thumb.jpg

Шницел по милански

post-514-0-68809600-1430764112_thumb.jpg

Casela de llama - гювеч с месо от лама

post-514-0-96162700-1430764156_thumb.jpg

Пърленки с хамон и тяхното сирене

post-514-0-56814400-1430764270_thumb.jpg

Равиоли със сирена

post-514-0-07392700-1430764316_thumb.jpg

Равиоли с бял и червен сос , почти изядени :-)

post-514-0-26897100-1430765224_thumb.jpg

Неща от аржентинската кухня

post-514-0-02048100-1430765240_thumb.jpg

Пак вид гювеч с месо от лама

post-514-0-95841600-1430765254_thumb.jpg

Предястие, приготвено с картофи и за пълнеж тяхното сирене

post-514-0-53754100-1430765264_thumb.jpg

Пакетирани листа от кока

post-514-0-15409400-1430764213_thumb.jpg

post-514-0-18294600-1430765247_thumb.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

IMG_4686.jpg

atun en salmorejo canario

Много вкусно беше! Порцията с риба тон беше много голяма, абсурдно е да се изяде от един човек, особено, ако ще пробва и други неща

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Чудех се къде да пусна поста, но реших, че заслужава да е тук.

Ще говоря за цар-хамон и по-точно за скъпият му вариант иберико. Писал съм подробно каква е разликата в други теми.

Днес попаднах къде случайно, къде не в сърцето на хамоните Иберико. Става дума за селцето Jabugo, намира се между едни хълмове, където има само дървета от дъб, маслини и още някакви. Между дърветата се гледат свободно най-вече прасета от породата иберико, има и овце и крави.

В това село се правят в няколко фабрики от най-скъпите и хубави хамони в света. Влязох с идея да пробвам нещо сериозно и намерих.

Това което пробвах беше хамон иберико де бейота, казано на прост език, хамон от прасе иберико, хранено с жълъди на свобода. В тази зона няма други де.

Днес научих и нещо ново. Не само, че копитото трябва да е черно, но трябва да има едно стеснение в началото за да е чиста порода иберико, иначе е мелез. Хамона, който пробвах беше сушен 4 години. Няма как да опиша какво е, но най-грубо е като да се сравнява някое 20-25 год скъпо уиски с някое червено джони.

Ето и няколко снимки, като започвам със зоната наоколо,  входа на селото, самото село и накрая Мега-великият хамон

IMG_0884.jpgIMG_0886.jpgIMG_0887.jpgIMG_0907.jpgIMG_0885.jpgIMG_0890.jpgIMG_0894.jpgIMG_0892.jpgIMG_0896.jpgIMG_0897.jpgIMG_0900.jpg

Бях пробвал подобни, но не и такъв.

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Оказа се, че в Тенерифе, освен морските неща, набръчканите печени картофи и другите известни неща, едно от най-интересните неща се е било скрило от полезрението ми. Не се предлага по кръчмите или поне не съм виждал, може би, защото не е много евтино, а и е малко странно.

 

Става дума за древните картофи papas negras  yema (черни картофи-жълтък). Обикновено се правят както другите набръчкани картофи papas arrugadas, които ги има навсякъде.

 

Тези картофи са най-близките роднини на картофите от южна Америка и сорта датира от 300-400 години. Виреят само в Андите и по Канарските острови, никъде другаде ги няма. На вид са много странни, имат много малки дупчици и са дребни като цяло. Отвън има черни и други цветове, а вътре са много жълти, за това им казват жълтък. Цената е 5-6-7-8 пъти по-висока от нормалните картофи или 3-4-5 евро за кг., виждал съм до 7 дори.

Ето информация  за тях и снимки

IMG_5503.jpg

Papas+Antiguas+de+Canarias+con+denominac

IMG_5502.jpg

images.jpg

Правят се както papas arrugadas или се слагат да се варят в малко вода и сол, като не се белят. Готвенето продължава до пълното изчезване на водата, оставят се още малко време и по тях остава само малко сол. В крайна сметка и се набръчкват леко. Не мога да ги сравня с нищо познато, хем са много меки и нежни, хем са с много силен вкус. Който има мерак, може да ги пробва тук, но предполагам трябва да е на апартхотел или нещо от сорта. Предполагам, че в скъпите ресторанти би трябвало да ги предлагат.

 

  • Харесвам 15
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ето ви мамалига и пилешки филенца от плажната улица във Вама Веке, Румъния

 

post-1179-0-83894200-1438024378_thumb.jpg

Много уютна уличка между другото със заведения от двете страни. Ммммм :)

  • Харесвам 13
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Бях пробвал тези странни миди Lapas в Мадейра, но ги има и тук. Това е нещо средно между мида и рапан. Имат само една черупка и се захващат за скалите, както рапаните, ловят се трудно на отлив, като се къртят с едни големи ножове от камъните.

Интересни са, малко по-твърди от стандартните миди. На снимките са сурови и вече минали през тигана, скарата.

IMG_1233.jpgIMG_1234.jpg

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Страхотни са всички снимки, не са за гладни хора. Аз се поразрових и открих малко мои снимки, не са на толкова екзотични ястия, но всички бяха страшно вкусни. Срам не срам, аз обичам да снимам храната като ми я донесат. Все се успокоявам, че никой не ме познава и тези хора няма да ме запомнят и да ме видят пак :)

Ето малко класика от комшиите (за тези няма какво да коментирам - те са ясни и познати):

 

Саревски чевапи

post-3776-0-61978000-1441272673_thumb.jpg

 

Прасенце пълнено с чевапи

post-3776-0-25534900-1441272718_thumb.jpg

 

Мешено месо от Витез, Босна

post-3776-0-91398900-1441272754_thumb.jpg

 

Уникални гьозлеми с айрянче в Кападокия

post-3776-0-26383900-1441272805_thumb.jpg

 

Най-вкусното нещо, водещо личната ми класация е един "сач" с морски дарове на Пи Пи, още ми текват лигите по него

post-3776-0-28574500-1441272989_thumb.jpg

Тайланд 

post-3776-0-05656400-1441273065_thumb.jpg

post-3776-0-71849300-1441273094_thumb.jpg

post-3776-0-02399000-1441273119_thumb.jpg

 

Сладките им вкусотийки всички си ги бива, но също номер едно в тази категория са едни пържени банани на Плаващия пазар

post-3776-0-59507300-1441273331_thumb.jpg

post-3776-0-60064900-1441273362_thumb.jpg

post-3776-0-78340300-1441273392_thumb.jpg

post-3776-0-93002400-1441273418_thumb.jpg

 Rose apple - страшно вкусен плод, който виждам за първи път

post-3776-0-01888200-1441273450_thumb.jpg

post-3776-0-34325200-1441273478_thumb.jpg

post-3776-0-81281700-1441273509_thumb.jpg

Разни други вкусотийки:

post-3776-0-49445600-1441273636_thumb.jpg

post-3776-0-52021800-1441273662_thumb.jpg

post-3776-0-76768300-1441273669_thumb.jpg

post-3776-0-12197100-1441273683_thumb.jpg

post-3776-0-34518000-1441273699_thumb.jpg

post-3776-0-52354500-1441273720_thumb.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Рибка и скаридки на плажа в Ларнака

post-1179-0-06783400-1441736526_thumb.jpg

 

За първи път от доста време не ми остана време за ядене... от тичане-нагоре надолу по места, които предварително си бях набелязала. Така че се върнах с 2 кг. по-малко. Юпиииии :)

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

 

В Прага в много заведения предалагат "Чеснова супа". Най-накрая си я поръчах. Не ми хареса! :)

 

Аз във Виена опитах чеснова супа, беше една малка фантазия. После у дома готвих същата, прекрасна е, но просто трябва да се приготви в петък вечер и никой да не излиза през уикенда. До понеделник сутрин има надежда да сме се измирисали. :lol:

Редактирано от Selena
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Нигири със скат, октопод, сьомга, акула, тон, скаридки, хайвер и оризови подложки, сепийки с водорасли, уасаби, панирана бяла ряпа, зеленчукови сърцевини, гореща супа, соев сос, зелен чай (безплатен), бира Кирин - ресторантът на Сато в Киото. Електронен сигнал на масите, лични асистенти, менюта слънце, цени прилични. Посрещане и изпращане с дълбок поклон от управителя. Чакане - около 2-3 мин.

post-3680-0-88765900-1442428761_thumb.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

И докато сме в тоя край на света ...

Сеул, някъде в преките около Инсадонг-гил

Булгоги (телешко с гъби), зеленчукова супа, кимчи (кисело зеле), силно миризливо сирене в гювече, два вида пасти със сос, някакви водорасли, нещо желирано, люти чушки, лют сос, ориз в лотосови листа и една биричка Cass.

post-139-0-49859400-1442562530_thumb.jpg

 

 

И още блюда от ресторанта:

post-139-0-06932000-1442562532_thumb.jpgpost-139-0-22353700-1442562535_thumb.jpgpost-139-0-53438900-1442562536_thumb.jpgpost-139-0-87693200-1442562537_thumb.jpgpost-139-0-07816600-1442562539_thumb.jpgpost-139-0-65431900-1442562572_thumb.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

И докато сме в тоя край на света ...

Сеул, някъде в преките около Инсадонг-гил

Фичо, идете на пазара в Сеул / ако не сте още, де/, има много хубави неща за папкане. ;) Включително УХтУпоТ ;) ;) ;)

А винцето хареса ли ви?За Макколи-то питам.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Фичо, идете на пазара в Сеул / ако не сте още, де/, има много хубави неща за папкане. ;) Включително УХтУпоТ ;) ;) ;)

 

А, отдавна се завърнах ;)

 

А винцето хареса ли ви?За Макколи-то питам.

Не! На вкус ми е нещо като смес от вкисната боза и прясно мляко :wacko:

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.