Прескочи до съдържание

Резервация в Rumbo/Bravofly/Volagratis - въпроси и отговори

Препоръчани мнения

Публикувано:

Всъщност такса плащане през ПОС има от някое време, преди нямаше. Та май не е специфично за Бравофлай, 0.25% май беше

Публикувано:

Таксата плащане е ясна, не съм я видял преди.

Остава проблема за разликата между блокирани и осчетоводени пари, което за мен е неприемливо, особено като става дума за курс евро-лв.

Публикувано:

Сега си проверих друга резервация от 9,69евро на друга сметка.

ПИБ са ми осчетоводили 19,20лв или по 1,98+лв и отделно имам 0.05лв  такса плащане към bravofly.

Таксата е за плащане на ПОС терминал извън БГ - 0.25% от сумата

Тарифа, раздел VIII, А. Дебитни карти, чл.1, т.9.3

(http://fibank.bg/uploads/_Tariff_Bulletin/docs/Tariff.pdf)

Публикувано:

Таксата я изяснихме, а и тя си е отделно взета, няма тайни и скрити номера.

Интересува ме казуса с разликата между блокирани и осчетоводени пари, без никакво обяснения-на тъмно.

Имат ли такива права и може ли да се жалва някой някъде?

Публикувано:

Само да уточня курса по който ПИБ обменя еврото е 1.9585.

За конкретните случаи не знам отде може да е разликата.

Публикувано:

И аз не мога да си го обясня съвсем, освен да е нещо с курсовете на картовите организации (в случая Мастъркард)...

По спомен, ако насрещната сметка, по която става прихващането, е в долари (става въпрос за разчетната сметка на ПИБ в Мастъркард), като нищо да има някакво двойно превалутиране (веднъж от евро в долари и веднъж от долари в лева). Банките мисля, че не поддържат сметки в различни валути при картовите организации, а само в една валута, обикновено долари или евро, защото иначе излиза много скъпо. Може да се пита в банката на телефона на колцентъра/картовия хелп деск, аз за друго решение не се сещам, но и не разчитам да са запознати в големи детайли.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ето тук излиза интересен курс на Евро - лев всеки ден https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/

прегледах си едно извлечение един ден взимат 1,947 лв за евро, на другия 1,967 лв, както казах виждал съм в извлечението от 1,94 до към 1,989....

Публикувано:

Да споделя, че преди нова година плащах нощувки в евро и в рамките на няколко ден-два-три ми сметна еврото по 1.45 - 1.75 лв.

Не знам на какво се дължеше, но реално по толкова ми излезе.

Да споделя, че преди нова година плащах нощувки в евро и в рамките на няколко ден-два-три ми сметна еврото по 1.45 - 1.75 лв.

Не знам на какво се дължеше, но реално по толкова ми излезе.

Сметката между другото беше левова.

Георги Матеев
Публикувано:

Колкото и да не харесвам ПИБ в случая трябва да ги оправдая. Ще кажа за пореден път: при плащания с карти извън страната българските банки въобще НЕ участват в превалутирането.

Поредността на нещата е следната (без значение от марката на картата):

1) Плащаш нещо във валута ХХХ (примерно евро) с YYY (примерно левова) карта.

2) Банката временно блокира сумата в лева, сметната по техния курс на деня, което служи САМО за ориентир.

3) Сумата се превалутира от Мастъркард/Виза по курс, определен от тях.

4) Мастъркард/Виза подават превалутираната сума към банката, която съответно взима от сметката така изчислените левове и финално осчетоводява транзакцията. Това е и крайната сума.

Проблемът е изцяло в често неизгодните курсове на Мастъркард/Виза, които напоследък са станали адски нагли и хич не ги интересува, че у нас има фиксиран курс лев-евро.

Понякога разликите са драстични, както се вижда от примера. Избягвайте превалутиранията доколкото е възможно - иначе хрантутим американските корпорации. Тези пари реално дори не остават в БГ.

• Харесвам 7
Публикувано:

Благодаря за перфектния отговор, вече всичко е ясно.

Мисля, че Георги беше писал някъде за тези неизгодни за нас превалутирания.

Мислех си, че целият този процес става на момента без да се проточва толкова във времето, за да излезе накрая видима разлика и да има както в случая проблеми с отрицателен баланс и пр

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,мисля че това е най-подходящата тема да задам въпроса си,а той е ако купя билет на Pegasus от edreams.es->rumbo.es

,който не включва чекиран багаж,мога ли да добавя по-късно чекиран багаж от сайта и ако да,то колко би струвало? Благодаря предварително ☺

Публикувано:

Можеш - през менюто за управление на твоята резервация.

https://www.flypgs.com/en/travel-services/flight-services/additional-baggage

Цените започват от 5€, но не зная дали това е за килограм или за брой:

https://www.flypgs.com/en#additional-baggage

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да споделя за моята резервация в rumbo.es. В понеделник купих два билета за вътрешен полет в Тайланд. Веднага получих потвърждение, съдържащо шестбуквен PRN, без е-билети. При проверка в CMT и на сайта на авиокомпанията този код не се разпознава. Писах на rumbo трябва ли да очаквам билети, както и това, че кодът не се разпознава. Отговориха ми да не чакам билети, да си разпечатам мейла и с него да летя. За това, че кодът не излиза никъде - нищо не казват. Писах и до Thai lion air да проверят дали по този код излиза резервация и ми отговориха, че резервацията е налична, но ми обясниха, че щом билета е закупен от агенция няма да мога да виждам резервацията на техния сайт. След всичко това - как ще се чекираме on-line, как ще извадим бордни карти? Леко започвам да се притеснявам.  Някакви идеи?

Ето отговора на rumboPlease note that your flight is confirmed and your confirmation email has been already transferred to you.

This confirmation email is already your electronice ticket; you will find details of the flight, the booking codes (PNR) and other important information you must keep safe.

Please print the e-mail and take it with you to the airport along with your valid travel documents.

We strongly recommend you always check in online, when available, prior to arrival at the airport.

Ето отговора на Thai lion airFor this case passenger booked via travel agent , passenger cannot login in site or system not show in your history.

Публикувано:

Задължително ли е чекирането on-line както с уиз и с другите лоу костове??

Ако не е задължително, не виждам какъв е проблема в случая.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Задължително ли е чекирането on-line както с уиз и с другите лоу костове??

То и с Уиз не е задължително, просто е платено, ако не е онлайн. 

Не съм летял с Thai lion, но ми се струва, че няма такса за чекиране на летището.

Все пак може да се провери 24 часа преди полета дали няма да стане възможно онлайн чекирането с PRN и име. 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Публикувано:

Thai Lion имат киоскчета/машинки по летищата в Индонезия и поне преди две години беше безплатно

http://www.seatguru.com/airlines/Lion_Air/checkin.php

Ако си без багаж за чекиране разпечатката с PRN ще ти свърши работа.

• Харесвам 1
Публикувано:

То и с Уиз не е задължително, просто е платено, ако не е онлайн. 

Не съм летял с Thai lion, но ми се струва, че няма такса за чекиране на летището.

Все пак може да се провери 24 часа преди полета дали няма да стане възможно онлайн чекирането с PRN и име. 

Това имах предвид :) , то е ясно, че няма все още АК само с онлайн чекиране.

Публикувано:

При резервация през Rumbo за полет на Wizz няма ли как да се чекирам онлайн? Чекирането на летището е общо 40 лв.

Има бе, влизаш в резервацията по номер и фамилия, а не през профила си.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! :) Имам купени билети през rumbo.es: SOF-LIS-SOF (Bulgaria Air) и LIS-PDL (SATA), но тъй като съм бременна, няма да пътувам. Предполагам, че нямам право на refund заради това, но въпросът ми е мога ли да си получа поне летищните такси и ако да, към rumbo ли трябва да се обърна, или директно към авиокомпаниите? 

Публикувано:

Честито! :)

Преместих мнението ти в общата тема за въпроси.

Директно се свързваш с Румбо, които молиш за отмяна.

• Харесвам 1
Публикувано:

Честито! :)

Преместих мнението ти в общата тема за въпроси.

Директно се свързваш с Румбо, които молиш за отмяна.

Мерси! :)

А някаква идея колко ще ми струва удоволствието да им звънна ( никъде не видях мейл), както и колко са горе-долу въпросните летищни такси? В смисъл ако цялата работа е накрая за 50ина лева, предпочитам да не се занимавам... :)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.