Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 25.03.2026 г. в 14:41, horus92 каза:

Т2 е проектиран 90те години, не вярвам някой да е мислел такива неща.

Да, 90-те години е проектиран, но е с финансиране по предприсъединителните програми на ЕС и съответно би трябавло да отгваря и на съответните изисквания в ЕС, вкл. по отношеине на шенген/нешенген.

Цитат

Отделно, че знаем колко са ни далновидни проектите, тук по скоро се гледа как да се усвоят парите, а не каква работа ще върши. 

Не е коректно да се обобощава, със сигурност има немалко професионалисти, които си вършат добре работата. 

На 25.03.2026 г. в 15:34, randi каза:

Летище София Т2 е лошо проектиран. На запад по университетите са го давали за пример, как не трябва да се прави. 

Да, Т2 има доста недомислици, за съжаление, въпреки че това, че го давали за отрицателен пример, предполагам е по-скоро градска легенда. Какво да кажем за Берлин-Бранденбург, където се оказа, че са допуснати много сериозни грешки в проектирането, довели до 10 годишно забавяне (!!!) и утрояване на бюджета (не че това последното е нещо необичайно за големи инфраструктурни обекти)

преди 13 часа, randi каза:

Всичко се прави с причина, която много често не знаете. 

Същото важи и за проекитрането на сгради и съоръжения. Някои неща на пръв поглед (както и за неспециалисти) може да изглеждат странни, но е много вероятно да са породени от някакви обективни причини. 
Да не говорим какво предизвикателство е проектирането на летищен терминал в България (и не само в България, разбира се), при положение, че решенията се съгласуват с чиновници от 4 министерства - Министерството на регионалното развитие и благоустройството,  Министерството на транспорта и съобщенията, гранична полиция и противопожарната служба са към МВР, митниците са към МФ, плюс Столична община, плюс комуналните фирми и т.н., които често имат взаимноизключващи се изисквания и желания. Отделна тема е пък е с нормативните изисквания в проектирането, някои от които са или доста остарели и неадекватни, или много двусмислени и противоречиви.  

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Не харесвам MUC най-малкото защото не съществува бюджетен вариант за стигане от/до града и е голямо дране с транспорта. За мен не е нормално 30-те км до Мюнхен да струват четворно повече отколкото после Фликсбъс таксува за 250 км маршрут. Та дори на LHR има всякакви опции... Отделно още ги мразя задето преди няколко години на кацане от Мексико сити (и на път за София) съвсем безмилостно ми изхвърлиха една сувенирна бутилка текила, която чинно беше запечатана в дюти фрий торбичка, с касова бележка и на теория отговаряше на всички транзитни правила.

В чест на истината въобще не мога да се сетя за истински приятно или удобно летище в Германия. От години по възможност избягвам не само Луфтханза, но и като цяло Германия за транзит.

FRA и MUC ги ползвам за трансфери, защото от Брюксел имат много опции/комбинации и слотове. Brussels airlines са дъщерна компания на Луфтханза и често да летиш от Брюксел до някой европейски град, например Валенсия през MUC/FRA е на по-ниска цена, отколкото директен полет от/до Брюксел. Често и няма късен директен (неделен) полет обратно за Брюксел. 

MUC e наистина далеч от града. Преди три години се случи технически проблем на самолета и отмениха сутрешния полет за София и ме прехвърлиха за вечерния. Реших, че няма да вися в лаунджа цял ден сама, въпреки че имам силвър карта. Хванах влака и се разходих из Мюнхен, обядвах на тераса, времето беше хубаво, а и да не беше има музеи. Вечерта се върнах на летището.

Гледам по възможност да буквам полети през Виена, ако заседна там, да ходя на виенско кафене :))

2023 имах общо четири неочаквани няколко-часови ваканции Виена, Мюнхен, Мадрид и Лисабон :)) 

Това с течностите при пристигане от дестинация извън Шенген и трасфер на FRA/MUC e от много години. 2014 точно след световното по футбол, на летището в Рио служители обикаляха алкохолните щандове и питаха за къде пътувате и като чуят FRA/MUC, веднага питат имате ли трасфер, и ако кажеш да, ти казват директно, че ще ти изхвърлят алкохола на секюрити и затова няма да ти продадат. Явно е имало големи драми с бутилките и оплаквания 😄

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

На Т1 проверките за шенген и не-шенген разделени ли са? Полетът е в 6 ч. за Лутън без чекиран багаж и се чудя колко по-рано да отида? За не-шенген е само този полет. 

Публикувано:
преди 27 минути , DaBo каза:

На Т1 проверките за шенген и не-шенген разделени ли са? Полетът е в 6 ч. за Лутън без чекиран багаж и се чудя колко по-рано да отида? За не-шенген е само този полет. 

Миналата година последно летяхме до Лутън през Т1 и бяха разделени - вдясно нешенгенски, а вляво шенгенски. Отидете към пет без петнадесет най-късно, че бординг почва към пет и половина...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 41 минути , DaBo каза:

Вече и от двете места се влиза за шенген, а последните 2 изхода мисля 5 и 6-ти бяха са оградени и с паспортен контрол пред тях. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 41 минути , DaBo каза:

Разделени са, но понякога ги мързи и/или нямат достатъчно полети и пускат всички от единия поток 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 33 минути , new one каза:

Разделени са, но понякога ги мързи и/или нямат достатъчно полети и пускат всички от единия поток 

Не са разделени. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, DaBo каза:

Имаш ли бордна карта? И аз си мислех, че като съм без чекиран багаж за Лутън мога да се наспя час повече, обаче Wizz не ми издадоха бордната карта, докато не ми видят eTA-та на гише за чек ин. А то няма нищо за виждане. Паспортните данни съм ги въвел при тях и са същите, които излизат като ми прекарат паспорта през техния скенер. И произведат следния безумен диалог:
- eTA за Обединеното кралство имаш ли?

- Имам, разбира се, не излиза ли при вас на компютъра?

- Излиза, ама искаме и да ни го кажеш.

Резултатът е, че трябваше да стана още час по-рано, защото опашката на чек ин със сигурност не е разделена.

Случаят е от 01.03.2026

• Шок 3
  • Браво 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 3
Публикувано:

Имаме бордни карти. Свалихме ги в wallet-a на телефона, ама сега ме замисли и ги разпечатах. Това в колко часа означава да сме там? Написали са в 3:30 arrive at airport. Вместо да летим днес в 19:30 за там, Уиз ни смениха полета и сега ще ставаме посред нощите. То не знам дали да си лягаме изобщо...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , DaBo каза:

Написали са в 3:30 arrive at airport.

Отговорът попада в категорията "всеки сам си преценя". Ще има чакане, ама в зависимост в колко си отишъл, чакането ще е или в чакалнята пред гейтовете, или на опашката за рентгена. Нито едно от двете не е за препоръчване. Между 04:30 и 05:00 е най-големият наплив за петте ранни полета на Wizz Air.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , домосед каза:

Имаш ли бордна карта? И аз си мислех, че като съм без чекиран багаж за Лутън мога да се наспя час повече, обаче Wizz не ми издадоха бордната карта, докато не ми видят eTA-та на гише за чек ин

Хммм, странно, по нова година (31.12.2025) аз си получих бордна карта онлайн и не съм минавал на чек-ин гише ... 

Цитат

. А то няма нищо за виждане. Паспортните данни съм ги въвел при тях и са същите, които излизат като ми прекарат паспорта през техния скенер. И произведат следния безумен диалог:
- eTA за Обединеното кралство имаш ли?

- Имам, разбира се, не излиза ли при вас на компютъра?

- Излиза, ама искаме и да ни го кажеш.

Ееее, недей така с лошо - девойката може да те е харесала и да е искала да те заговори :smile3: :biggrin:

..............
P.S. Аааа, сега разбирам - това е някаква случка от далеееееечното бъдеще :grin:

Цитат

Случаят е от 01.03.20206

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 5 минути , Фил каза:

Ееее, недей така с лошо - девойката може да те е харесала и да е искала да те заговори :smile3: :biggrin:

Беше един тип с дълга руса коса 

• Шок 2
  • Смея се 5
Публикувано:

Йерусалим-Т1 с градски транспорт, преди 10 мин проверявах и даваше 45-46 мин, сега е паднало, но ми се струва абсурдно много за 5км посред бял ден, събота, нулев трафик.

_2026-04-11_121737367.png.981d50cf5e82a74dc874c19358569449.png

Исках да го използвам, ама няма да е днес..

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 48 минути , Alexander каза:

Йерусалим-Т1 с градски транспорт, преди 10 мин проверявах и даваше 45-46 мин, сега е паднало, но ми се струва абсурдно много за 5км посред бял ден, събота, нулев трафик.

_2026-04-11_121737367.png.981d50cf5e82a74dc874c19358569449.png

Исках да го използвам, ама няма да е днес..

Слиза се преди една-две спирки преди Т2 (R-T Aleksandriya Р-Т АЛЕКСАНДРИЯ се води) и от там си 5мин пеш. Аз поне така го правя, че съм няколко спирки преди Йерусалим с Е73… 😉

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Васил Терзиев представи проекта за Терминал 3 на Летище "Васил Левски" в София

Изображение 760187

Кметът на София Васил Терзиев представи визията за бъдещето на новия Терминал 3 на столичното летище, като подчерта, че проектът трябва да се превърне не само в инфраструктурно съоръжение, а в символ на завръщането на българите в страната.

В публикация във Facebook Терзиев отбелязва, че терминалите традиционно се възприемат като място, от което хората заминават "с куфари и с мисълта, че бъдещето им е другаде", но според него новият проект трябва да промени това възприятие.

Планираният Терминал 3 на Летище "Васил Левски" - София е сред най-големите инфраструктурни инвестиции в България през следващите години. Проектът предвижда изграждането на нов терминал с площ около 65 000 кв. м, който ще бъде свързан с Терминал 2 и ще има капацитет да обслужва до 20 милиона пътници годишно. Включено е и създаването на нов транспортен център с по-добри връзки към града.

Очаква се строителството да започне през следващите години, а завършването му е планирано за периода 2030-2031 г.

По думите на Терзиев обаче ключовият въпрос не е мащабът на проекта, а неговото значение за обществото. Той заявява, че иска Терминал 3 да се превърне в "място на връщане" - за хора, които избират отново София, както и за млади българи, които виждат перспектива в страната.

"Истинският въпрос не е колко хора ще преминат през него, а колко от тях ще изберат да останат", подчертава кметът.

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Дали все още има големи опашки на летище София? Бях чела по назад за 3 ч минаване заради биометрични данни…летим за Париж тази вечер и да знаем колко да бързаме. 

Публикувано:
Преди 1 час, Madonna каза:

Дали все още има големи опашки на летище София? Бях чела по назад за 3 ч минаване заради биометрични данни…летим за Париж тази вечер и да знаем колко да бързаме. 

Това с биометричните хваща хората от 3-ти страни, които влизат в Шенген, при вас дори няма да има паспортна проверка.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 59 минути , jorocontrola каза:

Чекирате ли багаж? Какво сте чели и къде? Какви данни? Нали летите Шенген…

2 часа преди полета с чекиран багаж.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Дани Магелани каза:

2 часа преди полета с чекиран багаж.

Не повече от час, но аз не съм от лаундж пийпъл 😎

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Нямаме чекиран багаж, но се притесних дали вземането на биометрични данни няма да ни забави, въпреки, че не ни касае - нали до някакъв етап опашката е обща. 

Добре, де - успокоихте ме.  Целим 2 ч преди полет.

Редакция -минахме за 15 мин 

• Харесвам 6
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.