Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Бергамо - малък семеен италиански ресторант, никой от персонала не знаше английски, но някак се разбрахме. Клиентелата бяха само италианци, според мен редовни посетители. Кухня домашна. Малко ястия и всичко с полента. Задушено пиле по класическа рецепта, буквално се разпада, и да хляб с маслини пак домашен и комплимент от заведенито кафе. Вкусно! 

20220525_124619.jpg

20220525_124640.jpg

20220525_130436.jpg

20220525_130529.jpg

20220525_123544.jpg

20220525_130430.jpg

20220525_130523.jpg

20220525_123556.jpg

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Тези дни съм в сериала "Те готвят, аз ям"

Сейшели - тук като че ли всички предпочитат прясно приготвената креолска храна, която се продава в тейкауей ресторантчетата. Аз я обожавам.20220906_143554.jpg.d3c254d245fc0d60f867beef55a3cd1c.jpg

 

20220904_135559.jpg.b2ffbd758db4bd251a2a5c505805193a.jpg

 

Така започва закуската сутрин...

20220903_080529.jpg.650958933e88a9f335b3ff27232141f1.jpg

 

Местен кекс

20220906_072455.jpg.0c42260ee4cd073a3730cf9781721986.jpg

А ако си хванете риба, ще ви я приготвят

20220904_185155.jpg.c59f951760b3405cb6dfd9fa77e28f6f.jpg

 

20220904_135407.jpg.02c7168822589f9ed4f1d65856a6a69a.jpg

 

20220904_135401.jpg.33b195ffb9885e90edc09c0de9e1b55f.jpg

 

А може и с нещо ново да ви изненадат (сейшелска версия на севиче, което вероятно тук заради френския може да наричат "севийш" 🤣)

20220905_125751.jpg.88240062009e66d214758d75f70f567d.jpg

 

20220905_125758.jpg.ba6487d8d12501be4c3a17ddbcc195f7.jpg

 

Плодове и риба - това със сигурност е раят! 🙂

  • Харесвам 15
  • Браво 5
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

В Германия трябва да се опита Швайне хаксе (печен свински крак). Порциите са като за много гладни хора 🙂

20220924_174839.jpg.b0f4d0f2cbdec3bdbda3885fee9c53ca.jpg

В порцията има също картофи и червено задушено и леко подсладено зеле. Всичко това се преглъща с бира. Ако е местна, още по-добре. 

20220924_172900.jpg.9af60fe552a80d3dc1f6e298701a4b5f.jpg

 

  • Харесвам 19
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

В Германия трябва да се опита Швайне хаксе (печен свински крак). Порциите са като за много гладни хора 🙂

20220924_174839.jpg.b0f4d0f2cbdec3bdbda3885fee9c53ca.jpg

В порцията има също картофи и червено задушено и леко подсладено зеле. Всичко това се преглъща с бира. Ако е местна, още по-добре. 

20220924_172900.jpg.9af60fe552a80d3dc1f6e298701a4b5f.jpg

 

🤓  На всяка цена трябва да се опита на място!

 

Това е баварският, за мен по-вкусният и по-добър вариант, направо ненадминат  😋  - Алтернатива на специалитета Eisbein от Северен Рейн Вестфалия и може би Берлин - сварен свински крак, джолан, барабар с кожата, гарниран с варено зеле.. Случи ми се да трябва да се боря с него в полудетските години в Дюселдорф или в Берлин беше, но роднините безжалостно ми го причиниха - нали на гостите задължително се предлагат типични местни ястия, а те трябва да си изядат всичко.... Дълго време след това само думичката ме стряскаше. Порциите традиционно са огромни, нямат изяждане..

Haxe-то скептично опитах при едно от първите служебни пътувания в Мюнхенско и с радост одобрих.

А през 2005 г., когато правехме Големия немско-български речник на Понс, познанията от преживяното послужиха. Бях само асистент в издателството, а единствена знаех и двете понятия от словника на речника, зададен от Клет, Германия. Филолозите, автори и редактори, начело с невероятно добрата ми преподавателка от ВИИ, даваха заето. Личният опит за всичко е от помощ 😃

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Pantelej Putnik каза:

В Германия трябва да се опита Швайне хаксе (печен свински крак). Порциите са като за много гладни хора 🙂

20220924_174839.jpg.b0f4d0f2cbdec3bdbda3885fee9c53ca.jpg

В порцията има също картофи и червено задушено и леко подсладено зеле. Всичко това се преглъща с бира. Ако е местна, още по-добре. 

20220924_172900.jpg.9af60fe552a80d3dc1f6e298701a4b5f.jpg

 

Крак или джолан? Ако говорим за джолан, един от най-добрите, и най-големите, съм хапвала в Швейцарската къща на Пратера във Виена. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 часа, Дани Магелани каза:

Крак или джолан? Ако говорим за джолан, един от най-добрите, и най-големите, съм хапвала в Швейцарската къща на Пратера във Виена. 

Дани, аз не правя разлика между джолан и прасешки крак. 😄 Майче джолан трябва да е. А иначе тази порция е по традиция с картофени кнедли вместо браткартофелн (пържените картофи). Само че след първото ми подобно ядене, нямах апетит след това 2-3 дни, та затова сега ги помолих да заместят кнедлите. Вкусно, засищащо, преяждащо, задръстващо! Трябва си повечко бира. 🙂 Наздраве!

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

Дани, аз не правя разлика между джолан и прасешки крак. 😄 Майче джолан трябва да е. А иначе тази порция е по традиция с картофени кнедли вместо браткартофелн (пържените картофи). Само че след първото ми подобно ядене, нямах апетит след това 2-3 дни, та затова сега ги помолих да заместят кнедлите. Вкусно, засищащо, преяждащо, задръстващо! Трябва си повечко бира. 🙂 Наздраве!

Ееее! Джоланът е над коляното на прасето, а кракът е под коляното. Т.е. няма как твойто да е крак, защото е с прекалено много месо.

Моля ви се, видни гастрономи, да ги научите тия неща 🤣🤣🤣 (аз нали мразя джолан и съм посветила години в избягването му…)

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 27 минути , Marusinka каза:

Ееее! Джоланът е над коляното на прасето, а кракът е под коляното. Т.е. няма как твойто да е крак, защото е с прекалено много месо.

Моля ви се, видни гастрономи, да ги научите тия неща 🤣🤣🤣 (аз нали мразя джолан и съм посветила години в избягването му…)

Само да не са пропилени годините. Кракът си е крак. Джоланът е глезенът и над него и е част от кракът 🙂

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , jorocontrola каза:

Само да не са пропилени годините. Кракът си е крак. Джоланът е глезенът и над него и е част от кракът 🙂

@jorocontrola аз на колко свински заколения и расфасования съм била…не можеш ме барна!

FEB9AA2A-BB57-407D-AEFF-860008CE0690.jpeg

  • Харесвам 5
  • Браво 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 48 минути , Marusinka каза:

@jorocontrolaне можеш ме барна!

FEB9AA2A-BB57-407D-AEFF-860008CE0690.jpeg

Кой говори за баране 🙂

Много добре се вижда от снимката ти - кракът е под глезенът, джоланът е м/у глезена и коляното.

Връзка към коментар
преди 2 минути , jorocontrola каза:

Кой говори за баране 🙂

Много добре се вижда от снимката ти - кракът е под глезенът, джоланът е м/у глезена и коляното.

Това не е глезен, а коляно. Глезенът е веднага след копитото. Живо прасе виждал ли си? 

Връзка към коментар
преди 4 минути , Marusinka каза:

Това не е глезен, а коляно. Глезенът е веднага след копитото. Живо прасе виждал ли си? 

Вярно, че с жена не се спори 🙂

Произволна снимка от нета:

IMG_20220925_194526.jpg.2fdd0054b75e8c68b1bafc6ebad0c374.jpg

Виждат се две кости. Значи е м/у глезена и коляното. Над коляното е бут и има една кост.

Иначе прасе съм виждал - и живо, и мъртво, и в преход 🙂

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , jorocontrola каза:

Вярно, че с жена не се спори 🙂

Произволна снимка от нета:

IMG_20220925_194526.jpg.2fdd0054b75e8c68b1bafc6ebad0c374.jpg

Виждат се две кости. Значи е м/у глезена и коляното. Над коляното е бут и има една кост.

Иначе прасе съм виждал - и живо, и мъртво, и в преход 🙂

 

E196049E-4FC4-43F3-8C72-72BF5B10153C.jpeg

Връзка към коментар

Леле-леле, то голяма дискусия станало 😄 Аз не знаех какво е точно, та затова написах по-общото уж. Стори ми се, че "крак" е по-общо, защото нали и човек има коляно, прасец, бедро, но всички заедно са крак. Както и да е! 

Беше много вкусно, кожата хрупкаше, а бирата.....ех, бирата. 😄

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , jorocontrola каза:

Не знам какво искаш да кажеш/покажеш 🙂

 

https://gotvach.bg/tips/a-840-Какво_е_джолан

IMG_20220925_211237.jpg.7c52f16e2eed1fddbd3adfbfb7e64082.jpg

 

Показах къде е коляното (knee) на прасето. Прилагам последна снимка на скелет на прасе, на която се вижда, че джоланът (от червената стрелка, с която обозначавам коляното, нагоре) има две кости (със зелена стрелка), а не една както ти твърдиш. 
 

903A9F60-926B-4F14-9F19-1D0BB51023C0.jpeg.0989eaa11758a8e5bb1a62a032b52e2d.jpeg
Джоланът в нашето семейство беше издигнат в култ. Дядо като заколеше прасетата за Коледа и имаше война в коя къща да отидат. Само като чуя “джолан” и си представям откъде и как се изваждаше, както и моята любима рибица. На сън да ме бутнат, ще разфасовам цяло прасе. Виж, пиле не мога. 

  • Харесвам 1
  • Браво 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Ми то коляното е на задните крака и си е баш където трябва и на картинката. На предните отговаря на човешкия лакът и той е там където едната кост минава в две.

 

Тук на ястието му викат "свинско коляно" (joelho de porco) и наглед е точно като картинката за "Джолан с бира".

Връзка към коментар
преди 10 часа, Marusinka каза:

Показах къде е коляното (knee) на прасето. Прилагам последна снимка на скелет на прасе, на която се вижда, че джоланът (от червената стрелка, с която обозначавам коляното, нагоре) има две кости (със зелена стрелка), а не една както ти твърдиш. 

Съжалявам да го кажа, но червената стрелка сочи глезенът, не коляното 🙂

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Както би казал Божинката - кулинарният туризъм е като обикновенния туризъм, но е кулинарен 😄 И ние да не вървим на прост туризъм, решихме този път да отидем на по-специален туризъм - винено-кулинарен туризъм в Сицилия 🙂 По-интересните манджи, които мога да отбележа са - капоната /това е моето откритие, много ми хареса, въпреки, че не обичам много-много патладжани/, паста "Ала Норма" /не е моето/, салам с шам-фъстък /чудно/, канелоно. След трека до Етна минахме през едно място, където опитахме вино и различни местни храни. Особено ми харесаха пестото  и сладка паста, и двете от шам фъстък. Даже си взех за вкъщи, страхотни. 

 

DSC_0343-3.jpg

 

DSC_0459-2.jpg

 

DSC_0460-2.jpg

 

DSC_0600-2.jpg

 

DSC_0714-2.jpg

 

DSC_0721-2.jpg

 

DSC_0866-2.jpg

 

DSC_0881-2.jpg

 

DSC_0063-3.jpg

 

DSC_0102-2.jpg

 

DSC_0108-2.jpg

 

DSC_0544-2.jpg

 

 

  • Харесвам 22
  • Шок 1
  • Браво 6
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 20 часа, Eva eva каза:

По-интересните манджи, които мога да отбележа

Знаех си, знаех си, че няма да мине само със снимки на вулкан и баири. Но всяка трапеза и ястие от Сицилия си заслужават. Тъй, че БЛАГОДАРЯ!!! 🙂 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Мавриций.

Нещо средно между подправка и сос, което помня, че съм опитвала и на друго място в Африка. Казва се ашал, прави се от манго и чили. Добра добавка е към пържен ориз:

20221021_170939.jpg.79c181530b22c3c498d56536ee5917b3.jpg

 

Плод heart of beef. Разрязва се на две и се яде с лъжичка:

20221021_185620.jpg.68d0b0ff2b37298421c011613873337d.jpg

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

И преди съм разказвала за традиционния хляб за пържене на племето навахо (návajo frybread), който задължително трябва да се опита при посещение в Аризона/Ню Мексико/южна Юта. Обикновено по панаири и събития, на които има каравани за храна, го предлагат. Представлява нещо като мекица, върху която се слагат комбинации от различни видове печено или дърпано месо, боб, пюре от боб, ориз, гуакамоле, домати, кашкавал, пресен лук и каквото още се сетите. Е, на мен това ми е най-любимата карнавална храна и, когато едни съседи ми казаха, че до нас ще има събиране на каравани с храна и видях, че една от тях предлага този хляб, веднага натоварих домочадието в колата да ходим там. Направих сто снимки, преди да му се нахвърля, с мисълта да зарадвам нечие и друго око във форума тук и…какво разочарование. Беше най-безвкусното нещо на света 😞 Но нали снимах, поне на вид е както трябва.

A9154601-C1FE-43F1-97C0-54CE5A3F63F0.jpeg.1847fa7c3396db260eaa7e5cb512576c.jpeg

 

Другото е фили чиийзстейк, порция такос и скрежина (shaved ice). И трите много вкусни.

1CE997D7-FF0B-42A9-8C37-291090C03E56.jpeg

32ED2209-8858-4032-9952-ABA99E220090.jpeg

E361D043-3898-4852-B2B2-BF91B7DC0B35.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Истанбул 🙂  Ако ви се случи да изпуснете полет с Турските авиолинии е възможно да ви настанят в Crowne Plaza Istanbul - Asia, an IHG Hotel. 

Закуската е екстра, за обяд и вечеря ще получавате нещо пододбно на първата снимка, много вкусно. Другите снимки са от заведения около хотела. 

 

DSC_0439-2.jpg

 

DSC_0458-2.jpg

 

DSC_0463-2.jpg

 

DSC_0416-2.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Връзка към коментар

Най-вкусната храна,, която съм опитвала беше в Шри Ланка. Жената на хазяина готвеше невероятно джакфрут къри (от снимката). Годината е 2015, и до ден днешен ми е любимо и ми потичат лигите като се сетя. 

Screenshot_20221210_154909.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.