Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Преди 1 час, Eva eva каза:

Ако тези дни пътувате от/за Бергамо, можете да отидете в мола срещу летището (в супермаркета) и да си купите бонбони Dolce & Gabbana 🙂 

 

DSC_0992.jpg

Има и в България, в италианския супермаркет Via Trakia

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

След огромен провал от страна на полските авиолинии вчера на летище София, нощувка във Варшава и изпуснат презокеански полет…днес се озовах във Виена и, естествено, ще се пие летищно виенско кафе (в моя случай с малко топъл шоколад) и ще се яде торта Сакер за закуска 😂

91ACF201-0C8F-44AC-9254-74CEF7A3C8EC.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Намерих си тук едни снимки от Кордоба, та реших да пусна една снимка с храната в местен ресторант, който просто си беше преживяване - кулинарен дилириум. 

IMG_20210504_201550.jpg.19afe52a1aaee0095ad6d091ef75e7d1.jpg

 

На масата са обичайните заподозрени - Рабo де торо, патладжаните с балсамико и мед и т.н. Поради жегата (иначе тук си плаче за едно червено вино), една кава (испанското пенливо вино) направи приказката вълшебна. 

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар

А ето и нещо от моята обич - Севиля. 

"Мезенето" или тапас е култура, начин на живот, изкуство да се насладиш на храната, напитките, живота...

 

Караколес (охлюви) и скариди - в заведението са само местни и всички това консумират. Едва намираме места...

IMG_20210503_134815.jpg.3b970ff32606d87003f84c575c077478.jpg

 

Всичко може да е тапас. Тук няма правила. Важното е да е вкусно. А виното е винаги хубаво. 

IMG_20210503_200145.jpg.e8e77bbb7903dc00d28899ba03a3f2c4.jpg

 

Обичам ресторантчетата в стария град на Севиля. Те са на всяко ъгълче, където се събират 2-3 маси. 

 

  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Нещо и от Канарските острови

IMG_1203.JPG.228e838a999b8be3ebdc2bf5dedfa379.JPG

 

IMG_20210427_143832.jpg.be9925b9c37bbc73c2745d48b4e7de7a.jpg

 

IMG_20210427_144057.jpg.105908be397935f93dba6df9d7585cfa.jpg

 

Think global, eat/drink local! 

 

IMG_20210427_195904.jpg.5b20cb0fd3d4624edfb192d45dbdb203.jpg

 

Подобни магазини ме карат да се радвам като дете в магазин за играчки 🙂 

IMG_20210427_173555.jpg.f9333eae87ca2a842f05d0df3b05e5b4.jpg

 

IMG_20210427_173155.jpg.772159edc91cb0ccd5b1b65f47512124.jpg

 

IMG_20210428_145238.jpg.2bc1b06a114ff9df1e655c88546d07f7.jpg

 

Това е класика на Канарите - papas arrugadas (нищо особено, но пък типично). 

 

IMG_20210430_150322.jpg.15c7941c5a052ee27d846193e24f0f39.jpg

 

Насладата не се учи, тя е вътрешна нагласа 🙂 

 

IMG_20210428_163905.jpg.8737e96be237d6c1d0b3d3e224e0467c.jpg

 

Когато в съвсем малко селце ми сервираха тази порция останах без думи. Възможно ли е това?!? Това е малко прасенце - типично за тук. 

IMG_1385.JPG

  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Леко сваляш гарда с хубавите мезелъци на хартишки (шегичка) 🙂 Не че не сме хапвали и така. 

Още едно пораснало, та чак одъртяло детенце се радва като теб в такива магазини! 🙂 

Благодаря за споделянето!

Връзка към коментар
Йосиф Милчов

Миналия месец в Копенхаген.  В един от ресторантите на Нихавн. Визуално изглеждат добре, в действителност изключително безвкусно и скъпо. Поредното убеждение, че на много туристически места не се сяда в ресторант.

20220514_135410.jpg

 

20220514_135405.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 2 часа, Светославов каза:

Леко сваляш гарда с хубавите мезелъци на хартишки (шегичка)

Трябва ли да обяснявам, че тук се касае за много специални неща, който едва ли ще ги намеря някъде, за да си ги поръчам, а и защо да си поръчам някъде, като мога да си ги купя направо от извора. Тук не става въпрос дали изглежда добре или не. Става въпрос за специално черно иберийско прасе, чийто елегантен бут е оставен да съхне на иберийски въздух докато придобие уникален дълбок аромат, който е неповторим и никога не можеш да сбъркаш. Жамбон, прошуто, шинкен.....всяко има своя вкус. Хамон иберико обаче е уникален. И то не какъв да е, а отбран. А когато видиш цялата процесия на отделянето на отделни парченца (слайсове или каква би била българската дума???), то преживяването е съвсем друго. "Бих желал от този хамон. пор фавор!" Момичето взема три ножа увити в черен възоп. Разтваря вързопа и взема най-късия нож, засича от едната страна на бута. Сменя ножа и взема друг нож. С него изрязва една част, която не трябва да продава (лоша мазнина). Взема дълъг нож и мнооооооооооого бавно прави дълъг разрез на тънко като вестник парче хамон. Поставя го върху хартията и така няколко пъти. Гледам я и душата ми пее. Ето това искам. Дали я слага на хартия или на златен поднос, за мен е все тая. Дали подносът е златен или е с диаманти, или кристали сваровски, или е хартиен, все едно. Всъщност, тук лъскавите неща не вървят никак. Ама наистина никак не вървят на този кулинарен шедьовър. 

Цялата тази радост от преживяването не струва пари. Тя не се купува. Тя се търси, намира се, преживява се и остава завинаги в сърцето  ..... или поне докато то не престане да бие. 

  • Харесвам 12
  • Шок 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

Хора, снощи ядох най-якото суши в живота ми на най-неочакваното място, по-вкусно дори от домашно направеното от една японка, с която живеех в студентските години. Понеже пристигнахме във Вегас малко след 18ч., докато се настаним с мъжа ми и изчакаме да ни изчистят наново стаята, понеже имаше боклуци от предните гости, решихме, че ще ядем в един ресторант в хотела - Yellowtail с изглед към фонтаните на Белажио. Мега вкусно суши и гьоза. Даже нямах възможност да го снимам. Обаче десертът беше ТОП!!

F938AFD7-51F0-43B4-87C6-9E9B5CF4611E.jpeg

D151FDFF-A4E4-485F-9D85-FBAD8415DC39.jpeg

  • Харесвам 24
  • Браво 1
Връзка към коментар

Попаднах на нещо ново онзи ден във Валенсия, нещо типично за там. Малки миди, има ги в няколко разновидности, много са добре за мезе.

 

https://www.google.com/search?q=tellinas+valencia&tbm=isch&ved=2ahUKEwiB28mKx7z4AhVB2KQKHSjFAyIQ2-cCegQIABAA&oq=tellinas+valencia&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzIECAAQHjoGCAAQHhAHOgkIABAeEMcDEAdQiQdYgh9glSBoA3AAeACAAWWIAdUIkgEEMTIuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=aa6wYsGCI8GwkwWoio-QAg&bih=723&biw=1496&client=opera&hs=mU4

 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

🇵🇪 Едва намясто научих, че всъщност Перу освен всичко друго е и предпочитана кулинарна дестинация. През 2017 г., когато точно по това време на година бях там, за шеста поредна година страната на инките получава признанието "Най-добра кулинарна дестинация в света" от World Travel Award. Печели същата престижна награда и през 2012 г.  

 

Първи досег в Лима - с първото писко първата вечер. Общо взето набързо след 2-дневни полети и половин нощ в Мадрид.

P1120037.JPG.8a7ca4fa2f9e286ab3a8f0af8c893779.JPG

P1120040.JPG.e8f802e6267e42f48a30e3da51cf1341.JPG

P1120044.JPG.ac6e877cafc9ee3a5a074ed62193bab7.JPG

IMG_4740.JPG.7a36716f902696732b097b8d65f89b75.JPG

P1120046.JPG.1fa4c802a7005abbf9babf4cd9a7c53f.JPG

P1120042.JPG.62f56e96c06d2415f068ba54710588ca.JPG

P1120047.JPG.287000c5507429a96282321a98252096.JPG

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 5 часа, neuromancer каза:

ше се надцакваме ли?

289457887_3270119656557048_2300679015694

 

Мисля, че бразилското сирене са го сложили на първо място, защото никой, освен съставителя на списъка и @neuromancer, не го е опитвал, и съответно не може да оспорва класацията 😄

преди 3 часа, Anna Kalinovska каза:

🇵🇪 Едва намясто научих, че всъщност Перу освен всичко друго е и предпочитана кулинарна дестинация. През 2017 г., когато точно по това време на година бях там, за шеста поредна година страната на инките получава признанието "Най-добра кулинарна дестинация в света" от World Travel Award. Печели същата престижна награда и през 2012 г.  

 

Първи досег в Лима - с първото писко първата вечер. Общо взето набързо след 2-дневни полети и половин нощ в Мадрид.

P1120037.JPG.8a7ca4fa2f9e286ab3a8f0af8c893779.JPG

P1120040.JPG.e8f802e6267e42f48a30e3da51cf1341.JPG

P1120044.JPG.ac6e877cafc9ee3a5a074ed62193bab7.JPG

IMG_4740.JPG.7a36716f902696732b097b8d65f89b75.JPG

P1120046.JPG.1fa4c802a7005abbf9babf4cd9a7c53f.JPG

P1120042.JPG.62f56e96c06d2415f068ba54710588ca.JPG

P1120047.JPG.287000c5507429a96282321a98252096.JPG

 

 

Това на снимката перуанската баба Ванга ли е?

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Marusinka каза:

Мисля, че бразилското сирене са го сложили на първо място, защото никой, освен съставителя на списъка и @neuromancer, не го е опитвал, и съответно не може да оспорва класацията 😄

Това на снимката перуанската баба Ванга ли е?

Ами не попитах. Може и някоя bruja - магьосница да е 🤔 Беше в интериора на първото ни заведение и привлече внимането ми.

  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Храна от Португалия 🙂 Извинете за количеството снимки, но трябваше да се храним, няма как 🙂 Личен мой фаворит е бакалао-то - много вино изпи това ястие 🙂 Хареса ми, определено - солена, сочна бяла риба, перфектно приготвена навсякъде. И виното страхотно 🙂 Ядох и прочутия им сандвич - Франсезиня. Вкусно беше, но определено е за много гладен човек 🙂 Дори и половината не успях да изям, сигурно имаше половин килограм месо в него - свинско, шунка, наденички... 🙂 Евентуално, ако аз го приготвям, може би бих подходила по-различно при приготвянето на доматения сос - бих му сложила повече подправки и бих го редуцирала повече. Опитах и Рastel de nata - приятна сладка, твърде сладка, но моят вкус към сладкото е съвсем объркан вече. Представлява нещо като крем-карамел върху кошничка от бутер тесто. Ще опитам да го приготвя скоро 🙂 Сирена опитах няколко вида, харесаха ми много. Зеленчуците - по-скоро - не, бяха ми малко безвкусни. Последната снимка е от Кеймбридж - фиш и чипс 🙂 

 

DSC_0455-2.jpg

 

DSC_0620-2.jpg

 

DSC_0621-2.jpg

 

DSC_0638-2.jpg

 

DSC_0642-2.jpg

 

DSC_0675-2.jpg

 

DSC_0677-2.jpg

 

DSC_0724-2.jpg

 

DSC_0876-2.jpg

 

DSC_0065-2.jpg

 

DSC_0074-2.jpg

 

DSC_0127-2.jpg

 

DSC_0128-2.jpg

 

DSC_0132-2.jpg

 

DSC_0137-2.jpg

 

DSC_0325-2.jpg

 

DSC_0330-2.jpg

 

DSC_0357-2.jpg

 

DSC_0360-2.jpg

 

DSC_0362-2.jpg

 

DSC_0378-2.jpg

 

DSC_0441 (2)-2.jpg

 

DSC_0616 (2)-2.jpg

 

DSC_0617 (2)-2.jpg

 

DSC_0714 (2)-2.jpg

 

DSC_0735 (2)-2.jpg

 

DSC_0741 (2)-2.jpg

 

DSC_0003 (2)-2.jpg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 7 часа, neuromancer каза:

ше се надцакваме ли?

289457887_3270119656557048_2300679015694

 

Само някой много незапознат с френските сирена би сложил Mont d'or на първо място от френските сирена в класацията 😂

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Eva eva каза:

Храна от Португалия 🙂 Извинете за количеството снимки, но трябваше да се храним, няма как 🙂 Личен мой фаворит е бакалао-то - много вино изпи това ястие 🙂 Хареса ми, определено - солена, сочна бяла риба, перфектно приготвена навсякъде. И виното страхотно 🙂 Ядох и прочутия им сандвич - Франсезиня. Вкусно беше, но определено е за много гладен човек 🙂 Дори и половината не успях да изям, сигурно имаше половин килограм месо в него - свинско, шунка, наденички... 🙂 Евентуално, ако аз го приготвям, може би бих подходила по-различно при приготвянето на доматения сос - бих му сложила повече подправки и бих го редуцирала повече. Опитах и Рastel de nata - приятна сладка, твърде сладка, но моят вкус към сладкото е съвсем объркан вече. Представлява нещо като крем-карамел върху кошничка от бутер тесто. Ще опитам да го приготвя скоро 🙂 Сирена опитах няколко вида, харесаха ми много. Зеленчуците - по-скоро - не, бяха ми малко безвкусни. Последната снимка е от Кеймбридж - фиш и чипс 🙂 

 

DSC_0455-2.jpg

 

DSC_0620-2.jpg

 

DSC_0621-2.jpg

 

DSC_0638-2.jpg

 

DSC_0642-2.jpg

 

DSC_0675-2.jpg

 

DSC_0677-2.jpg

 

DSC_0724-2.jpg

 

DSC_0876-2.jpg

 

DSC_0065-2.jpg

 

DSC_0074-2.jpg

 

DSC_0127-2.jpg

 

DSC_0128-2.jpg

 

DSC_0132-2.jpg

 

DSC_0137-2.jpg

 

DSC_0325-2.jpg

 

DSC_0330-2.jpg

 

DSC_0357-2.jpg

 

DSC_0360-2.jpg

 

DSC_0362-2.jpg

 

DSC_0378-2.jpg

 

DSC_0441 (2)-2.jpg

 

DSC_0616 (2)-2.jpg

 

DSC_0617 (2)-2.jpg

 

DSC_0714 (2)-2.jpg

 

DSC_0735 (2)-2.jpg

 

DSC_0741 (2)-2.jpg

 

DSC_0003 (2)-2.jpg

Тези пащейс опитах неведнъж в Лишбоа, 2017, така звучат на португалски, и мноого ми се усладиха. Вярно, доста калорични са и засищат, но са неустоими. 

Въобще храната в родината на Вашку да Гама 🇵🇹  много ми допада. Само сандвича не бих си причинила 🤓

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 часа, Роца каза:

Само някой много незапознат с френските сирена би сложил Mont d'or на първо място от френските сирена в класацията 😂

Цялата класация е повече от бутафорна за мен или е пусната на тото, само като видиш, че  основно са гръцки, не че са лоши, ама не са за топ.

А за нашето какво да кажа, написали сирене и готово...

  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.